Razboi intre CSM si ministrul Predoiu - membru de drept al CSM, pe Raportul privind starea Justitiei. Politicienii acuza lipsa de dialog institutional, iar Traian Basescu intoarce spatele
Asteptat cu emotie deosebita la CSM, unde ar fi trebuit sa isi fac aparitia pentru prima data de la constituirea noului Consiliu, presedintele Traian Basescu le-a tras clapa magistratilor. Degeaba a crezut conducerea CSM ca raportul pe starea Justitiei, realizat in grup restrans, ca la Cina cea de Taina, il va face curios pe seful statului, degeaba s-au lustruit holurile, degeaba a fost golita parcarea ca sa incapa coloana prezidentiala, pentru ca seful de la Cotroceni a avut alta treaba, mai importanta.
Predoiu nu e de acord cu Raportul CSM
In schimb, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a lipsit la randul lui, dar a avut grija sa transmita joi un comunicat in care s-a dezis de Raportul privind starea Justitiei, pe motiv ca CSM nu a pus raportul in dezbatere publica. Mai mult, ministrul a sugerat ca si actualii membri ai CSM au copiat tarele vechilor membrii, de vreme ce nu au pus raportul in dezbatere publica si de vreme ce Ministerul a luat la cunostinta despre continutul raportului numai in 6 aprilie, data la care raportul a fost publicat pe site-ul Consiliului.
In replica, CSM a transmis un comunicat in care a precizat ca Predoiu a primit raportul din 22 martie, si ulterior, l-a avut la mapa pentru sedinta din 24 martie, sedinta la care ministrul nu a participat. CSM a prezentat in comunicat si dovada transmiterii mail-ului catre Ministerul Justitiei. Pe de alta parte, deputatul Alina Gorghiu, presedintele comisiei juridice PNL, a remis presei un comunicat in care le-a solicitat explicatii tuturor membrilor CSM, inclusiv lui Predoiu, pentru lipsa dialogului institutional.
Predoiu s-a dezis de raportul privind starea justitiei, pe motiv ca nu i-a fost prezentat
Sedinta de joi a CSM-ului a fost marcata de absenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, pentru a carui sosire, asteptata in jurul orei 11.00 s-au lustruit holurile institutiei si s-a golit parcarea. Nu numai presedintele a lipsit insa, ci si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, membru de drept al Consiliului. Daca in jurul absentei lui Basescu nu s-a facut multa tevatura, lipsa lui Predoiu de la sedinta, si mai ales actiunile sale ulterioare, au starnit un val de revolta din partea membrilor CSM. Astfel, in timp ce presedintele Consiliului, judecatorul Horatius Dumbrava, isi citea sinteza raportului privind starea Justitiei, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a transmis un comunicat in care a mentionat ca nu isi insuseste concluziile raportului, pentru ca nu a apucat sa il citeasca. In plus, ministrul a criticat si lipsa unei “dezbateri serioase” pe marginea acestui raport. Redam comunicatul transmis de Predoiu: “Ministerul Justitiei a luat act de publicarea pe site-ul CSM in data de 6 aprilie2011 a unui voluminos Raport privind starea Justitiei in anul 2010, cuprinzand un numar impresionant de pagini. Ministerul Justitiei isi va preciza punctul de vedere oficial asupra variantei finale insusite de redactorii acestui raport, dupa studierea sa in detaliu, in cel mai scurt timp de la data publicarii sale. Ministerul Justitiei precizeaza ca nu isi insuseste concluziile variantei publicate pe site-ul CSM, ieri, 6 aprilie, pana la analiza sa temeinica. Ministerul Justitiei consideraca adoptarea de catre Plenul CSM a raportului anual privind starea Justitiei ar trebui precedata de o dezbatere serioasa, intr-un termen rezonabil de la data publicarii variantei finale a acestuia, necesar studierii si analizei sale temeinice de catre toti cei interesati. Aceasta ar constitui o diferenta notabila fata de practica CSM de pana acum, de a adopta raportul privind starea Justitiei pe baza unei simple prezentari in Plen de catre Presedintele CSM si ar face diferenta necesara fata de continutul Raportului privind activitatea CSM 2005 – 2010, adoptat si publicat deja de CSM in anul 2010. (...) Fata de importanta documentului si a concluziilor sale, precum si fata de faptul ca ar urma sa fie prezentat Parlamentului, Ministerul Justitiei considera necesar ca cel putin sefii instantelor si parchetelor sa fie consultati in prealabil adoptarii raportului de catre Plenul CSM, avand in vedere ca raportul fixeaza coordonate importante privind evolutiile sistemului judiciar si politicile viitoare”.
CSM ii bate obrazul lui Predoiu si sustine ca acesta avea raportul din 22 martie
In replica la comunicatul transmis de ministrul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii un comunicat intitulat “precizari”. Astfel, CSM a sustinut ca ministrului Justitiei i-a fost transmis raportul din data de 22 martie, si ca, doua zile mai tarziu, in 24 martie, acesta a avut raportul la mapa in sedinta Plenului CSM, numai ca Predoiu a lipsit de la sedinta respectiva. Mai mult, CSM a transmis si dovada transmiterii mail-ului catre Predoiu, in data de 22 martie. “Pentru o corectasi completa informare a mass media si opiniei publice, Biroul de Informare Publicasi Relatii cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:Proiectul 'Raportului privind Starea Justitiei pe anul 2010' a fost comunicat oficial de catre CSM Ministrului Justitiei la data de 22 martie a.c. Documentul a fost inclus in mapa electronica a membrilor Consiliului pentru sedinta Plenului din data de 24 martie 2011, sedinta la care Ministrul Justitiei nu a participat”.
Deputatul Alina Gorghiu le cere explicatii membrilor CSM si lui Predoiu pentru lipsa dialogului institutional
La randul sau, presedintele Comisiei Juridice din PNL, deputatul Alina Gorghiu, a transmis un comunicat in care a criticat lipsa dialogului institutional pe marginea Raportului anual privind starea justitiei, si a mentionat ca asteapta ca Raportul sa fie dezbatut de urgenta in Parlament. “Solicit Consiliului Superior al Magistraturii si ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, explicatii publice pentru lipsa dialogului institutional pe marginea Raportului anual privind starea justitiei pe 2010. Nu pricep cum se face ca ministrul Justitiei, el insusi membru al Consiliului, sa anunte ca nu isi insuseste concluziile variantei publicate pe site-ul CSM pana la o “analiza temeinica” a raportului, lasand sa se inteleaga ca a fost pus in fata faptului implinit. Remarc, insa, cu interes, ca ministrul Predoiu reclama lipsa unei consultari prealabile cu sefii de instante si parchete pentru intocmirea acestui raport, de vreme ce nu a considerat necesar acest tip de consultare si in cazul proiectului de lege privind desfiintarea instantelor. Constat cu ingrijorare ca dialogul institutional in Justitie lipseste cu desavarsire si apreciez ca ne aflam in fata unei situatii cel putin bizare, dar astept ca Raportul anual privind starea Justitiei pe 2010 sa fie dezbatut de urgentain Parlament, fiind prioritate zero si, totodata, un element foarte important in evaluarea pe care Comisia Europeana o face anual, prin Mecanismul de Evaluare si Cooperare (MCV). Pe de alta parte, nu pot sa nu salut preocuparea CSM in ceea ce priveste medierea ca solutie aternativa la justitia statala, in concluziile raportului amintit mentionandu-se ca “doar 258 de medieri au fost incuviintate de instante, aceasta institutie fiind cu siguranta insuficient exploatatasi popularizatain Romania”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Hotarat 7 April 2011 18:54 +1
# pompiliu bota 8 April 2011 04:10 +1
# Geologu 11 April 2011 11:32 +2
# Catalin 8 April 2011 08:07 +1
# Cristi P. Sturzu 8 April 2011 10:17 0
# Racaceanu Catali 8 April 2011 14:01 0
# Catalin 8 April 2011 10:48 +1
# Cristi P. Sturzu 8 April 2011 15:13 -2
# Cristi P. Sturzu 8 April 2011 15:15 0