PRIORITATE ZERO – Inspectia Judiciara, aflata in control la DNA, trebuie sa verifice inainte de toate cati membri CSM au dosare penale in lucru la DNA. Deciziile in cauzele disciplinare ale Inspectiei pot fi influentate de aceste dosare. Inspectia reevalueaza cauzele mai vechi de un an, solutiile de clasare dispuse prin rechizitoriu, motivele pentru care nu au fost informati cetatenii care au fost supravegheati tehnic, dar si dosarele procurorilor Doru Tulus si Mihaela Iorga Moraru
Inspectia Judiciara condusa de inspectorul sef Lucian Netejoru a anuntat luni, 16 aprilie 2018, demararea unui nou control la Directia Nationala Anticoruptie, condusa de procurorul sef Laura Codruta Kovesi. Potrivit unui comunicat de presa al Inspectiei, prin care a fost anuntata declansarea controlului la DNA, sunt vizate cauzele repartizate spre solutionare procurorilor Doru Florin Tulus si Mihaiela Moraru Iorga, cauzele mai vechi de un an de la data primei sesizari si implicarea procurorilor cu functii de conducere si cu functii de executie in solutionarea cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizari, dar si comunicarile procedurale pe anul 2016 in cazul solutiilor de clasare dispuse prin ordonanta si rechizitoriu. Acest ultim obiectiv de verificare a fost dispus dupa ce s-a stabilit ca la precedentul control nu a putut fi verificata comunicarea catre toti subiectii masurilor de supraveghere tehnica, a acestei masuri, iar inspectorilor judiciari le-a fost prezentata doar situatia solutiilor de clasare dispuse prin ordonanta, nu si a celor dispuse prin rechizitoriu.
Inspectia Judiciara trebuie sa clarifice situatia procurorilor din CSM
Verificarile Inspectiei Judiciare la DNA au loc dupa ce Sectia pentru procurori a CSM a dispus, prin Hotararea nr. 686 din 31 octombrie 2017, efectuarea acestui control. Totusi, prin aceeasi Hotarare, Sectia pentru procurori a exclus si respins din vestitul Raport al Inspectiei Judiciare efectuat la DNA, in vara anului 2017, importante concluzii, critici, observatii si propuneri formulate de conducerea Inspectiei Judiciare cu privire la eficienta manageriala a conducerii DNA, schimband practic continutul si poate chiar si concluziile finale pe Raport. Asa cum ne amintim, imediat dupa acest incident, Inspectia Judiciara a chemat in judecata CSM criticand excesul de zel al procurorilor din Consiliu de a modifica un Raport de control al Inspectiei Judiciare la care nu au luat parte.
Aceasta, dar si informatiile publice legate de unii dintre membrii CSM, potrivit carora ar avea dosare penale pe rolul DNA ridica urmatoarea intrebare legitima: Ce garantie exista pentru Inspectia Judiciara ca verificarile pe care le efectueaza in aceste zile la DNA si concluziile pe care le va avea Raportul nu vor fi din nou modificate de CSM?
Din acest motiv, este oportun ca inainte de a se verifica cele dispuse de CSM prin Hotararea nr. 686 din 31 octombrie 2017, Inspectia Judiciara sa efectueaze un control la DNA pentru a afla cati dintre membrii CSM au in lucru dosare penale la Directia Nationala Anticoruptie, in ce stadiu se afla acestea si ce calitate au procurorii CSM in respectivele dosare penale.
Prezentam in continuare comunicatul Inspectiei Judiciara de luni 16 aprilie 2018:
"Bucuresti, 16 aprilie 2018 – Incepand de azi Inspectia Judiciara efectueaza un control la Structura centrala a Directia Nationala Anticoruptie.
Tipul controlului: remediere deficiente
Perioada controlului: 16 – 20 aprilie a.c.
Echipa de control: 3 inspectori judiciari
Transmiterea raportului de control la CSM: pana la 25 mai a.c.
Cine a dispus controlul?
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotararea nr. 686 din 31 octombrie 2017.
http://old.csm1909.ro/csm/linkuri/29_11_2017__90051_ro.pdf
Ce se verifica?
-Cauzele mai vechi de un an de la data primei sesizari
Din controlul precedent:
Monitorizarea cauzelor si implicarea procurorilor cu functii de conducere si cu functii de executie in solutionarea cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizari, urmand a se dispune urmatoarele masuri:
-emiterea planului de ancheta, in special in cauzele complexe, in conformitate cu prevederile art. 82 lit. d) din Regulamentul de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie;
- in cazurile in care se dispune delegarea ofiterilor de politie pentru efectuarea actelor de urmarire penala, acestea vor fi indicate in ordonanta in mod concret, urmand a se stabili si termen pentru efectuarea acestora; exercitarea corespunzatoare de catre procuror a controlului privind respectarea termenelor stabilite in dosarele in care s-a dispus delegarea;
-verificarea eficienta, prin controlul operativ curent, exercitat de catre procurorul sef sectie si adjunctul acestuia, a modului in care procurorii cu functii de executie duc la indeplinire cele propuse mai sus, precum si criteriile acestora de prioritizare a activitatilor desfasurate;
-verificarea masurilor luate de procurori in vederea solutionarii cu prioritate a cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizari.
-Cauzele repartizate spre solutionare procurorilor Doru Florin Tulus si Mihaiela Moraru Iorga
Din controlul precedent:
Din cauza refuzului constant de a fi prezentate, spre verificare, dosarele repartizate spre solutionare procurorului DNA Mihaela Moraru Iorga, revocat din functie, nu s-a putut efectua controlul ritmicitatii administrarii probelor in aceste cauze.
In ceea ce priveste dosarele repartizate spre solutionare procurorului Doru Florin Tulus, si acesta revocat din functie, deoarece procurorii carora le-au fost repartizate dosarele nu au avut timpul necesar de a le studia, verificarea cauzelor s-a facut doar pe fise transmise inspectorilor judiciari, ceea ce nu constituie o verificare reala in cadrul unui control managerial.
-Comunicari procedurale pentru anul 2016, in cazul solutiilor de clasare dispuse prin ordonanta si rechizitoriu, in privinta respectarii prevederilor art. 145 CPP
Din controlul precedent:
Din cauza neprezentarii situatiei referitoare la comunicarea prevazuta de art. 145 CPP, pentru anul 2016, nu a putut fi verificata comunicarea catre toti subiectii masurilor de supraveghere tehnica, a acestei masuri. Totodata, inspectorilor judiciari le-a fost prezentata doar situatia solutiilor de clasare dispuse prin ordonanta, nu si a celor dispuse prin rechizitoriu."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Balcescu 16 April 2018 16:09 +8
# Cunoscator 16 April 2018 16:39 +4
# Klaus-Klaus 16 April 2018 17:48 +4
# Mihail 16 April 2018 20:06 +1