NU POTI FI MAGISTRAT FARA SA INTELEGI SUFERINTA – INM a demarat programul „Oamenii de dincolo de roba”. Auditorii de justitie pot face voluntariat pentru persoane vulnerabile: copii, varstnici, persoane cu dizabilitati, consumatori de droguri, victime ale violentei domestice. INM: „Le oferim cunostinte de drept si ocazia de a se implica in activitati menite sa dezvolte empatia si receptivitatea la problemele societatii, calitati indispensabile unui bun judecator sau procuror” (Galerie foto)
Institutul National al Magistraturii – condus de judecatoarea Simona Marcu (foto 1) – a lansat programul „Oamenii de dincolo de roba”, menit sa-i aduca pe studentii INM (auditorii de justitie) mai aproape de categoriile sociale vulnerabile, astfel incat sa inteleaga mai bine suferintele justitiabililor care vor veni in fata lor, la instante sau parchete.
Concret, este vorba despre activitati de voluntariat dedicate ocrotirii unor categorii de persoane vulnerabile, precum: copii, varstnici, persoane cu dizabilitati, victime ale consumului de droguri sau victime ale violentei domestice.
Prima serie de voluntari au mers la Centrul de zi pentru copii „Sfanta Mucenita Sofia” din cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor, a anuntat INM joi, 6 februarie 2025.
Coincidenta face – adaugam noi – ca acest centru sa fie situat pe strada Scaune din Capitala, chiar vizavi de cladirea care adaposteste sediile Parchetului Tribunalului Bucuresti si ale celor mai multe parchete de sectoare (in afara de PJS4). Asadar, actualii studenti INM care vor alege sa-si inceapa cariera ca procurori in Bucuresti vor avea ocazia sa-si aminteasca de programul de voluntariat in care participa acum.
Iata postarea INM de pe Facebook (vezi galerie foto):
„A fi magistrat nu inseamna doar a cunoaste si a aplica legea, ci, poate in primul rand, a intelege si a iubi oamenii. Magistratul poarta in el raspunderea deciziilor pe care le ia, iar acestea trebuie sa porneasca de la o cunoastere profunda a realitatii, a vietii, cu multiplele ei valente si nuante. Credem ca este de datoria noastra sa ne asiguram ca, in formarea viitorilor magistrati, le oferim nu doar cunostintele de drept necesare pentru a excela in profesia aleasa, ci si ocazia de a se implica in activitati menite sa dezvolte empatia, capacitatea de a comunica cu persoane din diverse medii sociale si culturale si receptivitatea la problemele societatii, calitati indispensabile unui bun judecator sau procuror.
Astfel, incepand cu acest an, Institutul isi propune implicarea auditorilor de justitie in diverse programe de voluntariat dedicate ocrotirii unor categorii de persoane vulnerabile, precum: copii, varstnici, persoane cu dizabilitati, victime ale consumului de droguri sau victime ale violentei domestice. Fiecare grupa de auditori, alege, impreuna cu formatorul coordonator, un proiect din zona de interes identificata, in care auditorii doresc sa se implice.
Va invitam sa porniti alaturi de ei in aceasta calatorie, pe care o vom intitula: 'Oamenii de dincolo de roba'.
Protagonistii primului episod din aceasta serie sunt auditorii din grupa 5, care au ales sa sprijine Centrul de zi pentru copii 'Sfanta Mucenita Sofia' in activitatile pe care acesta le desfasoara pentru copiii din centru, majoritatea provenind din familii vulnerabile sau aflate in situatii de risc social. Auditorii ii ajuta pe copii sa invete, sa isi faca temele, sa descopere ca au in ei puterea de a fi mai buni si de a-si depasi limitele.
Aceasta experienta s-a dovedit a fi valoroasa nu doar pentru copii, ci si pentru auditori si formatorul coordonator, oferindu-le tuturor oportunitatea de a invata, de a se dezvolta si de a se cunoaste mai bine”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 6 February 2025 18:06 +2