8 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SA CREDEM? – Directia Nationala Anticoruptie sustine ca nu asculta ilegal. DNA enumera realizarile noului sef al institutiei, Calin Nistor, fara sa spuna insa nimic despre deficientele constate de inspectorii CSM in activitatea acestuia

Scris de: L.J. | pdf | print

10 March 2013 20:43
Vizualizari: 5156

 

Directia Nationala Anticoruptie a iesit public, duminica seara, 10 martie 2013, cu mai multe precizari in legatura cu mentiunile pe care judecatoarea Irina Lazar de la Tribunalul Arges le-a facut in sentinta prin care fostul director al Agentiei Nationale a Medicamentelor, Daniel Boda, a fost achitat, mentiuni care priveau anumite practici ale procurorilor DNA Pitesti, structura condusa de noul sef al DNA, Calin Nistor. Astfel, DNA neaga faptul ca in dosar ar fi fost realizate interceptari ilegale, asa cum a sustinut judecatoarea Lazar, si precizeaza ca acestea au fost facute in baza autorizatiilor emise de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Tribunalul Arges.


De asemenea, in acelasi comunicat de presa, DNA se refera si la plangerile penale depuse impotriva lui Calin Nistor, dar si la raportul Inspectiei Judiciare a CSM redactat in urma controlului efectuat la DNA Pitesti. In legatura cu acest din urma aspect, DNA scoate in evidenta realizarile lui Calin Nistor, fara sa spuna insa vreun cuvant despre deficientele in activitatea acestuia, constatate de inspectorii CSM.

Prezentam comunicatul DNA:

Cu referire la anumite afirmatii vehiculate in spatiul public privind presupuse „interceptari telefonice ilegale” care ar fi fost efectuate in dosare de coruptie instrumentate de Serviciul teritorial Pitesti, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa faca urmatoarele precizari:

In niciun dosar, asadar nici in dosarele penale instrumentate de procurorul Calin Nistor, DNA nu a efectuat interceptari telefonice ilegale.

Cu referire la dosarele vehiculate mass media, atat in cauza in care a fost trimis in judecata presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, impreuna cu alte persoane (vezi comunicat nr.535 din 31 august 2011), cat si in cauza in care a fost trimis in judecata presedintele Consiliului judetean Arges (vezi comunicat nr. 337 din 18 mai 2011) pentru toate posturile telefonice de la care s-au efectuat convorbiri, au existat autorizatii de interceptare emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Tribunalul Arges.

De altfel, fata de solutia de achitare dispusa de doamna judecator Irina Lazar, in cauza prim mentionata, procurorii DNA au declarat apel care se va judeca la Curtea de Apel Pitesti. In ceea ce priveste motivarea sentintei dispuse de judecatoarea Irina Lazar, ale carei pasaje sunt reproduse in mass media, in acest moment DNA nu poate sa faca nici un fel de aprecieri publice privind validitatea argumentatiei, deoarece aceasta sentinta a fost atacata cu apel. Prin urmare, punctele de vedere ale DNA vor fi exprimate strict in cadru procesual, in cursul judecarii apelului.

In ceea ce priveste a doua cauza mentionata, dosarul a fost stramutat de inalta Curte de Casatie si Justitie la Tribunalul Bucuresti, alfandu-se in curs de judecare la aceasta instanta.

Referitor la plangerile formulate impotriva domnului Nistor Calin, procuror sef Serviciu teritorial Pitesti, precizam ca orice persoana are dreptul sa formuleze sesizari si petitii, acest drept, reglementat in Constitutia Romaniei, neputand fi ingradit. Potrivit legii, procurorul este independent sa dispuna solutia pe care o apreciaza ca fiind legala si temeinica. Aducerea in atentia opiniei publice a acestei imprejurari a fost facuta de avocata Ingrid Alexandrescu, persoana care a mai formulat astfel de sesizari fata de procurorul Nistor Calin. Ulterior, acestea au fost solutionate de procurorul competent, apreciindu-se ca fapta nu exista.

De altfel, avocata Ingrid Alexandrescu a afirmat public, ca in anul 2008, procurorul Nistor Calin a fost cercetat de Inspectia judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii, ca s-ar fi cerut sanctionarea disciplinara a domniei sale si ca unele dosare i-ar fi fost luate si repartizate altor procurori. Subliniem ca aceste afirmatii nu au niciun corespondent in realitate.

In ceea ce priveste Raportul Inspectiei judiciare referitor la activitatea Serviciului teritorial Pitesti, condus de domnul procuror Calin Nistor, acest document precizeaza ca „activitatea desfasurata in perioada 2011 – primul trimestru 2012 poate fi apreciata ca fiind buna”. Astfel, raportul subliniaza „solutionarea unor cauze complexe cu prejudicii importante”, faptul ca „nu au fost inregistrate restituiri sau achitari, buna pregatire a procurorilor Serviciului teritorial Pitesti, a ofiterilor de politie judiciara, precum si capacitatea acestora de a desfasura un mare volum de activitate, respectarea dispozitiilor legale in cauzele in care s-au constat prejudicii". De altfel, si bilantul de activitate al DNA pe anul 2012, releva ca „Serviciul teritorial Pitesti a continuat o activitate eficienta, cu cresteri la principalii indicatori statistici, respectiv, cauze de solutionat si solutionate, inclusiv a solutiilor pe fond dispuse, a numarului de rechizitorii si de inculpati trimisi in judecata". Astfel, in anul 2012, Serviciul teritorial Pitesti a emis 18 rechizitorii privind 67 inculpati, din care 13 arestati preventiv.

Referitor strict la activitatea procurorului Nistor Calin, in perioada in care a lucrat la DNA, acesta a solutionat un numar consistent de dosare penale finalizate cu decizii definitive de condamnare, ale caror comunicate pot fi accesate la sectiunea „COMUNICATE/condamnari definitive”. Exemplificam in acest sens:

- dosar secretar de stat in ministerul Economiei (comunicat 9 iulie 2012);
- dosar presedinte al unei organizatii de partid judetene (comunicat 10 noiembrie 2011);

- dosar director al Directiei comerciale din cadrul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO) (comunicat 26 mai 2010);

- dosar presedinte Banca Internationala a Religiilor (comunicat 4 aprilie 2011);

In afara de acestea, au mai fost condamnate definitiv persoane care, la data savarsirii faptelor, aveau calitatea de ofiteri de politie, functionari in cadrul ANAF, avocati, directori de institutii publice etc. De asemenea, procurorul Nistor Calin a efectuat urmarirea penala si dispus trimiterea in judecata intr-un numar de circa 45 de dosare, care pot fi accesate la sectiunea COMUNICATE/urmarire penala, intre care exemplificam:

- dosar fostul director general Transgaz (comunicat 5 noiembrie 2007);
- dosar fost primar al municipiului Craiova (comunicat 19 martie 2010);
- dosar director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (O.C.P.I.) Arges (in perioada 2005 – 2008), fost deputat in Parlamentul Romaniei (comunicat 16 iunie 2010);

- dosarele privind coruptia in arbitrajul de fotbal;

- dosar director coordonator al Garzii Financiare – Sectia Arges (comunicat 15 octombrie 2010);

- dosar Presedintele consiliului judetean Arges (2 dosare);

- dosar fost director filiala bancara Ramnicu Valcea (comunicat 28 martie 2012 si 20 octombrie 2010);

- dosar secretar general in cadrul Ministerului Sanatatii (comunicat 9 noiembrie 2011)”.

Comentarii

# ADEVARUL date 10 March 2013 21:54 +12

EU SUNT DE PARERE CA PROBLEMELE DE TEORIA PROBABILITATILOR NU AU CE CAUTA IN JUSTITIE.ASPECTELE IMPORTANTE SUNT SI RAMAN CORUPTIA GENERALIZATA(DE SISTEM)EXISTENTA LA TOATE NIVELELE,PE CARE D.N.A-UL SE FACE CA NU O VEDE-OBISNUINTA DE PE VREMEA LUI DANIEL MORAR,A CARUI PASIVITATE A PUS SI PUNE ROMANIA IN PERICOL...LA TOT PASUL.DIN CAUZA DNA-ULUI SUNT ATATIA HOTI CARE SUG MADUVA TARII,VOI SUNTETI NISTE PROSTI SI JUMATATE ACOLO,DEGEABA ASCULTATI SI SANTAJATI UN JUDECATOR SAU UN ALT INAMIC DE-AL VOSTRU,CATA VREME IN ROMANIA DNA-UL VOSTRU ARE UN ROL DECORATIV SI DE PROTEJARE A INFRACTORILOR.

# ADEVARUL date 10 March 2013 21:56 +15

p.s. SA VA FIE RUSINE LA TOTI DIN SISTEMUL JUDICIAR,IN FRUNTE CU DNA-UL,VOI LUATI BANII DE POMANA-VA BATETI JOC DE ROMANIA.

# Sebastian date 10 March 2013 22:00 +16

Cred ca ar trebui sa rugam un doctrinar in materia dreptului procesual penal a ne raspunde la urmatoarea intrebare: Ce act este mai credibil: o hotarare judecatoreasca de prima instanta, care nu este definitiva, sau comunicatul Ministerului Public, parte in procesul penal, care a atacat cu apel respectiva hotarare? :-) ;-)

# 123321 date 10 March 2013 22:29 +7

Fara sa intru in vreo polemica, Ministerul Public nu este parte in procesul penal, ci este participant la procesul penal. O scurta privire aruncata asupra art.23 si 24 Cod de procedura penala, ne confirma acest lucru.

# 123321 date 10 March 2013 22:31 +3

Fara sa intru in vreo polemica, Ministerul Public nu este parte in procesul penal, ci este participant la procesul penal. O scurta privire aruncata asupra art.23 si 24 Cod de procedura penala, ne confirma acest lucru.

# Sebastian date 10 March 2013 22:53 +9

Multumesc pentru observatia formulata de dumneavoastra. Cer scuze pentru inexactitatea regretabila din scriitura mea. Chiar va rog si pentru viitor sa-mi atrageti atentia, daca savarsesc erori. Am folosit exprimarea eronata dorind sa evidentiez un lucru. Anume existenta unui interes procesual, de vreme ce legea procesuala permite *participantului la procesul penal* sa utilizeze o cale de atac. Ceea ce ar putea crea o *usoara* suspiciune de subiectivism de apreciere.

# ARGUS date 10 March 2013 22:29 +8

Mai Sebastiane,nu cred ca pui bine problema.Avem o solutie provizorie si o comunicare a DNA.Nici una nici alta nu sunt batute in cuie.Hotararea poate fi modificata(in mod cert,dupa cum merg treburile) iar comunicatul DNA nu este credibil. in totalitate(prin partile lui esentiale).Daca hotararea ramane asa pana la sfarsit,ai raspunsul.Daca nu ramane asa,oricum comunicatul ramane tot putin credibil.Deci,sa ne raspundem singuri,fara sa apelam la doctrinari.Te salut

# Sebastian date 11 March 2013 10:31 +6

Draga Argus, reiterez intrebarea, straduindu-ma sa exprim mai clar ideea pe care am dorit sa o transmit. Ce este mai credibil? Un act procesual-o hotarare judecatoreasca, chiar nedefinitiva-, dar emanata de o autoritate judiciara-instanta-, prezumata legal a reprezenta un echilibru procesual intre functiile procesuale ale procesului penal, sau un comunicat de presa emis de un *participant la procesul penal*, titular al functiei acuzarii?

# ARGUS date 10 March 2013 22:52 +10

Pentru 123321,fara a intra in polemica.da,este adevarat ca strict procesual ,procurorul nmu este parte in procesul penal.El participafie obligatoriu,fie cand conmsidera necesar.Dar,in limbajul neconventional,de conjunctura,multi dintre noi vorbim de procuror ca parte in porces.In fond,dupa ce a sesizat instanta cu rechizitoriu,procurorul devine parte in poces.El are aceleasi drepturi ca celelalte parti(art.23,24 C.pr.penala) si ,in afara faptului ca sta mai aproape de complet si la acelasi nivel,in mod normal procurorul nu ar trebui sa aiba drepturi mai largi decat partile.Probabil daca o sa cautam prin cod ori alte acte normative cu prevederi penale,am putea gasi oaresice drepturi largite a;le procurorului,dar,tot probabil,acestea decurg din competentele sale.Opinia mea:procurorul nu trebuie sa aiba in fata instantei alte drepturi decat partile,el trebuie sa stea alaturi de avocati,cererile sale sa fie motivate cu argumente solide si la fel cu contrargumente la ceea ce zic avocatii si nu sumare in ideea ca orcum instanta ii da dreptate si sa fie in mod cagtegoric independent in concluziile sale.

# un nene date 10 March 2013 23:29 +10

Corect Argus! Ai un like! Ce e aia participant? Procurorul declanseaza procesul penal. Tragerea la raspundere penala este o actiune care apartine statului. Plastic spus, procurorul este echivalentul reclamantului din civil, adica el supune judecatii pretentia. Chestia asta cu participantul este o prostie pe care nu am inteles-o niciodata. Aduce a ceva accesoriu. Procurorul este foarte important intr-o societate democratica, asa ca nu poate fi accesoriu. Insa, odata initiata judecata penala, ai dreptate, el trebuie sa stea la acelasi nivel cu avocatul. Nu e o chestiune de bancuta, mai sus sau mai jos, ci argumentul lui contra argumentului inculpatului sau avocatului (daca inculpatul are). Si ce conteaza cel mai mult, argumentelor sa li se acorde aceeasi atentie ... insa pentru asta trebuie schimbate mentalitati si invinse frici. Constat pe zi ce trece ca suntem mult sub nivelul societatii pe care a incercat sa o construiasca Justinian ... omenirea in general ....

# ARGUS date 10 March 2013 23:42 +4

CORECT NENE.Procedural putem schimba urgent ceva.Cu mentalitatile este mai greu.daca schimbam mentalitatea dispare si frica.Vezi tu mai nene,majoritatea magistratilor de astazi(hai sa ii includ provizoriu si pe procurori),politisti,functionari ai serviciilor secrete a facut scoala de astazi.dar metehnele sunt vechi.Nu ca pe vremea aialalta se faceau ilegalitati,abuzuri etc.dar astia de astazi au preluat de la cei vechi ce a fost rau.Nu au luat nimic din ceea ce a fost bun.Ajung la concluzia ca vechii magistrati erau niste ingveri in comparatie cu actualii.Care o fi explicatia?Am mai multe raspunsuri dar nu stiu daca acum este momentul.Poate in zilele viitoare,daca avem conjunctura favorabila.

# un nene date 11 March 2013 00:04 +4

Stii Argus! Cred ca o mare parte din vina o au profesorii nostri de penal, care nu si-au pus ordine in gandire si care asemenea picaturii chinezesti ne inoculeaza ideea ca intr-un raport juridic pot exista parti si participanti, adica mai ceva decat partile. Nu este nicio problema sa tratam inculpatul si parchetul, chiar in timpul urmaririi penale, ca fiind parti ale unui raport juridic, fiecare parte avand pachetul ei de drepturi si obligatii. Nu este o injosire a parchetului. Mai injositor mi se pare sa-i tratezi ca participanti la raporturile astea juridice, ca si cand ar exista raportul fara ei.

# Pitesteanu\' date 11 March 2013 05:06 +3

Comunicatul este adevarat cu singura erata ca Calin (scuzati cacofonia) Nistor nu a efectuat in viata lui o interceptare audio-video legala ...mai cercetati si cazul Dobrinoiu unde a interceptat persoane fara legatura cu faptuitorii, cu judetul AG, si cu faptele. In dosarul Penescu a interceptat avocatii din dos.fara autorizatie:Bogdan Dorcea, Radu Nistor, Rodica Folescu, Ion Grigoriu, pentru o astfel de fapta in Spania, judecatorul suprem Baltasar Garzón Real a fost exclus din magistratura si condamnat cu suspendare.

# IOAN DUSCAS date 11 March 2013 08:38 +7

ESTE FOARTE IMPORTANT CA TOT CE FACE DNA SA SE INSCRIE IN CADRUL LEGAL ! ESTE INTOLERABIL CA DNA SA FUNCTIONEZE PE LANGA LEGE !

# marius iacob date 11 March 2013 08:55 +4

daca se sustine ca odata cu sesizarea instantei prin Rechizitoriu, procurorul este parte ca si inculpatul, eu nu inteleg de ce instanta de fond sau apel trebuie sa predea dosarul la procuror pentru a edita motivele de apel sau recurs ??? inculpatul are doar dreptul de a studia dosarul la Arhiva instantei !!!

# anton date 11 March 2013 09:06 +4

De cand bantui pe aici ma simt ...ca cand... am luat dreptu\'. Din desbaterea de aici noi am inteles ca in proces exista judecatorul si restul lumii adica PROCURORU\' avocatii... Pe intelesul meu procurorii ie aia care o paraste pe Viorica la judecator si apoi vrea sa stea la masa cu judecatorii. Pe cale de consecinta (sunt tare, nu ?) daca eu o dau in judecata pe Viorica pot sa iau si eu un scaun colo sus ?. Daca este asa .......e rau (parerea mea) . Daca nu....atunci onorati judecatori punetii dracu odata la locul lor.

# hehe date 11 March 2013 16:52 0

logica ta este de fier. i-as putea reprosa numai premisa gresita de la care porneste...apoi nici daca ai fi procuror nu ai putea sta acolo, pentru ca poate ar trebuie sa te abtii, daca nu te ai bine cu viorica... apoi nici cu gramatica nu stai prea bine...de fapt cu ce te ocupi tu pe aici? :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

# pro pacuraru date 11 March 2013 11:41 +3

Calin Nistor a fost \"felicitat\" de fostul ministru al Muncii, Paul Pacuraru http://www.gherilaurbana.ro/index.php/dosare/832-clin-nistor-a-fost-felicitat-de-fostul-ministru-al-muncii-paul-pcuraru.html

# guru justitiei date 11 March 2013 11:51 +5

justitia romana este compromisa la fel ca o curva iesita la pensie,pentru care argumentele si solutiile nu au sens deoarece le stie ea pe toate cate le-a rontait la viata ei-procurorul este cocotat langa judecator deoarece judecatorul este fie surd,fie corupt,i-a dati-i jos pe procurori din corcodus ca le-ati dat un deget si v-au luat toata mana,asta daca nu sunteti niste javre odioase cum se pare ca sunteti,mai judecatorilor draga-iar avocatilor care nu inteleg ca in justitie nu este loc de compromis : MUE.

# anton date 11 March 2013 14:34 +5

Mi-e teama ca din cauza unor nenorociti , base , covesi, morar si Jumate din CCR, justitia romana este compromisa astfel ani de acum incolo chiar daca sunt aruncati la gunoi coruptii si ramanem numai cu cei mai cinstiti judecatori si procurori asupra oricarei decizii va plana -prezumtia de coruptie- de care vor profita cei cu adevarat corupti, criminali etc.Prefer insa o justitie dura dar , nu numai pe lege ci pe cinste. Asta se poate realiza daca procurori fac un pas inapoi ,denunta si ei coruptia din procuratura si dupa exemplul judecatorilor fac si ei curat in ograda lor si apoi pe picior egal la aplicarea legii sa puna noi baze ale statutului judecator/procuror.

# omu e inainte de toate date 15 March 2013 01:06 0

Aici de fapt este un razboi personal... dar nu spune nimeni de la ce a pornit! Si eram atat de linistiti ca judet, magistrati si procurori:(( :cry: Va da providerul Ip ul meu...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.01.2025 – O fosta procuroare s-a plictisit dupa doar 10 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva