16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MORAR O ARUNCA IN AER PE ALEASA LUI IOHANNIS – Avocatul Daniel Morar prezinta prestatia judecatoarei CCR Simina Tanasescu: “Nu aflam mai nimic despre continutul juridic al normei criticate, insa stiam ca 'legea nu e neaparat buna, dar nici rea'... Isi afisa talentele de etician, psiholog, estetician, merceolog sau nutritionist, mai putin pe cele de jurist, si incheia spunand ca 'solutia poate fi si asa, si asa'”

Scris de: George TARATA | pdf | print

12 December 2022 14:08
Vizualizari: 6841

Este devastator fostul judecator CCR Daniel Morar, in prezent avocat, la adresa fostei sale colege de la Curtea Constitutionala, judecatoarea Simina Tanasescu (foto), numita in functie de presedintele Klaus Iohannis. In proaspat lansata carte “Putea sa fie altcumva. O istorie subiectiva a justitiei dupa 1990”, realizata cu sprijinul in documentare acordat de jurnalista Sorina Matei, Morar relateaza prestatiile spectaculoase ale judecatoarei Simina Tanasescu.


 

Plecand de la cazuri concrete referitoare la deciziile luate de CCR in legatura cu hotararile adoptate de Guvern si Parlament in perioada pandemiei, Daniel Morar dezvaluie ca judecatoarea Simina Tanasescu avea un stil aparte in abordarea dosarelor aflate in solutionare. Mai exact, Morar scrie ca aceasta atunci cand isi prezenta propriile cauze, cele in care era judecator-raportor, nu propunea o solutie, ci emitea doar pareri. Nu doar atat, caci aceeasi Simina Tanasescu nu oferea detalii despre continutul normei juridice discutate, ci facea consideratii de genul ca “legea nu e neparat buna, dar nici rea” sau ca simte ca “ceva nu e cuser”. Oricum, in final Simina Tanasescu isi incheia pledoaria spunand ca “solutia poate fi si asa, si asa”.


Prezentam dezvaluirile lui Daniel Morar despre fosta sa colega, judecatoarea CCR Simina Tanasescu:


“In cadrul deliberarilor, toti judecatorii, deci inclusiv Livia Stanciu si Simina Tanasescu, deciseseram ca decretele presedintelui sunt acte administrative cu caracter normativ, discutii mai largi purtandu-se doar in legatura cu autoritatea care este abilitata sa le controleze. In concluziile scrise prezentate ca judecator-raportor, opinasem ca ele sunt supuse controlului instantelor de contencios administrativ, insa in sedinta de deliberari am pus in discutie ipoteza ca aceste acte ar privi raporturile cu Parlamentul si ca, astfel, ar fi exceptate de la controlul judecatoresc. Plenul Curtii, in unanimitate, a impartasit aceasta a doua opinie si a decis ca decretele presedintelui privind instituirea starii de urgenta pot fi supuse doar controlului Parlamentului in procedura de incuviintare si, apoi, controlului de constitutionalitate, prin intermediul hotararii Parlamentului, daca aceasta ar fi contestata.

Livia Stanciu a pledat explicit in sensul ca decretele presedintelui nu pot fi supuse controlului instantelor de contencios administrativ si mi-a cerut insistent ca, in redactarea deciziei, sa elimin paragraful din concluziile mele scrise care sustinea contrariul, ceea ce am si facut, avand in vedere opinia unanima a Curtii.

Simina Tanasescu a tacut si nu a sustinut vreo opinie. De altfel, nu a spus prea multe nici atunci cand s-a discutat despre sanctiunile contraventionale, anuntandu-ne doar ca voteaza pentru neconstitutionalitatea lor. Nu era nimic aparte in atitudinea ei, ne obisnuiseram, modul sau de a aborda cauzele fiind diferit de al celorlalti judecatori. Atunci cand isi prezinta propriile dosare, nu rezolva o speta, ci schiteaza o prelegere, nu propune o solutie, ci emite o parare. Nu aflam mai nimic despre continutul juridic al normei criticate, insa stiam ca 'legea nu e neaparat buna, dar nici rea', ca avem de-a face cu 'o reglementare chiar frumoasa, care pe mine m-a cucerit', ori ca 'legea e nefericita, criticile formulate sunt tot nefericite, iar concluziile formulate de judecator sunt la fel de nefericite', chit ca acestea din urma ii apartineau. Ne mai spunea ca dansa 'nu ar fi adoptat o asemenea lege, ceva-ceva nu-i place la ea', ori ca, desi reglementarea e necesara, 'simte ca ceva nu e cuser'. Isi afisa talentele de etician, psiholog, estetician, merceolog sau nutritionist, mai putin pe cele de jurist, si incheia spunand ca 'solutia poate fi si asa, si asa'”.

Comentarii

# Cand poti sa fii destept, de ce sa fii prost? date 12 December 2022 15:14 +44

Aviz pentru cei care practica discutiile subterane - nu stii cand se trezeste unul sa vorbeasca, sa faca totul public și sa ridice poalele de pe .. cacao. Basca in lumea tehnologizata de azi in care discutiile particulare sunt usor de inregistrat si filmat, si chiar daca nu ai fost prezent, fac altii referiri la tine sau la ce ai facut... Cand sunt multe verigi, din cand in cand una mai cedeaza si se raspandeste miasma... Dar, felicitari! E nevoie de din astea... Respect!

# santinela date 12 December 2022 15:31 +101

Ca asta-i o TUTA stia toata lumea, dar cine spune asta ? O spune un papagal,sluga basista,un individ care a inchis dosare la greu pentru a ajunge la CCR !

# FOST JUDECATOR date 12 December 2022 15:34 +25

Si procurorea Loredana Brezeanu(LB) de la PÎCCJ la CCR tot o persoană fără vocație de justiție constituțională.La toate cererile nu are de spus decât: VĂ ROG SĂ O RESPINGEȚI CA INADMISIBILĂ...Cum e posibil să numești la CCR un procuror de judiciar care nu este specialist în drept constituțional, se comportă ca un procuror de drept comun. Ca să nu mai vorbim de magistratele asistente, care mint și denatureză dosarul și fac referate neconforme cu susținerile din timpul ședinței de judecată.Într-un caz domnul președinte Dorneanu i-a cerut megistratei asistente să întocmească un referat cu ce a susținut procuroarea LB si pur si simplu a mintit in referat, ceea ce putea avea grave consecinte pe fond.

# FOST JUDECATOR date 12 December 2022 15:50 +4

Înainte să înceapă ședința la CCR , eram în sală, vine fostul judecator Zegrean cu una,fostă de la SRI, ca să o apere si mosu, care acum e avocat și plictiseste lumea la CCR, zice să meargă cu magistratele asistente într-o excursie,ca se aniversează 30 ani de CCR-ism, la care una mai impiedicata, ca era sa cadă din mers, zice ca ea nu merge in escurie la munte ca nu are rochie, de parca la munte te duci in rochie...lăsau impresia ca nu aveau nici o treaba cu sedinta care trebuia sa inceapa...

# maxtor date 12 December 2022 17:34 0

-pe continut juridic,bine: este " Curtea a constatat că forul legiuitor avea obligația de a-l supune controlului parlamentar, iar prin hotărârea adoptată să sancționeze exercitarea ULTRA VIRES a competențelor legale de către Președintele României " denunt/acuza de inalta tradare?

# Dragos Barna date 12 December 2022 19:33 +1

e trist ca asa oameni incompetenti au fost propulsati, dar din pacate adevarat si de aceea suntem unde suntem, pentru ca incompetentii sunt acolo unde sunt si nu poate se fie altfel atat timp cat ei sunt acolo. Mai umbla si cu amenintari la dl. jude. Predescu, parca , ca de asta sunt ametitele bune. Cu cat mai ametite , cu atat mai bune scopului.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva