28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava, din Raportul asupra activitatii instantelor: „Judecatoriile lucreaza cel mai eficient!” CSM sustine infiintarea birourilor de asistenta gratuita pentru justitiabili, dar nu se stie inca cine va sustine costurile!

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

23 September 2011 15:43
Vizualizari: 5531

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava (foto) a sustinut vineri 23 septembrie 2011 o conferinta de presa pe tema Raportului privind activitatea instantelor in prima jumatate a anului 2011. Prima concluzie desprinsa de CSM din acest raport este aceea ca un adult roman din trei e implicat intr-un proces in instanta si de aici rezulta o foarte mare incarcare medie pe judecator. Pe de alta parte, pentru imbunatatirea activitatii instantelor, au fost evidentiate si cateva masuri, printre acestea aflandu-se reorganizarea instantelor, unificarea practicii judiciare, infiintarea birourilor de asistenta judiciara gratuita. Asa cum era inainte de anul 2000, unde se acorda o asistenta primara justitiabililor. Presedintele CSM a admis ca problema personalului extrem de redus de la instantele si parchetele militare, pe care Luneajutsitiei.ro a ridicat-o in conferinta de presa, este una care va trebui analizata cat mai curand.

 

Avalansa de noi dosare da semne de regres

Conform raportului, in prima jumatate a anului 2011, numarul dosarelor a crescut cu 16%, iar numarul cauzelor solutionate cu 17%. Cele mai multe cauze sunt la Judecatorii, aproape 1,25 milioane dosare, iar dintre acestea 63% sunt cauze noi (procentul e acelasi cu cel din 2010). Pe intreg sistemul au fost 780.922 dosare noi (fata de 742.304 in aceeasi perioada a anului 2010). Analiza statistica asupra activitatii instantelor de judecata constata, in premiera, dupa multi ani, ”cateva aspecte cu accente ce pot fi considerate pozitive, pentru justitia din Romania”, a declarat presedintele CSM: desi volumul de activitate s-a situat in primele 6 luni 2011 la valoarea de 2.084.409 cauze, comparativ cu numai 1.803.662 in aceeasi perioada a anului anterior, rata de crestere a acestuia (16%) s-a situat sub rata de crestere inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior (22,6%). Este pentru prima data din anul 2007, cand se inregistreaza o rata de crestere inferioara celei aferente aceleasi perioade din anul precedent. Aceasta inseamna ca avalansa de noi cauze, declansata in anul 2008, da semne de regres si poate fi un prilej favorabil instantelor din Romania pentru a solutiona, daca acest factor extern se va mentine cel putin la aceeasi rata de crestere si in semestrul II, un procent ridicat din cauzele aflate pe rol. Optimismul nostru este legat, in primul rand, de faptul ca la nivelul judecatoriilor – prime instante pentru majoritatea tipurilor de cauze - al caror volum de activitate reprezinta cca. 60% din volumul total de activitate (pe toate instantele din Romania) - s-a inregistrat in primul semestru al anului 2011, cea mai mica rata de crestere a volumului de activitate (6,4% fata de media nationala de 15,5%).


Presedintele CSM a subliniat efortul deosebit al instantelor si mobilizarea exemplara a judecatorilor, personalului auxiliar de a face fata cresterilor continue a numarului de cauze si de a solutiona cat mai multe din aceste cauze, metinonand starea de presiune din cauza lipsei de personal, a salilor de sedinta si a resurselor materiale. Din raportul CSM reiese ca ”Judecatoriile lucreaza cel mai eficient, din perspectiva cantitativa, existand 17 judecatorii cu un volum de activitate de peste 20.000 de ncauze (considerat excesiv de mare)”. Presedintele CSM a aratat, ca aspect negativ, faptul ca la nivelul tribunalelor s-a observat o eficienta foarte redusa in anii trecuti si unele semne incurajatoare la finalul primelor sase luni ale acestui an, ”cand rata de crestere a numarului de cauze solutionate o depaseste, e drept, cu foarte putin, pe cea de crestere a volumului de activitate”. La nivelul curtilor de apel s-a remarcat o crestere a volumului de activitate e de 70% fata de semestrul I al anului 2007. Curtea de Apel Bucuresti are 39.146 cauze de solutionat, in timp ce Curtea de Apel Bacau are doar 4.613 cauze. Curtea de Apel Bucuresti a solutionat 23.083 cauze.

Despre cauzele izvorate din Codul Rutier

Presedintele CSM a afirmat ca ”nu putem conta exclusiv pe un factor extern sistemului in aducerea sau inducerea unei normalitati functionale si temporale a actului de justitie”. Dupa care, seful Consiliului a adus in discutie efectele crizei economice si ale masurilor legislative luate in aceasta perioada: ”In primul semestru al anului acesta, la nivelul judecatoriilor au fost inregistrate peste 100.000 de plangeri administrative legate de sanctiunile administrative pe Codul Rutier si peste 30.000 de contestatii pe taxa de rovigneta (din datele CNADR). Pentru un judecator, fiecare dintre acestea inseamna dosar nou, termene, sedinta de judecata, parti, studiu dosar, dispunere de masuri procedurale, redactare minute, solutii, motivari, adica munca, concentrare, timp. Pentru persoana care a contestat masura suspendarii carnetului de conducere, de exemplu, inseamna, de regula, o amanare a acestei masuri timp de 4-5 luni, poate si un an, pana cand solutia instantei confirma, de cele mai multe ori, corectitudinea si legalitatea masurii luate de agentul de circulatie. Cati dintre cei ce inregistreaza la judecatorie cererea de judecata pentru a obtine un certificat de grefa care sa ateste ca au contestat sanctiunea si cu care apoi alearga la politie sa isi revendice carnetul de conducere au ferma convingere ca au fost subiectul unei masuri abuzive sau nelegale? Unde incepe si unde se sfarseste responsabilitatea celui care este sanctionat contraventional, mai ales ca numarul de respingeri ale plangerilor contraventionale este cu mult mai mare decat cel de admitere al acestora?”

Masurile alternative propuse pentru un impact imediat, evidentiate de presedintele CSM sunt: infiintarea unor birouri de asistenta judiciara gratuita la nivelul fiecarei instante, unde vor realiza aceasta activitate avocatii din oficiu, masura discutata si cu UNBR, ramanand de vazut cum ar putea fi acoperite costurile, afisarea, la fiecare instanta, a unor informatii statistice de interes pentru cetateni, indrumarea catre institutia medierii (despre care presedintele CSM ne-a declarat ca e vorba de 200 de cauze pana la aceasta ora, ceea ce inseamna foarte putin in raportul cu numarul litigiilor existente), reorganizarea instantelor prin desfiintarea instantelor mici si cu incarcatura mica de dosare pe fiecare judecator si relocarea posturilor la instantele foarte incarcate, echilibrarea schemelor de personal, atat prin marirea schemelor de personal, dar si prin redistribuirea posturilor de judecatori si personal auxiliar de la instantele cu incarcatura mica pe judecator/personal auxiliar la instantele foarte incarcate, necesitatea unificarii practicii judiciare, in acest sens existand si judecatori care – in opinia sefului CSM, nu au tinut cont pana acum de toate discutiile care au existat la nivelul INM, dar spera in ”maturizarea sistemului”.

Dumbrava: ”Domnul Boc nu a zis nimic, doar a ascultat!”

Intrebat de Lumeajustitiei.ro cum ar putea fi redus numarul litigiilor de munca si de alta natura din moment ce avalansa de dosare de acest gen in ultimii doi ani a fost generata de masurile legislative si ordonantele Guvernului, iar in materia insolventei si falimentului, de majorarea TVA la 24 la suta, presedintele CSM s-a incurcat in raspuns si a afirmat ca se depun diligente, iar membrii Consiliului sunt deschisi discutiilor cu celelalte institutii ale statului. Nimic concret. Presedintele Dumbrava nu a vrut sa spuna care a fost discutia cu premierul Emi Boc atunci cand acesta a fost la CSM, declarand sec ca ”Domnul Boc nu a zis nimic, doar a ascultat!”

 

Comentarii

# sofia covaci date 24 September 2011 15:01 -1

"........o foarte mare incarcare medie pe judecator"?! Recent am trimis o sesizare la CSM explicand d.p.d.v. al unui avocat practicant si in interesul justitiabililor ce inseamna "incarcatura" pe judecator si mi s-a dat un raspuns gen "copy-paste" cu explicatii halucinante... La instantele de fond preponderente sunt acum "dosarele" de investiri cu formula executorie, incuviintari de executari, etc., cauze care nu necesita probleme insurmontabile de drept; cauzele cu adevarat serioase nu prea mai sunt din motive de imposibilitate financiara a partilor asa ca nu cred ca statistica domnului de mai sus este de lauda. Este adevarat ca sunt si instante care au de lucru serios pe cauze serioase, dar sunt exceptionale. CSM-ul insa trebuie sa aiba in vedere atitudinea magistratilor fata de justitiabili si mai ales fata de avocati!

# Catali date 26 September 2011 09:20 +1

D-na avocat, probabil ca nu prea ati mai calcat de mai multa vreme prin vreo instanta. Sau ati vazut numai ce ati vrut. Sau poate ca noi, personalul din justitie, suntem prea prosti, stam prea mult la cafea si cu ochii pe geam si d-aia suntem nevoiti sa stam peste program, sa facem investirile si incuviintarile. Nu stiti ce inseamna "incarcatura pe judecator"? - sau ce ati explicat CSM-ului, din punctul dvs. de vedere, ca ar insemna asta? Mda, sunt situatii exceptionale si sunt numai cateva instante care au cauze serioase. Pfui!

# sofia covaci date 26 September 2011 22:21 +1

Qui s'excuse s'accuse... domnule magistrat invaluit in anonimatul Catalin am spus-o si repet cu convingere : va credeti dar nu sunteti Dumnezeu pe pamant ! in justitie s-a muncit pe rupte dintotdeauna iar inaintatii vostri erau bine pregatiti,culti, mai modesti si aveau 7 ani de acasa.Un exercitiu de cealalta parte a barei nu strica nimanui.... Critica pe care am facut-o o doresc constructiva, nu doresc sa lezez pe nimeni si daca sunteti multumiti fiecare in parte si va simtiti bine in pielea voastra, este in regula.... Din pacate se vede ca din cauza Justitiei Romania pierde extrem de mult; asta era de fapt si de drept mesajul! Toata lumea vede asta mai putin cei din sistem.

# kamily date 27 September 2011 22:55 +1

comentarii totusi mai acatari; chiar daca e copy paste sa fie ceva bun iar nu acele monumente de neintelegere vecine cu prostia, cum foarte bine putem proba - oare cum,unde,cand putem sa le publicam? unii sunt loviti cu leuca ai nimeni nu-i deranjeaza insa sistemul trebuie sa aiba mijloace de curatire

# Catalin date 29 September 2011 11:18 0

D-na avocat, asa este, in justitie sunt si unii oameni mai putin pregatiti din pacate. Ati omis insa sa spuneti ca acest lucru se intampla cu precadere si in cazul profesiei ce o practicati. Si sunt, oho, destui. Romania pierde mult din cauza imaginii justitiei. Da, asa este. Dar nu cumva factorul politic joaca aici un rol important? Interesati-va cat de des se schimba legile, cat de neclare si confuze sunt, etc. Iar lipsa de personal (acuta in multe locuri!) isi lasa amprenta si asupra calitatii actului de justitie. Dar aastea sunt problemele noastre, ale noua astora care plecam cand putem de la serviciu, rupti de foame si oboseala, care acasa avem timp decat sa mancam ceva, sa facem un dus si sa ne culcam. Imi cer scuze ca uneori judecatorii nu va trateaza cu respectul pe care-l pretindeti; poate veti prinde si ziua aia cand magistratul intra in sala cu cateva dosare si are timp sa asculte tot ce-i insira unul sau altul, chiar daca nu are legatura cu cauza. Sunt grefier sef, nu judecator. Sa traiti ... excelent!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva