PILELE CUI TREBUIE UNSE SEFE? - CSM nu mai are nicio limita. Incredibil: cu ocolirea grava a regulamentului, Consiliul primeste la proba scrisa de la concursul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor inclusiv candidatii eliminati de facto, care au luat nota mai mica de 5 la proba interviului. Pentru a fi numiti in functie, judecatorii sunt obligati sa ia la interviu cel putin nota 5. Cine nu o face e eliminat din start din concurs, fara sa mai dea proba scrisa. Miroase a frauda
Bine spunea reprezentantul societatii civile in CSM Victor Alistar ca in Consiliul Superior al Magistraturii, condus de judecatoarea Nicoleta Margareta Tint (foto), s-a ajuns ca votul sa bata legea. Iar cazul pe care il prezentam in cele ce urmeaza confirma acest lucru, chiar daca vorbim nu despre lege, ci despre un regulament.
In prezent, la nivelul CSM se desfasoara “concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii”. Examenul risca sa fie insa profund viciat dupa ce minti luminate din CSM au decis ca regulamentul privind organizarea concursului poate fi ignorat.
Concret, vineri, 31 iulie 2020, pe pagina de internet a CSM a fost publicat un “Anunt privind republicarea repartizarii pe sali a candidatilor la proba testarii scrise privind managementul, comunicarea si resursele umane”, care urmeaza sa aiba loc duminica, 2 august 2020. Anuntul prevede ca in urma solicitarilor facute de anumiti candidati, comisia de organizare a concursului a hotarat ca la aceasta proba sa participe toti candidatii cau au sustinut celelalte probe din concurs (vezi facsimil). Deci inclusiv cei care au picat proba anterioara, constand in sustinerea in fata comisiei a proiectului referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere, adica proba interviului. Problema este ca aceasta derogare incalca in mod evident regulamentul de organizare a concursului, aprobat prin Hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM 188/2020. Si vom arata in continuare de ce.
Frauda se pedepseste cu inchisoarea
Participarea tuturor candidatilor la proba scrisa, asa cum a decis comisia de mai sus, este imposibila, in conditiile in care regulamentul concursului prevede ca pentru a fi numiti in functii de conducere judecatorii trebuie sa aiba la proba interviului minim nota 5. Cu alte cuvinte, cine a luat mai putin de 5 la nota interviului trebuie sa isi ia gandul de la numirea in functie de conducere.
In acest sens indicam art. 15 alin. 5 din regulament: “Rezultatele sustinerii proiectului sunt definitive si nu pot fi contestate”. Cu alte cuvinte, cine a luat sub 5, cu sub 5 ramane, caci nota nu poate fi contestata.
Mai important este insa art. 26 alin. 6 din acelasi regulament de organizare a concursului: “Pentru a ocupa functia pentru care candideaza, judecatorul trebuie sa obtina cel putin media 7 (sapte), iar notele atat la proiect, cat si la testarea scrisa, trebuie sa fie cel putin 5 (cinci)”. Asadar, este cat se poate de limpede. Cine a luat sub 5 la interviu nu are cum si de ce sa se mai prezinte la proba scrisa. De ce ar face-o atat timp cat oricum nu va fi numit in functia de conducere dorita, avand in vedere prevederile din regulament.
Anomalia produsa de comisia de organizare a concursului, care da liber inclusiv candidatilor care au luat mai putin de nota 5 la interviu sa participe la proba scrisa, ne face sa ne intrebam:
- de ce se permite participarea la proba scrisa a celor care au luat sub nota obligatorie de 5 la interviu?
- se incearca oare pe sest umflarea notelor mai mici de 5?
- oare pilele cui trebuie numite sefe sau sefi la instante?
In final, atragem atentia presedintei CSM Margareta Tint si comisiei de organizare a concursului ca o asemenea ocolire a regulamentului poate fi oricand interpretata drept o frauda. Iar fraudarea concursurilor, inclusiv a celor din magistratura, s-a soldat de-a lungul timpului cu pedepse cu inchisoarea.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Maria 31 July 2020 18:02 +12
# microscop 31 July 2020 18:59 +4
# Puscarie 31 July 2020 20:11 +2
# Istoricul 31 July 2020 21:26 +2
# Ingerul Anticoruptiei 1 August 2020 08:01 +3
# escu 1 August 2020 09:56 +6
# Concurent 1 August 2020 15:05 +1
# tica 2 August 2020 10:33 +1
# ?????? 2 August 2020 13:14 +1
# ?????? 3 August 2020 10:46 +1
# David Radu 6 August 2020 21:49 0