MATILET A DEBUTAT LA OFICIOS – Judecatorul Bogdan Mateescu din CSM a primit botezul focului la publicatia preferata a lui Kovesi. Ideile sale sunt similare cu ale lui Danilet: "Peste 80% dintre condamnarile primite de Romania sunt consecinta legii proaste... De cate ori si cum raspunde Parlamentul sau Guvernul? Niciodata." Danilet: "Parlamentul si Guvernul ar trebui sa raspunda pentru legi proaste! Sa incepem a discuta despre raspunderea materiala a celor care redacteaza si aproba legi"
Judecatorul Bogdan Mateescu (foto), reprezentantul judecatorilor de la judecatorii in Consiliul Superior al Magistraturii a primit botezul focului la oficiosul sistemului, publicatia preferata a Laurei Kovesi si a lui Florian Coldea. Cel vazut ca o speranta pentru tanara magistratura, pe cand se zbatea cot la cot cu UNJR si AMR pentru drepturile judecatori si procurorilor, a schimbat foaia de cand a intrat in CSM si a inceput sa faca politica, la fel ca cel pe care l-a revocat din CSM si cu care refuza sa fie comparat. Dar ce sa facem daca unele dintre pozitiile pe care judecatorul Bogdan Mateescu le-a exprimat in cadrul interviului acordat Ioanei Ene Dogioiu de de la Ziare.com sunt parca rostite de fostul membru CSM judecatorul Cristi Vasilica Danilet?
Caci, in interviul pe care Bogdan Mateescu l-a acordat oficiosului nu a facut decat sa repete alegatiile lui Danilet, de prin iarna, insusindu-si practic ideea publica exprimata de acesta din urma pe blogul sau, potrivit careia parlamentarii si membrii Guvernului trebuie sa raspunda material pentru legile proaste pe care le redacteaza sau aproba, ori pentru condamnarile primite de Romania la CEDO. Mateescu sustine in interviul acordat lui Dogioiu de la Ziare.com ca parlamentarii nu au raspuns niciodata pentru despagubirile platite de Romania sustinand ca, alaturi de conditiile din penitenciare, "peste 80% dintre condamnarile primite de Romania sunt consecinta legii proaste". Ce omite insa judecatorul Mateescu sa precizeze este ca parlamentarii raspund deja in fata alegatorilor sai, prin vot. Asteptam totusi de la Mateescu, daca tot are statisticile realizate, sa prezinte cifrele care arata ca peste 80% dintre condamnarile primite de Romania sunt consecinta legilor proaste, ca in privinta conditiilor din penitenciare ne-am lamurit, odata cu decizia cvasi-pilot a CEDO.
Iata pasaje din interviul acordat de judecatorul Bogdan Mateescu din CSM oficiosului Ziare.com:
"Ioana Ene Dogioiu: Un alt punct delicat din modificarea Legilor Justitiei este numirea procurorilor sefi. Cum credeti dvs ca ar trebui facuta ea?
Bogdan Mateescu: Noi, CSM, am considerat ca trebuie implicati ministrul Justitiei, presedintele si CSM. Dar acum factorul politic este pregnant si consideram ca, dimpotriva, trebuie accentuat criteriul meritocratic.
Astfel, propunerea de numire a procurorilor sefi trebuie sa apartina sectiei de procurori din CSM, ministrul Justitiei sa dea un aviz consultativ, iar presedintele sa faca numirea, pentru ca el reprezinta vointa directa a cetatenilor, dupa cum a aratat si o decizie a CCR.
Ioana Ene Dogioiu: Sunteti acuzati ca in spatele refuzului se afla teama de o mai severa reglementare a raspunderii materiale a magistratilor.
Bogdan Mateescu: Nici vorba. In prezent, Legea 303/2004 reglementeaza clar o forma functionala de raspundere civila a magistratilor.
Ioana Ene Dogioiu: Cu niste termene care o fac inaplicabila.
Bogdan Mateescu: Problema aceasta s-a pus doar in cazul condamnarilor la CEDO. Dar ea este falsa, pentru ca, pe date, peste 80% dintre condamnarile primite de Romania sunt consecinta legii proaste sau a masurilor executive discutabile, de exemplu, situatia din penitenciare.
Si ma intreb de cate ori si cum raspunde Parlamentul sau Guvernul pentru incalcarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Niciodata. Si nici nu se pune problema ca deputatii, senatorii sau ministrii sa raspunda material pentru despagubirile platite de Romania.
Deci raspundere materiala a judecatorilor exista, proiectul viza o raspundere solidara a magistratului cu statul, contrar normelor constitutionale. Solidaritatea ar permite oricarui nemultumit sa dea in judecata si statul, si judecatorul pentru orice.
Ioana Ene Dogioiu: Si ce ar fi rau in asta?
Bogdan Mateescu: Presiunea pe judecator. Sa zicem ca ati avea un proces si judecatorul ar trai cu teama ca partea adversa il poate da in judecata daca va va da dreptate. Va doriti acest lucru?"
Cristi Vasilica Danilet: "Parlamentul si Guvernul ar trebui sa raspunda pentru legi proaste!"
Iata ce scria Cristi Vasilica Danilet in data de 12.02.2017 pe blogul sau (vezi facsimil): "Parlamentul si Guvernul ar trebui sa raspunda pentru legi proaste! Cred ca ar trebui sa incepem a discuta despre raspunderea materiala a celor care redacteaza si aproba legi care ulterior sunt modificate, retrase sau declarate neconstitutionale. Asta, mai ales ca Recomandarea nr. (84) 15 privind raspunderea publica, aprobata de Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei, stipuleaza drept principiu aceasta forma de raspundere pentru oricine ocupa o functie la nivelul organismelor centrale sau locale".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# cine se aseamana se aduna la ZIARE COM 25 October 2017 15:27 +4
# si nu exista 25 October 2017 15:54 +1
# pacepa 25 October 2017 15:59 +4
# REDACTAREA LEGILOR PROASTE ESTE REALA 25 October 2017 16:26 0
# Michelle 25 October 2017 18:03 0
Citeza pe REDACTAREA LEGILOR PROASTE ESTE REALA
# Mica Lele 25 October 2017 19:49 -1
# Desfiintati CSM 25 October 2017 16:28 +4
# Dorian 25 October 2017 17:48 +1
# Matolescu fiul lui Securescu 25 October 2017 20:49 -1
# George 28 October 2017 14:54 0