RESTRICTIILE IMPUSE ROMANILOR SUNT NELEGALE – Cine mai poate opri gasca lui Iohannis? La doar cateva zile dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca drepturile si libertatile nu pot fi restranse decat prin lege, tripleta Marcel Vela-Nelu Tataru-Raed Arafat, coordonata de premierul Ludovic Orban, sfideaza CCR si Constitutia Romaniei, impunand noi interdictii printr-o hotarare a Comitetului National de Urgenta. Specialistii acuza abuzul “Guvernului meu” (Hotararea)
Constitutia Romaniei si Curtea Constitutionala sunt supuse unui viol in forma continuata de catre regimul Iohannis. Incredibil, dar adevarat: la doar cateva zile dupa ce Curtea Constitutionala a explicat ca drepturile romanilor nu pot fi suprimate prin ordonante de urgenta, ci doar prin lege, Guvernul Orban a impus noi restrictii. Si a facut-o printr-o hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) condus de premierul Ludovic Orban, prin care a fost instituita starea de alerta la nivel national pe o perioada de 30 de zile.
Noile interdictii impuse romanilor odata cu declararea starii de alerta au fost anuntate in miezul noptii de joi, 14 mai 2020, spre vineri, 15 mai 2020, de catre tripleta formata din ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela (foto centru), ministrul Sanatatii Nelu Tataru (foto stanga) si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta Raed Arafat (foto dreapta). Multe dintre restrictiile adoptate pe perioada starii de alerta nu difera prea mult de cele din starea de urgenta. Grav este insa ca Guvernul Orban continua sa restranga drepturi fundamentale, precum dreptul la libera circulatie sau dreptul la munca, si o face in baza unei Hotarari a Comitetului National de Urgenta, avand la baza Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta si Ordonanta de urgenta nr. 68/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu incidenta in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al protectiei civile. Deci nicidecum prin lege.
Cum spuneam, totul se intampla la doar cateva zile dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit, prin Decizia 152 din 6 mai 2020, ca: “Restrangerea drepturilor si a libertatilor nu se poate realiza decat prin lege, astfel cum rezulta din interpretarea coroborata a dispozitiilor art.53 si ale art.115 alin.(6) din Constitutie” (click aici pentru a citi). De asemenea, totul se intampla cu incalcarea grosolana a art. 115 alin. (6) din Constitutia Romaniei, care prevede ca: “Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica”.
Lista drepturilor omului suspendate prin hotararea Comitetului de Urgenta
Revenind la Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 24, adoptata si publicata in miez de noapte joi, 14 mai 2020, pe care o atasam integral la finalul articolului, aceasta impune o serie de restritii care conduc la incalcarea mai multor drepturi fundamentale, dintre care amintim:
-dreptul la libera circulatie, prin limitarea deplasarilor in afara localitatii;
-dreptul privind libertatea intrunirilor, prin interzicerera organizarea mitingurilor si intrunirilor;
-dreptul la munca, prin suspendarea anumitor activitati econonomice raman suspendate;
-dreptul la invatatura, prin suspendarea cursurilor scolare;
Pe de alta parte, amintim ca Parlamentul a votat in urma cu cateva zile o lege privind masurile ce pot fi luate pentru combaterea pandemiei de Covid-19, in care se stabileste si posibilitatea restrangerii unor drepturi de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (click aici pentru a citi). Deci o restrangere prin lege, nu prin ordonante de urgenta sau fel de fel de hotarari. Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis vineri, 15 mai 2020, insa va intra in vigoare la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Specialistii acuza
Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, prin care au fost restranse drepturile si libertatile romanilor este una profund nelegala si neconstitutionala. Asta intrucat restrangerea drepturilor si libertatilor nu s-a facut prin lege. Nu o spunem doar noi, ci si specialisti care s-au pronuntat pe aceasta tema. Enumeram in acest sens doar opiniile judecatoarei Lacramioara Axinte, vicepresedinta Tribunalului Botosani, avocatului Gheorghe Piperea si avocatei Ingrid Mocanu:
Judecatoarea Lacramioara Axinte:
“Toate dispozitiile care restrang drepturi si libertati fundamentale din Hotararea privind declararea starii de alerta sunt nelegale. Ele vor deveni legale si deci aplicabile doar cand va intra in vigoare Legea privind masurile de prevenire si combatere a efectelor pandemiei Covid-19, adoptata ieri. Daca nu se depune nicio obiectie de neconstitutionalitate la aceasta lege, ea va intra in vigoare in 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial”.
Avocatul Gheorghe Piperea:
“OUG nr. 68/2020, emisa azi-noapte, si mai ales hotararea lui Orban de declarare a starii de alerta, contin noi restrangeri de drepturi. Extrem de multe! De la intruniri publice, la zboruri si calatorii feroviare sau rutiere, pana la termoscanare si purtarea mastii pe figura, care nu erau aplicabile pana ieri, in stare de urgenta. Total contra Constitutiei si a deciziilor recente ale CCR, care interzic restrangerea drepturilor si libertatilor altfel decat prin lege, ca act juridic al Parlamentului*, dar cine mai tine cont acum de aceste amanunte? Importanta este confirmarea naratiunii oficiale: ca am fost si suntem in pericol, iar suspendarea/neutralizarea unor drepturi este pentru 'binele' nostru.
Btw, a vazut cineva un termen pentru noua stare de urgenta, rebotezata stare de alerta si asezonata cu noi restrictii si limitari de drepturi, mai severe decat cele cu care ne 'obisnuiseram'? Ca restrangerile de drepturi nu pot fi decat temporare.
*legea privind starea de alerta, votata pe repede-inainte de Parlament, nu a intrat inca in vigoare; cand va intra in vigoare, va crea niste paralelisme de reglementare cu OUG nr. 68/2020 de toata frumusetra; dar, again, cine isi mai bate capul acum cu calitatea si coerenta procesului legislativ? Important este sa fim docili, ca altfel ne da na-na presedinte, cu o noua stare de urgenta”.
Ingrid Mocanu:
“Cica restrangerea de drepturi se face doar prin lege, a zis CCR. Ce prost si CCR-ul asta. Las' ca noi facem prin ordonante de alerta, ce conteaza? Si la abuz in serviciu a zis CCR-ul ca e neconstitutional Dar nu-i problema, mergeti in continuare la puscarie! Da-o incolo, nea Draguline! Numai Constitutii aveti in cap!”
Iata Hotararea nr. 24 din 14.05.2020 adoptata de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta:
Iata anexa de la Hotararea nr. 24 din 14.05.202 adoptata de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Marinescu Mihaela 15 May 2020 15:21 +13
# Edelweiss - Ivory Tower Chronicle 15 May 2020 15:22 +13
# NM 15 May 2020 15:33 +14
# cucu 15 May 2020 15:38 +5
# Neanae 15 May 2020 15:46 +5
# faracatuse 15 May 2020 16:03 +9
# Sica minte mica 15 May 2020 16:45 -1
# Pintea 15 May 2020 16:46 -9
# Homer 15 May 2020 21:41 +1
# imun/teanu 16 May 2020 07:55 0
# livia 16 May 2020 11:06 +1
# Obs 16 May 2020 11:08 +2
# Gigel 16 May 2020 23:31 0