Politicile PSD cresc salariile romanilor cu 16,4%, de trei ori mai mult decat media europeana
Romania a fost in primul trimestru lider in UE in privinta cresterii costului orar al fortei de munca, arata datele publicate de Eurostat la 17 iunie. Romanii castiga cu 16,4% mai mult decat anul trecut datorita eforturilor Partidului Social Democrat de a promova o crestere economica prin investitii masive in economie. La nivel macroeconomic, cresterea costului cu mana de lucru reflecta o imbunatatire a economiei si a conditiilor de munca.
Cifrele Eurostat arata ca, in perioada ianuarie-martie 2024, comparativ cu acelasi interval din 2023, Romania a inregistrat o crestere spectaculoasa de 16,4% a costului cu mana de lucru, de trei ori mai mult decat media europeana si devansand semnificativ toate celelalte state membre ale Uniunii. Cresterea generala a costului orar al fortei de munca in UE a ajuns la 5,5%, si la +5,1% in zona euro.
Costul orar cu mana de lucru include atat costurile salariale, cat si cele non-salariale, cum ar fi contributiile sociale platite de angajatori. La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au crescut cu 5,8% in primul trimestru din 2024, iar costurile non-salariale au avut un avans de 4,8%. in Romania, cresterea generala a fost influentata de majorari in ambele componente, reflectand o dinamica complexa a pietei muncii.
Eforturile PSD de sprijin al economiei sunt sustinute si de datele INS
Conform Institutului National de Statistica (INS), costul orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare a inregistrat o crestere de 16,45% in primele trei luni ale anului 2024, comparativ cu perioada similara din 2023.
Cresterea costului orar cu forta de munca pe diferitele sectoare economice arata ca in constructii (sector deja cunoscut pentru fluctuatiile sale semnificative pe seama cererii si ofertei sezoniere), s-a majorat cu 20,5%, in servicii, cresterea a fost de 15,9%, iar in industrie de 14,4%. Aceste cifre sugereaza un avans robust al veniturilor incasate de romani in toate sectoarele majore ale economiei romanesti.
Aceste cresteri reflecta atat presiuni inflationiste, cat si imbunatatiri ale conditiilor de munca si salariilor in diverse sectoare.
Pentru romani, aceste cresteri aduc beneficii substantiale, cum ar fi salarii mai mari si conditii de munca mai bune. in acelasi timp, cresterea veniturilor reduce migratia fortei de munca si stimuleaza consumul intern, avand un impact pozitiv asupra economiei in ansamblu.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii