26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCESUL CARE DA FIORI ROMANIEI – Statul roman poate fi obligat la plata unor daune record din cauza tergiversarii proiectului Rosia Montana. Un comunicat al Gabriel Resources dezvaluie posibilitatea deschiderii unei actiuni la Tribunalul Arbitral de la Washington. Eventualele daune, care pot fi si de ordinul miliardelor de dolari, vor fi acoperite din buzunarele romanilor. Recent, fratii Micula au castigat procesul intentat Romaniei, obtinand daune materiale de 250 milioane dolari (Document)

Scris de: L.J. | pdf | print

29 December 2014 18:28
Vizualizari: 9663

Lumeajustitiei.ro a dezvaluit recent ca statul roman a fost obligat, doar in 2014, la plata unor daune de peste 1,5 milioane de euro, ca urmare a proceselor pierdute la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Este evident o suma enorma, dar foarte mica in comparatie cu pericolul care pandeste autoritatile de la Bucuresti. Romania risca sa plateasca daune de miliarde de dolari din cauza tergiversarii proiectului minier de la Rosia Montana. Un comunicat al Gabriel Resorurces, actionarul majoritar al Rosia Montanta Gold Corporation, emis in urma cu cateva luni, dar pe care autoritatile de la Bucuresti se pare ca l-au ignorat, dezvaluie faptul ca aceasta companie va face toate eforturile pentru a demara procedurile de exploatare de la Rosia Montana, dar ca exista si posibilitatea declansarii unor proceduri de arbitraj. Cu alte cuvinte, statul roman poate fi dat in judecata, litigiul urmand sa se judece la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala. Mai exact, la Tribunalul Arbitral de la Washington.


Iar in cazul declansarii procedurilor de arbitraj, lucrurile nu arata deloc bine pentru Romania. Spunem asta avand in vedere ca recent fratii Ioan si Viorel Micula, proprietarii European Drinks, au castigat la Tribunalul Arbitral de la Washington daune materiale de 250 de milioane de dolari, in urma unui proces intentat statului roman. Un alt semn rau pentru Romania este ceea ce s-a intamplat in cazul Venezuelei. Tara care a fost obligata sa plateasca daune materiale de peste 700 de milioane de dolari investitorilor canadieni de la Gold Reserve Inc., pentru nerespectarea unui contract de exploatare a minei Las Brisas (Concesiunea Brisas).

“Compania isi va pastra dreptul discretionar de a initia proceduri de arbitraj”

Despre ce este vorba? Un comunicat emis de Gabriel Resources, in 26 mai 2014, ar trebui sa alarmeze autoritatile de la cel mai inalt nivel, in frunte cu Guvernul Romaniei. In document, Gabriel Resources explica faptul ca este posibila initierea unor proceduri de arbitraj:

Compania isi va pastra dreptul discretionar de a initia proceduri de arbitraj si, in cazul in care o astfel de actiune este pornita, de a stabili daca se incheie un acord amiabil sau se retrage actiunea, inclusiv asupra termenilor unui acord sau ai renuntarii la procedura de arbitraj”.

Evident, demersul ar urma sa aiba loc din cauza tergiversarii de ani de zile de catre autoritatile romane a proiectului minier de la Rosia Montana, in ciuda investitiilor masive pe care Rosia Montana Gold Corporation le-a facut. In acest comunicat, care este atasat integral la finalul articolului, Gabriel Resources anunta ca a strans bani pe bursa din Canada, mentionand printre motive pregatirea pentru un eventual proces cu statul roman. De asemenea, Jonathan Henry, presedinte al Gabriel Resources Ltd., precizeaza faptul ca in continuare compania canadiana doreste realizarea unui proiect minier durabil, desigur, in conditiile in care Guvernul roman va respecta obligatiile asumate prin tratatele internationale de protectie a investitiilor:

Compania ramane pe deplin angajata in constructia si functionarea unei mine la Rosia Montana si in valorificarea sa pentru toate partile interesate... Suntem bucurosi ca actionarii nostri existenti continua sa isi arate sprijinul pentru realizarea acestui obiectiv prin participarea lor in Plasamentul Privat pe care l-am anuntat astazi. Fara capacitatea Companiei de a continua angajamentul sau pe termen lung fata de locuitorii Romaniei, Rosia Montana va ramane ancorata in mostenirea unei zone miniere de stat cu probleme precum nivelul de poluare ridicat si rata somajului crescuta, cu putine sanse de investitii majore.

Conduita Companiei a demonstrat ca dorinta sa imperativa este de a face din parteneriatul cu statul roman in curs de dezvoltare un proiect minier de top si durabil. Este intentia Companiei de a continua proiectul, in masura in care si Guvernul roman este dispus sa respecte obligatiile asumate prin tratatele internationale de protectie a investitiilor, inclusiv de a oferi tratament echitabil si nediscriminatoriu asa cum s-a stabilit in clauzele proiectului si, in special, de a gestiona procesul privind autorizarea de mediu. In acest scop, Compania a intrat in Plasamentul Privat pentru a consolida progresul proiectului dupa 2014, incluzand activitatile necesare pentru a securiza toate avizele nerezolvate".

Declaratia lui Jonathan Henry se regaseste la finalul comunicatului de presa din 26 mai 2014, prin care Gabriel Resources a anuntat ca “a intrat intr-un plasament privat de actiuni cu un numar de investitori pentru emiterea a 40.000 de unitati la un pret de 1.000 dolari canadieni/ unitate”. Fiecare Unitate, se arata in document, consta in “(I) obligatiuni cu un principal de 1.000 dolari canadieni convertibile subordonate negarantate cu un cupon de 8% (The Notes); (II) 398 de mandate care permit cumpararea de actiuni (The Warrants); si (III) un drept din valoarea arbitrajului (The Arbitration Value Right)”.

In document se specifica faptul ca Gabriel Resources Ltd. intentioneaza sa foloseasca procedura plasamentului privat de actiuni pentru continuarea eforturilor de obtinere a avizelor in proiectul minier Rosia Montana din Romania in care detine 80,69%.

Sute de milioane de dolari platite din contribuabili

Un eventual proces deschis la Tribunalul Arbitral de la Washington poate fi dezastruos pentru statul roman. Dupa cum se stie, Rosia Montana Gold Corporation a investit pana in momentul de fata peste 800 de milioane de dolari in proiectul din Muntii Apuseni, constand in proceduri de prospectie si amenajare. Practica judiciara existenta la nivelul Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii ne arata ca daunele materiale oferite sunt cu mult peste cuantumul investitiei a carei blocare sau tergiversare este reclamata. Ceea ce inseamna ca Romania ar putea fi obligata la plata unor daune de peste 800 de milioane de dolari, bani care vor fi suportati din buzunarele fiecarui contribuabil.

Precedentele care ar trebui sa ingrijoreze Romania

Mai exista doua aspecte care ar trebui sa ingrijoreze autoritatile din Romania. Recent, fratii Ioan si Viorel Micula au instituit sechestru auspra actiunilor pe care statul roman le detine la OMV Petrom. Totul e urmare a procesului pe care fratii Micula, proprietarii European Drinks, l-au castigat la Tribunalul de Arbitraj de la Washington, intr-o speta similara cu cea privind Rosia Montana. In decembrie 2013, Tribunal Arbitral de la Washington - ICSID a obligat Romania sa plateasca 250 milioane dolari daune materiale grupului European Drinks, al fratilor Ioan si Viorel Micula. Potrivit presei de specialitate, hotararea in cauza European Drinks contra Romaniei, care a fost apreciata drept una dintre cele mai dure decizii din istoria ICSID, a venit dupa ce statul roman a fost dat in judecata de Grupul European Drinks, in 2005, pentru ca a retras facilitatile fiscale acordate concernului romano-suedez pe motiv ca a investit intr-o zona defavorizata. Conform publicatiilor cu profil economic, la acea vreme, European Drinks era cel mai mare grup romanesc din industria alimentara, iar investitiile au fost concentrate in judetul Bihor, unde au fost deschise mai multe fabrici de procesare. Facilitatile fiscale, acordate pe o perioada de 10 ani, au fost retrase de Romania dupa numai 5 ani.

Tot la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii, instanta care a dat castig fratilor Micula, urmeaza sa aiba loc si eventualul arbitraj pentru cazul Rosia Montana.

Pe langa cazul fratilor Micula, mai exista o hotarare care ar trebui sa dea fiori Romaniei. Este vorba despre o decizie recenta, care, chiar daca nu priveste tara noastra, ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru autoritatile de la Bucuresti, in vederea unui eventual proces deschis de Gabriel Resources pentru tergiversarea proiectului aurifer din Apuseni. Astfel, in 19 septembrie 2014, Venezuela a fost obligata sa plateasca daune materiale de 713.032.000 dolari, plus o dobanda anuala de 2% aferenta perioadei 2008-2014, investitorilor canadieni de la Gold Reserve Inc., pentru nerespectarea unui contract de exploatare a minei Las Brisas (Concesiunea Brisas). Adica un caz identic cu cel din Romania.

In urma procesului pierdut de Venezuela, despagubirile acordate Gold Reserve Inc. (cu tot cu dobanda, daunele ajung la 740,3 milioane dolari, potrivit businesswire.com) reprezinta mai mult decat profitul pe care canadienii l-ar fi castigat daca autoritatile de la Caracas nu ar fi prejudiciat proiectul, demarat in 2008. In acest caz, suma investita de Gold Reserve Inc. in mina Las Brisas este mai mica decat jumatatea sumei acordate acestei companii prin decizia ICSID, iar despagubirile sunt platibile imediat.

*Cititi aici documentul Gabriel Resources din 26 mai 2014

Comentarii

# Driha Ioan date 30 December 2014 06:29 +7

De ce să plătim noi po******ția prostia altor persoane, exemplu Bechtel , dacă te prinde în trafic fără centură de siguranță statul plătește sau șoferul , să plătească cine a semnat și să fie cercetat pentru subminarea economiei oricine ar fi el. Ceușescu măcar a fost naționalist pentru fapta asta primeai 25 de ani pe timpul lui.

# panica nejustificata date 30 December 2014 18:43 +7

 Rosia montana are obligatia de a face legal demersurile pentru obtinerea avizelor, or, daca instantele au constatat ca avizele nu sunt obtinute sau sunt nelegale, e vina Rosiei montana. Deci daca ea nu si-a facut treaba legal, nu e nimeni obligat la daune. 

# adrian B date 24 February 2016 21:22 0

Din pacate, RMGC si-a "facut treaba legal" (si integral) si a satisfacut toate solicitarile Min. Mediu. Cu toate astea, Guvernul nu a raspuns (de vreo 3-4 ani) nici cu da, nici cu ba (adica a tacut ca p... in cucuruz), de frica reactiei po******re (mioritice). Asa incat, nu ne putem ascunde sub palaria inocentei/necunoasterii sperand ca la fel de naive/ignorante se vor dovedi eventualele instante apelate...

# unul din lumea cea mare date 24 February 2016 22:02 0

a satisfacut totate conditiile inafara de fondul de 750 milioane de dolari pentru reabilitarea/curatarea/impadurirea zonei dupa inchiderea minei // la un eventual proces vor castiga praful de pe toba

# vasile date 30 December 2014 07:52 -22

Pai nu contribuabilii au blocat Proiectul? Contribuabilii sa plateasca. Cate manifestatii de protest s-au facut pe Rosia-Mntana, si pe gazelel de sist. Romanul devenisera specialist in ceanuri si tehnologia perforarii panzei freatice de gaze. Sa plateasca acum. Cei care s-au opus aprobarii in Parlament a legii Rosia Monta, vor fi la putere cand va veni scadenta de plata.

# contribuabil date 30 December 2014 12:18 +8

Bai vasilicovici sa plateasca politicienii nu contribuabilii. Sa plateasca ca noi i-am votat sa ne apere interesele  nu sa faca afaceri prin care sa diatruga tara asta. Au furat industria, au furat padurile, au furat tot ce au putut. Acum vasilica nene ce mai vrei sa ne furi? Apa si aerul ca sa faci bani din sanatatea noastra? Vrei sa ne otravesti apa si pamintul? Mincarea ne-ati transformat-o in euri, totul e o mirlanie la preturi piparate. Hotii o duc bine in tara asta fiindca poporul e prost.

# Daniela date 30 December 2014 21:48 +14

Luna trecuta Statul New York a interzis oficial exploatarea gazele de sist considerand ca sunt prea periculoase . Adica Chevron nu poate convinge nici macar in SUA dar cobaii dein Romania inghit toate aberatiile lobystilot Ponta , Basescu , Firea , Sova ?

# Bercea Extraterestrul date 30 December 2014 09:20 +8

S-ar putea să fie ca în alte cazuri un calcul în conivenţă al celor care au contractat o astfel de convenţie păguboasă pentru România cu firma Gold reserves ştind de reacţia adversă a tuturor factorilor. Ideea lor era ,,lasă că oricum partea română nu va îndeplini obligaţiile şi va cădea obligată la despăgubiri  iar tu  Gold reserves vei obţine bani fără prea mare efort".Deci  nulitatea pentru cauză ilicită,fraudarea României,de dovedit prin eventualele interceptări ale convorbirilor reprezentanţilor părţii române dar şi prin eventualelele avantaje, a se citi mita ce în mod obişnuit se dă cu aceste ocazii.

# Gogu date 30 December 2014 17:42 +1

Scuze nea Ioane, dar infractiunea intitulata ,,subminarea economiei nationale" nu mai este in noul cod penal, in concluzie nu poate fi nimeni pedepsit pentru o infractiune neincriminata de lege.

# vova date 30 December 2014 19:43 +6

,,Plata''catre rm gc ar fi un banc prost spus poporului roman care dupa ce da pe gratis aurul, dupa ce practic nu exista contract legal sa mai dam si ,,despagubiri'' ???

# Roxana date 30 December 2014 21:55 +6

FARA EXPROPRIERE PROIECTUL NU ESTE LEGAL ! Axeasta amenintare cu procesul este o aberatie - daca se conformeaza legislatiei existente RMGC poate exploata si manine dimineata aurul . Dar daca incalca legea si fara exproprieri nu pot exploata legal nicaieri in lume - ce vina are statul ? PSD a incercat prin Legea Minelor cu dedicatie RMGC ( blocata de PNL ) sa considere un proiect privat ca fiind de utilitate publica pentru a se putea expropria legal .

# (TTIP) date 31 December 2014 00:16 +8

Parteneriatul Transatlantic intre EU si USA, pe care EU vrea sa ni-l bage pe gat, va face procesele intentate de multinationale la Curtea de arbitraj de la Washington sa fie comune in intreaga Uniune Europeana. Vor sa distruga legea nationala, in favoarea celei supranationale. Putem vota sa iesim din EU? Nu. EU este inchisoarea popoarelor. De ce este "Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)" negociat in secret? De-aia, ca au de ascuns subminarea legii pt.imbogatirea oligarhilor lumii.

# dragos date 2 January 2015 16:26 +4

Toate acestea sant menite sa ne induca in eroare, chipurile sa ne sperie si sa inceapa exploatarea de la Rosia Montana. Contractul ar trebui analizat foarte atent, deoarece, probabil, multe clauze sant inaplicabile. Numai cand spuneti Tribunalul arbitral de la Washington, ne panicam si facem valva, fara sa ne gandim daca are acesta competente pentru contractul respectiV? Romania este tara europeana, exista o legislatie europeana, o curte de arbitraj international si la noi, nu inseamna ca daca inserezi o clauza intr-un contract asa, ca da bine, automat este si aplicabila. Cf. dreptului international, se aplica legea tarii in care se executa contractul, asa ca normal ar fi sa fie aplicabila legea romana.Toate exemplele pe care le-ati prezentat, este dubios ca s-au judecat la acest tribunal, dar avand in vedere cine s-a judecat acolo, Venzuela si Micula, adica niste corupti... Mie imi este teama, ca in cazul nostru nu se va apela la niste juristi competenti si patrioti, ci la niste firme de avocatura, chipurile, de prestigiu, care pe bani foarte multi, vor decreta ca nu se va putea face nimic, pentru ca interesul politic este ca Rosia Montana sa fie exploatata, pentru ca tara asta trebuie jefuita de tot. Iar voi cei de la Luju, va impaunati ca "dezvaluiti" cat are statul roman de platit despagubirile din sentintele CEDO. Aceste informatii nu sant secrete, asa ca nu le mai "dezavluiti".In al doilea rand, CEDO are mare succes de public numai in Romania, si alte cateva tari mici si nesigure pe ele, iar prin aceste despagubiri, nu inseamna ca persoanele respective au castigat procesele pierdute in tara, ci li s-a recunoscut incalcarea unor drepturi mai mult procesuale, pentru care unii primesc si 200 Euro. Acumulat, la nivel de tara si avand in vedere avalansa romana de cereri CEDO, rezulta o suma, pe care voi intotdeauna o trambitati ca pe ceva apocaliptic. Mai bine ati incepe sa analizati contractul acesta cu Rosia montana si competenta Tribunalului arbitral de pe langa Banca Mondiala. Numai titulatura cand o auzi si este suficient sa iti dai seama ce hram poarta si ce inselatorie mai este si asta pentru statul roman si pentru opinia publica romaneasca, la a carei mani******re contribuiti in dorinta de prezentare a senzationalului, fara o analiza de fond. Avem specialisti in arbitraj international: Brandusa Stefanescu, prof. Marin Voicu - un specialist remarcabil si patriot.

# ?????? date 5 January 2015 21:09 0

Nu aveți senzația că ăștia testează terenul să vadă dacă nu ar putea să-și dea niște bani ca despăgubiri dacă nu putură să umble la minereu?

# ?????? date 5 January 2015 21:50 0

Destul de mult durează și la voi până postați un comentariu , de ajung cei ce comentează să vă bănuiască de cenzură ?

# xxx file date 6 January 2015 07:20 +1

Interesant cum scoateti de la naftalina un document din mai 2014, dandu-i valoare, asa cum de altfel s-a exprimat si premierul la vremea respectiva. Acum G.R. are doua probe solide in favoarea sa pe care le va pune la dispozitia curtii arbitrale...private, de la New York. Aveti si acolo vreun interes ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva