Coldea si Luluta plang ca li s-a luat jucaria
Binomul DNA - SRI a luat-o rau peste bot. Curtea Constitutionala i-a luat jucaria preferata: sistemul de interceptari cu care se jucau ai lui Coldea si Luluta din zori si pana-n noapte. Hotararea prin care Curtea Constitutionala a declarat nedemocratic art. 142, alin 1, din Codul de procedura penala, care permitea ca mandatele de supraveghere tehnica sa poata fi puse in executare, cu voia procurorului, si de “alte organe specializate ale statului” este una din cele mai importante si curajoase decizii pronuntate de instanta constitutionala.
Trebuie sa multumim unor judecatori ai CCR, precum Daniel Marius Morar, fostul sef al DNA care nu a uitat cum in mandatul sau, pentru a forta SRI sa aloce o derivatie parchetului anticoruptie pentru ca procurorii sa isi poata face singuri interceptarile, a trebuit sa opereze niste arestari printre ofiterii de frunte ai serviciului. SRI – detinatorul monopolului infrastructurii nationale de ascultari a fost nevoit sa aloce DNA o derivatie prin care aceasta sa isi poata face singura interceptarile. Fosta Securitate, redenumita in 1990 Serviciul Roman de Informatii, a fost pusa la punct. Pentru un timp.
Cat a fost sef, procurorul Daniel Morar a stiut sa tina SRI la respect. Dupa ce Laura Kovesi a preluat sefia DNA, subit s-a infiripat o dragoste mare-mare cu institutia condusa de generalul Florian Coldea incat aproape ca nu mai exista comunicat de presa prin care DNA sa nu multumeasca din inima SRI pentru sprijinul acordat in fiecare dosar. Si s-au jucat ani in sir baietii lui Kovesi cu cei ai lui Coldea, cu telefoanele si ambientalele, iar dragostea lor a inflorit atat de tare, ca de n-ar fi, nu s-ar povesti...
Norii negri au aparut insa la orizont. Luna trecuta decizia Curtii Constitutionale a tulburat linistea amorezilor. Daniel Morar nu a inghitit-o niciodata pe Kovesi, care a ajuns Procuror General al Romaniei la 33 ani nu pentru ca era vreo capacitate profesionala, ci pentru ca asa a vrut Basescu, care a recunoscut public ca a ales-o pentru ca avea la activ “doar trei dosare”.
S-a zvonit in urma cu niste ani, ca pe cand era sef la DNA Daniel Morar ar fi urmarit sa o salte pe Laura Kovesi in dosarul cu recursul in interesul legii pe care dumneaei l-a promovat nejustificat in favoarea afaceristului Ilie Carabulea, de la Atlassib. Dosar in care tatal lui Kovesi a fost prins pe interceptari cum spunea infractorilor manjiti de Carabulea sa duca memoriul pentru RIL la fii-sa la cabinet la PICCJ. Se zvonea ca Traian Basescu nu ar fi aprobat intentia lui Daniel Morar, care ar fi putut ajunge Procuror General daca o salta pe Kovesi. In cele din urma, dupa ce si-a incheiat cele doua mandate de sef la DNA peste care nu mai putea sta conform legii, Daniel Morar a ajuns judecator la CCR, functie in care a fost pus de Basescu ca rasplata pentru meritele lui, mai ales pentru cel din Dosarul Flota.
Numai ca Daniel Morar, fire deloc fricoasa, nu a uitat cine e Kovesi. Si nici ce hram poarta SRI. Daniel Morar este in prezent liderul de facto al Curtii Constitutionale, el prezidand frecvent sedintele de judecata in locul lui Augustin Zegrean, care se va retrage curand la pensie. Si a venit momentul cand binomul DNA-SRI a ajuns pe masa Curtii Constitutionale. Si a fost taxat, pe buna dreptate, cu interdictia ca SRI sa mai poata face interceptari in dosarele de coruptie. Curtea Constitutionala are multe pacate fata de poporul roman, dar pentru aceasta decizie trebuie apreciata.
Judecatorii CCR nu au uitat cum a fost mazilit fostul lor coleg Toni Grebla cu facatura de dosar a DNA cu cacarezele de capra si cele doua rochii, pentru ca s-au opus legilor anti-europene Big Brother fortate de SRI. Nu au uitat amenintarile SRI, si nici faptul ca unor colegi ai lor li s-a umblat la franele de la masina spre a fi speriati. Si luna trecuta au dat lovitura mortala binomului. S-a luat dreptul procurorilor de a mai face interceptari prin intermediul SRI in dosare care nu tin de siguranta nationala. O lovitura cumplita pentru institutia generalului Florian Coldea, despre care se aude ca pana de Paste va fi dat jos din functie.
Binomul a turbat. Deja au aparut prin presa de casa amenintari la adresa lui Daniel Morar. Iar acum, sistemul ranit incearca din rasputeri sa se salveze. Pritoceste prin intermediul macovistei ministrese a Justitiei Raluca Pruna o ordonanta de urgenta prin care sa se permita DNA sa asculte singur tot ce facea SRI inainte. Sa se aloce DNA efective suplimentare pentru ascultari. Si sa vedeti distractie, cum se vor cazni sa rupa de la SRI o unitate intreaga de ascultari, asa in secret, iar agentii acoperiti sa fie angajati la DNA in chip de politisti. Pe astia numai la d-astea ii duce mintea!
Adevarul e ca decizia Curtii Constitutionale a scos la iveala, in mod oficial, ceea ce noi am semnalat demult. Si anume ca tot sistemul national de interceptari din Romania este unul anacronic, nedemocratic si potential abuziv. Pentru ca este un monopol al SRI. Unde s-a mai vazut in UE vreo tara in care un serviciu de informatii sa poate sa asculte tot ce e de ascultat intr-o tara? Orice institutie din Romania, ca e parchet, ca e serviciu de informatii trebuie sa se duca la SRI sa ceara voie sa asculte prin intermediul retelei acesteia care e conectata la toate companiile de telefonie fixa si mobila. Evident, SRI poate asculta toate celelalte servicii, iar de aici si pana la santajul institutional mai e doar un pas.
Oriunde in statele UE exista institutii independente care se ocupa de interceptari, la care cine obtine mandat merge sa il puna in executare. Cu respectarea Drepturilor Omului.
La noi fosta Securitate a vrut sa fie ea vioara intai. A investit bani prosteste in aparatura. Totul se inregistreaza digital pe hard diskuri direct in serverele SRI. Si la o adica nu se poate expertiza nicio interceptare intrucat SRI nu poate pune la dispozitia instantelor si expertilor altceva decat copii pe DVD. Iar in lipsa aparatului original cu care s-a operat inregistrarea si a suportului original pe care s-a fixat inregistrarea nu se poate efectua o expertiza pe voce si vorbire. O spun toti specialistii in domeniu.
Daca instantele romanesti ar respecta Drepturile Omului ar anula toate interceptarile din dosare. Dar nu o fac de frica. Si pentru ca sistemul a avut grija ca dosarele sensibile cu interceptari sa fie dirijate pe culoare doar catre judecatorii cultivati de sistem. Acesti judecatori resping pretutindeni proba cu expertiza audio. S-a ajuns ca in multe cazuri – mediatizate intens de Lumeajustitiei.ro - acuzatii sa vina cu expertize audio extrajudiciare, platite din banii lor, ca sa arata ca interceptarile DNA-SRI puse la dosar in acuzare sunt opera unor colaje si prelucrari si ca nu constituie inregistrari autentice si originale. Judecatorii sistemului, mai ales cei de la Inalta Curte resping insa orice expertiza oficiala, facandu-se ca nu vad concluziile expertizelor extrajudiciare! Este incredibil, dar adevarat! Aceasta e mizeria care se ascunde in sistem. Aceasta e cauza pentru care o lege depusa in Parlament prin 2006 care prevedea infiintarea unei autoritati nationale de interceptare a fost blocata. Pentru ca SRI sa isi conserve monopolul.
De ce nimeni nu vrea de ani de zile sa constate ca sistemul national de interceptari care constituie monopolul SRI este gandit prosteste, si poate arunca in aer proba audio-video pentru imposibilitatea expertizarii ei in cadrul unui proces echitabil, pentru ca echipamentele si suportii originale nu pot fi predate judecatorilor, iar expertii pe voce si vorbire nu pot intra intr-o unitate militara a SRI, pentru ca li se opune secretul de stat?
Asteptam ziua in care o instanta curajoasa sau cine stie, poate chiar Curtea Constituionala. sa mai dea o decizie, care sa confirme cumplita realitate, pentru ca politicieni sa se trezeasca si sa vada ce greseala uriasa s-a facut atunci cand monopolul interceptarilor a devenit apanajul SRI.
PS - Edgar Hoover a fost seful FBI vreme de 50 de ani. In tot acest timp a facut pe baza de interceptari si filaje dosare compromitatoare tuturor politicienilor de vaza ai Americii. A detinut functia de sef al FBI pana la 77 ani, neschimbat de nicio legislatura, gratie santajelor duse pana la nivel de presedinte. A fost lectia prin care SUA a invatat ca sefii institutiilor de forta nu trebuie sa stea prea mult in functie pentru ca puterea corupe. La noi sefii SRI si DNA par batuti in cuie de peste 10 ani si, ca un facut, observam ca toata clasa politica se inghesuie sa ii laude! Nu va spune nimic?
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# mulder, agentul mulder 3 March 2016 16:07 +32
# Camp tactic 3 March 2016 16:52 +13
# Observator 001! 3 March 2016 17:17 +16
# Golanu cu gaitane 4 March 2016 16:12 +3
# Putina obiectivitate nu strica 5 March 2016 09:58 +2
# Lolita 5 March 2016 20:30 +4
# Offf 5 March 2016 20:58 +3
# Florin 5 March 2016 21:37 +6
# Pixelul albastru 6 March 2016 11:08 +6