PRECEDENT LA CEDO – Judecatorii de la Strasbourg se vor pronunta asupra practicilor DNA de a scurge in presa interceptari si informatii din dosare aflate in faza de urmarire penala. Fostul senator PSD Catalin Voicu a dat in judecata Romania la CEDO: "In temeiul Art. 8, reclama ca autoritatile au scurs catre mass-media transcrieri ale convorbirilor obtinute prin interceptarea telefoanelor in timpul supravegherii domnului Voicu si a coinculpatilor" (Document)
Romania risca sa fie condamnata la CEDO din cauza practicilor unor procurori DNA, care "inunda" presa de casa cu stenograme si alte informatii din dosare aflate in faza de urmarire penala, care nu sunt publice. Judecatorii de la Strasbourg vor decide daca in astfel de cazuri avem de-a face cu o atingere adusa unui drept fundamental garantat de Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, respectiv, dreptul la viata privata si de familie (Art. 8). CEDO poate pune capat sau macar poate atrage atentia asupra unor practici trecute cu vederea ani de zile de sefii marilor parchete din Romania si de CSM, care asista pasiv, fara sa ia vreo masura sau macar sa isi exprime o minima ingrijorare.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului va judeca, marti 10 iunie 2014, cauza Voicu impotriva Romaniei, dupa ce fostul senator PSD Catalin Voicu (foto), condamnat definitiv, in 2013, la 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, s-a adresat Curtii de la Strasbourg pentru a arata ca autoritatile romanesti i-au incalcat nu mai putin de trei drepturi fundamentale.
Fostul senator a reclamat conditiile indurate in timpul arestului preventiv, dar mai ales scurgerea in mass-media a unor stenograme din dosarul de urmarire penala instrumentat de DNA, fapta comisa, in opinia lui Catalin Voicu, cu incalcarea Articolului 8 din CEDO, care garanteaza dreptul la viata privata si de familie.
Prezentam pasajul referitor la Catalin Voicu din comunicatul CEDO privind cauzele pe care Curtea de la Strasbourg le analizeaza saptamana viitoare:
"Voicu v. Romania (nr. 22015/10)
Cauza se refera la arestarea preventiva a unui fost senator acuzat de trafic de influenta. Reclamantul, Catalin Voicu, este cetatean roman, nascut in 1965 si domiciliat in Bucuresti.
A fost arestat preventiv in luna martie 2010, masura prelungita aproximativ in fiecare luna pana in iulie 2011, cand a fost eliberat cu interdictia de a parasi orasul.
Domnul Voicu formuleaza trei plangeri in temeiul Art. 3 (interzicerea tratamentelor inumane ori degradante), reclamand atat conditiile indurate in timpul arestului preventiv (supraaglomerarea si lipsa unei igiene elementare) si transportarea sa de la locul de detentie la biroul procurorului (in spatele unei dube neincalzite si neiluminate), cat si expunerea in catuse in fata opiniei publice si a presei in timp ce era adus la instanta care urma sa analizeze masura arestului preventiv.
De asemenea, in temeiul Art. 5 par. (3) (dreptul la libertate si la siguranta), pretinde ca instantele au refuzat sa ia in considerare alte masuri preventive mai putin restrictive decat arestul preventiv, iar in baza Art. 8 (dreptul la respectarea vietii private si de familie), reclama faptul ca autoritatile au scurs catre mass-media pasaje din dosarul de urmarire penala – in special transcrieri ale convorbirilor obtinute prin interceptarea telefoanelor in timpul operatiunii de supraveghere desfasurate impotriva domnului Voicu si a coinculpatilor".
Catalin Voicu a fost condamnat la 7 ani de inchisoare de un Complet condus de presedinta ICCJ Livia Stanciu. Alaturi de Voicu, au mai fost condamnati oamenii de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu, dar si judecatorul suprem Florin Costiniu, ultimi doi primind pedepse cu suspendare. Costiniu si Casuneanu s-au adresat si ei Curtii de la Strasbourg
Fostul senatorul Catalin Voicu a fost condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Decizia a fost pronuntata la 22 aprilie 2013 de un Complet de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie condus de Livia Stanciu. Alaturi de Catalin Voicu, in acelasi dosar, instanta suprema i-a mai condamnat defintiv pe omul de afaceri Marius Locic (4 ani de inchisoare cu executare), pe fostul judecator suprem Florin Costiniu (4 ani de inchisoare cu suspendare) si pe omul de afaceri Costel Casuneanu (4 ani de inchisoare cu suspendare). Procurorii DNA au cerut 9 ani de inchisoare pentru Catalin Voicu, in conditiile in care, la 1 iunie 2012, instanta de fond il condamnase pe fostul parlamentar la 5 ani de inchisoare.
Florin Costiniu si Costel Casuneanu s-au adrest si ei Curtii Europene a Drepturilor Omului. Primului i-a fost respinsa cererea ca inadmisibila, in timp ce omul de afaceri a obtinut o hotarare favorabila, la 16 aprilie 2013, CEDO obligand statul roman sa-i plateasca 4.000 de euro daune, dupa ce Costel Casuneanu a reclamat conditiile improprii de detentie indurate in timpul arestului preventiv si expunerea in catuse in fata opiniei publice si a presei.
Acuzatiile DNA in dosarul "Voicu"
Catalin Voicu a stat in arest preventiv intre 30 martie 2010 si 18 iulie 2011, fiind trimis in judecata de DNA, la 21 mai 2010, pentru trafic de influenta. Alaturi de fostul senator, procurorii i-au trimis in judecata pe Florin Costiniu, fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala a ICCJ, pentru complicitate la trafic de influenta, Costel Casuneanu, asociat la SC PA&CO International SRL Bacau, acuzat de cumparare de influenta, si pe Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie.
Potrivit procurorilor, in perioada iulie-septembrie 2009, Catalin Voicu, "prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Casuneanu, in doua transe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) si 200.000 de euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (n.r. - Florin Costiniu), in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat".
De asemenea, Catalin Voicu a fost acuzat de procurori ca ar fi pretins si primit de la Marius Locic, in luna august 2009, suma de 119.000 de lei in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa politisti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte penale.
DNA l-a mai acuzat pe fostul senator PSD ca ar fi intervenit pe langa judecatorul Florin Costiniu pentru ca, in schimbul unor foloase, sa intervina pe langa magistratii instantei supreme investiti cu solutionarea unui dosar al SC PA&CO International SRL din Bacau, care contesta atribuirea unei licitatii privind lucrarile de reabilitare a Dumului National 76, intre localitatile Stei si Beius. In acest sens, in iulie 2009, Catalin Voicu i-ar fi cerut lui Florin Costiniu preschimbarea termenului de judecata, stabilit pentru 9 decembrie 2009. Fostul senator PSD i-ar fi cerut 60.000 de euro patronului SC PA&CO International, Costel Casuneanu. Termenul de judecata a fost schimbat apoi pentru data de 16 septembrie 2009.
Potrivit DNA, la 11 septembrie 2009, Catalin Voicu i-ar fi cerut telefonic lui Casuneanu 200.000 de euro, iar cateva ore mai tarziu, curierul trimis de omul de afaceri l-ar fi contactat pe senator pentru a-i livra "imprumutul solicitat", in strada Carol Davila nr. 27 din cartierul Cotroceni.
Anchetatorii au mai consemnat ca fostul parlamentar PSD i-ar fi cerut judecatorului suprem Florin Costiniu sa le transmita magistratilor din completul care judeca dosarul firmei PA&CO International faptul ca "solutionarea favorabila" este "o rugaminte din mediul politic, ca aceasta firma este indreptatita sa aiba castig de cauza" si ca, la randul sau, presedintele Sectiei civile si de proprietate intelectuala "le va face judecatorilor din complet servicii similare in alte dosare in care ar fi interesati".
*Cititi aici comunicatul CEDO referitor la cauza Voicu vs. Romania
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ANTOANELLA 8 June 2014 16:17 +7
# BERCEA MONDIAL; ,, e manevra lu frații miei.........,, 8 June 2014 20:03 +8
# e ridicol 8 June 2014 20:06 -5
# MAI 8 June 2014 20:08 -4
# este posibil 8 June 2014 20:10 -4
# tablou cu poza de famelie : purcelus cu mustache 9 June 2014 16:36 -7
# mircea 8 June 2014 19:20 -7
# obiectiva 8 June 2014 20:12 +5
# subiectivu` 9 June 2014 00:01 0
# ADEVARUL 9 June 2014 00:05 +4
# livia 9 June 2014 07:25 +4
# AVOCAT BB 53 9 June 2014 10:17 +6
# opinie 9 June 2014 15:10 +4
# CEDO, SLEATCA DE ESCROCI!!! CORUPTI! POLITIZATI 9 June 2014 15:53 +5