28 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROBELE TRADARII – Dezvaluire bomba a Ministerului de Finante despre cum a fost vanduta Romania: “Situatii in care persoanele care au ocupat o functie de demnitate implicate in gestionarea litigiilor internationale au refuzat sa participe la intalnirile solicitate de avocati... Nu s-a putut analiza in ce masura informatiile sau documentele detinute de acestea erau utile pentru sprijinirea apararilor... S-a refuzat semnarea unor declaratii de martori cu consecinte asupra sanselor de castig”

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 February 2024 17:59
Vizualizari: 4127

Acuzatii explozive de tradare nationala sunt facute intr-un document oficial al statului roman. Concret, un document al Ministerului de Finante dezvaluie cum interesele nationale ale Romaniei au fost tradate chiar de catre demnitarii care trebuiau sa le protejeze.



Ministerul Finantelor (institutie condusa de Marcel Bolos - foto) a pus in dezbatere publica proiectul de “Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 126/2005 privind reprezentarea Romaniei sau a institutiilor publice in fata Curtii de Arbitraj Internationale a Centrului International pentru Reglementarea Diferemdelor Relative la Investitii”, in conditiile in care compania Pfizer a anuntat ca va da statul roman in judecata pentru plata dozelor de vaccin anti-Covid comandate, dar care nu au mai fost cerute pentru a fi livrate. Practic, Ministerul de Finante doreste angajarea unor avocati care sa reprezinte Romania, sustinand in Nota de Fundamentare a proiectului de OUG ca litigiul este prea complex pentru ca apararea sa fie facuta de juristi din cadul institutiei: “Reprezentarea juridica in fata Tribunalului de Prima Instanta francofon din Bruxelles nu poate fi asigurata de consilierii juridici din Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor, ci numai de catre un cabinet/societate de avocatura cu experienta semnificativa si care sa indeplineasca conditiile legale in vederea reprezentarii juridice a Romaniei in aceasta cauza, sens in care se impune contractarea acestor servicii juridice in regim de urgenta pentru a fi respectat termenul procedural din aceasta jurisdictie”.


Probele tradarii nationale


In acest context, al complexitatii litigiilor, Ministerul Finantelor dezvaluie ca specialistii din cadrul Directiei juridice au identificat situatii in care demnitarii au refuzat sa colaboreze cu avocatii statului roman, astfel ca nu s-a putut stabili in ce masura informatiile si documentele detinute de acestia erau utile apararii. In plus, Nota de Funadmantare a Ministerului de Finante (atasata integral la finalul articolului) mentioneaza ca au existat cazuri in care aceiasi demnitari au refuzat sa sustina declaratiile de martor sau sa semneze declaratiile de martor, fiind pericilitate in acest mod sansele de castig a litigiilor.


Iata precizarile Ministerului de Finante:


“Activitatea derulata in intervalul 2005-2024 de anumite persoane de specialitate juridica din cadrul Directiei generale juridice din Ministerul Finantelor a permis identificarea unor riscuri la nivelul activitatii de sprijinire a apararilor Romaniei. Astfel, au existat situatii in care persoanele care au ocupat o functie de demnitate publica, in acceptiunea definitiei de la art.5 lit.v) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte persoane competente, care au fost implicate in gestionarea problematicii ce face obiectul litigiilor internationale prevazute de actul normativ, au refuzat sa participe la intalnirile solicitate de avocatii care asigurau reprezentarea juridica in respectivele litigii. Din acest motiv, nu s-a putut analiza in ce masura informatiile sau documentele detinute de acestea erau utile pentru sprijinirea apararilor Romaniei. De asemenea, au existat situatii in care s-a refuzat semnarea unor declaratii de martori sau s-a refuzat sustinerea declaratiilor de martor, cu consecinte asupra credibilitatii martorilor respectivi si sanselor de castig a dosarelor”.



Asteptam reactia procurorilor! In mod normal, dupa dezvaluirile din Nota de Fundamentare, PICCJ ar trebui sa se sesizeze de urgenta si sa ceara mai multe detalii concrete de la Ministerul Finantelor despre modul in care au fost sabotate interesele Romaniei.

 



* Cititi aici proiectul de OUG al Ministerului de Finante si Nota de Fundamentare

Comentarii

# maxtor date 6 February 2024 18:19 -2

curtile de arbitraj nu inseamna justitie,stim asta; ramane de vazut cum si care au semnat contracte cu clauza de arbitraj, care dintre ambasade au facut "pression politique",etc.

# Ioana M. date 6 February 2024 18:54 +10

Pai, domnul ministru ar trebui sa stabileasca o legatura intre cei ce au semnat contractul pagubos si cei care au refuzat sa colaboreze cu avocatii statului, in litigiul cu acea parte din contract si daca abuzul in serviciu a cauzat pierderea procesului.Dar si daca avocatii respectivi au depus toate diligentele pentru a obtine o solutie favorabila. Apoi de ce se arunca Statul roman sa-si solutioneze litigiile doar prin arbitraj international ? E o justitie privata, de obicei, castiga cel ce plateste mai mult....arbitrii. Casa de avocatura ar trebui selectata transparent, din Romania.In avocatii externi ar trebui sa aiba o foarte mare incredere Foarte bine a zia : " contractarea".Pentru ca am vazut spete in care s-a denumit "achizitie publica" ,desi nu era, iar instanta a judecat dupa Legea achizitiilor publice. Lol

# Liță date 6 February 2024 21:27 +2

MF ar trebui sa se documenteze si in legatura cu parerile unor medici romani si straini care contrazic versiunile oficiale despre “siguranta si eficienta” asa-ziselor “vaccinuri”. Nu putem fi obligati sa acceptam livrarea si plata unor de produse despre care exista suspiciunea rezonabila ca sunt neconforme calitativ, toxice, periculoase, inclusiv letale. De exemplu, o multitudine de astfel de pareri au fost exprimate in cadrul unui eveniment organizat la Bucuresti in perioada 18-19.11.2023: https://www.activenews.ro/stiri/Summitul-International-COVID. Dr.-Robert-Malone-Anca-Nitulescu-Oana-Mihaela-Secara-Geanina-Hagima-Damian-Baciu-185719 Critici similare pot fi gasite si in audierile din comisiile Congresului SUA.

# maxtor date 7 February 2024 05:12 0

@Ioana M -nicu shordan s-ar fi dus chiar la Curtea de Arbitraj de la Paris, cea mai mare...https://www.luju.ro/static/smiles/sleeping.gif

# santinela date 7 February 2024 07:49 +2

" Au existat unii care au refuzat sa---" este mult prea vag domnule ministru Bolos.Daca tot va strofocati sa spuneti ceva, dati nume de deminitar frate care a facut si a dres, fiindca altfel comunicatul dvs este apa de ploaie !

# Ureke date 7 February 2024 12:55 +1

1) Niște juriști din Ministerul Finanțelor, pe care altfel nu - i țineau brăcinarii să facă față unei lupte la acest nivel, că doar de aia a fost necesară externalizarea catre avocați angajati, dau acum note pentru dificultatea tehnică si impresia artistică. 2) Cică de aia nu au castigat avocatii, pe kă i au sabotat demnitarii. Ehei....daca însă ar fi castigat...gloria ar fi fost integral a ”CASEI DE AVOCATURĂ”. 3) Oare de ce traiesc cu impresia că nici o lege din Romania nu contine sintagma asta ”casă de avocatură” și că ea a fost inventată de către mass media prin analogie cu casele mortuare ?

# Indignat date 7 February 2024 15:11 +2

Daca aceste informatii sunt cuprinse intr-un document oficial, mulpreabine platitii nostri magistrati trebuie sa se autosesizeze, sa faca cercetari, sa stabileasca vinovatiile, sa stabileasca incadrarea juridica si faptul ca pentru majoritatea infractiunilor a intervenit prescriptia. Nu asta este moda? Presupun ca pentru cea de tradare nu functioneaza dar s-au mai vazut minuni! Pornind de la complexitatea cauzei propun sa dea dosarul in cercetare cuplului de paraditori de la Ploiesti iar completul tras la sorti, ales aleatoriu, sa confirme obligatoriu si prezenta judecatorilor protocolari. In cazul in care unii au fost dati afara din magistratura, o oug pentru reangajarea deandata a acestora pentru asigurarea unui proces echitabil. Doar suntem stat de drept, nu-i asa?

# Io date 7 February 2024 21:36 0

Daca pierdem, Ministerul de finante ar trebui sa isi calculeze lichiditatile si sa isi securizeze bunuri strategice ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva