NITU E BLOCAT IN REM - Procurorul General a fost iritat de intrebarile ziaristilor despre ancheta tragediei aviatice din Apuseni: "Nu este nimeni vizat in mod personal, nu mai personalizati anchetele noastre!" Tiberiu Nitu vorbeste doar de functii vizate, nu si de persoane, de parca functia ar putea fi trasa la raspundere si nu persoana care o detine. Poate fi o tactica pentru ca Sectia Parchetelor Militare sa-l ocoleasca pe seful STS, Marcel Opris
Intrebat ce persoane sunt vizate in ancheta tragediei aviatice din Apuseni (n.red.- a carei competenta a fost data Sectiei Parchetelor Militare in urma cu doua zile) si daca printre acestea este si seful STS, procurorul general al PICCJ, Tiberiu Nitu (foto 1) a raspuns pe un ton iritat: "Nu este vizat nimeni in mod personal, nu mai personalizati anchetele noastre". Cu alte cuvinte, seful PICCJ, Tiberiu Nitu e blocat "in rem", in sensul ca ancheta nu vizeaza pana acum si persoane, chiar daca exista destule elemente care sa duca la o urmarire penala "in personam". Aceasta ar putea fi, in opinia noastra, o tactica prin care se incearca protejarea sefului STS, generalul Marcel Opris.
La intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a fost asaltat de jurnalisti cu intrebari legate de ancheta privitoare la tragedia din Munctii Apuseni si eventualele abuzuri sau neglijente din partea sefilor unor institutii care au gestionat defectuos cautaea si salvarea celor sapte supravietuitori. Nitu a tinut sa sublinieze urmatoarele aspecte: ''Procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea sectiei parchetelor militare a PICCJ, pentru ca, in opinia lor, au aparut elemente de natura a ne duce la concluzia ca ar putea fi indicii in legatura si cu responsabilitatea altor persoane in stransa legatura cu decesul celor doua persoane. (...) Teoretic putem spune ca ancheta are in vedere si anumite functii care atrag competenta PICCJ''.
Intrebat daca in dosarul "Apuseni" este vizat si seful STS, Tiberiu Nitu a afirmat: "Nu este vizat nimeni in mod personal, va rog nu mai personalizati anchetele noastre!" Cand s-a facut declinarea de competenta de a PCA Alba, procurorul general Augustin Lazar, a declarat ca in cazul accidentului aviatic din Apuseni exista "suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza, persoane care au calitatea de ministru". Augustin Lazar a mai spus ca in ancheta "exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari", fapt care ar atrage competenta parchetelor militare.
"Exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari si care ar atrage competenta procurorului militar. De asemenea, exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza din institutiile centrale ale statului. Acele celule de criza au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru si in final se va da o solutie cu referire la toate aceste persoane. (...) In final va trebui sa se dea o solutie, sa se cenzureze conduitele persoanelor care au avut atributii in acest domeniu si sa se clarifice daca ele au fost conforme cu procedurile care au fost ridicate si depuse la dosar sau au actionat cu intarziere si atunci ar exista o anumita culpabilitate pentru anumite persoane (...) In continuare urmeaza o alta faza a anchetei, in care vor fi audiate persoanele care au avut atributii de serviciu pentru a pregati avionul de zbor, ROMATSA, apoi persoanele care au coordonat in cadrul celulelor din institutiile centrale".
Seful Sectiei Parchetelor Militare are de trecut "examenul competentei"
Potrivit PICCJ, in urma probelor stranse de anchetatori a rezultat ca se impune audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului, cu atributii in gestionarea situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila. Avand in vedere calitatea acestor persoane, competenta ii revine Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia parchetelor militare, condusa de generalul Ion Vasilache (foto 2), o persoana care nu a excelat niciodata ca procuror si caruia revolutionarii ii reproseaza faptul ca nici pana azi nu a solutionat dosare ce tin de evenimentele din decembrie 1989. Ramane de urmarit cum va solutiona acest dosar sectia condusa de Ion Vasilache, caruia presedintele Traian Basescu (aparator al carierei militare a generalului Marcel Opris) i-a mai pus o stea de general pe umar!
Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au incheiat o prima etapa a cercetarilor in cauza privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni. Pana acum, sustin reprezentantii PICCJ, a fost facuta cercetarea locului producerii accidentului si au fost ridicate mijloace materiale de proba. De asemenea, au fost audiate persoanele vatamate in accident, persoanele care au participat, in diferite calitati, la operatiunile de salvare, dar si medici de urgenta.
Pana in acest moment, procurorii au dispus si efectuarea unor rapoarte medico-legale, fiind solicitate si depuse documentele relevante de la institutiile in cauza. Mijloacele materiale de proba ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS si statia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmand a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate.
Marcel Opris, protejat in CSAT
In urma accidentului aviatic produs in 20 ianuarie in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba, si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion. In accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sfanta Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.
Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ sase ore, intr-o degringolada totala din cauza lisei unei coordonari eficiente si ferme de la centru.
In urma accidentului aviatic, secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper a fost demis, in timp ce directorul general si directorul de operatiuni ai ROMATSA au demisionat. De asemenea, Ion Burlui a demisionat de la conducerea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Tot in urma accidentului aviatic si-a dat demisia de onoare si fostul ministru liberal de Interne Radu Stroe din cauza declaratiei nefericite.
In schimb, dupa sedinta CSAT, presedintele Traian Basescu l-a aparat pe seful STS, Marcel Opris, care conduce aceasta instituie de noua ani. STS este institutia care, prin lege si atributiile ce decurg din ea, trebuia sa realizeze localizarea imediata in urma apelurilor de pe telefonul mobil al medicului Radu Zamfir. Basescu a lansat in spatiu public date si informatii nereale, conform carora STS localizeaza doar telefoane fixe, si ca STS nu are nici capacitatea si nici echipament sa faca astfel de localizari. Il contrazic, insa, chiar informatiile cuprinse in site-ul oficial al STS, despre care Lumeajustitiei.ro a scris pe larg in data de 3 februarie 2014.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# gerila 6 February 2014 16:17 0
# leo 6 February 2014 16:20 -2
# unul din lumea cea mare 6 February 2014 17:34 -1
# rex 7 February 2014 11:14 -1
# eu 7 February 2014 21:12 -1
# el 8 February 2014 12:23 -1
# pentru el 8 February 2014 15:44 -1