27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Prejudiciu record recuperat de procurorii de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 4

Scris de: | pdf | print

8 August 2010 15:39
Vizualizari: 13804

Procurorul Florin Bobin (foto) de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4, a reusit sa recupereze de la un inculpat - intr-un dosar cu infractiuni economice - un prejudiciu de peste sase miliarde de lei vechi. Particularitatea deosebita a cazului consta in faptul ca, pana la trimiterea evazionistului in judecata, anchetatorul a reusit sa-l determine pe inculpat, cu vorba buna, sa returneze aproape tot prejudiciul produs, lucru rar intalnit in conditiile in care potrivit legislatiei un astfel de gest nu te scapa de pedeapsa cu inchisoarea, ci poate doar sa-ti diminueze pedeapsa. Suma recuperata de procurorul Florin Bobin este una record pentru parchetele de pe langa judecatorii. Dintr-o paguba de 639.430 lei, inculpatul a acceptat sa returneze statului peste 618.000 lei.

Comert la negru cu facturi fictive

Prin Rechizitoriul din 29 iulie 2010, din dosarul nr. 2191/P/2009 emis de procurorul Florin Bobin si confirmat de prim-procurorul Parchetului Sectorului 4, Mihai Betelie, au fost trimisi in judecata inculpatii Marin Deparateanu si George Stefanescu - administratori a trei companii comerciale. Potrivit anchetatorilor, inculpatii au inregistrat in contabilitate mai multe operatiuni financiare fictive, cu scopul de a beneficia de deduceri de TVA si de micsorarea sumelor de plata catre bugetul de stat. Trimiterea in judecata a inculpatilor Marin Deparateanu si George Stefanescu s-a facut pentru infractiunile de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, evaziune fiscala si complicitate la aceasta infractiune. Impotriva celor doi a fost luata masura interdictiei de a parasi tara. In rechizitoriu se arata: “Invinuitul Marin Deparateanu, administratorul societatilor comerciale L&D Construct Serv SRL si Rom Clar Serv Total SRL, (...) intrevazand posiblitatea de a mari veniturile personale, a folosit pentru desfasurarea de activitati de constructii, materiale de constructii achizitionate la negru, importate din Turcia sau Ucraina si inferioare la pret fata de cele existente pe piata interna. Pentru justificarea acestor activitati, invinuitul Deparateanu a folosit diverse facturi fiscale falsificate. Relatia dintre Deparateanu si invinuitul George Stefanescu, reprezentant al Demetra SRL, s-a bazat pe livrarea unor materiale de constructii de catre invinuitul Stefanescu catre cele doua societati comerciale administrare de Deparateanu. Ulterior, relatia comerciala dintre acestia s-a concretizat doar prin consemnarea scriptica a relatiilor comerciale desfasurate, acestea neavand suport real, pentru diminuarea profitului societatilor si implicit a obligatiilor fiscale catre stat, contravaloarea facturilor inregistrate fiind insusite de catre invinuiti, cu mentiunea ca din sumele respective invinuitul Deparateanu ii achita doar un procent din valoarea sumelor inscrise in facturile falsificate. Aceasta relatie a devenit un adevarat mecanism de producere de beneficii personale, in sensul ca atunci cand invinuitul Deparateanu Marin dorea realizarea unui venit ilicit, il contacta pe invinuitul Stefanescu George si ii solicita realizarea unei facturi fiscale cu o anumita valoare. (…) Facturile in cauza nu atestau relatii comerciale reale, erau folosite pentru deducerea in mod ilegal a TVA-ului de plata catre bugetul statului si implicit pentru diminuarea impozitului pe profit, ce aveau ca rezultat final scaderea considerabila a valorii obligatiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului. Aceste facturi erau folosite ca documente justificative pentru retragerea in numerar de sume de bani, corespunzatoare valorii facturilor, intrucat toate facturile (..) erau in suma de sub 5000 RON, fapt ce nu obliga societatea de a efectua plata prin transfer bancar.(...)”

Trei expertize, trei pagube diferite

Prin ordonata procurorului din data de 19.01.2010, a fost numit expertul contabil Vladimir Popovici, pentru a efectua o expertiza financiar contabila, in vederea stabilirii cu precizie a prejudiciului produs de cei doi inculpati. Potrivit concluziilor expertizei, “prejudiciul cauzat bugetului de stat se ridica la suma de 618.430 lei, defalcat pentru cele doua societati comerciale, dupa cum urmeaza: SC L&D Construct SRL a produs un prejudiciu de 176.648 lei, iar SC Romclar Serv Total SRL, un prejudiciu in suma de 441.782 lei”. Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila in dosar, pentru suma de 661.199 lei. Deparateanu a formulat obiectiuni fata de expertiza, sustinand ca “expertul face aprecieri neintemeiate si nu a luat in calcul toate documentele puse la dispozitie”. Obiectiunile invinuitului au fost admise de procurorul Bobin, anchetatorul dispunand efectuarea unui supliment de expertiza, realizat de expertul Stefan Dan Florescu. Acesta a concluzionat ca “prejudiciul adus bugetului de stat este de 257.426 lei, din care invinuitul Deparateanu Mihai achitase deja 20.000 lei.” Motivatia celui de-al doilea expert, pentru prejudiciul gasit a fost aceea ca societatea Demetra SRL nu si-a inregistrat in contabilitate documentele, iar acest lucru nu poate fi retinut in culpa societatilor expertizate, adica SC L&D Construct SRL si SC Romclar Serv Total SRL. Procurorul de caz a dispus, in data de 10 martie 2010 efectuarea unei alte expertize “intrucat in cauza cei doi experti au ajuns la concluzii diferite privind cuantumul prejudiciului si modalitatea de realizare a acestuia”. Expertul desemnat, Valeriu Cristian Bejinaru a concluzionat ca “prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 639.361 lei, defalcat pe cele doua societati, dupa cum urmeaza: in cazul SC L & D Construct Serv SRL, prejudiciul este de 197.578 lei, compus din TVA dedus ilegal in suma de 107.256 lei si impozit pe profit in suma de 90.321 lei. In cazul SC Romclar Serv SRL, prejudiciul este de 441.782 lei, compus din TVA dedus ilegal in suma de 239.824 lei si impozit pe profit in suma de 201.957 lei”. Invinuitul Mihai Deparateanu a achitat “in total suma de 618.430, din totalul de 639.381 lei, ramanand de achitat o diferenta in cuantum de 21.931 lei”. Ulterior expertizei, Deparateanu a sustinut ca nici acest expert nu a luat in calcul toate documentele si a propus audierea unui martor, care a declarat ca au existat mai multe materiale de constructii pe care Stefanescu le-a achizitionat si le-a utilizat la constructia unor imobile. Procurorul i-a solicitat expertului Valeriu Cristian Bejinaru sa “formuleze unele lamuriri suplimentare cu privire la prejudiciul cauzat, avand in vedere noile documente depuse de Deparateanu”, precum si declaratia martorului, iar expertul si-a mentinut concluziile initiale.

Notar cercetat pentru o procura falsa

Procurorii au verificat daca George Stefanescu este in realitate reprezentantul companiei Demetra SRL, si au concluzionat ca acesta avea o procura de reprezentare facuta pe baza unui act de identitate falsificat, ce continea datele adevaratului actionar al companiei, Cristos Stangaciu. Aflat la inchisoare, Stangaciu le-a spus procurorilor ca nu a semnat nicio procura. Anchetatorul Bobin a dispus prin rechizitoriu disjungerea cauzei cu privire la notarul care a autentificat procura - Neculai Florea. Acest dosar, inregistrat sub numarul 985/P/2010, se afla in cercetare la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Organele de urmarire penala au efectuat o perchezitie domiciliara la George Stefanescu, unde au descoperit facturi fiscale falsificate: “in laptop-ul invinuitului Stefanescu George erau stocate facturi fiscale realizate in sistem informatic, avand ca furnizor societatile Demetra SRL Constanta, Matcons SRL Calarasi, Danesim SRL Alba, Cemacom SA Salaj si Baurom Construct SRL Galati, iar ca beneficiar societatile administrate de invinuitul Derapateanu Marin. (..) Pentru a se stabili veridicitatea acestor facturi, s-au efectuat verificari la societatile ce apar ca furnizoare, ocazie cu care s-a stabilit ca niciuna dintre acestea nu a avut relatii comerciale cu societatile lui Deparateanu, iar reprezentantii legali ai acestor societati nu au cunostinta despre persoanele invinuite.”

Diplome de BAC suspecte

Procurorii au reusit recuperarea unui prejudiciu de 9.800 de lei, dintr-un alt dosar, inregistrat la Parchet cu numarul 5288/P/2010, cauza in care au existat mai multe tranzactii fictive intre societatea Demetra SRL, administrata de George Stefanescu si SC Panevideo SRL, administrata de un anume Liviu Gramescu. Organele de urmarire penala au mai gasit in locuinta lui Deparateanu si cateva diplome de Bacalaureat si foi matricole de la Liceul Aurel Vlaicu din Bucuresti. Procurorii au suspectat ca diplomele erau falsificate si au trimis aceste acte spre cercetare intr-un nou dosar, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4.

Comentarii

# vasile date 11 August 2010 20:53 -3

:lol: :lol: :lol: mai rara asa procurorii dar nu ai este frica ca daca este prea cinstiti al sapa altii??????????
BRAVO ESTI SI PSHIHOLOG BUN

# eugenia date 20 August 2010 22:06 -1

Dupa ce am citit despre salariile procurorilor de la Parchetul Galati (si cred ca nu numai eiau aceste venituri fabuloase nejustificate), observ ca celor care le merge bine acum, le-a mers intotdeauna. Au fost protejati de mafia politica asa ca sint rasplatiti. Citesc aceasta intr-un ziar vechi, articolul este la veder pe net:
La indemnul primarului Durbaca, potentatii orasului au pus mina pe 26 de locuinte sociale
Data publicarii: 11/12/1999

Tinerii si persoanele defavorizate din Galati au toate motivele sa se simta tradati de cei in care si-au pus sperantele pentru a primi o casa. Consiliul Local a cedat alataieri, inca o data, in fata primarului si a votat proiectul de hotarire initiat de acesta, potrivit caruia majoritatea celor 26 de locuinte sociale din blocurile V2 si V3 din Piata Centrala va fi repartizata unor procurori, politisti, sefi de institutii, oameni de afaceri sau pur si simplu unor persoane care nu se pot plinge de o situatie locativa grea. Alesii galatenilor au uitat joi seara si de hotarirea pe care o votasera cu o luna in urma, ce stabilea criteriile dupa care se acorda aceste apartamente cu chirie subventionata de stat. Atunci se hotarise ca locuintele sociale vor fi date cu prioritate tinerilor casatoriti, veteranilor si vaduvelor de razboi, familiilor cu multi copii sau celor care locuiesc de mult timp in camine de nefamilisti. Dintre acestia, foarte putini au mai incaput pe lista aprobata acum de edilii orasului. In schimb, apartamentele au fost date unor persoane care, cu siguranta, nu ar fi trecut de furcile caudine ale unei comisii obiective de acordare a locuintelor sociale.

Apartamentele din blocurile V2 si V3 de linga Piata Centrala, construite din fondurile alocate de Guvern in temeiul Ordonantei 19/1994, au constituit intotdeauna un subiect de controversa in administratia locala. Primarul a initiat in luna octombrie un proiect de hotarire potrivit caruia 20 de apartamente din blocul V2 urmau sa fie transformate in locuinte sociale si acordate unor institutii bugetare din Galati (Parchet, Politie, etc.). Totodata, Eugen Durbaca a incercat sa schimbe si criteriile de acordare a acestor locuinte, care, potrivit legii, se cuvin unor persoane cu o situatie locativa foarte grea, astfel incit de ele ar fi trebuit sa beneficieze doar persoanele considerate "specialiste" in institutiile in care lucreaza. Consiliul Local nu a fost de acord sa ia 20 dintre apartamentele tinerilor beneficiari ai Ordonantei 19 si sa le dea "specialistilor" primarului, dar a aprobat noile criterii. Cum acestea contraveneau Legii 114/1996 (Legea locuintei), prefectul Victor Paul Dobre a refuzat sa valideze hotarirea cu pricina, astfel incit aceasta s-a intors in Consiliul Local.

Noile criterii adoptate de Consiliul Local avantajeaza persoanele defavorizate din Galati

Pe 18 noiembrie, consilierii locali au votat o noua hotarire privind criteriile de acordare a locuintelor sociale, potrivit carora in fruntea listei de prioritati ar fi trebuit sa se afle urmatoarele persoane: tinerii casatoriti cu virsta pina in 35 de ani, tinerii proveniti din institutiile de ocrotire sociala, pensionarii, veteranii de razboi, familiile calamitate si cele cu multi copii. De asemenea, mai primeau punctaje mari solicitantii de case care nu detin nici macar o camera pentru toata familia sau locuiesc in camine de nefamilisti. Hotarirea CL respecta de aceasta data intocmai prevederile Legii 114/1996. Trebuie precizat faptul ca, fiind vorba de locuinte destinate in special saracilor, statul subventioneaza chiria perceputa pentru aceste apartamente, beneficiarii platind doar sume modice. In urma adoptarii hotaririi CL, la Galati toate locuintele sociale, indiferent ca sint situate in buricul tirgului (cum e cazul blocurilor V2 si V3) sau la periferie, ar fi trebuit sa fie repartizate dupa criteriile mentionate de catre o comisie infiintata in acest scop. Beneficiarii acestora ar fi fost fara indoiala selectionati din rindul celor peste 4000 de persoane, care, potrivit lui Eugen Durbaca, au depus pina acum cerere la Primarie pentru a primi o casa.

Apartamente de serviciu botezate locuinte sociale

Cei 21 de consilieri locali prezenti in sedinta de alaltaieri au ignorat insa toate aceste prevederi. Mai mult decit atit, numarul apartamentelor din blocurile V2 si V3, care urmau sa fie transformate in locuinte sociale, era acum de 26, adica cu sase mai multe decit se prevedea in proiectul de hotarire respins de Consiliul Local in octombrie.

Singurii care au mai miscat in front au fost consilierul liberal Mircea Rasvan Cristea si viceprimarul Teodoru Dobritoiu care, dind dovada de umor negru, a propus sa se ataseze listei celor 26 de beneficiari ai apartamentelor si hotarirea CL privind criteriile de acordare a locuintelor sociale (ca nu cumva sa se indoiasca cineva de faptul ca vreunul dintre cei selectati nu ar indeplini criteriile).

Potrivit raportului intocmit de functionarii din Primarie, care insotea tabelul nominal al beneficiarilor unei case in Centru, "transformarea celor 26 de apartamente in locuinte sociale a fost motivata de numeroasele solicitari ale unor institutii bugetare pentru repartizarea de locuinte in vederea solutionarii unor probleme sociale deosebite". Practic, Eugen Durbaca a luat 26 de apartamente dintre cele construite de stat pentru a fi vindute in conditii avantajoase familiilor tinere si le-a transformat in locuinte de serviciu, folosind singura posibilitate oferita de lege, aceea a locuintelor sociale.

Grangurii orasului s-au lipit de locuinte cu chirie subventionata

Potrivit art. 2 lit. c) din legea 114/1996, "locuinta sociala este acea locuinta care se atribuie cu chirie subventionata unor persoane sau familii, a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei". S-au incadrat astfel in aceasta categorie defavorizata, fiind deci indreptatiti sa primeasca casa de la Primarie, procurorii Dumitru Baciu, Sorin Leau, Virgil Luparu, colonelul Mitica Bacanu, comandantul UM 0527 (Batalionul de Jandarmi), politistii Catalin Ieremie (IPJ) si Stefan Paraschiv (IPJ), Marius Craescu (Politia Transporturi) precum si directorul general al SC Private Security WBC SRL, Nicolae Marandici, asociat cu 50% la aceasta firma. Primarul le-a mai oferit loc pe acest tabel al "celor cu probleme sociale deosebite" maiorului Emilian Lascateu (Grupul de Pompieri "General Eremia Grigorescu"), scriitoarei Angela Baciu, doctorilor Viorel Gheorghita (seful Directiei Sanitar Veterinara), George Stan (Inspectia Sanitara de Stat) si Nicolae Cimpeanu (Spitalul Municipal nr. 3). Iata si care sint celelalte persoane care au primit apartamente: sportiva Gabriela Ionete, inspectorul Manole Danaila din cadrul Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala, Valentina Popovciuc de la Teatrul Muzical "N. Leonard", consilierul juridic al Prefecturii - Ioan Bors, revolutionarul Constantin Bejan, Traian Vilsan, Adriana Sandu (Directia de Sanatate Publica a Judetului), Iralia Vasile, Cornelia Felea si Vasilica Craciun, angajati ai Inspectoratului Scolar Judetean. Desi consilierii cerusera lista nominala a tuturor persoanelor care vor primi locuinte sociale, Eugen Durbaca a refuzat sa faca cunoscut numele celor doi functionari din Primarie care vor primi apartament. (Gabi BEJAN)
Asa ca, socot ca sint INRADACINATI, ei sint adevaratul rau al societatii.

# eugenia date 20 August 2010 22:10 -4

felicitari procurorului BOBIN!

A RECUPERAT SALARIUL FAMILIEI PROCURORULUI LUPARU DE LA GALATI

# big gun date 21 August 2010 19:23 +1

chipes barbat
si asa curajos , cum se lupta el cu mafiotii
il votez

# lia date 2 March 2011 09:13 +1

felicitari.........
sunt si oameni cinstiti pe lumea asta.

# ela date 18 April 2011 22:46 0

interesanta ancheta....dar oare de l -or fi suspendat pe procurorul respectiv? http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/15_04_2011__40570_ro.pdf

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva