27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

S-A GASIT ACARUL PAUN – Seful Directiei Resurse Umane din Ministerul Justitiei a fost scos tap ispasitor in cazul mentinerii lui Marius Iacob ca adjunct al DNA cu incalcarea legii si sfidarea ICCJ. Directorul de la Resurse Umane a fost revocat din functie dupa ce demisia lui Iacob a fost “uitata” intr-un sertar la MJ. In paralel, ministresa Ana Birchall l-a sesizat pe Procurorul General Bogdan Licu. La SIIJ exista deja dosar de abuz in serviciu si delapidare

Scris de: Bogdan GALCA - GEORGE TARATA | pdf | print

5 August 2019 11:44
Vizualizari: 10648

Ceea ce am intuit ca se va intampla, s-a intamplat. Un functionar din Ministerul Justitiei a fost scos tap ispasitor in cazul mentinerii procurorului Marius Iacob (foto) in functia de adjunct al DNA, cu incalcarea grava a legii si sfidarea unei decizii definitive a Inaltei Curti, prin care acesta fusese sanctionat disciplinar, fapt care nu ii dadea dreptul de a ramane la conducerea parchetului anticoruptie.


Ministerul Justitiei a anuntat luni, 5 august 2019, revocarea din functie a directorului Directiei Resurse Umane, precum si sesizarea comisiilor de disciplina. Masura a fost luata dupa dezvaluirile facute de Lumea Justitiei in care am aratat ca demisia lui Marius Iacob, depusa la MJ dupa sanctionarea disciplinara, nu a plecat catre presedintele Klaus Iohannis pentru semnarea decretului de eliberare din functie, fiind “uitata” intr-un sertar. Totusi, este greu de crezut din punctul nostru de vedere ca un simplu functionar din Ministerul Justitiei, chiar si director fiind, indraznea sa incalce legea cu stiinta pentru Marius Iacob, fara sa aiba spatele asigurat de grei ai Sistemului, la randul lor interesati ca adjunctul DNA sa ramana in functie.

Pe de alta parte, pe langa revocarea directorului, ministresa Justitiei Ana Birchall a dispus si sesizarea Procurorului General Bogdan Licu pentru a efetua cercetari in legatura cu mentinerea lui Iacob ca adjunct al DNA cu incalcarea legii si sfidarea unei decizii definitive a ICCJ. Cel mai probabil, cauza va fi reunita cu dosarul de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) care vizeaza modul in care Marius Iacob a ramas la conducerea DNA cu incalcarea legii. SIIJ s-a sesizat din oficiu in 25 iulie 2019 si a deschis dosar in legatura cu modul in care Marius Iacob a fost tinut adjunct al DNA in mod nelegal, ancheta vizand fapte de abuz in serviciu si delapidare sub forma participatiei improprii si a complicitatii.

Iata comunicatul ministerului Justitiei:

"Ministrul justitiei a sesizat procurorul general interimar al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru efecturea de cercetari in cazul cererii de demisie a procurorului-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Marius Iacob, urmare a controlului dispus in baza Ordinului Ministrului Justitiei nr.3/63452/443/P/2019 din 22.07.2019.

Reamintim ca ancheta interna la Ministerul Justitiei a fost dispusa in regim de urgenta, exact in ziua in care ministrul justitiei a luat la cunostinta, urmare a solicitarii formulate de redactia Lumea Justitiei, conform careia cererea de demisie a lui Marius Iacob, semnata inca din 19.03.2019, nu a fost trimisa Administratiei Prezidentiale in vederea emiterii decretului prezidential de incetare a mandatului functiei de procuror-sef adjunct, potrivit legii.

Precizam ca in data de 24.04.2019, data preluarii de catre doamna Ana Birchall a mandatului de interimar la Ministerul Justitiei, aceasta lucrare figura in evidentele ministerului ca fiind rezolvata.

Alaturi de sesizarea procurorului general interimar, ministrul justitiei a dispus revocarea din functie a directorului Directiei Resurse Umane, sesizarea comisiilor de disciplina, precum si o serie de masuri pentru imbunatatirea activitatii Ministerului Justitiei”.

Ilegalitati in serie si complicitate in masa

Asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit, procurorul Marius Iacob a reusit sa ramana in functia de adjunct al DNA timp de patru luni fara a avea acest drept, in conditiile in care fusese sanctionat disciplinar, iar din acel moment nu mai putea sa ocupe o functie de conducere. Concret, Marius Iacob a fost sanctionat disciplinar cu “avertisment” de Inalta Curte in 18 martie 2018. A doua zi, 19 martie 2019, Marius Iacob si-a depus demisia. Aceasta a fost aprobata in 20 martie 2019 de catre ex-ministrul Tudorel Toader, care a semnat si cererea de revocare.

20 martie 2019 este momentul in care a inceput sa curga sirul de ilegalitati. Demisia lui Marius Iacob nu a fost trimisa de Ministerul Justitiei catre presedintele Romaniei Klaus Iohannis timp de patru luni. S-a intamplat acest lucru abia in 19 iulie 2019, dupa ce Lumea Justitiei a formulat o solicitare catre Ministerul Justitiei privind situatia lui Marius Iacob, ocazie cu care ministresa Ana Birchall sustine ca a aflat despre ceea ce se intampla. Lucrurile nu se opresc insa aici. Trimisa la Administratia Prezidentiala in 19 iulie 2019, demisia lui Marius Iacob nu a avut niciun efect intrucat presedintele Iohannis nu a semnat decretul de eliberare din functie, astfel incat adjunctul DNA si-a incheiat mandatul la termen, in 23 iulie 2019.

O scurta recapitulare:

-In 18 martie 2019, Marius Iacob a fost sanctionat disciplinar de catre ICCJ cu “avertisment”;

-A doua zi, 19 martie 2019, procurorul si-a inaintat demisia, care a fost trimisa la Ministerul Justitiei;

-Demisia a fost aprobata in 20 martie 2019 de ex-ministrul Tudorel Toader, care a semnat si cererea de revocare a lui Iacob din functie.

-Cu toate acestea, demisia lui Iacob nu a fost trimisa de Ministerul Justitiei presedintelui Klaus Iohannis in vederea semnarii decretului de eliberare din functie;

-Demisia a fost inaintata lui Iohannis de catre ministresa Justitiei Ana Birchall abia vineri, 19 iulie 2019, dupa dezvaluirile facute de Lumea Justitiei;

-Chiar si asa, Marius Iacob si-a incheiat mandatul de adjunct al DNA la termen, in 23 iulie 2019, in conditiile in care presedintele Iohannis nu s-a deranjat sa semneze decretul de eliberare din functie, devenind in acest fel complice la incalcarea legii.

Foarte grav este ca in tot acest timp procurorul Marius Iacob stia ca ocupa nelegal pozitia de adjunct al DNA, si ca astfel incaseaza bani corespunzator functiei de conducere, insa nu a facut niciun demers pentru a atrage atentia asupra starii de nelegalitate in care se afla. Mai mult, despre mentinerea nelegala a lui Marius Iacob ca adjunct al DNA au cunoscut si procurorii din CSM care au discutat situatia acestuia, admitand transferul la PICCJ initial si apoi solicitarea de ramanere la conducerea parchetului pana la expirarea mandatului. In loc sa sesizeze Ministerul Justitiei sau pe seful DNA Calin Nistor asupra acestei situatii, procurorii din CSM s-au spalat pe maini sustinand ca presedintele Iohannis nu a semnat decretul de eliberare din functie.

Totodata, seful DNA Calin Nistor a asistat impasibil la mentinerea lui Marius Iacob ca adjunct al DNA. Este drept ca nu il putea revoca pe acesta, insa avea posibilitatea la randul sau de a sesiza Ministerul Justitiei care sa faca demersuri pentru restabilirea legii. Tot asta putea face si Procurorul General al Romaniei Bogdan Licu, care de asemenea a ales sa tolereze starea de nelegalitate in care se afla Iacob, fiind greu de crezut ca nu stia ce se intampla cu adjunctul DNA.

Nu in ultimul rand, ancheta ar trebui sa il vizeze inclusiv pe presedintele Romaniei Klaus Iohannis, atat timp cat acesta a primit demisia lui Marius Iacob in 19 iulie 2019, dar nu a semnat decretul de eliberare din functie, permitand in acest mod ca adjunctul DNA sa isi duca la final mandatul in mod nelegal.

O singura revolta

Din intreg sistemul a existat o singura luare de pozitie in legatura cu incalcarile legii si sfidarea unei decizii definitive a ICCJ comise in cazul Iacob. Ea a apartinut judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina din CSM care au acuzat ca prin ramanerea lui Iacob ca adjunct al DNA in pofida deciziei definitive a ICCJ de sanctionare disciplinara cu „avertisment” - fapt care nu ii mai permitea sa ramana la conducerea parchetului si trebuia sa provoace revocarea imediata a acestuiaputerea judecatoreasca a primit o noua lovitura, fiind pur si simplu sfidata.

Iata scrisoarea judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina din CSM:

Scrisoare deschisa

cu privire la situatia nerespectarii unei hotarari judecatoresti in cazul domnului procuror Marius Iacob

Apreciata de unii, poate, drept nesemnificativa sau deliberat fiind indusa o astfel de perceptie, in contextul tumultuos actual al perioadei pe care sistemul judiciar o traverseaza, ziua de astazi nu poate fi decat una in care puterea judecatoreasca primeste o noua lovitura, fiind realmente sfidata.

23 iulie 2019 este ziua in care, in ciuda unei hotarari judecatoresti definitive pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, este practic suprimat unul dintre efectele sale ca urmare a trecerii timpului, a nepasarii, ignorantei ori chiar, mai grav, a coniventelor.

Este vorba despre decizia nr. 69 din 18 martie 2019 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Completul de 5 judecatori, prin care s-a aplicat numitului Iacob Marius Constantin, procuror-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie sanctiunea constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. m) teza a doua din Legea nr. 303/2004.

Care este efectul acestei hotarari in contextul discutiei de fata? Unul fara echivoc si prevazut de lege si anume, imposibilitatea detinerii unei functii de conducere de catre magistratul sanctionat, astfel cum dispune art. 51 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 303/2004, sens in care atributiile specifice functiei de conducere detinute ar fi trebuit sa inceteze de indata ce sanctiunea disciplinara a ramas definitiva.

In cauza evocata, procurorul sanctionat definitiv a formulat cerere de demisie inaintata ministrului justitiei la data de 19 martie 2019, moment de la care, insa, niciun alt demers nu a mai fost efectuat nici chiar de titularul solicitarii insusi, acesta acceptand sa ramana timp de 4 luni de zile intr-o functie de conducere pe care nu o mai putea detine potrivit legii, vulnerabilizand, astfel, increderea publicului in sistemul judiciar.

Apreciem ca domnul procuror Marius Iacob trebuia sa fie primul preocupat in efectuarea tuturor diligentelor pentru lamurirea situatiei sale de cariera, nefiind de conceput ca un magistrat sa tolereze mentinerea sa intr-o stare de nelegalitate.

Mai mult decat atat, domnul procuror Marius Iacob, in loc sa fie interesat in urgentarea lamuririi propriei cereri de demisie din functia de conducere, a preferat sa uzeze de dreptul de petitionare fata de Sectia pentru procurori solicitand el insusi, in dispretul unei hotarari judecatoresti definitive, amanarea transferului la o alta unitate de parchet dupa expirarea functiei de conducere, acceptand implicit perpetuarea unei situatii contrare legii.

De altfel, desi incompatibil cu ocuparea in continuarea datei de 18 martie 2019 a unei functii de conducere, remarcam faptul ca domnul procuror Marius Iacob nu are nicio rezerva in a se manifesta in spatiul public in calitate de procuror-sef adjunct DNA, arogandu-si legitimitatea acestei functii, pentru a carei exercitare necorespunzatoare a fost sanctionat disciplinar in mod definitiv.

Precizam ca, desi in situatia de fata, s-a acreditat ideea unei rezolvari a situatiei ca efect a solicitarii de demisie din functia de conducere, in realitate, aceasta a constituit numai un pretext pentru eludarea prevederilor legale care impuneau masura revocarii de indata din functia detinuta a procurorului sanctionat.

In acest sens, constatand mentinerea starii de nelegalitate in ocuparea functiei de conducere de catre domnul procuror Marius Iacob, niciunul dintre subiectii de sezina ai ministrului justitiei in declansarea procedurii de revocare si, astfel, a intrarii in legalitate prin respectarea unei hotarari judecatoresti definitive si a legii, nu a manifestat nicio preocupare sau diligenta in clarificarea situatiei, creand, cel putin, perceptia unei complicitati. Astfel, procurorul sef DNA si procurorul general al Romaniei au tolerat cu buna stiinta aceasta stare de nelegalitate, pe care au girat-o prin inactiune si prin neindeplinirea atributiilor legale de control si coordonare a activitatii procurorilor aflati in subordine, inclusiv pe latura administrativa.

Si aceasta cu atat mai mult cu cat, procurorul Marius Iacob a fost sanctionat definitiv pentru nerespectarea unor dispozitii cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul Parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ, prevazute de lege sau regulamente, imprejurare ce-l facea cu atat mai mult incompatibil cu functia de conducere in care a fost pastrat cu nesocotirea legii. Ne intrebam, asadar, cum poti fi pastrat intr-o functie administrativa de conducere in conditiile in care esti sanctionat definitiv tocmai pentru ineficienta gestionare a atributiilor acestei functii?

Deloc straina de aceasta situatie nu este, apreciem, nici Sectia pentru procurori din cadrul CSM, care, la data de 25 iunie 2019 accepta ca domnul procuror Marius Iacob se afla inca in exercitiul functiei, dispunand amanarea transferului acestuia la PICCJ pana la data de 23 iulie 2019, data expirarii mandatului de conducere. In conditiile in care existenta hotararii judecatoresti definitive de sanctionare a domnului procuror Marius Iacob obliga Sectia pentru procurori sa se preocupe, in calitate de organ administrativ responsabil cu gestionarea carierei procurorilor, de intrarea imediata in legalitate, aceasta a ramas in pasivitate, contribuind implicit la perpetuarea starii de nesocotire a unei hotarari judecatoresti definitive si a legii.

Desi ar putea fi invocata lipsa explicita a unei prevederi legale care sa acorde Sectiei pentru procurori a CSM posibilitatea luarii unei masuri directe in aceasta situatie, consideram ca o atare imprejurare nu inlatura obligatia Sectiei de a veghea la respectarea legii.

Am luat act de demersurile administrative ale ministrului justitiei de recuperare a traseului cererii de demisie formulata de domnul procuror Marius Iacob si asteptam lamurirea urgenta a situatiei generate.

Cerem, in plus, implicarea tuturor autoritatilor care vegheaza la bunul mers al justitiei sa se sesizeze pentru a aduce toate clarificarile necesare, a stabili responsabilitatile si masurile ce se impun si a asigura ca, pe viitor, astfel de manopere impotriva actului de justitie nu vor mai fi ingaduite.

Fara a constitui o nesocotire a principiului separarii carierelor, principiu pe care, de altfel, l-am sustinut permanent, prezentul demers reprezinta tocmai o dovada a respectarii acestuia, insa nu putem sa nu semnalam faptul ca, astazi, suprematia unei hotarari judecatoresti definitive a fost practic anihilata, conducand la o atingere grava adusa independentei puterii judecatoresti.

judecator Gabriela Baltag

membru ales CSM

judecator Evelina Oprina

membru ales CSM”

Comentarii

# Cetateanul date 5 August 2019 12:17 +7

A facut si desfacut destule. Trebuia sa stie de hartia aia? Are net si citeste luju? A facut vreo nota scrisa? Raspunsul e NU la toate! Cat despre raspundere....LEGEA 90...zice ca secretarul general raspunde de gestiunea resurselor umane. Deci?? PS Revocarea amaratei vine si pe fondul vechilor dusmanii ale noii consiliere a genuncheresii... Vorba Chiorului...baaa, ce dracu, ne luati de prosti?

# DODI date 5 August 2019 13:36 +7

Să nu-l uităm pe cretinul nr. 1 al țării care, dacă trăia în România, ar fi știut de sancționarea disciplinară a lui Iacob și ar fi trebuit să ceară respectarea legii. Ori ciolanis este primul om din țară care nu respectă legea, care încalcă tratatele internaționale și care, în general, face orice numai pentru binele personal. Chiar dacă pentru asta calcă în picioare mândria, binele și interesul românilor.

# Basicuta date 5 August 2019 14:13 +5

Cum adica revocarea ! Bai smecherilor, normal e demisia din sistem, si cercetarea penala pt abuz! Altii fac puscarie pt muuult mai putin decat abuzul asta imens! Si nu l uitati nici pe Iacob pt imbogatire fara justa cauza, stia ca e revocat dar smecherul pe banipublici e ...

# ioan date 5 August 2019 15:17 +4

Ne miram degeada,de tot ce se intampla ,in toate domeniile,daca am acceptat si nu am reactionat in nici un fel ,cand a inceput sa fie incalcata insasi Constitutia de catre sefi ai institutiilor centrale,fara nici o consecinta.Au facut si o vor mai face si atii fiindca se poate,pana vor ajunge sa isi faca singuri dreptate.Nu mai e mult

# Pintea date 5 August 2019 15:29 +7

Cercetari in legatura cu ” mentinerea lui Iacob ca adjunct al DNA cu incalcarea legii si sfidarea unei decizii definitive a ICCJ”? Pai, inseamna ca toate actele semnate de Iacob, inclusiv fluturasii de salariu sant nule?? Hippi-sta s-a speriat: eu va protejez pe voi si zbor eu! Probabil ca Iacob a facut deja ce avea de facut, o fi dus si documente pe acasa, poate dosarele lui Johannis. Vinovatul ispasitor si-a pierdut functia dar nu si slujba! Ar trebui sa vorbească, sa spună cine l-a instigat la ispășire!

# Basicuta date 5 August 2019 16:49 +5

E urgenta nevoia unei unei cercetari a curtii de conturi sa vada poporul cum justifica Iacob si sefii din parchete insarea ilegala a salariului de mii de euro a lui Iacob.chiar suuntem curiosi ce o sa gaseasca auditorii acolo...e penala rau

# unul din lumea cea mare date 5 August 2019 17:14 +8

MERMELEALA DIN MERMELICA ESTE CA SI CASA ORORILOR DIN CARACAL TOATA JUSTITIA/I DINCA!!!!!!

# adria nicol date 5 August 2019 18:39 +4

Fiti toleranti ! Sunt ocupati cu insultele si denigrarea guvernului , cu sabotarea oricarei initiative , sunt ocupati cu pregàtirea unei MANIFESTATII PASNICE , CA ANUL TRECUT ! BUBUIE RETELELE DE SOCIALIZARE DE ANUNTURI ÎMBIETOARE LA LINISTE SI ÏNFRATIRE! DIDE SI BOT SI CEL ÎN CHILOTI LA METROU VA VOR OFERI PISCOTURI SI ZÂMBETE SI URARI DE SANATATE CA NU SE STIE ! SI CU DELCATETEA LOR PROVERBIALA VUR COTONOGI SI DA JOS GUVERNUL I . IL VOR PUNE PRIM MINISTRU PE PUDICUL SI PASNICUL BOGDAN I RARES ! DIDE-MINISTRUL LA MAI , BOT-MINISTRUL BUNELOR RELATII SI PE CEL ÏN CHILOTI LA METROU REPREZENTANTUL ROMÂNIEI PESTE TOATE HOTARELE !

# MN date 5 August 2019 19:56 +3

Nemernicilor, nu mai aveti nici un pic de onoare in voi . Reduceti omul la aparatul digestiv, la lacomie, la smechereli, la obtinerea de averi inimaginabile, la pensii absolu nesimtite. Nemernicir, plecati, lasati-ne in pace , lumea s-ar descurca mult mai bine fara voi.

# escu date 6 August 2019 08:34 +3

Cred că este o măsură corectă. Se știe că șefii din resursele umane (sectorul suflete, cum zic unii) sunt cei mai mari sforari într-o instituție. Dar asta cu acceptul șefilor. Acum trebuie văzut care este șeful din minister care a dat gir acestei mânării.

# imun/teanu date 6 August 2019 09:06 +3

Farse! Comedia dell'arte, cu Colombine si Arlechini. Marius, arlechin devotat colombinei Codruta, acum si-a luat colombina pe Ana. Cat de periculos este "insul" ii rezulta din perindarea carierei pe scheletul nedescoperitei Elodii. Mereu din functie-n functie "mers pe sipca" "nevazut-necunoscut" ca un Louis de Funes inselandu-l pe politistul Parjou. Ar fi doar "comedii", daca in urma n-ar fi si urme de sange /ma rog!, la pORC-orori performante! Cu recunoastere "merite" prin deja traditionalele pensiOAIE umflate cu pompa de flit.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva