RETETA DE DISTRUS AFACERI ROMANESTI: SECHESTRE MENTINUTE ABUZIV – Situatie grava dezvaluita de Inspectia Judiciara: la parchete exista dosare vechi de 12 ani cu masuri asiguratorii. Desi sunt obligati de Codul de procedura penala, procurorii nu au verificat daca mai subzista temeiurile pentru care au fost luate ori mentinute sechestrele. In peste 6.200 de cauze, din totalul de 1,7 milioane aflate in lucru la parchete, au fost instituite masuri asiguratorii (Raportul)
La parchete exista in lucru dosare in care masurile asiguratorii sunt mentinute chiar si de mai bine de zece ani. Iar in multe dintre ele procurorii nici macar nu mai verifica daca mai sunt motive pentru pastrarea sechestrelor. Este o situatie extrem de grava, in conditiile in care asemenea masuri (sechestre pe conturi, pe bunurile persoanelor fizice sau juridice etc) pot avea un impact negativ urias pentru cei vizati, provocand, spre exemplu, falimentarea unor societati comerciale care ajung practic in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea. Iar falimentarea firmelor duce automat la pierderea locurilor de munca de catre angajati. O reteta care din pacate s-a aplicat de-a lungul anilor in cazul mediului de afaceri autohton, in cazul societatilor comerciale romanesti care trebuiau aduse la sapa de lemn pentru a face loc firmelor straine, fiind stiut ca multinationalele au fost ocolite de parchete. Ca sa nu mai spunem ca mentinerea la nesfarsit a unei masuri asiguratorii incalca dreptul la un proces echitabil.
CSM a dat publicitatii miercuri, 26 iunie 2024, Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM din 28 mai 2024 prin care a fost aprobat “Raportul de control al Inspectiei Judiciare cu privire la evidentierile statistice ale cauzelor in curs de solutionare in anul 2023 in care s-au dispus masuri asiguratorii”. Astfel, in 2023, din totalul celor 1.782.105 de cauze aflate in lucru la parchete, in 6.213 erau dispuse masuri asiguratorii. Adica, in 0,34 de dosare din numarul total de cauze aflate in instrumentarea procurorilor.
In ceea ce priveste vechimea dosarelor cu masuri asiguratorii, unele dintre acestea dateaza inca din 2011. Deci aveau o vechime de 12 ani, la data intocmirii raportului de catre Inspectia Judiciara.
Extrem de importanta este o mentiune din raportul Inspectiei Judiciare. Si anume faptul ca exista dosare in care nu a fost respectat art. 250/2 din Codul de procedura penala, care obliga procurorul sa verifice daca mai subzista sau nu temeiurile pentru care s-au luat ori sau mentiunut masurile asiguratorii.
Art. 252/2 Cpp:
“Verificarea masurii asiguratorii
In tot cursul procesului penal, procurorul, judecatorul de camera preliminara sau, dupa caz, instanta de judecata verifica periodic, dar nu mai tarziu de 6 luni in cursul urmaririi penale, respectiv un an in cursul judecatii, daca subzista temeiurile care au determinat luarea sau mentinerea masurii asiguratorii, dispunand, dupa caz, mentinerea, restrangerea sau extinderea masurii dispuse, respectiv ridicarea masurii dispuse, prevederile art. 250 si 250/1 (n.r. - articole referitoare la contestarea masurilor asiguratorii) aplicandu-se in mod corespunzator”.
Iata ce a constatat Inspectia Judiciara:
“In urma efectuarii verificarilor, s-a constatat ca totalul cauzelor in curs de solutionare la nivelul Ministerului Public, in anul 2023, in care s-au dispus masuri asiguratorii, indiferent de data dispunerii acestora, se ridica la 6213 cauze. Din totalul de 6213 cauze, 1542 de cauze se aflau in lucru in trimestrul I, 1501 cauze in trimestrul II, 1576 de cauze in trimestrul III si 1594 de cauze in trimestrul IV. Totodata, s-a retinut ca 1724 de cauze vizau infractiunea de evaziune fiscala, 440 de cauze vizau infractiunea de spalare a banilor, 357 de cauze vizau infractiunea de delapidare, 506 cauze vizau infractiunea de inselaciune, iar 3186 de cauze vizau alte infractiuni.
Din totalul de 1.782.105 cauze aflate in lucru la nivelul Ministerului Public, in anul 2023, rezulta, astfel, un procent de 0,34% cauze in care s-au dispus masuri asiguratorii, valoarea prejudiciilor produse de inculpatii trimisi in judecata in anul 2023 fiind de 1.319.830.997 lei, in timp ce valoarea masurilor asiguratorii dispuse a fost de 1.130.702.195 lei (conform Bilantului Ministerului Public pe anul 2023).
S-a subliniat ca, desi s-a solicitat expres si comunicarea actelor de urmarire penala efectuate in cauza, din cuprinsul acestora nu rezulta pentru fiecare dosar aflat in lucru emiterea de catre procurorii de caz a ordonantelor privind verificarea masurilor asiguratorii conform dispozitiilor art. 250/2 din Codul de procedura penala, cu privire la verificarea subzistentei temeiurilor care au determinat luarea sau mentinerea acestora.
Cele 6213 cauze in curs de solutionare la nivelul Ministerului Public, in anul 2023, in care s-au dispus masuri asiguratorii, indiferent de data dispunerii acestora, sunt inregistrate in perioada 2011-2023”.
Incalcarea dreptului la un proces echitabil
Prin acelasi raport aprobat de Sectia pentru procurori a CSM, Inspectia Judiciara (condusa de judecatoarea Roxana Petcu - foto) a formulat si o serie de propuneri. Intr-una dintre ele, mentinuta de Sectia pentru procurori a CSM, se subliniaza nevoia de a se respecta dreptul la un proces echitabil. De asemenea, s-a propus monitorizarea procurorilor de caz in vederea respectarii de catre acestia a respectarii prevederilor referitoare la verficarea subzistentei temeiurilor pentru care s-a dispus luarea masurilor asiguratorii sau mentinerea lor.
Iata propunerile:
“1. Diseminarea Raportului la nivelul unitatilor de parchet, pentru a fi avut in vedere la solutionarea in termene legale a cauzelor in care s-au dispus masuri asiguratorii, in conditiile in care, printre obiectivele esentiale ale Ministerului Public se regaseste, pe de o parte, cel privind dreptul la un proces echitabil, in componenta duratei rezonabile a procedurilor, iar pe de alta parte, cel privind cresterea gradului de instituire a masurilor asiguratorii si de identificare si recuperare a produsului infractional.
2. Monitorizarea de catre conducerile unitatilor de parchet a dosarelor mai vechi de doi/cinci ani de la data sesizarii, in care s-au dispus masuri asiguratorii, in vederea solutionarii acestora anterior implinirii termelor de prescriptie a raspunderii penale.
3. Monitorizarea de catre conducerile unitatilor de parchet a modului in care procurorii de caz respecta prevederile art. 250/2 din Codul de procedura penala, cu privire la verificarea subzistentei temeiurilor care au determinat luarea sau mentinerea masurilor asiguratorii.
4. Aprecierea oportunitatii continuarii monitorizarii cauzelor aflate in lucru, in care au fost dispuse masuri asiguratorii, si in anul 2024”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ne mai intarim putin, vorba lui Pippidi. 27 June 2024 14:38 +1
# Cârcotaș 27 June 2024 18:04 +5
# Ioana M. 27 June 2024 19:38 +3
# DODI 27 June 2024 22:56 +2
# Legea raspunderii magistratilor 2 July 2024 12:22 0