Pericol de colaps la CAB si TMB! Inspectia Judiciara sustine urgentarea ocuparii schemei, altfel noile Coduri vor bloca activitatea acestor instante!
Rezultatele controlului efectuat de Inspectia Judiciara de pe langa Plenul CSM, condusa de judecatoarea Mihaela Tropcea (foto) privind eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor de conducere la Curtea de Apel Bucuresti si instantele din circumscriptia acesteia evidentiza un aspect deosebit de ingrijorator: lipsa masurilor urgente de completare a schemei de personal ar putea duce la incapacitate in cazul intrarii in vioare a noilor coduri, cea mai mare vulnerabilitate fiind constatata la Tribunalul Bucuresti. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii si-a insusit in 14 aprilie 2011 acest raport al Inspectiei judiciare. Controlul a fost efectuat in perioada 20 septembrie - 05 noiembrie 2010, de o echipa formata din 14 inspectori judecatori, iar raportul este foarte voluminos ajungand la 3000 de file.
Vulnerabilitate maxima la Tribunalul Bucuresti
Inspectorii CSM au constatat disfunctionalitati minore in activitatea unor judecatori cu functii de conducere privind repartizarea aleatorie, unificarea practicii judiciare, degrevarea unor judecatori de activitatea de judecata, cu consecinta supraincarcarii cu sarcini a celorlalti judecatori din cadrul instantei, precum si deficiente in modul de inregistrare in registrele specifice evidentelor in materie penala. Conform comunicatului CSM: ”in ceea ce priveste gestionarea resurselor umane, s-a concluzionat in raport ca aceasta va trebui analizata cu maxima obiectivitate, intrucat, in lipsa unor masuri energice de completare a schemei de personal, se va produce o incapacitate a instantei de a face fata cerintelor impuse de intrarea in vigoare a noilor coduri si, in acest context, vulnerabilitatea maxima fiind identificata la nivelul Tribunalului Bucuresti.
S-a constat, in general, o buna gestionare a resurselor materiale iar in ceea ce priveste sediile, majoritatea sunt insuficiente ca spatiu si inadecvate total sau partial necesitatilor institutionale. In ceea ce priveste repartizarea aleatorie a cauzelor, au fost constatate, pe de o parte, deficiente cu caracter tehnic iar, pe de alta parte, nerespectarea in unele cazuri a procedurii de utilizare a sistemului ECRIS, cu consecinte negative asupra obiectivitatii constituirii completelor de judecata”.
Raportul constata anumite deficiente, dar inspectorii au apreciat ca natura si gravitatea lor se incadreaza in limite tolerabile si acceptabile, tinand cont de dimensiunea, volumul de activitate si cazuistica aflata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti si al instantelor arondate. Mai mult, o parte dintre acestea au fost remediate pe parcursul efectuarii controlului, iar pentru altele, Inspectia Judiciara a propus masuri in vederea eliminarii acestor deficiente, astfel incat eficienta activitatii sa cunoasca o ameliorare semnificativa in perioada urmatoare.
Plenul CSM a subliniat ca ”este remarcabil efortul managementului si personalului acestor instante de a acoperi toate domeniile de activitate cu deplina responsabilitate si implicare, de a cauta si gasi solutii care sa asigure functionarea corespunzatoare a tuturor compartimentelor, intr-o corecta reprezentare a cadrului legal si de reglementare. (...) De asemenea, s-a constat preocuparea managerilor de instanta de a asigura ocuparea functiilor prin numire, precum si implicarea colegiilor de conducere in solutionarea problemelor esentiale ivite in organizarea instantelor. S-a remarcat, de asemenea, exigenta profesionala si obiectivele comune concentrate pe functionarea coerenta atat din perspectiva organizationala cat si institutionala. Documentul subliniaza faptul ca, in raport cu valoarea personalului care isi desfasoara activitatea in cadrul Curtii de Apel Bucuresti si instantelor din raza de competenta a acesteia exista toate premisele ca aportul calitativ si de eficienta sa cunoasca o continua crestere in optimizarea actului de justitie, in conformitate cu exigentele impuse de continuarea proceselor de reforma.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dimitrie 14 April 2011 20:39 +1
# tzutzi 15 April 2011 17:23 0
# HAC 15 April 2011 18:50 +2