MARILE JAFURI SE PRESCRIU LA DNA – Parchetul anticoruptie este notificat prin executor judecatoresc ca va fi chemat in judecata civila pentru daunele pe care le produce, prin nelucrarea unor dosare pana la prescriere. Cu stiinta lui Morar si Kovesi, procuroarea Mihaela Iorga Moraru tine de 7 ani la sertar dosarul infractorului Radulescu Stefan, prietenul lui Traian Basescu. Jaful de peste 100 milioane euro este reclamat de omul de afaceri Gelu Tofan (Notificarea)
Incep sa curga notificari la DNA pentru tinerea unor dosare la sertar de peste sapte ani, cu riscul prescrierii raspunderii penale. Si asta pentru ca potrivit noului Cod penal care va intra in vigoare de la 1 februarie 2014, pedepsele pentru o serie de infractiuni si termenele de prescriptie a raspunderii penale se vor reduce drastic. De aceasta clementa vor beneficia rau-facatorii care au avut procurori care le-au tinut dosarele la sertar de ani de zile. Potrivit unor surse interne de la DNA, la ora actuala exista sute de dosare care vor intra in prescriptie odata cu intrarea in vigoare a noului Cod penal, sau in perioada imediat urmatoare, aceasta din culpa grava a unor procurori rau intentionati. Desi la DNA s-a facut un inventar cu aceste dosare, sefa Laura Kovesi nu a dispus nicio masura in vederea sanctionarii, prin Inspectie si CSM, a procurorilor care tin dosare in nelucrare de ani si ani de zile, si asta pentru ca multe din aceste cazuri se refera la demnitari ai fostei guvernari PDL si apropiati ai acestor demnitari. Intuind ca in unele cauzuri, datorita prescriptiei, unii rau-facatori vor scapa basma curata, la DNA au inceput sa curga notificari prin care parchetul e avertizat ca va fi dat in judecata civila pentru recuperarea prejudiciilor create de procurorii care au tinut dosarele pana la prescriptie, si aceasta intrucat partile vatamate nu vor mai avea alta cale pentru obtinerea de despagubiri, decat prin actionarea in judecata civila a Statului roman, care raspunde pentru culpa magistratilor, precum si a parchetelor aflate in culpa.
DNA afecteaza grav siguranta mediului de afaceri din Romania
Lumeajustitiei.ro publica azi prima notificare de acest gen, sosita prin executor judecatoresc la DNA, intr-un caz in care este vorba despre o frauda data mediului de afaceri de peste 100 milioane euro.
Dosarul penal care risca sa se prescrie, intrucat pedeapsa pentru anumite tipuri de inselaciune se va reduce drastic, de la 12, la 5 ani de inchisoare, este cel al infractorului Stefan Radulescu, aflat in prezent in penitenciar, pentru ispasirea unei pedepse de 5 ani de inchisoare pentru care a fost condamnat intr-o alta cauza. Stefan Radulescu este prieten cu Traian Basescu de multi ani, acesta din urma facandu-i vizite in trecut la sediul firmelor sale (vezi foto 1).
Procurorul care tine la sertar dosarul lui Stefan Radulescu de mai bine de sapte ani, este Mihaela Iorga Moraru (foto 2) care in loc sa fi finalizat de mult acest dosar, a gasit timp sa se sindicalizeze punand alaturi de alti procurori DNA temelia infiintarii Grupului de Initiativa pentru o Justitie Independenta. Desi in DNA se stie despre acest dosar, Mihaela Iorga Moraru si-a tot dus sefii cu vorba, pretinzand ca tot are de instrumentat noi si noi probe, situatie ce nu poate fi crezuta de nimeni dupa sapte ani de tergiversari. Insa la DNA, parchet care a ajuns sa sfideze zeci de plangeri penale ale Guvernului Romaniei, procurori de tipul lui Iorga Moraru sunt in continuare bine mersi pe functii.
Publicam in continuare Notificarea trimisa la DNA, prin executor judecatoresc, de catre omul de afaceri Gheorghe Tofan, partea vatamata din acest dosar, care de peste 11 ani acuza ca firmele sale i-au fost furate prin manopere frauduloase de fostul sau partener de afaceri, Stefan Radulescu, amicul presedintelui Traian Basescu. De retinut ca Stefan Radulescu are o vila in Capitala exact peste drum de Palatul Cotroceni.
Catre: PICCJ - Directia Nationala Anticoruptie
In atentia: Doamnei Procuror-sef Laura Codruta Kovesi
Referitor: Dosar nr. 67/P/2006
Stimata Doamna Procuror-Sef,
Subsemnatul Tofan Gheorghe, domiciliat in Bucuresti, str...., in nume personal si in calitate de fost Presedinte al Consiliului de Administratie la SC Tofan Grup International SA - societate in insolventa si SC Danubiana SA - societate in insolventa, ambele fiind parti vatamate/parti civile in dosarul penal nr. 67/P/2006 al Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, in lucru la procuror Moraru-Iorga Mihaela, va inaintez prezenta
NOTIFICARE
prin care va informez ca maniera in care acest dosar este tratat in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie imi aduce grave prejudicii morale si materiale si imi rezerv dreptul de a solicita repararea acestora, prin toate mijloacele legale, inclusiv prin formularea unei plangeri impotriva statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si prin chemarea in judecata a statului roman la instantele de judecata interne
1. Istoricul cauzei inainte de inregistrarea la Directia Nationala Anticoruptie:
La 04.04.2002, SC Tofan Grup International SA si SC Danubiana SA au inregistrat cate o plangere penala la Inspectoratul General de Politie al Romaniei, prin care solicitau efectuarea de cercetari fata de numitul Radulescu Stefan, sub aspectul mai multor infractiuni in legatura cu activitatea celor doua societati. Plangerile au fost inregistrate ca lucrare penala nr. 20642/04.04.2002, respectiv lucrare penala nr. 20643/04.04.2002.
La 24.06.2003 cauza a fost inregistrata la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, formandu-se dosarul penal nr. 430/P/2003.
La 02.12.2004, avand in vedere intrarea in vigoare a Legii nr. 508/2004 privind organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, s-a dispus declinarea competentei de solutionare a dosarului nr. 430/P/2003 in favoarea acestei unitati, formandu-se la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism dosarul penal nr. 368/D/P/2004.
La 26.01.2005, motivat de necesitatea solutionarii cu celeritate a cauzelor cu persoane aflate in stare de arest, raportat la starea de arest preventiv a inculpatului Radulescu Stefan, prin faptul ca pentru definitivarea cercetarilor cu referire la infractiunile in privinta carora nu a fost pusa in miscare actiunea penala trebuiau administrate noi probe, care necesitau o perioada indelungata de timp, prin Ordonanta s-a dispus disjungerea din dosarul nr. 368/D/P/2004 a mai multor fapte si infractiuni, formandu-se astfel la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism dosarul penal nr. 206/D/P/2005.
La 23.03.2005, ca urmare a intrarii in vigoare a OUG nr. 7/2005 de modificare a Legii nr. 508/2004, pe baza de Ordonanta s-a dispus declinarea competentei de solutionare a dosarelor nr. 368/D/P/2004 si nr. 206/D/P/2005 in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, fiind inregistrate pe rolul acestei sectii ca dosar penal nr. 303/P/2005 si dosar penal nr. 330/P/2005.
La 23.11.2005, prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica nr. 330/P/2005, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor Radulescu Stefan si Chiochiu Constantin. Totodata, s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la mai multe fapte si persoane, ulterior formandu-se la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica dosarele penale nr. 1294/P/2005, nr. 1295/P/2005, nr. 1296/P/2005, nr. 1297/P/2005 si nr. 1298/P/2005.
La 24.03.2006, pe baza de Ordonanta s-a dispus declinarea dosarului penal nr. 1295/P/2005 in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie, formandu-se in cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie dosarul penal nr. 67/P/2006.
Prin Sentinta Penala nr. 753/22.03.2006 a Judecatoriei sectorului 6 Bucuresti s-a dispus restituirea dosarului penal nr. 330/P/2005 la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, in vederea refacerii actului de sesizare. Ulterior, dosarul penal nr. 330/P/2005, la care a fost conexat si dosarul penal nr. 1298/P/2005, a fost declinat in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie. Cauza declinata a fost conexata la dosarul penal nr. 67/P/2006 format in cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie.
2. Istoricul cauzei dupa inregistrarea la Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie:
Prin Rezolutia din 04.06.2007, procuror Moraru-Iorga Mihaela a dispus intocmirea unui raport de constatare tehnico-stiintifica de catre Serviciul specialisti din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, cu privire la faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 67/P/2006. La 17.06.2008 a fost intocmit un Raport de constatare tehnico-stiintifica partial, iar la 08.08.2008 o Completare la Raportul de constatare tehnico-stiintifica.
Prin Ordonanta din 11.01.2010, procuror Moraru-Iorga Mihaela a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptelor retinute in sarcina invinuitilor Radulescu Stefan si Chiochiu Constantin, extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de Radulescu Stefan pentru noi acte materiale specifice infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata si continuata, precum si pentru fapte legate de vanzarea activelor SC Rotras SA catre firma Friedman Produktion si modalitatea de realizare a investitiilor asumate prin contractul de privatizare a SC Rotras SA.
Prin doua Ordonante din 16.02.2010, procuror Moraru-Iorga Mihaela a dispus intocmirea unor expertize judiciare de evaluare bunuri imobile si de evaluare bunuri mobile – utilaje. Raportul de expertiza evaluatorie imobiliara a fost depus la dosar in luna august 2010, iar raportul de expertiza evaluatorie mobiliara in luna mai 2010.
Prin Ordonanta din 26.01.2010, procuror Moraru-Iorga Mihaela a dispus intocmirea unei expertize contabile, referitoare la operatiunile economice si inregistrarile contabile ce fac obiectul cauzei. Raportul de expertiza contabila a fost depus la dosar in luna ianuarie 2013.
Prin Ordonanta din 01.03.2010, procuror Moraru-Iorga Mihaela a dispus intocmirea unei expertize criminalistice, referitoare la unele inscrisuri ce reprezinta mijloace de proba. Raportul de expertiza criminalistica a fost depus la dosarul cauzei in luna martie 2010.
Doamna Procuror-Sef,
Datorita modului stangaci si neprofesionist in care s-au desfasurat cercetarile penale in acest dosar, urmarirea penala nu a fost finalizata desi au trecut mai mult de 11 ani de la data sesizarii organelor de urmarire penala.
Modul defectuos in care au fost desfasurate cercetarile in cauza a permis infractorului Radulescu Stefan si complicilor sai (avocati, consilieri juridici, membri ai familiei) sa utilizeze in mod abuziv de institutii de drept, sa formuleze, inclusiv la Directia Nationala Anticoruptie, plangeri penale fara niciun fundament impotriva procurorului si a inspectorilor de politie care au desfasurat activitati specifice in cauza, a reprezentantilor partilor civile si a martorilor, a avocatilor nostri, sa distruga sau sa ascunda acte contabile si alte documente incriminatoare (care nu au fost ridicate la timp de catre organele abilitate), reusind astfel de cele mai multe ori sa deturneze ancheta si sa se infatiseze chiar ca o victima a sistemului judiciar, incercand sa induca in eroare opinia publica prin date necorespunzatoare realitatii.
Mentionam ca, prin Decizia penala nr. 1958/16.10.2012, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 18133/303/2009 (definitiva), Radulescu Stefan a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 5 ani inchisoare pentru faptele sesizate prin rechizitoriul nr. 1294/P/2005 din 11.11.2009 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, condamnatul fiind in prezent in executarea pedepsei. De asemenea, prin Sentinta penala din 05.11.2012, pronuntata de Judecatoria sectorului 6, in dosarul nr. 7534/303/2007 (nedefinitiva), Radulescu Stefan a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 5 ani si 6 luni inchisoare pentru faptele sesizate prin rechizitoriul nr. 303/P/2005 din 31.08.2007 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica.
Nu putem intelege de ce conducerea Directiei Nationnale Anticoruptie a tolerat nesolutionarea acestei cauzei mai bine de 7 ani de cand dosarul a fost inregistrat la aceasta institutie, permitand aparitia riscului de implinire a termenului de prescriptie a raspunderii penale a infractorului Radulescu Stefan pentru faptele deosebit de grave pentru care este cercetat.
Institutiile implicate in solutionarea acestui dosar, inclusiv Directia Nationala Anticoruptie, poarta o imensa raspundere, nu numai pentru nesolutionarea intr-un termen rezonabil a cauzei, dar si pentru situatia dezastruoasa in care au ajuns societatile Tofan Trans SA, Danubiana SA si Rotras SA, prin efectele directe ale neprofesionalismului, tergiversarii, influentelor, etc.
Avand in vedere cele expuse mai sus, consider ca Directia Nationala Anticoruptie si lucratorii din cadrul acestei unitati de parchet implicati in instrumentarea dosarului sunt raspunzatori pentru maniera total neprofesionista in care s-au efectuat activitatile de cercetare penala, care nu sunt finalizate nici la mai bine de 11 ani de la sesizarea faptelor, iar conducerea Directiei Nationale Anticoruptie este direct raspunzatoare pentru tolerarea acestei imprejurari, motiv pentru care va informez ca imi rezerv dreptul de a solicita repararea daunelor materiale si morale ce mi-au fost astfel create, prin toate mijloacele legale, inclusiv prin formularea unei plangeri impotriva statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si prin chemarea in judecata a statului roman la instantele de judecata interne.” - TOFAN GHEORGHE, 23.09.2013
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# cucu 12 November 2013 16:38 +11
# Nicu 12 November 2013 16:58 +5
# BERCEA MONDIAL; e manevra lu frații miei.................... 12 November 2013 17:36 +2
# SALAM GALACTIC 14 November 2013 23:22 0
# Ucin 12 November 2013 18:10 -4
# curiosul 12 November 2013 22:23 -5
# Tudor Raneti 12 November 2013 16:57 +8
# fanel 12 November 2013 17:52 +11
# tamaris.lucian 12 November 2013 19:09 +7
# aaa 12 November 2013 20:44 +10
# fifiM 13 November 2013 09:21 +6
# stat mafiot basist 12 November 2013 20:59 +9
# octavian 13 November 2013 10:24 +8
# mircea 13 November 2013 12:25 -3
# mircea 13 November 2013 12:18 -3