20 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Ministrul Tudorel Toader infrunta maladiile justitiei

Scris de: Prof.univ.dr. Andrei MARGA | pdf | print

1 March 2018 19:03
Vizualizari: 7998

In confuzia intretinuta in Romania actuala, ministrul Tudorel Toader a amintit, cu Raportul privind activitatea manageriala din DNA (nr.17472 din 22.feb.2018), ce inseamna sa cunosti dreptul, sa il gandesti responsabil si sa il aplici cu buna credinta. Gestul este salutar si istoric.


Naivii cred ca justitia este ceea ce fac anumite persoane. Destui o confunda cu palavrageala „luptei anticoruptie”. Unii isi inchipuie ca dintr-un centru va pica intelepciunea. Unii decidenti inteleg justitia ca maciuca pentru a lovi pe cineva. Tudorel Toader a aratat, precis si sobru, ca justitia inseamna a face dreptate, ca dreptul este al cetatenilor si consta dintr-un sistem de reguli demne de respect. Iar cu cine le incalca – din nepricepere, rea credinta, oportunism sau orice – nu se fac glume.

Argumentele ministrului justitiei sunt riguroase si solide. Fiecare tine de abordarea profesionala, propriu-zis juridica. Adica a justitiei ce sta pe Constitutia unei democratii si infaptuieste dreptatea cu pricepere si probe!

Argumentarea a facut clar faptul, deja semnalat de minti responsabile, ca lupta anticoruptie este corupta in Romania actuala, incat trebuie altfel conceputa, cu alta administrare. Aceasta argumentare atesta, la randul ei, ca nici „statul clientelar”, nici „statul mafiot”, dar nici „statul disciplinar”, la care aspira decidenti de astazi, nu au de a face cu statul de drept democratic pe care Constitutia il prevede si de care Romania are nevoie.

Raportul prin care ministrul propune revocarea procurorului sef al unei directii din subordine aduce probe ca s-au comis „repetate conflicte de natura constitutionala” prin „comportament lipsit de loialitate constitutionala”; arogarea unei competente pe care acel procuror nu o poseda”; „inlaturarea apriori a oricarei colaborari loiale cu Parlamentul”; „urmarirea penala abuziva a oportunitatii emiterii de acte administrative individuale”; „comportament strain de deontologia magistratului”; punerea in fata a „dosarelor cu impact mediatic”; „incercarea de a obtine condamnari cu orice pret”; „falsificarea transcrierii de convorbiri telefonice” si de alte probe. Maladiile acestea sunt aduse in fata opiniei publice pe baza de fapte de necontestat. Ele suscita involuntar o reflectie veche: se poate abuza, dar vine pana la urma ora adevarului! Si abuzurile procurorilor sunt abuzuri!

La examinarea ministrului justitiei a fost adusa de aceasta data actiunea unui functionar al statului pe care interese politicianiste, servicii secrete si alte aranjamente au stilizat-o ca simbol. La drept vorbind, un simbol confectionat pe un piedestal de mucava! In istorie au urmari, din nefericire, si asemenea constructii! Numai ca cetatenii nu pot fi impiedicati sa intrebe: functiile publice sunt proprietati? Nu mai exista si alti oameni capabili? Cum se ocupa de fapt aceste functii - prin rude, pile, servicii secrete sau concurs supravegheat public, eroism efectiv, opera reala? Cum se face ca la conducere ajung consecvent absolventi de nivel discutabil?

Dar nu este vorba, cu acest Raport, doar despre o persoana. Prin implicatii, este vorba de un intreg sistem justitiar. De aici si reactiile. Cum nu s-a adus vreun argument exact impotriva modificarii recente a legilor justitiei - care este indispensabila pentru a normaliza, catusi de putin, justitia din Romania - nu s-a adus nici un contraargument la descrierea din Raport. Reactiile, fie si viscerale, nu sunt argumente!

In pofida autoflatarii ridicole a sefilor ei, ministrul Tudorel Toader a constatat judicios ca „justitia scartaie din toate incheieturile”. Orice cetatean lucid o observa. Nu doar „penalii”, cum spun unii care sunt mai penali decat „penalii”, ci orice cetatean onest isi da seama ca acolo s-a ajuns, din pacate. Destul sa vrei, ca poti vedea realitatea! Sistemul institutional si, in particular, justitiar s-a umplut de boli, de sus in jos.

Constitutia Romaniei este in mare ca toate cele adoptate dupa 1990 in Europa Centrala si Rasariteana. Cateva prevederi au ramas insa nefinisate, incat au fost exploatate impotriva interesului public. De pilda, desemnarea primului ministru in Romania este, cum s-a vazut din nou in 2016-2017, ocazie de samavolnicii, ea fiind oriunde rezultatul formarii majoritatii pe baza votului cetatenilor. Doar aici politica externa este luata in proprietate, pe cand in orice tara este eminamente raspunderea guvernului. Aici demnitatea persoanei, ce fundamenteaza drepturile si libertatile moderne, este luata ca valoare printre altele, in vreme ce in toate democratiile este principiu. Aici detinatorul functiei de presedinte desemneaza sefii justitiei si ai serviciilor secrete in asa fel incat ii face dependenti si-i poate folosi la transformarea ilegitima in „sef al statului”.

Sunt apoi legi si alte reglementari care incalca Constitutia. De pilda, in Romania procurorii sunt socotiti magistrati, precum in regimurile totalitare ale secolului trecut. Denuntul este luat ca proba, incat in societate se distruge pana si bruma de moralitate pe care democratizarea a promis-o. Ca incoronare, aici functioneaza acorduri de colaborare intre procurori, serviciile secrete, judecatori – unice in analele democratiilor contemporane.

La interpretarile in forta ale Constitutiei si legile abuziv adoptate, se adauga politici specifice. In loc sa fie parte a dezvoltarii, ca in alte societati, aici „lupta cu coruptia” a devenit politica principala si tinde sa epuizeze agenda. Aceasta, in situatia in care cei care se proclama campionii „luptei” nici nu stiu ce este coruptia – in tarile vecine fiind de mult studii lamuritoare si reglementari chibzuite! – si in care se recurge la statistici false! Coruptia nu a scazut in anii „combaterii” ei, ci a crescut in toate formele (mare, mijlocie si mica, economica, politica si educationala). Ea a urcat acum dincolo de cleptocratia pe care o autoare americana o sesiza deunazi in tari in curs de dezvoltare, la forma noua a slabirii propriei tari, de catre reprezentantii ei, pentru beneficii private. In Romania actuala unii au ajuns decidenti, dar nu au nici o realizare si recurg la aparatul justitiar pentru a-si lovi contracandidatii. Insi care nu au ce propune cetatenilor, dar vor privilegii, cauta vizibil sa-i discrediteze de la Bruxelles pe cei de acasa folosind „justitia” ca maciuca. Se dezinformeaza la tot pasul, confirmandu-se din nou ca nu doar „literatura absurdului”, ci si actuala diagnoza a „societatii minciunii” s-au nascut pe aceste meleaguri.

Aplicarile justitiei nu sunt mai putin marcate de maladii. Se bat cu pumnul in piept persoane care au fraudat – plagiatul fiind, totusi, o frauda. Decid soarta oamenilor absolventi de nivel cel mult mijlociu, intr-o formare a juristilor care, pe continent, este dintre cele mai sumare – ca durata, ca si continut, ca distribuire a culturii. Ignorarea valorilor hotaratoare ale dreptului – de pilda, „nelinistea etica” si „indoiala” – si abuzurile frecvente sunt ascunse sub tehnicalitatile profesiei. Multi nu disting intre ideologie si deontologie.

Pe langa brutalitatile si suferintele rezultate din felul actual de a face justitie, sunt fapte „macro” alarmante. Nici o tara nu si-a lasat cetatenii la mana justitiei din Romania. Acordurile prevad perseverent ca, in caz de litigiu, tribunalul sa fie in afara tarii. Romania are acum, in Europa, cea mai mare emigrare a propriilor cetateni in conditii de pace – o jumatate de milion doar in 2017! Cum este justitia unei tari cand cetatenii ei isi iau lumea in cap?

Un principiu al civilizatiei spune ca oricare om trebuie ascultat. Pe nesimtite, si presedintele si procurorul sef au alunecat – si antreneaza in derapaj institutii – intr-o barbarie pe care nimeni, cat de putin cultivat, nu si-ar asuma-o. In declaratia „neajunsurile justitiei sunt opinii ale unor penali” este un sofism ce l-ar revolta deja pe Aristotel, o ineptie, ceva anticrestin, dar si reluarea unei devize a anilor treizeci. Nu aduce nimic bun revenirea, si pe acest plan, la acei ani. Pe buna dreptate, ministrul Tudorel Toader aminteste ca si o singura nedreptate ar trebui sa puna pe ganduri si ca drepturile sunt drepturi pentru oricare cetatean.

Mai amintesc doar cateva confuzii pe care unii decidenti le intretin in jurul justitiei. De exemplu, este stiut ca statul de drept se impune, cu mijloacele specifice. In definitiv, si Mussolini si Hitler au pretins respectarea statului de drept, al lor, desigur. In discutia din zilele noastre este insa statul de drept democratic, care se cuvine sa fie scopul acestei tari. Justitia este o chestiune de interes public si de dezbatere publica. De aceea reprosul ca „se scot in spatiul public” chestiuni ale justitiei este de la inceput ilogic. „Spatiul public” este spatiul unor decizii cruciale pentru viata oamenilor, nu loc de aruncat resturile de la masa! Independenta justitiei este valoare, dar nu este posibila fara legitimitate. Cele doua – independenta justitiei si legitimarea – se implica reciproc.

Maladiile sunt, evident, mai multe decat cele semnalate in Raport. Tudorel Toader are insa meritul ca a deschis sansa normalizarii. In plus, el a scos din criza prestigiul profesorilor universitari – categorie deja asfixiata de veleitari care, si in fata evidentei, relativizeaza faptele – si a dovedit ca mai exista profesori universitari integri si responsabili.

Comentarii

# criss date 1 March 2018 20:15 +19

bravo dl profesor, o radiografia corecta a justitie

# DODI date 2 March 2018 19:03 +3

Mare minune mare! Am ajuns vremurile în care un liberal laudă un ministru din guvernul PSD. Curaj pe acest liberal care poate gândi cu capul lui și să spună de gândește fără frica de... orban. Să subliniem și faptul că liberalul este ardelean, după invazia de nulități cu care ne-a obișnuit Ardealul să inunde Bucureștiul (ciolanis, luluța, lăzăruc, boc, blaga, zegrean, etc - lista e fparte lungă). Ce mai poți spune? Că au început să vadă și chiorii că luluța, ciolanis și gașca lor sunt din alt film decât cel al României reale? Se pare că da.

# hop și eu date 3 March 2018 00:07 +1

Corect e: din alte filme. Duduia Ciordy pare femeia fatală... Morticia Adams :P :P :P .

# Gilu date 1 March 2018 20:25 +7

Briciul a ramas tot in mana maimutei ...Palimarul de la Cotroceni lupta la baioneta ca sa arate ca este inca util Sistemului. Romanii vor sti ce au de facut la viitoarele alegeri prezidentiale . Daca vor opta tot pentru Captivus, nu mai e nimic de facut...Ministrul si _ a facut datoria.

# Sorin date 1 March 2018 21:12 +5

Toader Tudorel e profesor de drept, Iohannis a fost profesor de fizica si inspector scolar. PROFESORI !!! Ce poate sa inteleaga un fost profesor de fizica despre stiintele dreptului (justitie)? Daca a fost profesor de fizica, sa isi vada de materia sa (fizica), si sa asculte de un coleg de-al sau ce a predat dreptul la universitate. Dar Iohannis nu vrea sa inteleaga acest lucru, el are ochelari de cal, vede doar ,,ROMANIA LUCRULUI BINE KO''

# Jiji Jmecheru` date 1 March 2018 22:13 +2

Și Josef M. a fost, înainte de a deveni medic, profesor de filozofie și fizică...

# Sorin date 1 March 2018 20:48 +7

Stau si ma gandesc in felul urmator: - Orice om ce greseste, este amendat sau pedepsit cu inchisoarea. Dar cand procurorii gresesc, ei nu sunt amendati, nici pedepsiti. La procurori se se explica in felul urmator: ,,Greselile efectuate de procurori, se pot indrepta prin exercitarea cailor de atac prevazut de lege! :-* '' Vi se pare corect? Mie NU! Soferul ce accidenteaza o persoana, plateste daune catre persoana vatamata, medicul Ciomu ce a ciopartit penisul unui pacient, dupa mii de operatii excelente, iata ca a gresit, si a trebuit sa plateasca daune morale pacientului, DAR cand un om nevinovat face puscarie sau este plimbat in catuse de colo-n colo, iar la urma se dovedeste ca nu a fost nevinovat, procurorul nu raspunde pentru zilele, lunile sau anii de detentie a celui nevinovat. Vi se pare corect? MiE PERSONAL NU MI SE PARE CORECT.

# Edelweiss - Cetitoriu selectiv de Bukowina date 1 March 2018 23:14 +14

Fain ce zâce dom' Profesor. Inga așa, încet-încet, la întrebarea „Cine îl apără pe Ministrul Toader”, răspunsurile se regăsesc în diferite pagini: decât să-l citesc pe gardianul godină, având 17 cu 53 număr la insignă, mai bine îl citesc pe Marian Sultănoiu. Decât să-l citesc pe Fanfaronul Nepereche al systemului judiciar, mai bine le citesc pe Daria Lupea, Lăcrămioara Axinte sau Dana Gîrbovan. Decât să-l citesc pe to'arșul colonel SRI Dan Tapalagă, mai bine îl citesc pe Ion Cristoiu. Decât Ioana Dogioiu, mai bine Cornel Nistorescu. Decât să-i citesc lăturile lozincarde ale Caprei lui Baphomet de la DNA, mai bine Adina Stancu și decât să-mi fie date ochilor rânjetele impertinente ale Plăvanului pămpălău de la Hermannstadt, mai bine un text de Răzvan Savaliuc. Iar cu exemplul de față, decât să-mi vină să borăsc citind obediența onctuoasă, ștearsă cu limba-n kurul neonaziștilor de Liicheaua apelantă către alte Lichele, mai bine mă delectez cu textul Profesorului Marga.

# Luca date 2 March 2018 10:18 +9

,,Independenta justitiei si legitimarea se implica reciproc", afirma prof. Marga, pe deplin temei. Nu poti sa ai independenta justitiei daca nu esti legitimat si nimeni nu te poate legitima decat legea. Cu alte cuvinte, in conditiile in care judecatorul si/sau procurorul actioneaza gresit, deci, in afara legii, solutíile lor nu pot ramane imuabile invocandu-se mult clamata ,,independenta a justitiei", folosita drept slogan pentru a sustrage raspunderea magistratilor de sub controlul legii si al societatii. De fapt, ce vor sustinatorii catuselor, sa ne intoarcem la barbarie? Rusine, celor care scot la mezat interesele tarii si care ingenuncheaza in fata celor care vin cu pretentii de a ne indruma in facerea legilor, noi care avem cel mai vechi drept de pe suprafata pamantului. Intrebare: domnul de la CE a adus cumva si cateva margele colorate, asa cum se proceda cu triburile de indieni?

# Marin TULU OLt date 2 March 2018 10:38 +1

Da, domn Profesor!Așa este, justitia inseamna a face dreptate, ca dreptul este al cetatenilor si consta dintr-un sistem de reguli demne de respect.Numai că ei,functionarii justitiei se consideră mai presus de lege, ei fac după constiinta lor(care nu există!!!) si ca nimeni nu are ce sa le faca/așa imi spunea un judecator, culmea chiar la un pahar de bere unde ma chemase,caruia imi venea sa i dau cu sticla in cap.Asa s/a făcut că ei isi selectează magistratii, avocatii, că ei au clicile lor care stabilesc fără frică,fără ratiune juridica, ce pedepse sa aplice, cum sa trateze individul aflat in fata lor.Ce s/a ales de invatamantul superior juridic cand au aparul tot felul de indivizi care sunt judcatori, procurori, avocati ca profesori si care preda dreptul ala stramb.Asa a aparut UNBR lui Ghe Florea din prezent care a pactizat cu politicul si a dat generatia de avocati profesie confiscata de aceasta entitate fara acte de infiintare si fara ca legea sa prevada ce fel de persoan

# Marin TULUS Olt date 2 March 2018 10:41 +3

sa prevada ce fel de persoana este , care este procedura de infiintare,dar mai mult ea se suprapune peste sistemul de invatamant,.Daca doctorul, profesorul , inginerul este ca profesie stabilit de sist. De invatamant, magistratul si avocatul nu este emanatia acetui sist. De inv., profesiile aceste sunt ale clanului din magistratura avocatura si asta numesc ei Independenta, o independenta care este maladiva si mai ales incalca acele principii de care vorbeste cu mult profesionalism domn profesor,adică in calcă drepturile și libertătile Omului și de care nu vorbesc nici cei care propagă ideea ca justitia este atacată prin festivaluri și nici cei de la UE. Degeaba reclamă peste tot că ei sunt sistemul care nu ataca membrii săi indiferent ce faptă abominabilă săvârșesc aceștia.S/a declansat cea mai mare prigoană împotriva celor care practica avocatura la UNBR condus de P. Bota, si asta este cea mai concludent dovada a lipsei de dreptate din societatea noastră, de coruptie a

# Luca date 2 March 2018 12:30 +9

Sa te crucesti, cand vezi si auzi ce a grait Tarcea de la I.C.C.J Stanciu, vorbea despre ,,partenerul de nadejde" al DNA, iar cel de acum, Tarcea, afirma la sedinta de bilant al DNA: intre procurori si avocati nu ar trebui sa se puna semnul egalitatii, asa cum fac destui astazi, vorbind despre ,,egalitatea de arme", deoarece, spre deosebire de avocati, asa cum scrie in Constitutie, Ministerul Public apara ordinea de drept si drepturile si libertatile cetatenilor. Sper sa nu gandeasca asa toti judecatorii instantei supreme. Uniunea Avocatilor din Romania de ce nu ia atitudine in fata unei asemenea gandiri periculoase, care, practic, desfiinteaza dreptul la aparare? Dar Consiliul Discriminarii? Cei care sunt intr-o procedura judiciara nu sunt cetateni? Avocatii nu-i apara pe cetateni si nu sunt si ei parte in realizarea ordinii de drept? Ce poti sa mai spui despre acest mod de abordare a unui judecator care ar trebui sa tina in mana balanta dreptatii? Unde e sansa unui proces echitabil?

# Edelweiss - Anubis de Bukowina date 2 March 2018 13:34 +3

Da, măi Luca, și Io* m-am făcut negru de mânie față de câte pruostii a scos pe sfincterul guriței Ilse Koch Tarcea - Die Hexe von ÎCCJ. Am impresia că decât să se fi dus la Parastasul Paradiților, mai bine stătea acasă și împletea un ciorap la nepoți. Am impresia că ea era cam zurlie de cap, se uita numai prin sală după Bogdănel și-i vorbea gura prăpăstii, slöbozite în nesincron cu procesele cognitive. O pruostie a fost „cursul juridic intensiv predat de neofiți”. A doua trăsnaie a fost aia cu „eficiența procurorilor în detrimentul legalității”. Dar ceea ce a făcut Vrăjitoarea de la ÎCCJ, considerând interesul legitim public - promovat de procuror, ca fiind superior interesului legitim privat - susținut de apărător, nu reprezintă altceva decât faptul de a se căca în balanța justiției, dezechilibrând armoniosul echilibru al înfăptuirii actului de justiție. Așadar, The Witch from ÎCCJ va rămâne în analecte și pandecte ca fiind Prima Cotoroanță cu robă CARE S-A CĂCAT ÎN BALANȚA TEMIDEI!

# Luca date 2 March 2018 14:28 +4

Multumesc, Edelweiss! Imi pare bine ca ati detectat si dvs. nucleul aberatiilor spuse de ,,aceasta forma de viata". Ar fi bine sa formulam o petitie catre Inspectia Judiciara, Consiliul Discriminarii care sa analizeze modul de abordare total gresit al acestei judecatoare. Sa stiti ca multi au cazut in capcana discursului sau condimentat populist. Va sugerez sa cititi (daca nu ati facut-o, inca) Cotidianul.ro si o sa-mi dati dreptate. Nimeni de aici nu a sesizat superficialitatea discursului. Spui ca justitia este pentru cetateni, dar afirmi, totodata, ca apararea nu este egala cu acuzarea. Procesul Rarinca, emblematic pentru o justitie stramba, reflecta tocmai acest mod de gandire gresit de inegalitate intre avocati si procurori, desi CEDO a spus clar, inca sin 1997, cum trebuie abordata ,,egalitatea de arme" si ,,egalitatea de sanse". Si atunci, cine alearga inainte pe pista dreptatii si cine alearga in sensul opus? Raspunsul este simplu si inteles de catre oricine.

# Edelweiss - Rarinc de Bukowina date 2 March 2018 16:15 +2

Să citesc Cotidianul? Ha, ha, ha! Evident, că doar de acolo îmi vin cele mai multe intrări pe postările de pe blog. Ia vezi la articolul despre Vrăjitoarea de la ÎCCJ („Tarcea despre întâlnirea cu timmermans”), nu se văd postări de-ale mele, cu linkuri de trimitere către „Oul lui Columb sau Găina Madamei Tarcea”, respectiv „The Stinking Carrion (Justitia Putrefactă)”?

# Luca date 2 March 2018 17:48 0

Am vazut, recunosc, abia acum am vazut postarile indicate. Felicitari!

# Realist date 2 March 2018 15:30 +2

Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe toti profesorii universitari care apara tara noastra! Noi speram sa va uniti fortele pt a iesi din aceasta incurcatura creata de iohanis si acolitii lui

# Real date 2 March 2018 17:38 +1

De fapt a fost creata aceasta atmosfera de Base si continuata de ioha

# Angi date 2 March 2018 20:15 +6

Domnul profesor a arătat ca dosarele penale se nasc în urma țintelor stabilite de conducerea Dna.Ulterior Dna se preface ca administrează probe, dar atentie în mod nelegal si neloiale, pt ca veti vedea un turmentat ca Procurorul Stoina eugen nici macar nu înregistrează declarațiile de martor de suspect cu mijloace tehnice audio desi deține reportofon si camera video, asta pt ca on timpul "audierilor fuma țigara după tigaraplus ca era puternic sub influența băuturilor alcoolice iar urmărirea era făcută de ofițerul Tudor Raymond care profitând de neimplicarea procurorului își consemna de fapt declarația lui si nicidecum ce spunea martorul/aspectul .Reformulat totul astfel încât să obțină ce își dorea_ tinta..Si uite asa probele nu sunt legal administrate deoarece nu exista înregistrări audio, , si nici nu indică un motiv concret care a stat la baza neinregistrarii declarațiilor.Ma intreb de ce procurorul șef care verifică temeinicia si legalitatea rechizitoriului nu constata lipsa i

# AndreiV date 4 March 2018 11:11 +2

Felicitari d.l profesor Marga.Am asteptat sa apara mai multe voci autorizate,ale marilor specialisti din domeniu si pe deasupra,cinstiti si corecti.Stiu ca avem multi specialisti in sistemul juridic,dar care nu au curajul sa se puna cu sistemul si mai aqle cu sustinatorii din sua si ue,care vor sa fure pe mai departe tara.Cred ca daca tot mai multi specialisti,care pana acum au tacut,fiind convinsi de lasitatea noastra a marii majoritati a romanilor,care comentam si spunem ca sunt mari derapaje in justitie si nu numai.dar nu iesim sa ne manifestam in strada.!!!Cine are curajul sa ne uneasca si sa ne mobilizeze.Sunt convins ca poporul asteapta doar un semnal din partea unor conducatori cu dragoste de neam si tara si care sa aiba curajul sa iasa in fata si sa lupte pentru tara mobilizand poporul.Cine are curajul sa declare pe teroristul inventatorul politie politice alaturi de ppe ,respectiv americanul klem,carre cu nerusinare pare mereu si ii preseaza pe toti.Are kovesi cetatenie sua?

# Livia date 4 March 2018 20:31 +1

Toti sunt o apa si-un pamant. Argumentele ministrului au fost mai mult teoretice, se pare ca practic nu stau chiar asa lucrurile. Dar nu ar fi mai bine daca de la cel mai mic la cel mai mare am fi onesti , cinstiti, drepti ? De ce se fura, de ce este coruptie, de ce este trafic de influenta ? S-a ajuns prea departe cu hotia si eu gasesc ca aici este vina DNA, nu i-a luat la timp si s-a consolidat prea tare sistemul mafiot.

# ABSOLUT date 5 March 2018 08:27 +2

Practic? Cand s-au spus lucrurilor pe nume. Ce dovezi mai trebuie sa fie? Speram ca si TV Realitatea sa vada intr-adevar realitatea. Sa-i lumineze Domnul si pe Rares Bogdan, care bate campii ca doar e de la cluj

# ubuu date 5 March 2018 12:33 +1

o sa-l cheme pe dl profesor la dna. pai se poate ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva