MILIOANE DE COPII TRAIESC IN SARACIE – Ministrul Familiei Gabriela Firea prezinta trista realitate din Romania: “Unul din trei copii din tara noastra este afectat de saracie sau excluziune sociala. Statisticile vorbesc de 1,3 milioane de copii. Nepermis de multi! Lucram intens, in aceasta perioada, la un plan de actiune care sa transpuna in practica recomandarea Comisiei Europene privind instituirea 'Garantiei pentru Copii'”
Unul din trei copii romani traiesc in saracie. Statistica a fost dezvaluita vineri, 29 aprilie 2022, de ministrul PSD al Familiei Gabriela Firea (foto).
Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Firea precizeaza ca din datele oficiale reiese ca in prezent 1,3 milioane de copii sunt afectati de saracie. In acest context, ministrul Familiei anunta ca lucreaza in aceasta perioada la un plan de actiune care sa transpuna in practica recomandarea Comisiei Europene privind instituirea “Garantiei pentru Copii”. “Aceasta va contribui in mod semnificativ la sprijinirea celor mai vulnerabili dintre copii, prin oferirea de servicii de educatie timpurie si ingrijire, prin oferirea unei mese sanatoase in cadrul scolii, a unor servicii de sanatate sau prin asigurarea unor conditii de locuire adecvate”, explica Gabriela Firea.
Redam postarea ministrului Famniliei Gabriela Firea:
“Unul din trei copii din tara noastra este afectat de saracie sau excluziune sociala. Statisticile vorbesc de 1,3 milioane de copii. Nepermis de multi!
Lucram intens, in aceasta perioada, la un plan de actiune care sa transpuna in practica recomandarea Comisiei Europene privind instituirea 'Garantiei pentru Copii'.
Aceasta va contribui in mod semnificativ la sprijinirea celor mai vulnerabili dintre copii, prin oferirea de servicii de educatie timpurie si ingrijire, prin oferirea unei mese sanatoase in cadrul scolii, a unor servicii de sanatate sau prin asigurarea unor conditii de locuire adecvate.
Copiii au fost mereu in centrul preocuparilor mele, cu atat mai mult daca vorbim despre cei care provin din medii defavorizate, care n-au acces la o educatie, ai caror parinti n-au nici macar resursele minime pentru traiul de zi cu zi.
'Garantia pentru copii' este una dintre masurile concrete, menite sa asigure un cadru unitar, la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, pentru prevenirea si combaterea excluziunii sociale si garantarea accesului copiilor aflati in situatii de vulnerabilitate la o serie de servicii de baza fundamentale: educatie timpurie, sanatate, locuire, alimentatie.
De altfel, prevederile 'Garantiei pentru Copii' au fost unele dintre elementele cheie care au stat la baza stabilirii prioritatilor nationale din domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului, incluse in noul proiect al Strategiei Nationale privind drepturile copilului, pentru perioada 2022-2027.
Pentru Romania, o veritabila reusita in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului este finalizarea procesului de dezinstitutionalizare a copiilor aflati in marile centre de plasament.
In prezent se afla in curs de inchidere ultimele institutii, copiii din ele au fost gazduiti in case de tip familial sau reintegrati in familia naturala sau extinsa.
Unii dintre ei au fost adoptati si merita sa remarcam faptul ca, anul trecut, pentru prima data dupa mult timp, numarul adoptiilor nationale a crescut semnificativ.
Masurile si actiunile care vor fi intreprinse in Romania, in vederea prevenirii si combaterii saraciei in randul copiilor si cresterii gradului de accesare de catre acestia a serviciilor de baza vor fi in stransa legatura cu unul dintre obiectivele sociale majore ale Uniunii Europene care urmareste iesirea din saracie sau excluziune sociala a 15 milioane de persoane pana in anul 2030, dintre care 5 milioane de copii.
Ca ministru al Familiei sunt coordonatorul national al programului 'Garantia pentru copii' si mi se pare esential ca, alaturi de reprezentantii tuturor celorlalte autoritati implicate in elaborarea acestui plan national de actiune, sa gasim solutii concrete si realiste, care pot face diferenta in viata a peste un million de copii romani.
Planul national de actiune va fi, de asemenea, adaptat la contextul actul, generat de conflictul armat din Ucraina.
Astfel, un capitol aparte al documentului va fi dedicat masurilor pe care le luam pentru a veni in sprijinul copiilor ucraineni care ajung in Romania”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii