13 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SANTAJ FISCAL – Guvernul ameninta executorii prin OUG sa nu mai puna in executare silita hotararile judecatoresti cu banii magistratilor, caci vor fi dati afara din profesie si li se vor face dosare penale: “Continuarea executarii silite dupa suspendarea de drept si pana la incetarea acesteia constituie abatere disciplinara si poate fi sanctionata, in functie de gravitatea faptei, cu excluderea din profesie, daca faptele nu intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni” (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 December 2023 15:33
Vizualizari: 9352

Halucinant: Guvernul ameninta executorii ca ar putea fi dati afara din sistem si chiar li se vor face dosare penale in cazul in care vor continua demersurile de executare silita pentru a pune in aplicare hotararile judecatoresti privind acordarea drepturilor salariale pentru magistrati si grefieri. Avertismentul este cuprins in proiectul de “Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru prorogarea unor termene” (click aici pentru a citi).


 

Astfel, in articolul care stabileste ca plata sumelor stabilite cu titlu de drepturi de natura salariala pentru personalul din sistemul justitiei prin hotarari judecatoresti definitive si acte administrative si neplatite pana la data de 31.12.2023 se realizeaza prin emiterea unor titluri de stat care se vor rascumpara de catre Ministerul Finantelor, esalonat pe o perioada de 7 ani in transe anuale egale, se mentioneaza ca orice executare silita a acestor sume nu poate incepe sau, dupa caz, se suspenda de drept la data de 31 decembrie 2023, iar executarea silita inceteaza de drept la achitarea ultimei rate din titlu de plata. In acest sens, orice demers prin care se continua executarea sillita si dupa suspendarea de drept sau incetarea acesteia reprezinta abatere disciplinara ce se poate sanctiona chiar cu excluderea din profesie. Asta in caz ca nu vorbim cumva despre infractiune.


Iata prevederile din proiectul de OUG in care Guvernul ameninta executorii (vezi facsimil):


Art. VIII - (1) Plata sumelor stabilite cu titlu de drepturi de natura salariala pentru personalul din sistemul justitiei prin hotarari judecatoresti definitive si acte administrative emise anterior intrarii in vigoare a prevederilor OUG nr. 99/2023, pentru punerea in aplicare a acestora si neplatite pana la data de 31.12.2023 se realizeaza prin emiterea unor titluri de plata conform prevederilor din prezenta ordonanta care se vor rascumpara de catre Ministerul Finantelor, esalonat pe o perioada de 7 ani in transe anuale egale.

(2) Prin derogare de la legislatia privind datoria publica, titlurile de plata emise prin sistemul trezoreriei statului potrivit alin. (1) sunt instrumente de datorie publica si nu sunt purtatoare de dobanzi.

(3) Titlurile de plata sunt nominale si netransmisibile.

(4) Fiecare ordonator de credite are obligatia de a stabili suma totala de plata restanta la data de 31.12.2023 pentru fiecare persoana in parte, cu dobanda aferenta pentru sumele rezultate din hotarari judecatoresti, calculata pana la acea data, defalcata in suma neta la care se adauga contributiile si impozitele datorate pentru perioada pentru care s-au acordat, inclusiv eventualele cheltuieli de executare si de judecata, si sa o comunice Ministerului Justitiei in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante. Pentru sumele stabilite prin acte administrative nu se datoreaza dobanda pana la data de 31.12.2023.

(5) In termen de maxim 30 de zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (4), Ministerul Justitiei centralizeaza datele pentru fiecare ordonator principal de credite in parte si transmite Ministerului Finantelor in vederea emiterii titlurilor de plata datele pentru fiecare persoana in parte, cu datele de identificare ale acestora si cu sumele defalcate conform alin. (4).

(6) Ministerul Finantelor emite si comunica titlurile de plata pentru fiecare persoana beneficiara in parte, pe baza datelor comunicate conform alin. (5) in termen de 60 de zile de la primirea acestora. Titlurile de plata cuprind suma neta la care se adauga contributiile si impozitele datorate pentru perioada pentru care s-au acordat, inclusiv eventualele cheltuieli de executare si de judecata daca este cazul.

Valoarea nominala a titlului de plata este egala cu suma neta comunicata de Ministerul Justitiei potrivit alin (4) inclusiv eventualele cheltuieli de executare si de judecata. Sumele reprezentand CAS, CASS si impozit pe venit aferente drepturilor prevazute la alin. (5) se cuprind in bugetele OPC in anul in care are loc rascumpararea si se vireaza la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si la buget fondurilor speciale, dupa caz, de catre acesta in contul beneficiarului.

(7) Ministerul Finantelor pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, rascumpara valoarea nominala din bugetul de stat, in sapte rate egale, incepand cu anul 2024, prin unitatile trezoreriei statului. Valoarea ratei anuale rascumparate de Ministerul Finantelor se actualizeaza cu indicele preturilor de consum aferent anului anterior celui in care se face rascumpararea, comunicat de Institutul National de Statistica, si constituie suma anuala care se plateste fiecarui beneficiar.

(8) Ministerul Justitiei si ordonatorii de credite prevazuti la alin. (4) raspund de corectitudinea datelor comunicate conform alin. (5) Ministerului Finantelor.

(9) Orice executare silita a sumelor prevazute la alin. (1), nu poate incepe sau, dupa caz, se suspenda de drept la data de 31.12.2023. Executarea silita inceteaza de drept la achitarea ultimei rate din titlu de plata.

(10) Continuarea executarii silite dupa suspendarea de drept si pana la incetarea acesteia constituie abatere disciplinara si poate fi sanctionata, in functie de gravitatea faptei, cu excluderea din profesie, daca faptele nu intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, iar actele de executare efectuate in acest interval sunt nule de drept.

(11) Constatarea si sanctionarea abaterii disciplinare se realizeaza in conditiile Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(12) In aplicarea prevederilor prezentului articol Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei elaboreaza norme metodologice de aplicare pe care le supun spre aprobare Guvernului prin hotarare”.

 


Comentarii

# maxtor date 13 December 2023 16:00 +427

actiune pauliana, poprire pe conturile guvernului si in baza legislatiei ue -alte daravele.(judecatorii nu au observat la timp ca prin salile de judecata sint cam multi politzai,inarmati:aia si-au luat tainul sau au fost pacaliti,oricum nu e bine)

# stelu date 13 December 2023 17:04 +647

Sponsorii guvernamentali pentru vaccinuri si armament aberant își pun judecătorii in cap instigând la nerespectarea deciziilor judecătorești?! Când prindeți politicieni prin instante PARADIȚI-I !!!.... S-a dat liber la paradit guvernanți/primari/parlamentari/președinți infractori

# X date 13 December 2023 18:05 +570

Este de noaptea mintii ! Asa ceva nu cred ca mai exista in vreo tara. Cei care sunt la pensie , in 7 ani pot muri . Le raman bani pentru primari si eventual vaccinuri. Este mai mult decât rusinos ! Sa ii voteze neamurile lor ia anul

# ciolace date 13 December 2023 18:06 +349

Vezi mai ciolace, cǎ-ti iau ǎştia balconul cu umbrelǎ cu tot!

# Cineva date 13 December 2023 18:34 +440

Acest articol VIII din proiectul de Ordonanță de Urgență încalcă orice norme de drept. Prevederile sale nu respectă Constituția aducând atingere dreptului le proprietate; nu respectă prevederile codului muncii - art.38 potrivit căruia un salariat nu poate renunța la drepturile ce i se cuvin prin lege; nu respectă prevederile celorlalte ordonanțe emise tot de Guvernul României, începând cu anul 2016, prin care acesta a eșalonat deja pe o perioadă de 5 ani plată drepturilor consfințite prin hotărâri judecătorești; reprezintă practic o încălcare a hotărârilor judecătorești aflate în faza procesuală a executării voluntare/silite ceea ce constituie infracțiune ..... O astfel de prevedere înscrisă într-un act normativ înseamnă practic desființarea statului de drept, desființarea puterii judecătorești și implicit va conduce la o perioadă de "anarhie" în care orice debitor va putea să refuze executarea obligațiilor chiar și după ce o creanță este stabilită în sarcina sa de către o instanță,..

# Cineva date 13 December 2023 18:46 +370

Continuare: Orice angajator va putea sa refuze plata drepturilor salariale către angajați, poate chiar orice condamnat sa refuze executarea de îndată a unei pedepse pentru că în momentul în care este condamnat îi încurcă planurile de viață. Indiferent câtă nemulțumire ar exista in societate fata de drepturile anumitor categorii nu aceasta este calea legală potrivită. Faceti reforme, faceți restructurări, faceți reorganizări, însă orice ați alege să faceți respectați obligațiile asumate. Ai stabilit niște drepturi atunci plătește la timp. Nu ai platit la timp atunci îți asumi că vei fi acționat în judecată și e posibil sa pierzi procesul, ai pierdut procesul și ai epuizat căile legale de atac atunci îți execuți obligația. Ca și debitor nu poți alege forma în care execuți ci poți doar să încerci să obții un acord al creditorului pentru o anumită variantă de executare. Nu poți tu ca stat (angajator/debitor) să nu respecți propriile reguli, pe care le impui tuturor persoanelor fizice...

# Cineva date 13 December 2023 18:55 +462

Continuare 2: Și juridice ce trăiesc/funcționează pe teritoriul tau, iar tu sa le incalci în multiple ocazii. Dezbinarea po******ției, învrăjbirea categoriilor socio-profesionale,..., sunt metode care au limite de eficiență atinse de mult în această țară, iar depășirea lor nu va face altceva decât să o distrugă. Poate că nivelul sumelor datorate a ajuns sa fie unul mare însă asta la urma urmei este consecința nerespectării pe o perioadă foarte lungă de timp a obligațiilor statului față de cetățenii/angajații săi. Unii poate se bucură când citesc că "îmbuibații" din Justiție nu își primesc drepturile pentru că au impresia că oricum sunt prea multe însă uită că la un moment dat inclusiv drepturile lor vor putea fi încălcate. Putea fi vorba de 1 leu, 100 de milioane de euro, un apartament, casă, teren... Sper că a avut un șir logic expunerea mea și pe cei care nu sunt de acord cu mine îi apreciez la fel de mult că și pe cei care au aceleași păreri cu condiția să își argumenteze poziția.

# Piticul date 13 December 2023 19:55 +273

Stat mafiot.

# santinela date 14 December 2023 06:16 0

OUG isi produce efectele instant asa ca degeaba va plangeti.NU va convine intrebati CCR si s-ar putea sa aveti surprize !

# Iulius Laurentiu date 14 December 2023 14:37 0

1. Hotărârile judecătorești și celelalte titluri executorii se execută de executorul judecătoresc ... 2. Poprirea se înființează la cererea creditorului ... 3. Instanța de executare soluționează cererile de încuviințare a executării silite ... Astia sunt nebuni ... daca executorul refuza sa infiinteze o poprire la cererea creditorului raspunde discilplinar/penal ... daca o pune in executare (conf. alegatiilor guvernantilor) raspunde disciplinar/penal ... Propun ca toate executarile silite sa se faca prin ,, Birou Executor Judecatoresc CIOLANU Marcel" - Adresă:Palatul Victoria, Piaţa Victoriei nr. 1, Sector 1, Bucureşti, cod postal 011791 - Telefon 40-21-314 34 00

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.12.2024 – Ponta, executat la cererea lui Portocala

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva