18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Procurorii trebuie sa accepte solutiile superiorilor! Daniela Matei a invatat acest lucru dupa ce l-a dat in judecata pe seful ei, Lucian Doxan

Scris de: | pdf | print

7 February 2011 14:34
Vizualizari: 10485

Procurorul Daniela Matei, de la DIICOT, (sora judecatorului Ionut Matei de la Sectia Penala a ICCJ) a contestat in instanta, in septembrie 2006, (pe vremea cand era la Parchetul General) solutia superiorului sau, Lucian Doxan, care ii infirmase o ordonanta de neincepere a urmaririi penale intr-un dosar. Daniela Matei a depus, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, o plangere impotriva ordonantei de infirmare cu numarul 791/P/2004, data la 17 august 2005 de catre Parchetul General. Procurorul Daniela Matei a reclamat faptul ca in mod gresit procurorul ierarhic superior i-a infirmat in parte solutia de neincepere a urmaririi penale, in sensul ca a dispus declinarea cauzei spre cercetare la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea, si nu trimiterea cauzei la acelasi Parchet, asa cum dispusese procurorul Daniela Matei. Aceasta a precizat in plangerea sa de la Inalta Curte de Casatie si Justitie ca procurorul Doxan (n.n. - acelasi care l-a cadorisit cu un NUP pe Traian Basescu, in dosarul Casa din Mihaileanu) a gresit atunci cand a dispus declinarea dosarului si nu trimiterea acestuia la un parchet din tara, pentru ca declinarea este uzitata atunci cand o unitate de Parchet nu este competenta, iar Parchetul General are o competenta teritoriala si materiala generala.

Plangerea procurorului Daniela Matei a fost respinsa ca inadmisibila atat de completul de 3 judecatori, cat si de completul de 9 judecatori al instantei supreme, pe motiv ca, de la momentul infirmarii solutiei de catre Doxan si pana la momentul judecarii cauzei, Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionale articolele de lege care dadeau dreptul procurorului sa conteste in instanta solutiile sefilor.

Procurorul Daniela Matei s-a „batut” cu Doxan in “declinare” si “trimitere”

Daniela Matei a atacat la instanta suprema solutia procurorului ierarhic in data de 18 septembrie 2006, in dosarul cu numarul 10910/1/2006. Inalta Curte de Casatie si Justitie, in complet de 3 judecatori, format din Anton Pandrea (presedinte) si judecatorii Rodica Cosma si Alixandri Vasile, a retinut, in sentinta cu numarul 416, prin care a respins plangerea lui Matei, ca: “prin rezolutia numarul 791/P/2004 din 1.08.2005 data de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, petenta, in calitate de procuror a dispus (…) neinceperea urmaririi penale fata de magistrati, constatand ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de fals intelectual. Prin aceeasi rezolutie s-a dispus disjungerea cauzei privind aspectele din plangerea penala vizand comiterea de catre Lungu Nicolae a infractiunii de fals in declaratii si trimiterea actelor dosarului la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea pentru competenta solutionare. Prin ordonanta nr.791/P/2004 din 17 august 2004 data de procuror sef serviciu din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ s-a infirmat partial rezolutia nr.791/P/2004 in sensul ca s-a dispus declinarea in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea a cauzei privind pe numitul Lungu Nicolae cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in declaratii. (…) S-a retinut ca in CPP nu este reglementata o institutie a 'trimiterii' in cazul in care o cauza este trecuta de la un parchet la altul la fel cum o cauza nu poate fi 'trimisa' de la o instanta la alta. (…) In virtutea acestui principiu, (n.n.-cel al subordonarii ierarhice a procurorului), masurile dispuse de procurorul ierarhic superior sunt obligatorii pentru procurorii din subordine, element ce confera substantialitate principiului exercitarii ierarhice a controlului in cadrul acestei autoritati publice. Pornind de la acest principiu constitutional, CCR, prin decizia numarul 345/18 aprilie 2004 a constatat ca prevederea (…) invocata de magistratul procuror Matein Daniela - prin care se instituie controlul judecatoresc asupra masurii de infirmare a solutiei adoptate de procuror, la cererea procurorului care a adoptat solutia infirmata, contravine in mod evident principiului consacrat de Constitutie. La proces nu s-a prezentat niciuna dintre parti, iar completul de trei judecatori, in sentinta de respingere ca inadmisibila a sesizarii Danielei Matei, a obligat-o pe aceasta sa plateasca 100 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

Loteria judecatii: Matei a cerut judecatorilor sa nu ii impute cheltuieli judiciare, ICCJ i le-a triplat

Procurorul Daniela Matei a declarat recurs impotriva acestei sentinte, dar numai sub aspectul obligarii sale la plata a 100 de lei cheltuieli de judecata. Matei a explicat Inaltei Curti ca “nu se poate retine culpa sa procesuala in legatura cu generarea acestui litigiu, (…) fiind pusa in situatia de a suporta o sanctiune pecuniara pentru un drept procesual care, la data exercitarii lui, era prevazut de lege”. Completul de noua judecatori al instantei supreme a respins insa recursul Danielei Matei si a stabilit, prin decizia cu numarul 241, in dosarul cu numarul 1535/1/2007, ca aceasta trebuie sa plateasca 300 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Pentru a decide astfel, Curtea a retinut ca “pentru a exista culpa procesuala nu se cere rea-credinta in activitatea judiciara; se afla in culpa procesuala partea care, desi poate de buna-credinta, a pus in miscare o actiune penala sau o actiune civila neintemeiata, ori a exercitat o cale de atac sau a facut o cerere provocatoare de cheltuieli judiciare care i-a fost respinsa”.

* Cititi aici Decizia Completului de 9 al instantei supreme in cazul Matei vs. Doxan!

Comentarii

# musat date 8 February 2011 09:34 0

Gunoaie de judecători, aşa sunt cei ce au motivat decizia în cauză.

# lion el amar date 8 February 2011 15:31 0

Solutia este legala si cine pierde castiga.Apoi, pe o chestiune minora (declinare-trimitere) incapatanarea reclamantei este suspecta.

# un cititor date 11 February 2011 19:16 0

Daca asa e legea, ca sa faca ? Mi se pare ca titlul articolului e tendentios si provocator, dar chiar asa e procedura penala.

# alt cititor date 10 March 2011 11:12 0

Foarte slab articolul. Decizia CCR 345/02204 are alt obiect, iar in actuala Constitutie a Romaniei nu este prevazut un principiu al subordonarii ierarhice a procurorului.

# firanescu cornel date 19 October 2012 01:15 0

sunt si eu procuror, ce-i drept de parchet local si nu am pretentia ca stiu la perfectie legile. cand am citit acest articol, am ras cu lacrimi. distinsa doamna procuror de DIICOT a avut o problema: n-a inteles de nu e bine trimitere cand de fapt corect e declinare. era simplu: trimitere se da la organele de cercetare. intre parchete se da declinare. nu l-a crezut pe seful sau care i-a infirmat solutia si s-a adresat instantei de judecata. fac aici o paranteza si zic ca nu inteleg de ce a dorit cu orice pret doamna procuror sa conteste infirmarea, atata timp cat chestiunea n-avea miza: pana la urma nu conta daca era trimitere sau declinare, important era sa ajunga dosarul la parchetul din oradea pt cercetari. in fine, la contestatie, doamnei procuror i s-a spus si de catre 3 judecatori de ICCJ ca n-are dreptate, dar pt ca au timp si creier ca sa judece asta, i-au spus doamnei procuror ca toata afacerea o costa 100 lei. doamna procuror a inteles in sfarsit ca n-a avut dreptate...

# firanescu cornel date 19 October 2012 01:21 0

...cand a criticat infirmarea sefului sau si a cerut in recurs ca macar sa fie scutita de cheltuieli de judecata. recursul doamnei a intrat in lucru si a fost solutionat, de data asta de 9 judecatori, care de asemenea au consumat timp si creier, astfel incat cifra de afaceri a doamnei procuror s-a triplat, adica la cei 100 lei i s-a mai adaugat inca 200 lei. i s-a si explicat cum a ajuns domnia sa la acesta cifra de afaceri. CORECT SI LEGAL. BRAVO! 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva