PIVNICERU ARE DE UNDE SA ALEAGA - 6 procurori se bat pentru scaunul de Procuror General al Romaniei, 7 procurori pentru scaunul de procuror sef DNA. Doi dintre cei 11 candidati s-au inscris pentru ambele functii: Viorica Stoica si Constantin Sima! Cititi aici despre bunele si relele din activitatea profesionala a candidatilor!
Ministerul Justitiei a anuntat, vineri, 5 octombrie 2012, lista cu candidatii pentru functiile de Procuror General al Romaniei si procuror-sef al DNA. Au fost depuse 12 candidaturi pentru cele doua posturi, insa in cursa au ramas doar 11 procurori, dupa ce candidatura gen. (r) Dan Voinea a fost respinsa intrucat acesta este la pensie si practica, actualmente, avocatura. Doi dintre procurorii intrati in cursa si-au depus candidaturile atat pentru functia de Procuror General, cat si pentru cea de procuror-sef al DNA. Este vorba de procurorii Viorica Stoica si Constantin Sima (presedinte al Asociatiei Procurorior din Romania) de la Parchetul General. Toti candidatii urmeaza ca in urmatoarele trei saptamani sa-si depuna proiectul de management si sa sustina interviul in fata comisiei instituite de ministrul Mona Pivniceru la Ministerul Justitiei. Abia dupa aceea, cu doua propuneri, Pivniceru se va duce la CSM pentru ca aceasta institutie sa dea avizul consultativ prevazut de lege.
Procurorii care participa la procedura de selectie vor sustine interviul in perioada 23 - 25 octombrie 2012, timpul acordat fiind de o ora pentru cei care au candidat la o singura functie si de o ora si jumatate pentru cei care au candidat la ambele functii. Rezultatele se vor afisa la sediul Ministerului Justitiei si se vor publica pe pagina de internet a MJ pe 1 noiembrie 2012.
Pentru functia de Procuror General al Romaniei si-au depus candidaturile urmatorii:
- Gheorghe Cornescu (procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie)
- Elena Hach (procuror Parchetul Curtii de Apel Brasov)
- Gheorghe Mota (procuror Parchetul Tribunalului Gorj)
- Tiberiu Nitu (procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie)
- Viorica Stoica (procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie)
- Constantin Sima (procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie)
Pentru functia de procuror-sef al DNA si-au depus candidaturile urmatorii:
- Claudiu Dumitrescu (seful DLAF)
- Vasile Ionita (procuror DNA)
- Ioan Irimie (procuror DNA)
- Paula Nicoleta Tanase (procuror Parchetul Tribunalului Galati)
- Laura Codruta Kovesi – procuror DIICOT la Bruxelles, Misiunea permanenta a Romaniei, fost Procuror General al Romaniei
- Viorica Stoica (procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie)
- Constantin Sima (procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie)
Gheorghe Cornescu – Este procuror din 1984 (Parchetul Sector agricol Ilfov), a lucrat in Parchetele Militare, a fost adjunct al generalului Dan Voinea, actualmente este la Sectia de urmarire penala si criminalistica. Procurorul Gheorghe Cornescu a fost implicat intr-un urias scandal, dupa ce presa a dezvaluit ca era unul dintre magistratii care ar fi impus in randul clanurilor interlope asa-numita „taxa de protectie penala”, dar nicio ancheta nu a confirmat pana acum dezvaluirile lui Fane Capatana. I-a anchetat pe Calin Popescu Tariceanu si pe Adrian Iorgulescu, pentru modul in care au fost retrocedate castelul Peles si Bran, dar fara suces, solutia fiind de NUP. Un alt dosar finalizat in 29.06.2007 a fost cel privind pe fostul procuror Ciprian Nastasiu in legatura cu fuga lui Hayssam, dosar care a primit tot NUP. Acum, de cand este la Sectia de urmarire penala din PICCJ, Cornescu a finalizat un dosar care priveste o cauza complexa de evaziune fiscala in care sunt implicate 500 de firme cu datorii la bugetul statului.
Elena Hach – Este cel mai tanar candidat pentru functia de Procuror General al Romaniei. Elena Hach este in prezent procuror la Parchetul Curtii de Apel Brasov. Aceasta are studii postuniversitare in criminalistica, masterat in Studii europene si drept comunitar (Facultatea de Filosofie-Universitatea Bucuresti) si diploma lingvistica (engleza si italiana). Din curriculum vitae reiese ca a avut si functii manageriale de-a lungul timpului, cum ar fi cea prim-procuror delegat la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, unde s-a ocupat in special de supravegherea cercetarilor penale, urmărirea penala si activitate de judiciar, in perioada octombrie 2002 - martie 2005. A participat de asemenea, la o serie de ample activitati ale Consiliului Superior al Magistraturii sau la Ministerul Justitiei, formator la INM si Scoala Nationala de Grefieri. In 2010, Elena Hach a candidat pentru un post in CSM, dar a fost invinsa de procurorul George Balan. Nu a instrumentat dosare notabile.
Gheorghe Mota – Procurorul Mota a devenit cunoscut dupa ce, in 2004, dupa ce presa a scris pagini intregi despre eroarea judiciara din cazul ”Tundrea”, a redeschis dosarul gorjeanului care a facut 12 ani de inchisoare pentru o fapta pe care nu a comis-o. Emil Mota este cel care l-a trimis in judecata pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, achitat insa de instanta. Emil Mota a avut insa de-a lungul timpului mai multe probleme disciplinare, fiind cercetat in acest sens de catre Inspectia Judiciara a CSM. De curand, Lumeajustitiei.ro a publicat marturia unui arestat preventiv, care sustinea ca Emil Mota i-a cerut sa declare ca i-a dat bani prim-procurorului Parchetului Tribunalului Gorj, Gheorghe Focsan, urmand ca acesta sa fie anchetat de DNA, si sa-si piarda astfel functia, in favoarea lui Mota.
Paula Nicoleta Tanase – Cel mai important dosar instrumentat de Paula Tanase a fost cel care a vizat modul in care politisti, procurori si judecatori din Galati si-au cumparat in mod ilegal locuintele sociale sau cele de serviciu. Dupa ce au achizitionat locuintele, acestia le-au vandut, dupa care au primit alte locuinte “sociale” din partea autoritatilor locale, care le-au schimbat statutul in locuinte cu chirie.
Presa a scris, in 2007, ca ancheta declansata de procurorarea Paula Tanase, in perioada in care era procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, a fost blocata de Dinu Galca, fost procuror general al Parchetului Curtii de Apel Galati, frate al fostului presedinte CSM Iulian Galca, care intre timp a decedat.
Vasile Ionita – Cu o vechime de aproximativ 20 de ani in magistratura, procurorul Vasile Ionita este cel care a instrumentat dosarele primarulul din Jilava, Adrian Mladin, si a celui din Snagov, Apostol Musat. De asemenea, in ultmii ani, acesta a lucrat si la anchetele privind coruptia din vamile Ploiesti, Albita si Siret (n.red. - in care inculpatii au sustinut ca s-au facut si abuzuri procedurale), dar si in cele in care au fost condamnati fosta conducere a INMH si fostul sef al OSIM, Gavril Varga. Procurorul Vasile Ionita l-a trimis in judecata si pe fostul sef al SRI, Radu Timofte, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in declaratii.
Tiberiu Nitu – Surse din sistemul judiciar afirma ca promovarea sa la Parchetul General s-a facut pe filiera fostei sefe a Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. Nitu n-a excelat cu nimic in privinta unor dosare penale de rasunet, mai mult el insusi a declarat, intr-o ancheta privind Revolutia, ca in decembrie 1989, cand era militar, a tras in noaptea de 21/22 decembrie 1989 cu arma din doatre, in zona Dorobantilor, in casele situate pe acea strada pentru ca li se spusese ca acolo ar fi teroristi. Culmea, Tiberiu Nitu a primit certificat de revolutionar pentru ceea ce spune ca a facut la Revolutie. Fostul adjunct al Codrutei Kovesi, marele “revolutionar” in termen din decembrie 1989, a semnat cu manuta lui, in numele procurorului general al Romaniei, Ordonanta din 15.04.2008 prin care a fost infirmata ordonanta nr. 529/P/1999 din 26.09.2007 dispusa de generalul Dan Voinea intr-un dosar in care acesta incepuse urmarirea penala impotriva unor persoane care in timpul evenimentelor din decembrie 1989 trasesera, ca si el, pe “fronturi cu deschidere redusa” in zone unde se aflau si oameni.
Viorica Stoica - Activeaza in Parchetul General din 1997, fiind prima femeie care a lucrat la Serviciul Anchete speciale din cadrul Ministerului Public. Si-a inceput activitatea de procuror in 1992 la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2, unde s-a ocupat si cu supravegherea cercetarilor, dar a fost si procuror de instanta. In 1996, a ajuns procuror la Parchetul Tribunalului Bucuresti. Viorica Stoica a lucrat in dosarul „Codex Aureus” - in care directorul Bibliotecii Nationale a primit scoatere de sub urmarire penala, dosarul „Farmec Cluj”, in care conducerea societatii Farmec Cluj a fost trimisa in judecata, dosarul in care ziaristul Ovidiu Zara si ofiterul Constantin Duvac au fost cercetati dupa plangerea fostului sef al SRI Radu Timofte, dosarul 416/P/2012 in care Calin Armen a fost trimis in judecata, dosarul „Fraudarea Alegerilor” in care procurorul s-a dus la Cotroceni pentru a-l audia pe Traian Basescu si a fost cerctata de conducerea PICCJ, si dosarul Fabrica de zahar „Bod”.
Claudiu Dumitrescu - Este actualul sef al DLAF. Avand 16 ani de activitate ca procuror, acesta a fost simplu anchetator la Campina, apoi a ajuns la Parchetul Judecatoriei Sinaia. Din 2003 pana in august 2010 a lucrat in DNA la Sectia pentru combaterea coruptiei, ca sef serviciu la infractiunile pe fonduri europene. A instrumentat dosare precum ”Caltabosul”, "Puwak", Magda Tepoi (sefa PNL Iasi, condamnata definitiv la 3 ani si jumatate), dosarul ”Valiza” in care l-a pus sub acuzare pe Gigi Becali, dosarul privind achizitiile din comisia MJ, in care l-a trimis in judecata pe renumitul doctor Serban Bradisteanu. Din toamna lui 2010, a fost numit de fostul premier Emil Boc la sefia DLAF, unde a facut proiectul de lege de organizare si functionare a acestei institutii, intrucat se declarase neconstitutionala organizarea DLAF in baza unei Hotarari de Guvern.
Ioan Irimie – E procuror in cadrul DNA Cluj. Pana in 2005 a fost sef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA, functie din care si-a dat demisia cand Daniel Morar si-a constituit propria echipa, dupa ce fostul ministru Monica Macovei revocase toata conducerea fostului PNA, in frunte cu Ion Amarie. Pana atunci, multe din flagranturile DNA fusesera realizate si cu contributia procurorului Irimie. Pana la finele lui 2006, a ramas procuror in DNA, dupa care si-a cerut transferul la Parchetul Curtii de Apel Cluj. In ianuarie 2010, procurorul sef Daniel Morar l-a rechemat la DNA pe Irimie, in structura Serviciului Teritorial Cluj. De-a lungul timpului, Ioan Irimie a instrumentat mai multe dosare de rasunet, finalizate cu condamnari in instanta. Merita sa amintim in acest sens dosarul fostului deputat PDSR, Gabriel Bivolaru, condamnat pe baza rechizitoriului intocmit de Ioan Irimie, pentru fraudarea BRD cu peste 67 de milioane de dolari. De asemenea, procurorul Ioan Irimie a instrumentat, in perioada in care era detasat la Parchetul General, dosarele „Costesti” si „Stoenesti”, care vizau evenimente petrecute in timpul mineriadelor din 1999 ale lui Miron Cozma. Recent, la DNA Cluj, procurorul Irimie l-a trimis in judecata pe Sigmund Septimiu Ricardo pentru inselaciune si spalare de bani in legatura cu fonduri europene, acesta fiind recent condamnat de catre Tribunalul Bistrita, in prima instanta, la 14 ani inchisoare.
Constantin Sima – este presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, si a luat pozitie de multe ori fata de modul in care Laura Kovesi a manageriat activitatea procurorilor, dar si fata de anumite luari de pozitie ale CSM-ului. Si-a inceput activitatea de magistrat in 1981 la Parchetul Targoviste, a lucrat din 1992 in Parchetul General pe toate sectoarele incepand cu urmarirea penala si sectia judiciara, in 1997-1998 a fost sef la Anchete speciale unde s-au realizat, la acea vreme, dosarele “CARITAS si ”Dacia Felix”. Din 1998 lucreaza la Sectia de analiza, studii si resurse umane din Parchetul Inaltei Curti. Sima este conferentiar universitar la Universitatea “Titu Maiorescu”, autor si coautor a noua cursuri, manuale si a lucrat si la Tratatul de drept penal coorodonat de prof. George Antoniu.
Laura Codruta Kovesi –nu mai are nevoie de o larga prezentare. A fost numita de doua ori in functia de Procuror general al Romaniei de catre presedintele Traian Basescu, chiar daca a doua oara a primit aviz consultativ negativ de la CSM. In timpul mandatelor sale, dosarul ALRO a ramas cu NUP definitiv dupa ce solutia a fost mentinuta la instanta, a promovat un recurs in interesul legii pentru ATLASSIB – firma afaceristului Ilie Carabulea, iar DNA a secretizat inegistrarile ambientale privind discutia dintre Kovesi si prim-procurorul de la Parchetul Tribunalului Sibiu, Florin Apostu. Nu a facut niciun demers pentru ca SRI sa transmita inregistrarile convorbirilor Elenei Udrea, desi exista autorizatie in acest sens. La referendum, PICCJ a actionat in forta si s-au solicitat 165 de mandate de interceptare, mai multe decat in ultimii patru ani la un loc. Azi, Codruta Kovesi este si candidat la sefia DNA, dar si procuror detasat la MAE-Misiunea permanenta a Romaniei la Bruxelles, in urma solicitarii facute de MJ catre MAE.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# creste 5 October 2012 15:54 -19
# Nitule nu iti este rusine ? 5 October 2012 16:05 +25
# Nitu adjunctul lui Kovesi si ruda cu Roberta Anastase 5 October 2012 16:12 +18
# Tiberiu Nitu mai lipsea 6 October 2012 14:43 +8
# UN CITITOR 6 October 2012 16:53 -8
# ghe. vasile 8 October 2012 16:26 +1
# anti creste 5 October 2012 16:26 +17
# CI 6 October 2012 14:43 +1
# Multi dar putini 5 October 2012 15:56 +10
# Laurenţiu 5 October 2012 15:57 +6
# Haimaneala 5 October 2012 16:36 +3
# Laurenţiu 5 October 2012 18:03 +9
# carotas 5 October 2012 20:43 -1
# Laurenţiu 5 October 2012 20:50 +4
# Nuli 5 October 2012 16:00 +13
# In ce tara traim ! 5 October 2012 16:20 +17
# Nitule nu iti este rusine ? 5 October 2012 16:02 +16
# Mirela Predan 5 October 2012 16:51 +6
# Mirela Predan 5 October 2012 16:53 +6
# Mirela Predan 5 October 2012 16:54 +4
# Propunerile mele 5 October 2012 17:14 +8
# Eu 5 October 2012 17:15 +12
# Mirela Predan 5 October 2012 17:58 +1
# CI 5 October 2012 18:22 -4
# IC Bratianu 5 October 2012 21:13 +4
# dores 5 October 2012 19:27 +2
# andrei 5 October 2012 20:25 +5
# sorin 5 October 2012 22:53 +4
# george 6 October 2012 00:22 +3
# te-ai ”prins” 6 October 2012 09:01 0
# Caracterizare CI 6 October 2012 17:21 +2
# ANDU 6 October 2012 01:09 +6
# Competenta 6 October 2012 10:07 +1
# Maaxima competenta 6 October 2012 19:23 +2
# Viorica Stoica ? Ma lasi ? 6 October 2012 20:06 +3
# un cetatean 7 October 2012 02:32 +3
# Laurenţiu 7 October 2012 08:36 +6
# GORILA LULUTA KOVESI 7 October 2012 09:52 +1
# TITI GUTAN 7 October 2012 11:14 +1