27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PE CINE MAI REPREZINTA PUCISTII? - Presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Andreea Ciuca: „Avizul negativ dat azi in CSM a facut una cu pamantul toate propunerile, bune sau nu, necesare sau prejudiciante, de inlaturat sau perfectibile... Au fost date de-o parte stradaniile noastre de cativa ani... Avizul negativ a avut veleitati de trasnet... Sa fi fost cuvenita separare a carierelor o miza atat de mare? Nu stim, ne dam si noi cu presupusul de suparare”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

28 September 2017 20:54
Vizualizari: 7851

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), condusa interimar de judecatoarea Andreea Ciuca (foto), critica votul la Legile Justitiei dat de procurorii din CSM cu ajutorul Procurorului General Augustin Lazar si a judecatorilor Mariana Ghena, Andrea Chis, Bogdan Mateescu si Mihai Balan, care au avizat negativ, in bloc, toate propunerile Ministerului Justitiei. AMR considera ca prin votul pucistilor din CSM s-au facut una cu pamantul toate propunerile aduse la pachetul de legi, admitand ca unele erau de inlaturat, iar altele perfectibile.


AMR spune ca una din masurile bune din proiectul de lege era cea de separare a carierelor judecatorilor si procurorilor, dar nu singura.
Asociatia Magistratilor din Romania considera ca CSM nu va mai putea sustine punctele de vedere trimise de judecatorii din toata tara in fata legiuitorului, si se intreaba ce se va intampla. „ Vom lasa de izbeliste modificarea acestor legi pe care este cladit sistemul?”, este intrebarea AMR.

Prezentam in continuare comunicatul Asociatiei Magistratilor din Romania

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a facut eforturi sustinute pentru a participa, in anii 2015 si 2016, la grupurile de lucru privind proiectul de modificare a Legilor Justitiei, initiat de Consiliul Superior al Magistraturii, si pentru a redacta observatii/propuneri argumentate cu luarea in considerare a realitatilor si necesitatilor sistemului judiciar. In acest context, unele momente nu au fost deloc usoare intrucat, astfel cum a observat AMR, Consiliul Superior al Magistraturii si/sau Ministerul Justitiei incercau sa impuna propuneri ce n-aveau de-a face cu progresul sau confirmau o stare de lucruri contrara dorintei ori vointei magistratilor si bunului mers al sistemului.

Cu toate dificultatile intampinate, AMR nu a abandonat procedura, nu a intors spatele solicitarilor, ci a fost prezenta, in mod constant, considerand ca are datoria fata de colegi de a le sustine opiniile, de a le afirma argumentele, de a le arata initiatorilor proiectului ce gresesc si ce idei ar duce la prejudicierea magistratilor, sistemului si cetatenilor. Cu alte cuvinte, de a reprezenta o voce pentru o reala reformare a sistemului, de a lupta cu buna-credinta pentru valorile in care trebuie sa credem – pentru a le putea transpune in practica, asa incat sa insemne ceva, pentru noi si pentru ceilalti.

Tot astfel, la anuntarea, in timpului vacantei judecatoresti, a unul nou val de propuneri de la Ministerul Justitiei, Asociatia Magistratilor din Romania si-a reluat demersurile, solicitand forma scrisa a proiectului, consultand magistratii, analizand proiectul cu buna-credinta, comparandu-l cu dispozitiile si propunerile anterioare, cu starea actuala a sistemului, redactand si transmitand (a cata oara?) observatii catre Consiliul Superior al Magistraturii. De data asta, cu nadejdea ca lucrurile nelalocul lor, vatamatoare, purtatoare de regres, vor fi judecate drept, iar CSM ne va sustine in inlaturarea lor.
Fiindca astfel de solutii existau (si inca exista) in proiect. Sa amintim, bunaoara (fara detalii), numai trecerea Inspectiei Judiciare sub autoritatea executivului (ministrului justitiei), coroborata cu pastrarea bugetului la MJ si cu eliminarea unor avize conforme ale CSM in materii care intereseaza direct organizarea instantelor ori crearea unei structuri speciale pentru anchetarea magistratilor sau asezarea raspunderii magistratilor intr-un tipar care nu se potriveste cu cel constitutional. Multe (daca nu chiar toate!) din adunarile generale ale judecatorilor au infirmat aceste propuneri, fundamentandu-si punctual si clar opinia, iar aceasta ar trebui ascultata. Altfel, ideea de „consultare” a magistratilor, de necesitate a exprimarii opiniei fara teama, in probleme care-i privesc direct – subliniata si la inceputul acestui an, de presedintele CEDO –, ar ramane vorba in vant, iar sustinerile publice de reformare a sistemului ar fi spuse doar ca sa ne aflam in treaba.

Insa, atat in formele proiectului din anii 2015, 2016, cat si in actuala forma exista si propuneri care trebuie luate in seama, ba chiar unele pe care le-am asteptat, cum ar fi cea de separare a carierelor judecatorilor si procurorilor (in sensul de a nu mai duce la plen problemele tinand de carierea si drepturile acestora), sustinuta constant de AMR sau necesitatea de a fi fost judecator (nu procuror si numai procuror), pentru o perioada de timp, anterior momentului in care te inscrii la examenul de promovare la inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv posibilitatea de a trece de pe functia de procuror pe cea de judecator si invers doar la nivelul judecatoriei. Sustinerea acestor propuneri a fost motivata cuprinzator, in observatiile AMR, in acord cu punctele de vedere ale colegilor si cu imperativul de a transforma independenta justitiei din cuvant glasuit cu si fara rost, tot mai mult in ultima vreme – pro si contra magistratilor –, intr-un concept viu, real, constienti ca fara el n-avem cum vorbi nici de statul de drept, nici de justitie.

Avizul negativ dat azi in Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a facut una cu pamantul toate propunerile, bune sau nu, necesare sau prejudiciante, de inlaturat sau perfectibile. Si odata cu ele, au fost date de-o parte stradaniile noastre de cativa ani pentru a-i convinge pe titularii dreptului de initiativa si pe legiuitor ca trebuie sa fim ascultati, ca stim ce spunem, ca nu ne apucam de opinii doar ca sa nu tacem, ca o modificare a bazei sistemului judiciar nu se face nici din pix si nici fara implicarea directa, efectiva si permanenta a reprezentantilor acestui sistem, a colegilor magistrati, a asociatiilor profesionale.

Avizul negativ a avut veleitati de trasnet (sau suntem naivi?), in conditiile in care, daca veti consulta propunerile si observatiile formulate de Comisia nr. 1 – Legislatie si cooperare interinstitutionala (formata din 8 judecatori si 5 procurori), publicate azi pe site-ul CSM, cu privire la Legile nr. 303/2004, 304/2004, 317/2004, veti vedea ca o seama din lucrurile bune si din cele rele cuprinse in proiect au tocmai opinia pe care o doreau magistratii. Si-atunci, cum, Doamne, iarta-ne, unu cu unu fac zero?! De ce n-am putut despica apele? Sa fi fost cuvenita separare a carierelor o miza atat de mare? Nu stim, ne dam si noi cu presupusul de suparare.

Intrebarea arzatoare care se pune este ce vom face acum, cand, fata de avizul negativ, CSM nu va mai putea sustine „din loja”, dupa cunoscuta procedura, punctele de vedere trimise de colegii din tara, in fata legiuitorului? Cu atat mai mult cu cat, pe langa propunerile MJ, aveam si noi propuneri cu privire la chestiuni importante (ca sa nu mai vorbim despre cele ce trebuiau adaptate legislativ ca urmare a deciziilor Curtii Constitutionale). Vom lasa de izbeliste modificarea acestor legi pe care este cladit sistemul? Am sperat, dupa experientele trecute nefericite, cand CSM se delimita de noi (pot sa va spuna colegii care au participat la dezbateri), ca acum vom merge impreuna si vom fi o forta, in sensul bun al cuvantului, chiar daca, sub anumite aspecte, aveam/avem opinii diferite. Am sperat. Of!

Asociatia Magistratilor din Romania,

prin presedintele interimar,

jud. dr. Andreea Ciuca

Comentarii

# Maria date 28 September 2017 22:16 +19

Din pacare, dna Ciuca, nu doar ca si-au batut joc de munca si eforturile tuturor celor care au incercat sa aduca prpuneri de imbunatatire ale legilor justitiei, ci v-au sacrificat ca-n abator pentru interesele lor personale si aranjamentelor cu procurorii. Nu de asta i-ati trimis in CSM? Ca sa isi faca ei manevrele lor personale si de gasca? Ca sa raspunda la aportul lui Kovesi si Lazar, dumnezeii lor?

# Scurtarea mandatului CSM si revocare date 29 September 2017 15:35 0

Mandatul membrilor CSM este muuuuult prea lung. Ar trebui sa fie de 4 ani. Plus o procedura de revocare, inexistenta in prezent.

# Marinela date 29 September 2017 00:48 +2

E vreunul zdravăn la cap ca sa creadă ca CSM ar fi dat aviz pozitiv la unanimitate? Doar cine mai crede in Moș Crăciun. E vreunul zdravăn la cap ca sa le zică sa le fie rusine celor 10 indivizi care au pretenția ca exista si sunt Dumnezei? Vor dispare unul cate unul precum "cei 10 negri mititei"! Draga Doamna Ciucă, puterea e si va rămâne a D-voastră si a categoriei Adevăratei Justiții care cere SCHIMBARE. Sunt 10 indivizi care se opun, urmăriți de cateva trupe de spălați pe creier capabili de pronunțat maximum 2 fraze de cate trei cuvinte. Sa nu fiți suparata, sa va fie mila de neputința acestora de a conecta. Mergeți înainte, ca urșii chiar daca câinii latră!

# Valter COJMAN date 29 September 2017 07:07 +1

Cum pe cine? Astia reprezinta sistemul securisto-stalinist de tip mafiot, creat de Basescu si patronat de Iohannis. Simplu.

# asd date 29 September 2017 08:13 +4

Toti procurorii din organismele centrale raspund ordinelor sri. Cat timp acolo nu se schimba nimic....

# Ailime date 29 September 2017 11:05 0

Chiar dacă avizul CSM e negativ, sper că Domnul Ministru va lua în considerare propunerile făcute în scopul de a asigura în mod real independenta justiției !

# Robert date 29 September 2017 18:07 0

Dar AMR pe cine reprezinta??? Sa fie onesta continuatoarea dnei Baltag si sa faca publica lista nominala sau macar numarul judecatorilor membri AMR. Este inadmisibil ca sub paravanul unui ong sa vorbeasca in numele tuturor judecatorilor!

# stefangero date 30 September 2017 00:04 0

Dna Ciuca, chiar daca ar fi adevarat ca nu aveti o procedura de revocare pt membrii CSM, totusi puteti face un mare-mare pas inainte (asta doar daca categoria judecatorilor de la acelasi tip de instanta este intr-adevar unita): FACETI ADUNARI GENERALE in care cereti revocarea lui X sau Y.....chiar daca nu se ajunge la finalitatea dorita. DAR ATENTIE: faceti publice hotaririle acestor adunari, dati-le la TV si, macar asa, opinia publica va avea o imagine corecta despre Ghena, Mateescu & company. Nimeni nu va mai putea sustine ca doar 5-6 judecatori, de pe ici colo, sunt impotriva zeitei Ghena si ceilalti!

# Robert date 30 September 2017 10:19 0

Judecatorii de judecatorie, care sunt cei mai multi in sistem desi au numai 2 reprezentanti in CSM, sustin in totalitate pozitia exprimata de catre Bogdan Mateescu si Mihai Balan! Felicitari pentru vot si pentru fermitate, de asta v am votat! Va sustinem!

# Ema date 30 September 2017 10:33 +1

Dar această asociație pe cine reprezintă? Câți judecători mai fac parte din această asociație? Când a avut loc ultima adunare generală a acestei asociații? Cum s-a stabilit că și judecătorii (mulți/puțini) din asociație au același punct de vedere cu cel exprimat în numele lor de către reprezentantul AMR?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva