SA-I VEDEM ACUM PE TRADATORII DIN CSM - Judecatoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea le cere membrilor CSM sa se pronunte public cu privire la necesitatea reglementarii procedurii de revocare: “Fiecare membru din CSM, la nivel individual, sa comunice public daca sustine sau nu necesitatea legiferarii modului de revocare a membrilor CSM alesi... In campania pentru alegerea in CSM multi dintre dumneavoastra ati spus expres ca o asemenea modificare legislativa este necesara”
Judecatoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea (foto) le cere membrilor CSM sa se pronunte in mod public in legatura cu solicitarea adresata catre Parlament privind reglementarea procedurii de revocare a membrilor Consiliului. O solicitare care este primul pas pentru remedierea unei anomalii, in conditiile in care in prezent membrii CSM nu raspund pentru deciziile luate, iar tot mai multi magistrati, in special judecatori, s-au declarat nemultumiti de prestatia anumitor colegi de-ai lor pe care i-au trimis in Consiliu si care au tradat ajungand sa faca jocuri politicie sau de interes personal.
In momentul de fata, membrii CSM sunt imposibil de revocat in conditiile in care prin Decizia CCR 196/2013 prevederile art. 55 alin. (4) si (9) din Legea 317/2004 au fost declarate neconstitutionale, iar respectivele prevederi nu au fost puse in acord nici pana azi cu decizia CCR. Florica Roman le aminteste celor din CSM ca atunci cand erau in campanie pentru a fi alesi, au primit votul de incredere si pentru ca au sustinut modificarea legii care sa reglementeze motivele si procedurile de revocare a membrilor Consiliului. Judecatoarea Roman atrage atentia ca in lipsa acestei prevederi legislative, prin care membrii alesi din CSM sa poata fi revocati, raspunderea acestora in fata celor care i-au trimis in Consiliu nu exista.
Iata scrisoarea trimisa de judecatoarea Florica Roman membrilor CSM luni, 23 octombrie 2017:
“Pe data de 23 octombrie 2017 am adresat o solicitare atat Plenului CSM cat si fiecarui membru al Consiliului sa se pronunte cu privire la necesitatea legiferarii modului de revocare a membrilor alesi din CSM.
Solicitarea aceasta vine dupa ce, 'pe data de 16.10.2017, 15 judecatori de la Curtea de Apel Oradea au solicitat Parlamentului Romaniei sa initieze si sa adopte in regim de urgenta un proiect de lege distinct pentru punerea in acord cu prevederile constitutionale a art. 55 din Legea 317/2004, care sa reglementeze motivele si procedurile de revocare a membrilor magistrati – judecatori si procurori – alesi in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)'.
Initiativa celor 15 judecatori a fost sustinuta si de adunarea generala a judecatorilor de la Curtea de Apel Oradea care a avut loc pe data de 17.10.2017.
Modificarea respectiva este imperativa si urgenta dat fiind ca, prin Decizia CCR 196/2013, prevederile art. 55 alin. (4) si (9) din Legea 317/2004 au fost declarate neconstitutionale, iar respectivele prevederi nu au fost puse in acord cu decizia CCR de 4 ani de zile.
In lipsa acestei prevederi legislative, prin care membrii alesi din CSM sa poata fi revocati, raspunderea membrilor CSM in fata celor care i-au ales nu exista.
Multi dintre actualii membri alesi din CSM, atunci cand au candidat, au sustinut expres ca o asemenea modificare legislativa este necesara.
Pentru referinta, postez alaturat textul integral al scrisorii trimise CSM.
Magistratii care doresc sa sustina necesitatea legiferarii modului de revocare a membrilor alesi din CSM imi pot scrie pe adresa de email floricaroman10@gmail.com.
******************************************************************************
23 octombrie 2017
CATRE
CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
In atentia
Doamnei presedinte Mariana Ghena
Fiecarui membru al CSM
Trimis prin email secretar_general@csm1909.ro, cu rugamintea de a fi remis fiecarui membru CSM
Subsemnata Florica Roman, judecator la Curtea de Apel Oradea, prin prezenta va solicit urmatoarele:
1. Pronuntarea de catre Plenul CSM a unei hotarari privind necesitatea legiferarii modului de revocare a membrilor alesi in CSM;
2. Fiecare membru din CSM, la nivel individual, sa comunice public daca sustine sau nu necesitatea legiferarii modului de revocare a membrilor CSM alesi.
Solicitarea prezenta vine in urma faptului ca, pe data de 16.10.2017, 15 judecatori de la Curtea de Apel Oradea au solicitat Parlamentului Romaniei sa initieze si sa adopte in regim de urgenta un proiect de lege distinct pentru punerea in acord cu prevederile constitutionale a art. 55 din Legea 317/2004, care sa reglementeze motivele si procedurile de revocare a membrilor magistrati – judecatori si procurori – alesi in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
A doua zi, pe data de 17.10.2017, adunarea generala a judecatorilor de la Curtea de Apel Oradea a hotarat sustinerea initiativei celor 15 judecatori.
O asemenea modificare este imperativa si urgenta dat fiind ca, prin Decizia CCR 196/2013, prevederile art. 55 alin. (4) si (9) din Legea 317/2004 au fost declarate neconstitutionale, iar respectivele prevederi nu au fost puse in acord cu decizia CCR de 4 ani de zile.
Cu toate ca art. 1 alin. (2) din Legea 317/2004 prevede expres ca 'membrii Consiliului Superior al Magistraturii raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului', in lipsa unei proceduri de revocare raspunderea membrilor CSM in fata celor care i-au ales nu exista.
Mentionez faptul ca in campania pentru alegerea in CSM multi dintre dumneavoastra ati spus expres ca o asemenea modificare legislativa este necesara.
In aceste conditii, este imperativ ca, atat Plenul CSM, cat si la nivel individual, ca membrii in CSM, sa va exprimati pozitia daca sustineti necesitatea punerii in acord cu decizia CCR a art. 55 din Legea 317/2004, astfel incat membrii alesi din CSM sa poata fi revocati de catre cei care i-au votat.
Anexez prezentei cereri solicitarea celor 15 judecatori de la Curtea de Apel Oradea adresata Parlamentului.
Cu stima,
Judecator Florica Roman”
Foto: ebihoreanul.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 24 October 2017 14:11 +8
# Felicitari 24 October 2017 19:28 +1
# Alin 24 October 2017 14:19 +1
# Un dac la Roma 24 October 2017 17:53 +2