27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Premiera intr-un rechizitoriu - Procurorii brasoveni solicita obligarea inculpatilor la plata tuturor cheltuielilor, inclusiv a costurilor interceptarilor telefonice!

Scris de: | pdf | print

7 November 2010 07:44
Vizualizari: 7188

Atentie ce vorbiti, ca s-ar putea sa platiti! Povestea unei retele de evazionisti, printre care se afla chiar politisti de la Serviciul de Investigate a Fraudelor din cadrul IPJ Brasov a fost descalcita de catre procurorii de la Pachetul de pe langa Tribunalul Brasov. Rechizitoriul dovedeste realizarea profesionista a unei ample anchete, iar premiera o constituie solicitarea de catre anchetatori a suportarii de catre inculpati a tutuor cheltuielilor judiciare in care s-au inclus si costurile interceptarilor efectuate in cauza, a mandatelor de aducere si a perchezitiilor, precum si a convorbirilor telefonice purtate cu partile si aparatorii acestora si hartia.

 

Dosarul 2735/P/2010 al PT Brasov a fost deschis in urma unui control de rutina efectuat in trafic de un echipaj al Politiei Rutiere la data de 24.07.2010, ocazie cu care reprezentantii ANAF-Autoritatea Nationala a Vamilor au descoperit in portbagajul unui autoturism marca Opel nr. BV-84-SIK condus de Melinda Gal, cateva mii de pachete de tigari marca Doina si Winston cu timbre din Republica Moldova. Marfa era ascunsa in lacasul destinat rotii de rezerva, cat si in interior-spate. In masina se mai aflau Claudiu Fraga, Anca Fraga si Marius Enasoae.

In urma cercetarilor deschise dupa acest control s-a descoperit ca pana la acea data, Enasoae si Fraga si-au desfasuat activitatea ca agenti de politie judiciara in cadrul IPJ Brasov-Serviciul pentru investigarea Fraudelor si aveau acces la informatii privitoare la comercializarea tigarilor fara achitarea taxelor legale. Cei doi s-au asociat imediat, realizand combinatia evazionistilor sus-mentionata. Folosind informatiile obtinute de la nasul sau, Moldovan Valeriu, care este cercetat si in prezent la parchetul din Brasov pentru evaziune fiscala, Claudiu Fraga a efectuat diverse controale pe la persoane care se ocupau cu contrabanda de tigari, doar cu scopul de a scoate concurenta nasului de pe piata. Convorbirile dintre politistul Fraga si nasul sau au fost interceptate si de la ele s-a ajuns la punerea lor sub inculpare.

Conform anchetatorilor, Marius Enasoae este ruda cu familia Vikliuk din Gheranesti, iar sotia unui alt evazionist inculpat, ucraineanul Oleh Vikliuk, se ocupa cu procurorarea de tigari de contrabanda.Cu ocazia perchezitiilor realziate la locatiile unde se comercializau astfel de produse, s-a constatat implicarea unui alt personaj, Ilie Dragut. Procurorii au stabilit tot traseul tigarilor aduse din Republcia Moldova precum si modalitatea ilicita de comercializare a acestora.

Convorbiri interceptate intre Nasu si Finu

La acest grup au aderat, intr-o prima faza, inculpatele Melinda Gal si Anca Fraga, rolul lor fiind esential in transportul tigarilor in municipiul Brasov”, se arata in rechizitoriu. Din coroborarea declaratiilor acestei inculpate cu cele ale unor alti invinuiti, precum Petru Racolte Sorin, a martorilor din cauza si a interceptarilor de convorbiri telefonice s-a ajuns la reconstituirea unor transporturi cu tigari de contrabanda de care se ocupau persoanele inculpate. Familia politistului Fraga a fost direct implicata in obtinerea banilor pentru achizitionarea tigarilor, sustin anchetatorii. O parte din bani au fost luati de Fraga de la nasul Valerica. In una dintre discutiile telefonice dintre cei doi, nalsul Valeriu Moldovan ii da indicatii precise unei femei care se afla la acel moment in locuinta sa (convorbire din data de 10.07.2010, orele 06:39:00):

(...) vezi ca in zece minute vine finul... cum intri la mine in sufragerie pe politele acelea se afla 66 milioane. Da-i-le!” O ora mai tarziu, finul Fraga i-a confirmat „rezolvarea problemei”.

Alte convorbiri intre inculpati au devoalat locurile de intalnire pentru tranzactionarea marfii, precum METRO. Unele intalniri au fost interceptate si inregistrate video de catre lucratorii de politie. Pe timpul anchetei, Anca Fraga a negat orice implicare in afacerea cu tigari , dar anchetatorii au aratat ca „din interceptari reiese in mod cert ca nu era straina de aceasta activitate”. In data de 24 iulie 2010, cand a fost oprit pe traseu autoturismul Opel, convorbirile dintre invinuiti erau interceptate, inclusiv discutiile lor despre radarul de la Popasul Caprioara. Toti cei aflati in masina au negat implicarea in transportarea celor 3003 pachete de tigari Doina si 2500 de pachete marca Winston, prezentand anchetatorilor variante „nerealiste sau absurde”. Primele declaratii luate la sediul politiei au fost contradictorii, intrucat invinuitii nu au avut timp sa se puna de acord cu ceea ce urma sa sustina fiecare.

La finalul materialului de urmarire penala, sase dintre persoane au fost puse sub acuzare pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni: Claudiu si Anca Fraga, Marius Enasoae, Melinda Gal, Oleh Vikliuk, Sorin Racolte.

Nasul Moldovan, invinuit de marturie mincinoasa!

Conform procurorilor, evaziunea fiscala a fost savarsita in mod repetat. De asemenea, nasul politistului Fraga, Valeriu Moldovan, a fost pus sub invinuire pentru marturie mincinoasa dupa ce s-a constatat ca acesta nu a spus adevarul in declaratia luata ca martor pe parcursul cercetarilor. La data de 12.08.2010, procurorii au extins cercetarile si asupra acestuia. Finul lui Moldovan, Claudiu Fraga este trimis in judecata si pentru contrabanda. Ucraineanul Likliuk a fost arestat in urma deciziei judecatorilor de la Crutea de Apel Brasov, iar ultekrior masura i-a fost inlocuita cu interdictia de a nu parasi localitatea, masura ce a fost data si in cazul altor inculpati din dosar.

La data de 30 iulie 2010, procurorii au instituit poprire asiguratorie asupra conturilor detinute de politistii Fraga si Enasoae. La finalul rechizitoriului transmis instantei la data de 21 octombrie 2010, procurorii brasoveni fac o solicitare suprinzatoare: „In temeiul art.191 alin.1 C.p.p., se stabilesc cheltuieli judiciare in suma de 20.000 RON reprezentand costurile citatiilor, interceptarilor efectuate in cauza, rapoartelor de constatatre, deplasarilor organelor de urmarire penala, executarii mandatelor de aducere si autorizatiilor de perchezitie, convorbirile telefonice purtate cu partile si aparatorii acestora, hartiei, care vor fi suportate de catre inculpati”. Prescurtat, inculpatii ar trebui sa-si plateasca propriile cercetari efectuate impotriva lor, mai putin salariile procurorilor.

Comentarii

# mmm date 7 November 2010 18:08 0

Este o practica, din pacate. Cum insa stabilim daca sumele sunt reale si juste;daca, nu cumva, discutam de o imbogatire fara just temei? Cine stabileste corectitudinea sau limita necesara a convorbirilor care trebuiesc decontate? Trebuie platita doar convobirea care atrage condamnarea sau toate convorbirile, inclusiv cele cu nevasta sau amantul?

# george dinu date 7 November 2010 20:56 0

Au uitat sa treaca si costul glontului.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva