27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MATEMATIC, IESE PROST PENTRU PUCISTI - Judecatoarea Florica Roman ii ia la rost pe pucistii din CSM care au avizat negativ Legile Justitiei: “Sa isi explice public votul... Cu o seara inaintea votului au fost de acord cu cele mai multe dintre propuneri... Cum ati putut da aviz negativ in corpore unui proiect la care ati respins doar 14% dintre propunerile venite de la MJ?... 25% au fost amendamente noi incluse chiar de catre dumneavoastra... Ati fost de acord cu 58% din amendamente"

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

3 October 2017 13:16
Vizualizari: 5462

Judecatoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea ii someaza pe cei noua membrii CSM care, alaturi de Augustin Lazar, au votat, in bloc, pentru respingerea proiectului Legilor Justitiei propus de ministrul Justitiei Tudorel Toader, sa argumenteze cum au putut da aviz negativ propriilor amendamente pe care ei le-au propus si votat, in urma cu 24 de ore, in Comisia nr. 1 a CSM. Judecatoarea Roman le cere sa precizeze cum au putut vota in corpore impotriva unui proiect de lege la care au respins doar 14% din propunerile venite de la Ministerul Justitiei, iar 25% din amendamente au fost incluse chiar de CSM.


 

Intr-un articol publicat pe blogul sau, Florica Roman arata ca judecatorii Mariana Ghena (foto stanga), Andrea Chis, Mihai Balan si Bogdan Mateescu, alaturi de procurorii Cristian Ban (foto dreapta), Codrut Olaru, Florin Deac, Andrei Solomon si Tatiana Toader au facut parte din Comisia 1 a CSM, Legislatie si cooperare interinstitutionala, si au fost de acord cu multe dintre propunerile facute de Ministerul Justitiei, ba mai mult, au facut si propuneri: “Adunate, amendamentele de la Ministerul Justitiei cu care Comisia 1 a fost de acord (33%), cu amendamentele noi propuse de Comisia 1 din CSM (25%), dau 58% dintre amendamentele trimise spre avizare Plenului CSM cu care Comisia 1 a fost fie de acord, fie le-a propus chiar ea”.

Avand in vedere aceste aspecte, judecatoarea Florica Roman le cere celor noua care au dat vot negativ, sa explice public de ce si-au schimbat votul de la o zi la alta si cum au ajuns sa voteze chiar impotriva propriilor lor amendamente. Florica Roman le transmite acestora ca au obligatia sa prezinte explicatii plauzibile nu doar judecatorilor si procurorilor care i-au ales sa-i reprezinte in CSM, ci si romanilor, care au tot dreptul sa afle adevarul despre ceea ce s-a intamplat.

Iata scrisoarea pe care judecatoarea Florica Roman a adresat-o membrilor CSM care au avizat negativ proiectul privind Legile Justitiei

2 octombrie 2017

Catre membrii CSM:

Mariana Ghena ‐ judecator, presedinte CSM
Andrea Chis ‐ judecator
Mihai Andrei Balan ‐ judecator
Mihai‐Bogdan Mateescu ‐ judecator
Cristian Mihai Ban ‐ procuror, vicepresedinte CSM
Codrut Olaru ‐ procuror
Florin Deac ‐ procuror
Nicolae‐Andrei Solomon ‐ procuror
Tatiana Toader ‐ procuror

Stimati membri CSM,

Ca reprezententi ai judecatorilor si procurorilor in CSM, autoritate cu atributii constitutionale de a 'garanta independenta justitiei', aveti obligatia de a explica in fata intregii societati de ce v‐ati schimbat votul in ceea ce priveste proiectul de modificare a legilor justitiei.

Concret, in sedinta de Plen a CSM‐ului din data de 28 septembrie 2017 ati fost, alaturi de Procurorul General, cei care ati avizat “negativ” in corpore proiectul de modificare a legilor justitiei.

Totusi, cu o zi inainte, in Comisia 1 a CSM, nu doar ca ati fost de acord cu cea mai mare parte dintre propunerile facute de ministrul justitiei, dar ati inclus chiar dumneavoastra propuneri noi, venite de la instantele din tara.

Prezint mai jos o lista cu cate amendamente la legile justitiei au fost analizate in Comisia 1 pe fiecare lege in parte si ce ati decis in acea comisie, unde aveati majoritate.


Cum ati putut da, asadar, aviz negativ in corpore unui proiect de lege la care ati respins doar 14% dintre propunerile venite de la Ministerul Justitiei?

In acelasi proiect de lege ati fost de acord integral cu 33% dintre amendamentele facute de Ministerul Justitiei, iar 25% au fost amendamente noi incluse chiar de catre dumneavoastra. Asadar, ati fost de acord cu 58% din totalul amendamentelor iesite de la Comisia 1.

Totusi, ati avizat negativ in Plen nu doar propunerile ministrului cu care ati fost de acord in Comisia 1, dar ati avizat negativ in Plen propriilor amendamente pe care le‐ati propus si votat in Comisia 1.

Cum explicati acest lucru?

In privinta celorlalte 27% dintre amendamente, au fost cuvinte sau fraze cu care nu ati fost de acord in forma propusa de ministru.

Intr‐adevar, nu toate propunerile din proiect sunt acceptabile, insa chiar dumneavoastra ati aratat prin votul dat in Comisia 1 ca foarte multe sunt propuneri pozitive.

In fata acestei evidente statistice aveti obligatia de a da explicatii plauzibile nu doar judecatorilor si procurorilor, ci si tuturor cetatenilor, si sa ne lamuriti pe toti de ce v‐ati schimbat votul de pe o zi pe alta, avizand negativ in Plen un proiect de lege la care erati de acord cu 33% dintre amendamente iar 25% de noi amendamente le‐ati cerut chiar dumneavoastra?

Cu stima,

Judecator Florica Roman”

Comentarii

# gelu date 3 October 2017 14:00 +9

Ordinul pe unitate se executa nu se discuta. Iar pucistii s-au conformat.

# Gogu date 3 October 2017 15:12 0

Ordinul a fost :"respingere în bloc" si pucistii l-au executat. Au fost mobilizați si palmasii din sistem, care s-au aliniat să sprijine pe pucisti.

# Michelle date 3 October 2017 17:24 +1

UNJR si AMR ar fi trebuit deja sa adopte o pozititie mult mai transanta pentru lamuririea acestei situatii din CSM. In contextul lipsei de transparenta si a unor justificari coerente, orice mani******ri sunt posibile. Cum ar fi de pilda si memoriul FJR, gandit probabil si ca sa le justifice pucistilor rasuceala brusca .

# Arhip date 3 October 2017 19:19 +5

Sunt nemulțumiți : -magistrații care lucrează la judecătorii, dar primesc indemnizație la nivel de Tribunal sau Curte de apel; - magistrații care lucrează la Tribunale dar au indemnizație de magistrat la Curte de apel sau la Inalta Curte precum si -magistrații de la Curtile de Apel, care au indemnizație de magistrat la Înalta Curte deoarece: -Ministrul propune ca magistrații să fie plătiți după munca pe care o prestează efectiv si nu după diplomele pe care le au. În raport de faptul că recent un membru CSM a propus 600 asemenea posturi, este lesne de înțeles că numărul celor nemulțumiți că ar pierde acest privilegiu este destul de mare si, deci, nu e de mirare că mii de magistrați se răscoală.

# mintea de pe urma date 4 October 2017 11:21 0

Judecator Cristina Tarcea presedinte ICCJ: "Dacă astăzi s-ar fi reluat votul în CSM şi aş avea pe un taler al balanţei şi declaraţia ministrului justiţiei de ieri, cred că m-aş gândi foarte serios dacă votul meu ar mai fi fost un vot de aviz pozitiv cu observaţii pentru că ceea ce contează este faptul că a existat aproape unanimitate în sensul că proiectul ridică 4-6 probleme extrem de serioase, care sunt de natură a marca un regres şi care sunt de natură a pune în discuţie chiar independenţa sistemului judiciar."

# Minoritarul date 4 October 2017 13:54 0

Daca a existat aproape unanimitate în sensul că proiectul ridică 4-6 probleme extrem de serioase , care sunt de natură a marca un regres si care sunt de natură a pune în discuție chiar independenta sistemului judiciar, trebuie neapărat ca acele 4-6 probleme să primească soluții legislative în cadrul dezbaterii la nivelul forului legiuitor . Faptul că minoritatea din CSM a ales să avizeze proiectele cu observații în locul avizului negativ în bloc este salutar, deoarece atrage cuvenita atenție asupra celor 4-6 vulnerabilități.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva