MOARE BAN DE OFTICA – Lucian Netejoru nu va fi revocat din functia de sef al Inspectiei Judiciare: “Comisia constituita in vederea analizarii sesizarii privind revocarea inspectorului–sef al Inspectiei Judiciare a decis ca nu se impune sesizarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru revocarea din functie a inspectorului–sef”. Capul lui Netejoru a fost cerut de Sectia pentru procurori a CSM in frunte cu Cristian Mihai Ban
Seful Inspectiei Judiciare Lucian Netejoru se dovedeste a fi o nuca prea tare pentru procurorul Cristian Mihai Ban din CSM. Netejoru nu va fi revocat din functia de sef al Inspectiei Judiciare, asa cum a cerut Sectia pentru procurori a CSM, in frunte cu Cristian Mihai Ban (foto).
Decizia a fost luata marti, 7 septembrie 2021, de Comisia constituita la nivelul CSM in vederea analizarii cererii Sectiei pentru procurori a CSM privind revocarea din functie a lui Lucian Netejoru. Astfel, Comisia a stabilit ca nu se impune sesizarea Plenului CSM in vederea revocarii lui Netejoru de la conducerea Inspectiei Judiciare. Hotararea a fost luata cu majoritate, singurul vot pentru revocarea lui Netejoru apartinandu-i probabil procurorului Cristian Mihai Ban:
“La data de 07 septembrie 2021, Comisia constituita in vederea analizarii sesizarii privind revocarea inspectorului–sef al Inspectiei Judiciare, in baza art.67 alin.5 din Legea nr.317/2004, republicata, cu modificarile ulterioare, cu majoritate, a decis ca nu se impune sesizarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru revocarea din functie a inspectorului–sef”.
Trebuie spus ca, in pofida criticilor pe care Lumea Justitiei i le-a adus si i le va aduce lui Lucian Netejoru, nu exista niciun motiv pentru demiterea acestuia. Cu atat mai mult cu cat o asemenea solicitare vine din partea procurorilor din CSM, cei care, reuniti in "Brigada Nufarul" au salvat mai toti marii procurori abuzivi fata de care Inspectia Judiciara a cerut sanctiuni disciplinare.
Comisia care a respins revocarea lui Netejoru
Comisia care a decis ca nu se impune revocarea lui Lucian Netejoru de la conducerea Inspectiei Judiciare a fost formata din cinci membri ai CSM. Este vorba despre:
-judecatoarea Lia Savonea;
-judecatorea Margareta Nicoleta Tint;
-judecatoarea Mariana Ghena;
-procurorul Cristian Mihai Ban;
-reprezentantul societatii civile in CSM Romeo Chelariu.
Modalitatea de revocare a sefului Inspectiei Judiciare este stabilita de Legea 317/2017 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Inspectorul sef al Inspectiei Judiciare poate fi demis pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor manageriale, iar revocarea se face pe baza unui raport de audit si la propunerea unei comisii.
Art. 67 alin 5 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii:
“Inspectorul-sef poate fi revocat din functie de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor manageriale. Revocarea se dispune pe baza raportului de audit prevazut la art. 68, numai ca urmare a propunerii formulate, in acest sens, de catre o comisie alcatuita conform alin. (3/1), insa fara participarea psihologului”.
Art. 67 alin. 3/1 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii:
“Componenta comisiei de concurs este urmatoarea:
a) 3 membri judecatori, care fac parte din Sectia pentru judecatori si au functionat la o instanta de grad corespunzator celui necesar pentru ocuparea functiei de inspector judiciar, desemnati de Sectia pentru judecatori;
b) un membru procuror, care face parte din Sectia pentru procurori si a functionat la un parchet de grad corespunzator celui necesar pentru ocuparea functiei de inspector judiciar, desemnat de Sectia pentru procurori;
c) un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentant al societatii civile, desemnat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii;
d) un psiholog desemnat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, care va prezenta un raport consultativ, dupa prezentarea proiectului referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere, de catre fiecare candidat”.
Art. 68 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii:
“(1) Evaluarea calitatii managementului Inspectiei Judiciare se face anual, printr-un audit extern independent.
(2) Finantarea auditului prevazut la alin. (1) se face din bugetul Inspectiei Judiciare. Selectarea entitatii care va efectua auditul se face cu respectarea prevederilor legale privind achizitiile publice.
(3) La procedura de achizitie publica nu pot participa entitati din sectorul public sau entitati din sectorul privat la care statul este actionar.
(4) Raportul de audit se intocmeste in primele 3 luni ale anului si cuprinde, in mod obligatoriu, recomandari privind modul de indeplinire a atributiilor manageriale, organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor de catre conducerea Inspectiei Judiciare, precum si recomandari privind necesitatea de reducere sau, dupa caz, de suplimentare a posturilor acesteia.
(5) In termen de maximum 5 zile de la primirea raportului de audit, inspectorul-sef procedeaza la comunicarea acestuia Consiliului Superior al Magistraturii”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# santinela 8 September 2021 07:19 +11