PSD a reusit sa mobilizeze Consiliul Concurentei pentru plafonarea la alimentele de baza: noua platforma online de verificare creata pentru populatie
Plafonarea preturilor la alimentele de baza a avut rolul de a veni in sprijinul celor cu venituri mici si medii prin protejarea veniturilor romanilor impotriva speculei. Astfel Consiliul Concurentei a introdus o actualizare a Monitorului Pietei cu o noua sectiune, “Produse cu adaos plafonat” in incercarea de a asigura corectitudinea preturilor pentru produsele aflate pe lista cu adaos limitat.
41 de produse se afla acum pe lista celor cu adaos comercial plafonat prin masurile guvernului Ciolacu, menite sa combata cresterea excesiva a preturilor la mai multe grupe de alimente de baza. Pentru o monitorizare si mai minutioasa, Consiliul Concurentei a introdus in platforma www.monitorulpreturilor.info o noua sectiune dedicata produselor cu adaos plafonat, astfel incat cetatenii sa poata verifica oricand preturile care trebuie practicate prin lege si daca retailerii le respecta.
"Continuam actiunile noastre de a veni in sprijinul consumatorilor si am creat in Monitorul Preturilor o sectiune dedicata produselor cu adaos comercial plafonat. in acest fel, se asigura o mai buna transparenta a respectarii reglementarilor in vigoare, iar consumatorii vor putea sa verifice mult mai usor preturile produselor pe care vor sa le achizitioneze", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Alimentele cu adaos comercial plafonat care se regasesc in aceasta lista sunt: Paine, Lapte, Telemea, Iaurt, Faina, Malai, Oua, Ulei, Pui intreg/grill, Tacamuri de pui, Pulpe intregi cu os, Aripi de pui, Carne porc lucru, Pulpa porc cu os, Pulpa porc fara os, Spata de porc, Rosii, Ceapa, Castraveti, Fasole, Morcovi, Ardei Bianca, Ardei Capia, Mere rosii, Mere Golden, Prune, Pepene, Struguri, Cartofi, Zahar, Usturoi, Pere, Orez, Cozonac, Bulion, Smantana, Margarina, Drojdie, Carne tocata, Unt si Magiun.
Rezultatele plafonarii: consumul privat a crescut cu 9,5%, iar Romania are cel mai scazut pret din Europa la alimente si bauturi nealcoolice
Conform Eurostat, Romania a ajuns la cel mai scazut nivel al preturilor la alimente si bauturi nealcoolice din Europa. Raportat la tot studiul, Romania are preturi la bunuri si servicii cu 40% sub media europeana, in timp ce la categoria “Alimente si bauturi nealcoolice” preturile din tara noastra sunt cu 74% sub media europeana, cele mai ieftine, fiind urmati de Polonia cu 78%.
Protejarea puterii de cumparare a romanilor prin masurile de plafonare introduse repetat de guvernul Ciolacu in diferite piete au dus la cresterea consumului privat cu 9,5% in aprilie 2024, fata de aprilie 2023. Astfel si impactul in economie a fost unul simtitor, rata inflatiei scazand in luna mai 2024 la 5,1%.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii