PROCESUL CARE DA FIORI ROMANIEI – Statul roman poate fi obligat la plata unor daune record din cauza tergiversarii proiectului Rosia Montana. Un comunicat al Gabriel Resources dezvaluie posibilitatea deschiderii unei actiuni la Tribunalul Arbitral de la Washington. Eventualele daune, care pot fi si de ordinul miliardelor de dolari, vor fi acoperite din buzunarele romanilor. Recent, fratii Micula au castigat procesul intentat Romaniei, obtinand daune materiale de 250 milioane dolari (Document)
Lumeajustitiei.ro a dezvaluit recent ca statul roman a fost obligat, doar in 2014, la plata unor daune de peste 1,5 milioane de euro, ca urmare a proceselor pierdute la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Este evident o suma enorma, dar foarte mica in comparatie cu pericolul care pandeste autoritatile de la Bucuresti. Romania risca sa plateasca daune de miliarde de dolari din cauza tergiversarii proiectului minier de la Rosia Montana. Un comunicat al Gabriel Resorurces, actionarul majoritar al Rosia Montanta Gold Corporation, emis in urma cu cateva luni, dar pe care autoritatile de la Bucuresti se pare ca l-au ignorat, dezvaluie faptul ca aceasta companie va face toate eforturile pentru a demara procedurile de exploatare de la Rosia Montana, dar ca exista si posibilitatea declansarii unor proceduri de arbitraj. Cu alte cuvinte, statul roman poate fi dat in judecata, litigiul urmand sa se judece la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala. Mai exact, la Tribunalul Arbitral de la Washington.
Iar in cazul declansarii procedurilor de arbitraj, lucrurile nu arata deloc bine pentru Romania. Spunem asta avand in vedere ca recent fratii Ioan si Viorel Micula, proprietarii European Drinks, au castigat la Tribunalul Arbitral de la Washington daune materiale de 250 de milioane de dolari, in urma unui proces intentat statului roman. Un alt semn rau pentru Romania este ceea ce s-a intamplat in cazul Venezuelei. Tara care a fost obligata sa plateasca daune materiale de peste 700 de milioane de dolari investitorilor canadieni de la Gold Reserve Inc., pentru nerespectarea unui contract de exploatare a minei Las Brisas (Concesiunea Brisas).
“Compania isi va pastra dreptul discretionar de a initia proceduri de arbitraj”
Despre ce este vorba? Un comunicat emis de Gabriel Resources, in 26 mai 2014, ar trebui sa alarmeze autoritatile de la cel mai inalt nivel, in frunte cu Guvernul Romaniei. In document, Gabriel Resources explica faptul ca este posibila initierea unor proceduri de arbitraj:
“Compania isi va pastra dreptul discretionar de a initia proceduri de arbitraj si, in cazul in care o astfel de actiune este pornita, de a stabili daca se incheie un acord amiabil sau se retrage actiunea, inclusiv asupra termenilor unui acord sau ai renuntarii la procedura de arbitraj”.
Evident, demersul ar urma sa aiba loc din cauza tergiversarii de ani de zile de catre autoritatile romane a proiectului minier de la Rosia Montana, in ciuda investitiilor masive pe care Rosia Montana Gold Corporation le-a facut. In acest comunicat, care este atasat integral la finalul articolului, Gabriel Resources anunta ca a strans bani pe bursa din Canada, mentionand printre motive pregatirea pentru un eventual proces cu statul roman. De asemenea, Jonathan Henry, presedinte al Gabriel Resources Ltd., precizeaza faptul ca in continuare compania canadiana doreste realizarea unui proiect minier durabil, desigur, in conditiile in care Guvernul roman va respecta obligatiile asumate prin tratatele internationale de protectie a investitiilor:
“Compania ramane pe deplin angajata in constructia si functionarea unei mine la Rosia Montana si in valorificarea sa pentru toate partile interesate... Suntem bucurosi ca actionarii nostri existenti continua sa isi arate sprijinul pentru realizarea acestui obiectiv prin participarea lor in Plasamentul Privat pe care l-am anuntat astazi. Fara capacitatea Companiei de a continua angajamentul sau pe termen lung fata de locuitorii Romaniei, Rosia Montana va ramane ancorata in mostenirea unei zone miniere de stat cu probleme precum nivelul de poluare ridicat si rata somajului crescuta, cu putine sanse de investitii majore.
Conduita Companiei a demonstrat ca dorinta sa imperativa este de a face din parteneriatul cu statul roman in curs de dezvoltare un proiect minier de top si durabil. Este intentia Companiei de a continua proiectul, in masura in care si Guvernul roman este dispus sa respecte obligatiile asumate prin tratatele internationale de protectie a investitiilor, inclusiv de a oferi tratament echitabil si nediscriminatoriu asa cum s-a stabilit in clauzele proiectului si, in special, de a gestiona procesul privind autorizarea de mediu. In acest scop, Compania a intrat in Plasamentul Privat pentru a consolida progresul proiectului dupa 2014, incluzand activitatile necesare pentru a securiza toate avizele nerezolvate".
Declaratia lui Jonathan Henry se regaseste la finalul comunicatului de presa din 26 mai 2014, prin care Gabriel Resources a anuntat ca “a intrat intr-un plasament privat de actiuni cu un numar de investitori pentru emiterea a 40.000 de unitati la un pret de 1.000 dolari canadieni/ unitate”. Fiecare Unitate, se arata in document, consta in “(I) obligatiuni cu un principal de 1.000 dolari canadieni convertibile subordonate negarantate cu un cupon de 8% (The Notes); (II) 398 de mandate care permit cumpararea de actiuni (The Warrants); si (III) un drept din valoarea arbitrajului (The Arbitration Value Right)”.
In document se specifica faptul ca Gabriel Resources Ltd. intentioneaza sa foloseasca procedura plasamentului privat de actiuni pentru continuarea eforturilor de obtinere a avizelor in proiectul minier Rosia Montana din Romania in care detine 80,69%.
Sute de milioane de dolari platite din contribuabili
Un eventual proces deschis la Tribunalul Arbitral de la Washington poate fi dezastruos pentru statul roman. Dupa cum se stie, Rosia Montana Gold Corporation a investit pana in momentul de fata peste 800 de milioane de dolari in proiectul din Muntii Apuseni, constand in proceduri de prospectie si amenajare. Practica judiciara existenta la nivelul Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii ne arata ca daunele materiale oferite sunt cu mult peste cuantumul investitiei a carei blocare sau tergiversare este reclamata. Ceea ce inseamna ca Romania ar putea fi obligata la plata unor daune de peste 800 de milioane de dolari, bani care vor fi suportati din buzunarele fiecarui contribuabil.
Precedentele care ar trebui sa ingrijoreze Romania
Mai exista doua aspecte care ar trebui sa ingrijoreze autoritatile din Romania. Recent, fratii Ioan si Viorel Micula au instituit sechestru auspra actiunilor pe care statul roman le detine la OMV Petrom. Totul e urmare a procesului pe care fratii Micula, proprietarii European Drinks, l-au castigat la Tribunalul de Arbitraj de la Washington, intr-o speta similara cu cea privind Rosia Montana. In decembrie 2013, Tribunal Arbitral de la Washington - ICSID a obligat Romania sa plateasca 250 milioane dolari daune materiale grupului European Drinks, al fratilor Ioan si Viorel Micula. Potrivit presei de specialitate, hotararea in cauza European Drinks contra Romaniei, care a fost apreciata drept una dintre cele mai dure decizii din istoria ICSID, a venit dupa ce statul roman a fost dat in judecata de Grupul European Drinks, in 2005, pentru ca a retras facilitatile fiscale acordate concernului romano-suedez pe motiv ca a investit intr-o zona defavorizata. Conform publicatiilor cu profil economic, la acea vreme, European Drinks era cel mai mare grup romanesc din industria alimentara, iar investitiile au fost concentrate in judetul Bihor, unde au fost deschise mai multe fabrici de procesare. Facilitatile fiscale, acordate pe o perioada de 10 ani, au fost retrase de Romania dupa numai 5 ani.
Tot la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii, instanta care a dat castig fratilor Micula, urmeaza sa aiba loc si eventualul arbitraj pentru cazul Rosia Montana.
Pe langa cazul fratilor Micula, mai exista o hotarare care ar trebui sa dea fiori Romaniei. Este vorba despre o decizie recenta, care, chiar daca nu priveste tara noastra, ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru autoritatile de la Bucuresti, in vederea unui eventual proces deschis de Gabriel Resources pentru tergiversarea proiectului aurifer din Apuseni. Astfel, in 19 septembrie 2014, Venezuela a fost obligata sa plateasca daune materiale de 713.032.000 dolari, plus o dobanda anuala de 2% aferenta perioadei 2008-2014, investitorilor canadieni de la Gold Reserve Inc., pentru nerespectarea unui contract de exploatare a minei Las Brisas (Concesiunea Brisas). Adica un caz identic cu cel din Romania.
In urma procesului pierdut de Venezuela, despagubirile acordate Gold Reserve Inc. (cu tot cu dobanda, daunele ajung la 740,3 milioane dolari, potrivit businesswire.com) reprezinta mai mult decat profitul pe care canadienii l-ar fi castigat daca autoritatile de la Caracas nu ar fi prejudiciat proiectul, demarat in 2008. In acest caz, suma investita de Gold Reserve Inc. in mina Las Brisas este mai mica decat jumatatea sumei acordate acestei companii prin decizia ICSID, iar despagubirile sunt platibile imediat.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Driha Ioan 30 December 2014 06:29 +7
# panica nejustificata 30 December 2014 18:43 +7
# adrian B 24 February 2016 21:22 0
# unul din lumea cea mare 24 February 2016 22:02 0
# vasile 30 December 2014 07:52 -22
# contribuabil 30 December 2014 12:18 +8
# Daniela 30 December 2014 21:48 +14
# Bercea Extraterestrul 30 December 2014 09:20 +8
# Gogu 30 December 2014 17:42 +1
# vova 30 December 2014 19:43 +6
# Roxana 30 December 2014 21:55 +6
# (TTIP) 31 December 2014 00:16 +8
# dragos 2 January 2015 16:26 +4
# ?????? 5 January 2015 21:09 0
# ?????? 5 January 2015 21:50 0
# xxx file 6 January 2015 07:20 +1