Partie pentru Dana Garbovan! Cu ajutorul “unejeristilor” din CSM, se vrea ca Guvernul Boc sa acorde UNJR statutul de organizatie de utilitate publica, adica acces la bani publici. UNJR nu l-a certat pe premier asa cum a facut AMR!
In pragul alegerilor pentru CSM fixate pentru data de 17 iunie 2011, se incearca ca Guvernul Romaniei sa recunoasca Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) ca fiind organizatie de utilitate publica, adica sa i se permita Uniunii sa aiba posibilitatea de acces la banii publici, dar si sa detina o “patalama” care sa ii ateste importanta. Initiativa pare cu atat mai ciudata cu cat in sistemul judiciar sunt multe voci care sustin ca UNJR nu are mai mult de cateva sute de membrii. De remarcat insa ca UNJR are un candidat la CSM in persoana liderului acestei asociatii, judecatoarea Dana Garbovan (foto) de la Curtea de Apel Cluj. Si nu este exclus ca acest demers sa fie unul care sa sporeasca sansele lui Garbovan in alegeri.
Proiectul de Hotarare a Guvernului a fost transmis catre Comisia de Independenta a Justitiei si Cooperare Interinstitutionala din CSM, condusa de judecatorul Alexandru Serban, care a decis ca directia de legislatie din Consiliu sa se pronunte cu privire la recunoasterea statutului de utilitate publica a UNJR. Interesant este ca proiectul de Hotarare a Guvernului a fost discutat de comisia din CSM condusa de judecatorul Alexandru Serban in 23 mai, cu numai trei zile inainte ca premierul Emil Boc sa descinda la CSM. Si, atentie, UNJR nu a avut reactie publica critica la adresa Executivului, asa cum a facut-o Asociatia Magistratilor din Romania, fata de vizita lui Boc. De ce oare?
Presedintele CSM si mai multi membri ai Consiliului sunt fondatorii UNJR
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a fost infiintata in 2007, printre altii, si de judecatorii Horatius Dumbrava, astazi presedintele Consiliului Superior al Magistraturii si de judecatorul Adrian Toni Neacsu, si el membru CSM. Un alt membru al CSM de marca, care a facut parte din CSM este judecatorul Cristi Danilet. De cand au acces in CSM, “cei trei muschetari” au ales sa demisioneze sau sa se suspende din calitatile de membri ai UNJR, prin celebrele “declaratii de integritate”. De mentionat ca unul dintre liderii UNJR (fost presedinte al asociatiei) este judecatoarea Dana Garbovan, care in prezent este candidat la CSM si este dorita de “cei trei muschetari” (cu care este buna amica) in postul lasat liber de judecatorul Dan Lupascu. Nu este exclus ca demersurile pentru acordarea titlului de organizatie de interes public pentru UNJR sa aiba drept scop favorizarea Danei Garbovan la alegerile CSM din 17 iunie 2011. De la sfarsitul anului trecut, Uniunea nu a mai avut, in mod public si nominal, nicio reactie critica la adresa premierului Emil Boc sau la adresa altor factori de decizie din puterea executive. UNJR s-a facut chiar ca nu a vazut cand premierul a descins la CSM si le-a facut magistratilor ordinea de zi, ba chiar presedintele CSM si membru fondator al UNJR, judecatorul Horatius Dumbrava, s-a declarat onorat de vizita premierului. Oare membrii UNJR erau toti in concediu sau au ales sa nu reactioneze intru apararea independentei justitiei, pentru a primi la schimb statutul de organizatie de utilitate publica? Intrebarea este cu atat mai oportuna cu cat cea mai mare organizatie profesionala a magistratilor, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), a avut o reactie extrem de dura fata de vizita lui Boc.
UNJR poate avea acces la banii publici
Conform articolului 41 din Ordonanta 26/2000, privind organizatiile de utilitate publica, daca va primi acest statut, UNJR va putea beneficia de: dreptul de a li se concesiona servicii publice fara caracter comercial, in conditiile legii; dreptul preferential la resurse provenite din bugetul de stat si din bugetele locale, precum si dreptul de a mentiona in toate documentele pe care le intocmeste ca asociatia sau fundatia este recunoscuta ca fiind de utilitate publica. Cu alte cuvinte, odata recunoscut statutul de organizatie de utilitate publica, UNJR isi intareste semnificativ pozitia in randul organizatiilor profesionale, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al influentei pe care o poate exercita asupra proiectelor institutiilor publice. Ca o comparatie, cea mai mare asociatie a magistratilor din Romania - AMR, a fost recunoscuta ca fiind de utilitate publica dupa 15 ani de existenta, adica prin Hotararea de Guvern nr. 530 din mai 2008, dupa ani de zile in care vocea AMR a fost auzita in toate marile probleme sau proiecte in care a fost implicat sistemul judiciar.
* Cititi aici minuta Comisiei de Independenta Justitiei si Cooperare Interinstitutionala a CSM
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Marean 29 May 2011 13:55 +3
# nicks 29 May 2011 21:17 +1
# Dan Garbovan 29 May 2011 14:54 0
# Dan Garbovan 29 May 2011 14:55 0
# 2NA 29 May 2011 15:08 +1
# Vasilică 29 May 2011 19:39 0
# ioana 29 May 2011 16:59 +5
# tepes 29 May 2011 17:09 +3
# xena 29 May 2011 18:51 -4
# Alegator 29 May 2011 17:48 +4
# Cetateanu' turmentat 29 May 2011 21:17 -2
# th58m 30 May 2011 00:06 -1
# bystander 30 May 2011 04:50 -3
# bibicu 30 May 2011 09:12 +1