MINORITARII IDEOLOGIZATI DIN INSTANTE – Avocatul Adrian Toni Neacsu: “Majoritatea judecatorilor considera ca scopul de a condamna persoanele vinovate nu justifica mijlocul care consta in ignorarea si neaplicarea principiilor fundamentale privind desfasurarea procesului penal, in timp ce o minoritate mult mai activa si ideologizata incearca sa impuna o politica penala care sa faca abstractie de garantiile universal recunoscute privind dreptul la un proces echitabil”
Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) a comentat sesizarea adresata ICCJ de catre judecatoarele Andreea Ionescu si Adina Radu de la Curtea de Apel Bucuresti, care au cerut instantei supreme sa pronunte o dezlegare de drept care sa transeze definitiv problema aplicarii deciziilor CCR si ICCJ pe prescriptie (click aici pentru a citi). Demersul celor doua judecatoare a avut loc dupa rusinoasa hotarare pronuntata de judecatorii ICCJ Iulian Dragomir si Cristina Rotaru-Radu, care au refuzat sa respecte decizia ICCJ 67/2022 referitoare la prescriptie.
Astfel, avocatul Neacsu arata ca judecatoarele CAB au constatat in sesizarea trimisa la Inalta Curte ca aplicarea stricta si necritica a hotararilor CJUE privind prescriptia, cu ignorarea deciziilor CCR si a ale ICCJ, inseamna in realitate aplicarea unui standard de protectie juridica mai mic pentru drepturile cetatenesti, in conditiile in care Constitutia Romaniei si conventiile privind drepturile omului la care suntem parte garanteaza cetatenilor romani un standard de protectie mai inalt.
Totodata, Adrian Toni Neacsu precizeaza ca in momentul de fata justitia penala romana e impartita in doua. Mai precis, majoritatea judecatorilor considera ca scopul de a condamna persoanele vinovate nu justifica mijlocul care consta in ignorarea si neaplicarea principiilor fundamentale privind desfasurarea procesului penal, de partea cealalta situandu-se o minoritate mult mai activa si ideologizata, care incearca sa impuna o politica penala care sa faca abstractie de garantiile universal recunoscute privind dreptul la un proces echitabil.
Redam comentariul avocatului Adrian Toni Neacsu:
“Foarte pe scurt, Curtea de Apel Bucuresti a observat foarte corect ca aplicarea stricta si necritica a hotararilor CJUE privind prescriptia, cu ignorarea deciziilor CCR si a ale ICCJ, inseamna in fapt aplicarea unui standard de protectie juridica mai mic pentru drepturile cetatenesti, in conditiile in care Constitutia noastra si conventiile privind drepturile omului la care suntem parte garanteaza cetatenilor romani un standard de protectie mai inalt. Curtea de Apel Bucuresti observa ca nenumarate Hotarari CEDO creeaza obligatii directe in sarcina judecatorului roman privind respectarea standardului celui mai inalt de protectie a cetateanului supus unei judecati penale.
Practic se cere ICCJ sa lamureasca clar si egal pentru toata lumea cum trebuie procedat atunci cand o Hotarare a CJUE intra in coliziune directa cu Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului. In Uniunea Europeana se respecta sau nu garantiile privind dreptul la un proces echitabil prevazute in Conventia drepturilor omului?
In acest moment justitia penala romana e impartita in doua: majoritatea judecatorilor considera ca scopul de a condamna persoanele vinovate nu justifica mijlocul care consta in ignorarea si neaplicarea principiilor fundamentale privind desfasurarea procesului penal in timp ce o minoritate mult mai activa si ideologizata, dimpotriva, incearca sa impuna o politica penala care sa faca abstractie de garantiile universal recunoscute privind dreptul la un proces echitabil”.
* Cititi aici sesizarea trimisa la ICCJ de judecatoarele CAB Andreea Ionescu si Adina Radu
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ureke 5 February 2024 12:57 +2
# titi 5 February 2024 13:12 +22
# maxtor 5 February 2024 20:26 +1
# maxtor 6 February 2024 06:10 0
# Cârcotaș 6 February 2024 10:59 +3