22 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV – Fata in fata cu premierul Romaniei (II). Victor Ponta declara ca listele electorale permanente vor fi clarificate abia anul viitor, prin modificarea Constitutiei, iar arhiva SIPA trebuie rezolvata ca sa nu mai fie ”un potential santaj la adresa magistratilor”. Prim-ministrul Ponta considera ca dosarele cu marile jafuri din economie se bucura de ”protectie politica pentru o parte din cei care comit fapte penale”. ”In Romania, toate depind de Presedintele tarii!”, afirma premierul

Scris de: Adina A. STANCU - Elena DUMITRACHE | pdf | print

4 October 2012 18:05
Vizualizari: 10338

 

Lumeajustitiei.ro publica, azi, partea a 2-a a interviului realizat in data de 2 octombrie 2012 cu premierul Romaniei, Victor Ponta. Tanarul politician, sub bagheta caruia sta intreg Executivul, desi nu mai este magistrat de cativa ani, are totusi o imagine nedeformata asupra problemelor ce tin de sistemul judiciar si un raspuns la intrebarile noastre legate de marile tunuri din ecomnomia romaneasca ramase neanchetate. Victor Ponta explica de ce in 9 decembrie ar putea fi aceasi atmosfera de dupa referendum, explica si ce se va intampla cu arhiva SIPA, dar si de nevoia ca serviciile secrete sa se afle sub controlul clar al Parlamentului si nu al unui singur om. Adica, a Presedintelui. Mai mult, premierul dezvaluie ca, pana la modificarea Constitutiei, niciun sef de serviciu secret nu va fi schimbat.


Ati fost procuror, e clar ca nimeni nu va poate lua flerul si abilitatea de anchetator. Nu credeti ca s-a furat prea mult in tara asta si ca inca stau multi hoti de talie superioara nederanjati de parchete? Cand vom afla cat s-a furat in ultimii ani? Pentru ca acele capace de WC cu care a iesit domnul ministrul Hellvig ne-au lasat reci...nu acelea sunt marile furaciuni de la Dezvoltare. Cand vor scoate audit-urile, Corpul de control toate jafurile pe tapet si vor fi anchetati cei vinovati? Ne referim aici la mai toate ministerele si indeosebi la Transporturi.

Haideti sa o luam pe rand. Nu, nu avem un sistem eficient in acest domeniu, referindu-ma la combaterea la nivel inalt a coruptiei si a fraudelor. Nemultumirea mea si critica mea este ca in timp ce mare parte din eforturi se indreapta spre anchete la batrani si pensionari care au votat sau nu au votat la referendum, de cand am preluat aceasta guvernare, deci doar de cinci luni, au fost cateva uriase scandaluri, si vorbesc aici, in primul rand, de ceea ce s-a intamplat cu reteaua de coruptie organizata si politica de la ANAF. Milioane de euro. Vorbesc de frauda comisa la Posta Romana. Vorbesc de situatii cunoscute si in care s-au facut sesizari catre DNA. Vorbesc de situatia contractelor bilaterale cu baietii destepti de la Hidroelectrica – un miliard de euro paguba. Vorbim de Oltchim, unde am ajuns la 700 de milioane de euro paguba. Vorbim de faptul ca Statul roman, Bucurestiul, a ramas fara un complex sportiv de traditie, complexul Olimpia, care a fost instrainat fraudulos de catre fostul ministru Funeriu. Toate aceste dosare sunt la parchet, de toate aceste dosare nu ati mai auzit nimic, motiv pentru care chiar ma intrebati acum ce s-a mai intamplat. De ce domnul Videanu nu raspunde niciodata in fata legii? De ce un om ca domnul Diaconescu care a prezentat documente bancare false este in continuare o vedeta la televiziune? Cred ca orice om simplu si normal care prezenta la banca un act fals, a doua zi era in arest, pe buna dreptate. La toate aceste intrebari am un singur raspuns. O protectie politica pentru o parte din cei care comit fapte penale.

Inca este atat de puternica protectia asta?

Da, categoric. Nu exista alta explicatie pentru ca fapte extrem de grave si v-am dat exemplu de un miliard de euro, de 700 de milioane de euro, de 400 de milioane de euro. Nu vorbim aici de un nas de tren sau de un doctor care a luat 100 de lei. Vorbim de milioane si miliarde de euro devalizate din bani publici. Nu ati auzit si nici eu nu am auzit daca s-a intamplat ceva, daca a fost chemat macar cineva sa fie audiat si atunci inteleg ca astea toate sunt... lucruri bune. Cred ca sesizati ironia.

Ati spus ca Dan Diaconescu si-a batut joc de oamenii de la Oltchim si a jucat cu PDL. Nu era vizibil? Cum se poate incalca legea atat de usor in Romania fara ca parchetul sa se autosesizeze? Doar are si aceasta calitate...Veti sesiza Parchetul in cazul privatizarii Oltchim?

Parchetul a fost deja sesizat de catre institutiile specifice ale statului, cele care ne-au dat si noua informatiile despre falsurile bancare comise de domnul Diaconescu. Probabil ca in ritmul asta in 10-20 de ani o sa auzim ce s-a intamplat cu dosarul. Intrebarea oricarui om obisnuit este cum se poate intampla asa ceva. Iar raspunsul meu este: se poate intampla asa ceva daca stii ca ai imunitate, daca stii ca cineva te apara si poti sa faci orice, inclusiv sa falsifici documente bancare, sa participi in falsi si cu falsuri la licitatii publice. Eu nu cred ca domnul Diaconescu este nebun. Cred ca pur si simplu a primit niste asigurari si, iata, aceste asigurari functioneaza. Dovada ca este liber si gata de lupta impotriva Guvernului USL. Ghici ghicitoarea mea: cine are interesul sa atace prin domnul Diaconescu Guvernul USL?

In privinta interceptarilor, domnule premier, credem ca v-ati lamurit pe propria piele pana unde se poate merge. Nu considerati ca ar fi nevoie de o modificare a articolelor din procedura pentru a nu mai exista o asemenea lejeritate in a emite pe banda autorizatii si mandate de interceptare?

Categoric, este vorba de abuzuri grave si de incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale prevazute de Constitutie. Aici este vorba despre o lipsa de actiune absolut condamnabila a CSM-ului. Apar in presa convorbirile, altfel benigne, ale primului ministru si nu ai niciun fel de opinie. Ma indoiesc ca daca apareau in presa convorbirile doamnei Merkel sau ale domnului Hollande, lucrurile s-ar fi terminat ca la noi! In acelasi timp, o suta si ceva de interceptari intr-un dosar politic, pentru ca votul este eminamente politic, este o operatiune politica. Fiecare dintre noi poate sa spuna la telefon orice, ca voteaza cu Ponta, cu Basescu, cu Antonescu. Sa ii urmaresti telefonul pentru asa ceva este evident o cercetare politica. Cred ca ne vor trebui niste ani in care dupa ce statul politienesc a evoluat in Romania, iar libertatile individuale au fost din ce in ce mai restranse sa revenim la un standard european. Aici este vorba de un efort comun Parlament – Guvern – partide politice, si atat timp cat autorul acestui sistem, domnul presedinte Basescu, este inca in functie, probabil ca sansele sunt destul de mici. Dar, timpul trece repede.

Ati discutat cu ministrul Justitiei despre arhiva SIPA? Monica Macovei nu a vrut gaseasca solutia inchiderii acestui subiect, nici alti ministri ai Justitiei n-au facut nimic in sensul clasificarii ei ca secret de stat si predarii documentatiei SIPA la Arhivele Statului pentru ca nimeni sa nu-si mai bage nasul in acele oribile monitorizari, filaje si rapoarte cu viata intima a magistratilor si nimeni sa nu mai poata santaja magistrati care inca sunt in functii?

Da. Eu, in scurta perioada in care am fost ministru interimar al Justitiei, dupa aceea i-am lasat doamnei Pivniceru in acest sens actiunea pornita, am cerut sa fie identificat locul in care se tine arhiva SIPA si sa fie transmisa conform procedurilor la Arhivele Statului. In acelasi timp, am fost informat de catre oamenii din minister ca in 2005, doamna ministru Macovei si consilierul domniei sale, Danilet, au avut grija sa citeasca, nu stiu daca sa ia, sa se documenteze, fiind doi oamenii foarte studiosi, au studiat acele documente. Exact ca si la arhivele fostei Securitati. Daca nu le deschidem vor ramane in continuare un potential de santaj la adresa magistratilor. Motiv pentru care doamna Pivniceru are din partea mea sprijin total pentru a rezolva problema acestei arhive. Inca o incalcare a statului de drept comisa de apostolii statului de drept.

In fine, revenim la alegerile parlamentare. De curand, ministrul Internelor, Mircea Dusa, a declarat ca nu este timp pentru redresarea totala a situatiei privitoare la listele electorale si ca ele vor fi reactualizate. Cum asa? Chiar nu se poate ca situatia listelor sa fie una transata definitiv pana in decembrie? Iar vom asista la deschideri de dosare si la interogatorii cu Biblia pe capota masinilor? Pentru ca masinaria infernala din vara acestui an inca functioneaza si se tot unge pe diferite canale...

Nu se poate, pentru ca aici CCR, dorind sa dea o anumita decizie de revenire in functie a domnului presedinte Basescu, a dat sau a lovit in mod inevitabil in logica elementare, care spune asa: daca sunt trei milioane de romani care locuiesc in mod normal si au domiciliu in strainatate conform datelor puse la dispozitie de ministerele din Spania, Italia si alte tari, nu au cum sa figureze si pe lista electorala de acasa. Aici nu vorbim de cazurile prezentate absurd de domnul Basescu si de oamenii sai. Ca daca esti vacanta doua saptamani sa nu fi pe lista electorala. Vorbim de cel care de cinci ani locuieste in Madrid, are permis de munca, permis de sedere, voteaza la alegerile locale cel putin din Spania, sigur ca nu poate fi si pe lista. CCR, in procesul de a-l readuce pe presedintele Basescu in functie, a venit si a spus ca totul trebuie sa fie pe lege, ceea ce e impotriva legii. Aici nu putem sa gasim decat solutia prin care, in primul rand, anul viitor, prin modificarea Constitutiei, sa lamurim foarte clar cine este pe lista in Romania, vorbesc de cei care locuiesc in mod efectiv in Romania, si cum se intampla intr-o situatie viitoare problema cu cvorumul. Pentru ca acum deciziile CCR se bat cap in cap. Aceeasi Curtea Constitutionala a spus ca nu trebuie cvorum, dupa care a spus ca trebuie cvorum, in functie de situatie. Comisia de la Venetia a spus tot timpul ca nu trebuie cvorum, a fost consecventa. Curtea noastra constitutionala nu a fost consecventa, motiv pentru care trebuie sa punem in textul Constitutiei, ca sa nu mai aiba ocazia Curtea sa se razgandeasca de atat de multe ori. Dar, invatam din toate si trebuie sa stim ce avem de schimbat.

Deci ne asteptam si la alegerile parlamentare la chestii macabre, cum au fost in vara?!

Ne asteptam, pentru ca USL va castiga alegerile si atunci ce ramane de facut? De vorbit de doua milioane de voturi fraudate, desi au fost 50.000!

Domnule premier, va pare rau ca ati dat cariera de magistrat pe cea de politician? De altfel, si Di Piedro a facut acest change. Cine v-a determinat sa dati haina de procuror pe cea de om politic? Azi poate ca ati fi fost procuror general sau procuror sef la DNA...Uneori nu va pare rau?

Domnul Adrian Nastase. Sigur, intotdeauna mi-a placut meseria pe care am avut-o, dar cand am facut pasul, am stiut ca nu mai exista pas inapoi.

Si nu va pare rau?

Cate lucruri nu regret din tinerete... Acesta este unul dintre ele.

O ultima intrebare: de ce USL nu a schimbat niciun sef de serviciu secret, nici macar la DGIPI?

Pentru ca avem nevoie de legitimitatea data de votul din Parlament, avem nevoie de o strategie clara, privind locul Serviciilor in Romania. Nu este aici problemea de o persoane, schimbam o persoana cu o alta persoana. Din punctul meu de vedere, serviciile de informatii, asa cum se intampla in toata Europa, trebuie sa aiba o legatura directa cu Guvernul si sa fie sub control parlamentar, nu sa depinda de un singur om. In Romania toate depind de Presedintele tarii. In toate tarile europeane lucrul acesta este diferit. Deci, daca gandim o constructie nu o gandim bazata pe oameni. Domnul Basescu, cel mai tarziu in 2014, nu o sa mai fie presedinte. Noi trebuie sa gandim o constructie bazata pe cum arata o tara europeana moderna si cum facem sa nu mai dam prea multe puteri in mainile unui om care, iata, in 2005-2006, era cel mai popular din Romania, dar in 2012 este cel mai impopular din Romania si are mai multe puteri decat atunci cand era popular. Lucrul asta este exact anti-democratie si trebuie sa gasim instrumentele de sistem constitutionale legale prin care aceste fapte anti-democratice, in care o persoana cu cat este mai inpopulara are mai multa putere in fapt, sa nu se mai intample in viitor cu cel care va veni dupa domnul Basescu, domnul Ponta...

Deci, ideea este ca lucrurile vor ramane asa! Nu vom avea noi sefi de servicii...

Pana la modificarea Constitutiei, da. Nu cred ca este oportun in acest moment si cred ca s-ar interpreta in mod clar ca o rafuiala politica. Ori eu nu imi doresc lucrul asta. Dincolo de faptul ca nu am ce sa reprosez domnului Melescanu sau domnului Maior.

Inseamna ca au existat rapoarte bune in ceea ce priveste situatia de la Oltchim?

Da, si nu doar la Oltchim. M-au ajutat foarte mult ambele servicii.

Si cu situatia la Tarom?

La Tarom mai putin stiu. Acolo trebuie sa punem un manager privat. Domnul ministru Silaghi m-a informat asupra propunerilor si cred ca Tarom este o companie care poate si trebuie sa fie salvata!

Comentarii

# nora date 4 October 2012 18:28 +5

BINEEEE! FELICITARI!!

# Paul date 4 October 2012 18:47 +3

Serviciile nu trebuie sa ajute pe nimeni ci sa isi faca datoria pentru care incaseaza salariul, ca de altfel si ceilalti functionari publici, incepand chiar cu presedintele si prim-ministrul. trebuie sa mai tina cont si de faptul ca toata activitatea lor se rasfrange in mod direct asupra tuturor cetatenilor, chiar si asupra celor care nu i-au votat. Mai consider si faptul ca orice functionar, chiar si cei detasati la Bruxelles, indiferent de pozitia ocupata, pot fi inlocuiti oricand in situatia in care acestia nu mai reprezinta corespunzator interesele tarii, atributiile pentru care au fost detasati. Numirea pe 3 ani a d-nei col.Kovesi nu este in opinia mea, de natura sa linisteasca opinia publica referitor la abuzurile la care a supus po******tia, si nici sa consacre o reala competenta a procurorilor, stiut fiind ca nu prea a avut activitate de teren , ca sub bagheta sa, nivelul si complexitatea cazurilor de care s-a ocupat staff-ul sau au fost subtitri , cu rezultate minore.

# Nimic de Panait... date 4 October 2012 19:04 +2

...aaa,e poveste veche si lumea nu-i interesta!Dar treaba cu arhiva SIPA e de actualitate?Arhiva SIPA trebuie dusa de urgenta la...Nufarul :D :D :D

# PT Panait date 4 October 2012 19:31 +2

Dacă arhiva SIPA, după 6 ani de la desfiinţare, este de actualitate înseamnă că acei oameni care au lucrat acolo, plătiţi de statul ROMÂN , şi-au făcut treaba.

# sile date 4 October 2012 19:39 0

Ponta promite doar dar face mult mai putin . Ponta e politician si nu trebuie crezut . Daca castiga alegerile in decembrie Ponta nimrni nu-l mai poate sanctiona. Eu vresu sa-l sanctionez pe Ponta pentru faza cu Barosso si referendumul.

# CI date 4 October 2012 21:04 +3

Numai prostii! Păi, Ponta zicea că scoate la iveală toate fraudele, că face audit, că face rahatul praf! Unde sunt jafurile astea? Să facă audit! Să trimită echipe de control şi să sesizeze parchetele, altfel e doar gargară!

# sa li se dea originalele date 4 October 2012 21:23 +1

acelora care au fost urmariti. iar statul sa tina o copie daca vor urmaritii.

# factor lex date 5 October 2012 00:05 -2

Pinochio de Romania...!!!!!

# ultimul mohican din ferentari date 5 October 2012 09:43 -1

 "Ma indoiesc ca daca apareau in presa convorbirile doamnei Merkel sau ale domnului Hollande, lucrurile s-ar fi terminat ca la noi!" In Germania un primar si-a dat demisia pentru ca s-a aflat ca primaria se alimenta cu rechizite de la o firma apropiata acestuia. In Romania se fura teze de doctorat si nimeni nu face nimic. In Romania se fura miliarde si nimeni nu se duce la brutarie.  Pai ce comparam noi aici bai Victoras, mere cu pere?

# floarea soarelui date 5 October 2012 10:16 +2

Fii sigur, Macovei și Dănileț au copiat sau ascuns tot ce era important,ce era în folosul politicilor josnice,de șantaj.Ce crezi că mai poți face? Listele electorale pot fii măcar actualizate/periate,legal, de morți ș.a. până la alegeri, iar la a.n.electorală puneți un judecător, nu o prietenă a unui ministru usl.Și nu mai fremătați la orice strănut de pe blogurile celor din ue sau băsiști din țară(vezi Reding Dănileț,Motoc,etc)

# oana date 5 October 2012 20:57 -1

Felicitari. Ma bucur ca va mai pastrati simtul umorului, in ciuda unei perioade atat de grele pe care o traverseaza Romania, dar si guvernul condus de dvs, dl Ponta! Sper sa nu fiu dezamagita de castigarea alegerilor de o strutocamila numita PDD-ARD.

# Alberto Kurtyan date 6 October 2012 19:51 0

plagiatul înseamnă escrocherie. Încă mai este şef al executivului escrocul Ponta? Vă imaginaţi ce popor suntem dacă avem un escroc dovedit în fruntea noastră.

# Care plagiat? date 6 October 2012 21:51 0

http://cristianauzuna.wordpress.com/2012/07/20/de-citit-cu-mintea-limpede/

# parasoie date 7 October 2012 10:45 -1

sunteti sigur ca este plagiator si escroc , dvs ce studi aveti ce lucrari de doctorat aveti

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.12.2024 – “Portocala” vrea sa paradeasca un primar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva