RAZVRATITII PUSI LA PUNCT – CSM reactioneaza dupa ce Forumul Judecatorilor din Romania i-a avertizat pe membrii Consiliului cu revocarea: "In baza mandatului reprezentativ iar nu imperativ, membrul CSM este alesul si reprezentantul tuturor magistratilor in organul colegial din care acesta face parte. In cadrul mandatului acordat, alegatorii nu stabilesc sarcinile membrului ales, ci il autorizeaza sa ii reprezinte in cadrul si in limitele prevazute de lege"
Consiliul Superior al Magistraturii reactioneaza la scrisoarea deschisa transmisa de Forumul Judecatorilor din Romania, prin care i-a avertizat pe membrii CSM ca "votul de blam" dat de adunarile generale ale instantelor si parchetelor in raport de pozitiile exprimate public de unii membri ai CSM impotriva "intereselor legitime ale magistraturii este similar unei revocari pentru fiecare dintre acestia". Este vorba despre scrisoarea deschisa publicata pe site-ul Juridice.ro in 2 mai 2018 prin care Forumul Judecatorilor din Romania le-a solicitat menbrilor CSM "sa tina cont de vointa magistratilor care i-au ales" si sa avizeze negativ proiectele depuse la Camera Deputatilor privind Codul penal, Codul de procedura penala si Codul de procedura civila. Intr-un punct de vedere publicat pe site-ul CSM, Plenul Consiliului le transmite reprezentatilor Forumului Judecatorilor din Romania ca "alegatorii nu stabilesc sarcinile membrului ales, ci il autorizeaza sa ii reprezinte in cadrul si in limitele prevazute de lege".
In acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii precizeaza ca mandatul membrilor CSM este unul reprezentativ, iar nu imperativ, astfel ca judecatorii si procurorii care i-au ales nu le pot trasa sarcini reprezentatilor Consiliului.
Prin mandatul sau, un membru CSM are obligatia de a examina sugestiile si observatiile transmise de magistrati sau asociatiile profesionale, insa nu i se poate impune sa se conformeze la o anumita solicitare venita din partea judecatorilor si procurorilor care i-au ales.
In opinia noastra, precizarile Consiliului Superior al Magistraturii aduse solicitarilor Forumului Judecatorilor din Romania sunt extrem de importante si binevenite, tinand cont ca rolul CSM si statutul membrilor Consiliului par ca nu au fost bine intelese de unii reprezentati ai sistemului judiciar.
Mai mult, avertismenul Forumului Judecatorilor din Romania adresat membrilor CSM, potrivit caruia "votul de blam" al adunarilor generale este similar unei revocari a judecatorilor si procurorilor din Consiliu este ingrijorator, daca tinem cont ca are la baza dorinta FJR de a impune anumite modificari in Codul penal, Codul de procedura penala si Codul de procedura civila.
Prezentam in continuare punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii exprimat ca urmare a scrisorii deschise transmise de Forumul Judecatorilor din Romania:
"Avand in vedere scrisoarea deschisa adresata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de catre Forumul Judecatorilor din Romania, publicata la data de 02.05.2018 pe site-ul „juridice.ro”, Biroul de informare publica si relatii cu mass-media din cadrul Consiliului este abilitat sa faca urmatoarele precizari:
Potrivit Constitutiei si Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, rolul central al Consiliului este acela de garant al independentei justitiei, aceasta indatorire fiind dusa la indeplinire prin activitatea membrilor sai.
Consiliul recunoaste in mod neechivoc rolul si importanta asociatiilor profesionale ale magistratilor in fundamentarea deciziilor privind gestionarea problemelor majore cu care se confrunta sistemul judiciar, tinand seama de fiecare data de punctele de vedere ale acestora.
Amintim ca, in baza mandatului reprezentativ iar nu imperativ, membrul Consiliului Superior al Magistraturii este alesul si reprezentantul tuturor magistratilor in organul colegial din care acesta face parte. Astfel, in cadrul mandatului acordat, alegatorii nu stabilesc sarcinile membrului ales, ci il autorizeaza sa ii reprezinte in cadrul si in limitele prevazute de lege.
De asemenea, in vederea exercitarii depline si complete a dreptului de vot in cadrul Plenului si/sau Sectiilor, membrul ales al Consiliului Superior al Magistraturii are obligatia de a reprezenta interesele generale ale sistemului judiciar, cu examinarea inclusiv a sugestiilor si observatiilor primite din partea oricarui magistrat, neputandu-i-se impune, insa conformarea la o anumita solicitare ori orientare.
Evaluarea in ansamblu a problematicilor cu care se confrunta sistemul judiciar, precum si conturarea unei anumite viziuni asupra acestuia sunt si trebuie sa ramana circumscrise cadrului legal, fiecare autoritate, institutie ori asociatie profesionala implicate in acest proces complex avand indatorirea sa respecte limitele prevazute de lege si sa colaboreze loial institutional."
*Cititi aici scrisoarea deschisa a FJR, astfel cum a fost publicata pe site-ul Juridice.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Maria V 7 May 2018 13:40 +16
# DODI 7 May 2018 19:36 0
# De ce nu se face nimic? 7 May 2018 13:46 -7
# Pintea 7 May 2018 14:54 +5