RUSIA NATIONALIZEAZA BREVETELE COMPANIILOR STRAINE - Mihai Betelie, general manager al agentiei de proprietate industriala Rompatent Design: "Rusia s-a grabit sa ia masuri fara precedent in drepturilor de proprietate industriala... O veritabila “nationalizare” pe teritoriul Rusiei... De aceasta incalcare de drepturi vor fi afectate companiile din cele 27 state membre UE... Prejudiciile suferite de companiile titulare de brevet vor fi greu de cuantificat si imposibil de recuperat"
Efectele razboiului din Ucraina se extind la nivel international, dupa masurile adoptate de Rusia in materia proprietatii industriale, care pun in dificultate statele membre ale Uniunii Europene si nu numai. Mihai Betelie (foto) - General manager al agentiei de proprietate industriala Rompatent Design trage un semnal de alarma asupra posibilelor incalcari ale drepturilor de proprietate industriala generate de adoptarea unui act normativ de catre autoritatile ruse.
Este vorba despre decretul semnat la 7 martie 2022 de primul ministru rus Mihail Mishustin prin care au fost adoptate modificarile la metodologia de despagubiri platite titularului dreptului de brevet industrial, atunci cand se decide sa se foloseasca inventia in Rusia, fara acordul titularului.
Mai exact, precizeaza Mihai Betelie pentru Lumea Justitiei, efectele acestui act normativ se vor resfrange asupra detinatorilor de brevete din anumite state, care nu vor mai primi despagubiri din veniturile obtinute in Rusia din productia sau vanzarea de bunuri protejate de brevete.
Practic, subliniaza general mangerul agentiei de proprietate industriala Rompatent Design, orice companie din Rusia va putea folosi un brevet de inventie fara a putea fi tras la raspundere pentru incalcarea drepturilor exclusive de exploatare. Iar totul sub "umbrela" starii de urgenta" generate de razboiul Rusiei cu Ucraina si a posibilelor probleme de "securitate nationala" si de necesitate de "protectie a vietii si sanatatii cetatenilor".
In fata unei astfel de situatii, puncteaza Mihai Betelie, "prejudiciile suferite de companiile titulare de brevet vor fi greu de cuantificat si imposibil de recuperat", cel putin in instantele rusesti.
Redam in continuare pozitia lui Mihai Betelie - general manager al agentiei de proprietate industriala Rompatent Design:
"Am scris recent despre posibile sanctiuni pe care le risca Rusia din partea institutiilor internationale si europene care gestioneaza cooperarea la nivel international in materia proprietatii industriale.
Pana in acest moment acestea nu au fost adoptate.
Rusia s-a grabit sa ia masuri fara precedent in drepturilor de proprietate industriala.
Printr-un decret semnat la 7 martie 2022 de primul ministru rus Mihail Mishustin au fost adoptate modificari la metodologia de despagubiri platite titularului dreptului de brevet industrial, atunci cand se decide sa se foloseasca inventia in Rusia, fara acordul titularului, relata Washington Post la 9 martie 2022.
Potrivit acestui act normativ, detinatorii de brevete din anumite state nu vor primi despagubiri din veniturile obtinute in Rusia din productia sau vanzarea de bunuri care folosesc solutiile inovative protejate de brevete.
Asta inseamna ca orice companie din Rusia va putea folosi un brevet de inventie in activitatea de productie, fara sa riste sa fie obligata la despagubiri pentru incalcarea drepturilor exclusive de exploatare.
Masura este o veritabila “nationalizare” pe teritoriul Rusiei a drepturilor de proprietate industriala conferite de brevete.
De aceasta incalcare de drepturi vor fi afectate companiile din cele 27 state membre UE, la care se adauga Monaco, Elvetia, Norvegia, Islanda, San Marino, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Australia, Coreea de Sud, Taiwan, Canada, Japonia, Noua Zeelanda, Albania, Macedonia, Muntenegru.
Agentiile de proprietate industriala din Rusia au trimis clarificari pe marginea acestui act normativ tuturor agentiilor de proprietate industriala din tarile ale caror companii ar putea fi afectate.
Intr-un comunicat primit de agentia Rompatent Design in data de 29 martie 2022 de la Liapunov&Co din St Petersburg, se arata, citez: “esenta decretului consta in aceea ca un brevet va putea fi folosit fara acordarea de despagubiri din veniturile din exploatare, doar daca este o situatie de urgenta recunoscuta si brevetul sa se refere la probleme de securitate nationala sau la protectia vietii si sanatatii cetatenilor”.
In acelasi comunicat se mai mentioneaza ca “decretul nu trebuie inteles ca fiind unul prin care sa se anuleze compensatiile pentru titularii de brevete in cazuri de incalcari de drepturi”. Acest decret nu permite nimanui din Rusia sa foloseasca un brevet apartinand unei companii din tarile listate, in situatii normale.
In opinia mea, decretul lasa loc de interpretari largi si se lasa la aprecierea autoritatilor invocarea acelor situatii de urgenta pentru asigurarea apararii si securitatii sau protejarea vietii sau a sanatatii cetatenilor, tocmai pentru a nu se mai acorda despagubiri companiilor ale caror brevete sunt utilizate.
Prejudiciile suferite de companiile titulare de brevet vor fi greu de cuantificat si imposibil de recuperat.
Cel putin in fata instantelor de judecata din Rusia".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 17 April 2022 14:34 -1
# Scorilo 17 April 2022 14:57 +5
# maxtor 17 April 2022 17:14 0
# Lechi 18 April 2022 14:19 -1