15 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ORDONANTA CARE A ARUNCAT IN HAOS INSTANTELE AJUNGE LA CJUE – Judecatorul TMB Alinel Bodnar cere Curtii de Justitie a Uniunii Europene sa precizeze daca OUG 62/2024, care obliga instantele sa suspende procesele pe drepturile salariale in cazul sesizarii ICCJ pentru HP-uri, incalca Tratatul privind Functionarea UE. Bodnar reclama ca ordonanta „diminueaza capacitatea judecatorilor investiti cu dosarele respective de a solutiona cauzele in mod autonom” (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

13 September 2024 13:58
Vizualizari: 6798

Judecatorii ataca pe toate fronturile ordonanta care a aruncat instantele in haos. Ne referim la celebra OUG nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor privind prestatii de asigurari sociale.



Amintim ca aceasta ordonanta obliga toate instantele din Romania care au pe rol procese privind drepturile salariale sa suspende judecarea acelor spete in cazul in care fie si numai o instanta sesizeaza Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru pronuntarea unei hotarari prealabile. Pana la aparitia OUG 62/2024, legislatia impunea suspendarea doar a proceselor in cadrul carora au fost formulate cereri de dezlegari de drept.

Revenind: daca pana acum v-am aratat cum zeci de magistrati din intreaga tara au atacat ordonanta atat la ICCJ (pentru HP-uri), cat si la Curtea Constitutionala a Romaniei (click aici pentru a citi), de data aceasta OUG-ul ajunge pe masa Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Judecatorul Alinel Bodnar (foto) de la Tribunalul Bucuresti a atacat din oficiu OUG 62/2024 la CJUE joi, 12 septembrie 2024.


Bodnar acuza ca ordonanta incalca independenta judecatorilor


Concret, magistratul TMB intreaba CJUE daca o reglementare precum cea continuta in Ordonanta 62/2024 este de natura sa incalce Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE). In intrebarea trimisa CJUE, judecatorul Alinel Bodnar atrage atentia ca o asemenea norma, emisa sub pretextul protejarii bugetului de stat si a stabilitatii socio-economice nationale, „diminueaza capacitatea judecatorilor investiti cu dosarele respective de a solutiona cauzele in mod autonom exclusiv”.

Sesizarea a fost formulata in dosarul nr. 34786/3/2023, in care nu mai putin de 29 de angajati ai Ministerului Finantelor Publice au dat in judecata MFP pentru drepturi salariale.


Iata minuta incheierii de sesizare a CJUE:


In temeiul art. 267 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, sesizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu urmatoarea intrebare preliminara:

'Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE (cu referire la articolul 2 TUE si art. 47 din Carta drepturilor fundamentale) trebuie interpretat in sensul ca principiul independentei judecatorilor se opune unei reglementari nationale care instituie obligatia completurilor de judecata care solutioneaza procesele privind stabilirea si/sau plata drepturilor salariale sau de natura salariala ale personalului platit din fonduri publice, sa solicite Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in toate cauzele pe care le au de decis, pronuntarea unei hotarari prealabile privind chestiuni de drept nesolutionate anterior de instanta suprema, diminuand in acest fel capacitatea judecatorilor investiti cu dosarele respective de a solutiona cauzele in mod autonom exclusiv pe considerentul ca practica judiciara neunitara poate avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat si stabilitatii socio-economice a tarii?'

In temeiul art. 412 alin. (1) pct. 7 C.proc.civ. suspenda judecarea cauzei pana la pronuntarea hotararii preliminare de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Cu drept de recurs pe toata durata suspendarii cursului judecarii procesului, care se depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal. Pronuntata astazi 12.09.2024, punandu-se solutia la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”.

Comentarii

# intrebari date 13 September 2024 16:03 -48

Daca magistratii nu ar avea atitea intrebari inutile nu s-ar suspenda nimic.

# Indignat date 13 September 2024 16:39 -17

Paracioasa mica!

# Reflex date 13 September 2024 17:13 +6

CCR trebuie sa isi inteleaga rolul esential si sa se pronunte in timp util. Este ok acest reflex pe care il au judecatorii de a se adresa CJUE pentru chestii care tin de bucataria noastra interna, daca nu se cere interpretarea dreptului comunitar de care depinde solutionarea pe fond a cererii? E nevoie de interpretarea Tratatului cand avem o problema cu incalcarea Constitutiei? Cu prescriptia in penal, a existat un "razboi" cu CCR intr-o miscare pe care istoria o va dovedi ca fiind gresita.

# maxtor date 13 September 2024 23:51 0

@Reflex -la CCR singuru element slab "veriga lipsa" este Laura-Iuliana Scântei.

# Suspendare date 14 September 2024 06:07 -12

Eu mă întreb așa : părțilrdin litigiul ăsta, ce vină au? Adică dn jude critica Guvernul pt o OUG care îl obliga în anumite condiții sa sesizeze Iccj..Sesizarea asta nu are nicio legătură cu pb de fond.Iar părțile ale se trezesc acum cu ds suspendat cine știe cât timp..1 an, 2..Daca sesiza Iccj, dura 2-3 luni și avea posibil și o soluție lămuritoare a pb de drept pe care este fundamentat cauza. Eu cred că sesizarea CJUE ar trebui sa aibă legătură cu soluţionarea cauzei..ceva pe fond,nu cu războiul dintre magistrați și Givern

# santinela date 14 September 2024 07:09 -17

Hop se trezi si nedumeritul neamului sa intrebe el pe "desteptii" de la UE ce si cum ! In loc sa te intrebi de ce s-a ajuns la situatia asta tu dai cu para la inalta poarta. Pai daca unii ca tine,si multi,judeca prin tara ca niste greble astfel de cauze, cu solutii total opuse de nu mai stie saracul justitiabil pe ce lume se afla trebuie sa vina cineva sa faca o uniformizare. Adica instanta suprema(ca de aia este suprema) sa va invete carte ciumpalacilor paraciosi .

# Florin date 14 September 2024 15:13 -1

Ce judecător..... Să o luam metodic. 1. Nu contează daca are dreptate sau nu. Impresia data este ca ii doare doar de drepturile lor. Avand în vedere cacaturile din ultimul timp și lipsa totală de răspundere individuală a magistraților, combinată cu cooperativa Nufărul(aga CSM) se ajunge incet încet la masa de reacție .... 2. Fondul problemei.....Art. 509 alin 3 din Codul de Procedură Civilă. Onoratul magistrat se referă la independenta magistraților, dar la drepturile justițialilor se gândește? Ne convine sau nu Statul e parte la proces si dorește o soluție unitară în toate dosarele. Tehnic dacă ma uit în gura onorabilului, tot Codul de procedură atât civil si penal e o îngrădire a dreptului de soluționare a judecătorului.

# Curtea Constitutionala nu e buna sau ce? date 14 September 2024 18:35 0

CCR măcar scrie intr-un limbaj inteligibil. CJUE i-a exasperat și pe britanici cu limbajul din hotarari. Legenda spune ca asa s-a ajuns la BREXIT :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.01.2025 – Georgescu a incaput pe mana lui Bogasiu. Episod halucinant intr-o instanta din Bucuresti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva