8 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MARILE ESECURI ALE ANTICORUPTIEI – Daniel Morar, omul Monicai Macovei, este seful parchetului cu cele mai multe achitari din Romania. Rata achitarilor la DNA a depasit 10%, in comparatie cu media celorlalte parchete din tara, care este sub 1%. Cu toate acestea, Morar rastalmaceste realitatea cum ii convine: “o institutie care obtine in proportie de 90% condamnari spune tot”. Intr-un stat cu premieri si ministri achitati, orice parchet ar fi fost sanctionat!

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 September 2012 17:32
Vizualizari: 4246

 

O institutie acuzata continuu pe plan intern de politizare si de implicare in rafuielile politice, care ofera dosare televizate si care este aservita regimului Traian Basescu - asa este adeseori criticata Directia Nationala Anticoruptie, dupa sapte ani in care a fost condusa de procurorul-sef Daniel Marius Morar desi, in mod surprinzator, DNA este cea mai laudata institutie romaneasca de catre Uniunea Europeana. Daniel Morar a fost adus la sefia DNA de catre fosta ministresa a Justitiei, Monica Macovei (foto) care l-a selectat in 2005 din "pepiniera de la Cluj". Aflat la sfarsit de cariera in fruntea DNA, procurorul sef Daniel Morar, ignora rezultatele statistice care nu ii sunt favorabile si, intr-un recent interviu acordat kmkz.ro, continua sa infatiseze DNA drept o institutie performanta, cu o rata mare de condamnari: “Am reusit sa creez o institutie performanta, care sa fie injurata in totalitate de oamenii politici sau aproape de toti oamenii politici. Dar e o institutie care obtine in proportie de aproape 90% condamnari si asta spune tot”.


Afirmatiile lui Morar sunt insa combatute de realitate: chiar daca are si merite incontestabile, DNA nu este deloc o institutie performanta, rata sa de achitari fiind de 10%, in conditiile in care la parchetele din tara media achitarilor se situeaza undeva in jurul a 1%. Cat priveste oamenii politici despre care Daniel Morar a afirmat ca unii dintre ei “injura” DNA, multi au fost achitati de instante. Unii definitiv, altii inca nu. Publicam in continuare lista cu cele mai importante achitari incasate de DNA, cu mentiunea ca daca intr-un stat civilizat european s-ar fi inregistrat asemenea achitari, in niciun caz parchetul nu ar fi laudat, ba mai mult s-ar fi lasat cu demisiii sau revocari.

Esecurile DNA in marile dosare politice

- Dosarul “Matusa Tamara”: in aceasta cauza, fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru dare de mita. Alaturi de Nastase, au mai fost deferiti instantei Ion Melinescu, presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor intre anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, dar si Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru si fost deputat PSD in perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Procurorii au cerut condamnarea lui Adrian Nastase la 5 ani de inchisoare, insa DNA a pierdut atat la fond, cat si la recurs. Astfel, pe 15 decembrie 2011, inculpatii au fost achitati de un complet de trei judecatori de la instanta suprema. Sentinta a fost mentinuta si la recurs, pe 3 septembrie 2012, Adrian Nastase, Ristea Priboi si Ion Melinescu fiind achitati de completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, format din Rodica Aida Popa, Sorina Popescu, Leontina Serban, Lucia Tatiana Rog si Simona Cristina Nenita.

- Dosarul “Armele de vanatoare”: in acest caz, fostul ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Serban Mihailescu, actual senator UNPR, a fost trimis in judecata de catre DNA, in 2010, fiind acuzat de infractiunea de luare de foloase necuvenite si infractiune la regimul armelor. Pe 20 decembrie 2011, Serban Mihailescu a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare de catre un complet de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Decizia a fost atacata cu recurs, la completul de cinci judecatori al instantei supreme, format din Rodica Aida Popa, Magdalena Iordache, Leontina Cismasiu, Ana Hermina Iancu si Lavinia Lefterache. Pe 12 iunie 2012, Serban Mihailescu a fost achitat, decizia fiind luata cu 3 la 2. Mai exact, Rodica Aida Popa si Lavinia Lefterache au considerat ca trebuie mentinuta decizia de la fond, in timp ce Magdalena Iordache, Leontina Cismasiu, Ana Hermina Iancu au constatat ca nu exista probe pentru infractiunea de luare de foloase necuvenite, iar pentru infractiunea la regimul armelor nu exista unul din elementele constitutive ale faptei. Rechizitoriul din dosarul “Armele de vanatoare” fusese intocmit de procurorul DNA Claudia Rosu si verificat de sotul si superiorul acesteia, procurorul Doru Tulus.

- Dosarul “Paul Pacuraru”: fostul ministru al Muncii din Guvernul Tariceanu, Paul Pacuraru, a fost trimis in judecata pe 19 decembrie 2008, pentru luare de mita, prin rechizitoriul DNA emis de procurorul Marin Nicolae, verificat de seful acestuia, procurorul Doru Tulus. Alaturi de Pacuraru, in fata instantei a mai fost deferit si deputatul Dan Ilie Morega, pentru dare de mita. Morega era acuzat ca i-ar fi promis lui Pacuraru ca il va sprijini pe fiul sau sa obtina contracte de achizitie publica la societati din judetul Gorj, in schimbul numirii lui George Romanescu in functia de inspector sef la Inspectoratul Teritorial de Munca Gorj. Pe 3 mai 2011, un complet de trei judecatori de la instanta suprema, format din Ionut matei, Angela Dragne si Cristina Rotaru, a decis achitarea celor doi. Hotararea a fost atacata cu recurs de catre DNA, dar, actiunea a fost respinsa. Astfel, pe 19 decembrie 2011, la fix trei ani de la data la care Pacuraru si Morega fusesera trimisi in judecata, completul de cinci judecatori de la Inalta Curte, alcatuit din Livia Doina Stanciu, Luminita Livia Zglimbea, Mirela Sorina Popescu, Stefan Pistol si Ioana Bogdan a mentinut decizia instantei de fond, Paul Pacuraru si Dan Ilie Morega fiind achitati definitiv.

- Dosarul “Mita pentru Gheorghe Falca”: Un alt dosar in care DNA a suferit o infrangere este cel in care primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu, a fost trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu. Falca a fost deferit justitiei printr-un rechizitoriu intocmit de acelasi procuror DNA, Doru Tulus, care insa a fost desfiintat de instanta. Pe 22 mai 2012, completul Tribunalului Arad prezidat de judecatoarea Teodora Tampea l-a achitat pe Gheorghe Falca din cauza lacunelor procurorilor DNA din materialul probator si a expertizelor judiciare. Achitarea primarului s-a facut in baza dispozitiilor art.11 pct.2 lit.a Cod de procedura penala raportat la art.10 lit.d Cod procedura penala (faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii). Sentinta in acest caz nu este definitiva.

Rateuri cu patronii si impresarii din fotbal

Directia Nationala Anticoruptie a lui Daniel Morar a suferit infrangeri grele nu doar in dosarele de mare coruptie, in prim planul carora se aflau politicieni. Lucrurile stau la fel si atunci cand vine vorba despre cei mai importanti oameni din fotbalul romanesc, trimisi in judecata pentru fapte de coruptie:

- Dosarul “Valiza”: Patronul clubului Steaua Bucuresti, europarlamentarul George Becali, a fost trimis in judecata in decembrie 2009, procurorii DNA acuzandu-l de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de Becali, DNA i-a mai deferit instantei pe Teia Sponte, Victor Piturca, Alina Florentina Ciul, Raul Volcinschi si Radu Gheorghe Marino. Procurorii au solicitat condamnarea lui Gigi Becali la patru ani de inchisoare cu executare, insa cererea a fost respinsa de instanta suprema, la fond. Pe 17 aprilie 2012, completul de trei judecatori de la instanta suprema, alcatuit din Stefan Pistol, Cristina Geanina Arghir si Mariana Ghena a decis achitarea lui Gigi Becali si a celorlalti inculpati. Opinie separata a facut judecatoarea Mariana Ghena, aceasta cerand condamnarea lui Gigi Becali la trei ani de inchisoare cu suspendare.

- Dosarul “Schimbul de terenuri MApN – Gigi Becali”: si in acest caz, George Becali, patronul clubului Steaua Bucuresti a fost achitat.In noiembrie 2010, Becali a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata. In acelasi dosar, fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, a fost acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, si luare de mita, fiica acestuia, Ioana Babiuc, de complicitate la luare de mita, iar fostul secretar de stat in MApN si fost sef al Marelui Stat Major General, Dumitru Cioflina, de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata. Toti cei patru au fost achitati insa pe 24 mai 2012, de completul de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, format din Lucia Rog, Ana-Maria Dascalu si Stefan Pistol. Decizia a fost atacata cu recurs de procurorii DNA.

- Dosarul “Transferurilor”: este un alt esec rasunator marca DNA. Opt patroni, impresari sau conducatori de cluburi din fotbalul autohton au fost acuzati de catre DNA de fapte de coruptie in legatura cu transferurile unor fotbalisti. George Copos, Cristi Borcea, Ioan si Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu si Gica Popescu au fost trimisi in judecata pe 2 octombrie 2008, printr-un rechizitoriu intocmit de procurorul Doru Tulus, seful Sectiei a II-a din DNA, si confirmat chiar de catre procurorul-sef al DNA, Daniel Morar. Acuzati de un prejudiciu de 11 milioane de dolari, cei opt au fost achitati, la fond, pe 3 aprilie 2012, de judecatoarea Georgeta Teodorovici de la Tribunalul Bucuresti.

Comentarii

# Doi scapeti date 19 September 2012 17:50 +8

Ce mai susotesc ei de zor....Sunt penibili!

# Independenta pentru catei date 20 September 2012 15:44 +3

Cica morar este independent.....Pai in poze ce naiba discuta? Ce ii ordona ministrul justitiei, membru PDL??? Ha?

# Istratie date 19 September 2012 20:40 +7

Cine le da inapoi, inculpatilor si familiilor acestora, anii in care au suferit numai pentru ca niste bezmetici au confundat, precum "studintele in drept,... andrisantul"? Cheltuielile ocazionate de asemenea distractii sinistre le platim cu totii, nu-i asa? Buna tara, rea tomeala!

# irelevant date 20 September 2012 10:23 -3

Toata lumea joaca jocul de a prezenta doar cifrele care-i convin (de inteles pentru politicienti sau persoanele direct implicate, dar pentru un cotidian online este aberant). Numarul mare de achitari si natura aberanta a lor nu sunt neaparat vina DNA-ului (sau cel putin nimeni nu a demonstrat asta), existenta sau nu a performantei clar nu se demonstreaza prin prezentarea unei singure cifre. Si in nici un caz nu se poate face comparatia cu parchetele din tara. In alta ordine de idei, pe mine personal m-ar interesa mai mult numarul dosarelor deschise persoanelor cu pozitie publica importanta, comparativ cu perioada anterioara. Toata lumea se plange de coruptia care macina tara, dar in acelasi timp plange familiile inculpatilor cand acestia sunt adusi in fata unei justitii mai mult sau mai putin performanta (si corupta). Din pacate in Romania toata lumea face politica, chiar si "Lumea Justitiei". Dezamagitor!

# pt securistul parchetar stalinist date 20 September 2012 13:39 +1

Dar de ce, draga, te-ar interesa numarul dosarelor deschise persoanelor cu nume (renume)?! Astea sunt persoanele prezumate vinovate intr-un stat de drept? Terfelirea lor este permisa? Gandesti comunisto-securist.

# greu de pensionat date 20 September 2012 14:10 +1

Morar este este un procuror Ratat, avand ca subalterni procurori-infractori, sustinuti de un presedinte-infractor,..etc

# foarte greu de pensionat date 20 September 2012 14:19 +2

Nici pana azi dl. procuror Olaru nu a luat masuri fata de procurorul infractor Stoina Eugen de la DNA, pentru infractiunea de favorizarea infractorului, in dosarul Port Constanta 2005-2007. Pentru a acoperi Mafia din Justitie, procurorul sef DNA-Morar a pus pe procurorul Bocsan in 2011 sa faca alt dosar Port Constanta, plagiind dosarul lui  Stoina !!!! Astfel, au fost trimisi in judecata oameni nevinovati, care erau in afara tablei de SAH, iar Mafia PDL -Port a ramas neatinsa !!! "Modelul" a fost copiat mai tarziu, in cazul Blejnar...la fel procurorii infractori DNA au ..."sugerat" din timp unor persoane sa "dispara"...!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.01.2025 – O fosta procuroare s-a plictisit dupa doar 10 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva