8 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SAPTE ANI LA DNA - Fostul sef al DNA, Daniel Morar, actual interimar la sefia PICCJ, a prezentant, satisfacut, bilantul celor doua mandate exercitate la anticoruptie. In mandatele sale, 24 de magistrati si 32 de avocati au fost deferiti Justitiei: ”Tine de factorul politic si de viitorul procuror sef al DNA daca procesul ramane ireversibil”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

10 October 2012 17:42
Vizualizari: 3736

 

Procurorul Daniel Morar (foto) interimar la conducerea Ministerului Public - pana in momentul numirii unui nou procuror general in locul lasat vacant de Laura Codruta Kovesi - si-a prezentat in 10.10.2012, bilantul celor sapte ani de mandat ca sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Mai zambitor ca altadata, purtand o cravata mov, Morar nu a vrut sa raspunda intrebarilor jurnalistilor, ci doar a facut o prezentare succinta a activitatii directiei pe care a condus-o timp de doua mandate, plus doua delegari, ultima fiind intrerupta prin incetare, ca urmare a preluarii interimatului la PICCJ. Astfel, Morar a declarat ca vrea sa inchida „un arc peste timp” si a concluzionat ca retinerea in anchetarea marilor corupti din mediul poitic, de care se vorbea in 2005, nu mai exista din punctul sau de vedere.


Morar s-a laudat la greu

Fostul sef al DNA a gasit prilejul sa explice tipologia infractiunilor pentru care au fost pronuntate hotarari definitive, aratand ca ministrii si secretarii de stat au fost inculpati pentru insusirea unor fonduri din minister sau au schimbat destinatia fondurilor ori au angajat diverse persoane. Vorbind despre demnitarii acuzati, Morar a spus ca ei au fost condamnati pentru interventii la diverse institutii publice - ministere, justitie, politie etc - cu scopul de a rezolva ilegal diverse probleme ori pentru finantare ilegala a partidelor politice. Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, prefecti si subprefecti au fost inculpati pentru fraudarea licitatiilor publice in favoarea unor persoane, subevaluarea bunurilor in diverse operatiuni comerciale (vanzare, ordine de executare silita), fraudarea fondurilor europene sau restituirea ilegala de imobile. In ce-i priveste pe cei 30 de magistrati si ofiteri de politie inculpati de DNA, acestia au primit condamnari definitive pentru emiterea de decizii in favoarea persoanelor care au platit mita sau influentarea in acelasi scop a colegilor in procesele penale sau civile.

De la ”preferential”, la ”uite ce-a facut Morar!”

Vamesii si ofiterii de politie de frontiera au fost inculpati pentru favorizarea altor persoane in traficarea de diverse produse (tigari, alcool), iar ofiteri de garda financiara si inspectori fiscali pentru fraudarea de licitatii publice, efectuarea de plati ilegale sau preferential catre diverse societati comerciale, indeplinirea de activitasi financire incompatibile cu functia, folosirea de informatii confidentiale obtinute in virtutea functiei lor pentru avantajul propriu.

Daniel Morar a declarat ca la inceputul mandatului sau procurorii antcioruptie instrumentau preferential dosare privind obtineri ilegale de credite, infractiune ulterior dezincriminata, mai putin faptele de coruptie la nivel inalt, iar venirea sa la conducerea DNA a determinat schimbarea strategiei anchetelor, in prezent procurorii instrumentand dosare din toata sfera lor de competenta. Fostul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a declarat ca in perioada 2006-2012 instantele au condamnat definitiv 90 la suta din persoanele deferite justitiei de procurorii DNA, dovedindu-se astfel calitatea actelor de urmarire si validitatea probatoriilor anchetatorilor. Totusi, procentul de aproape 10 % achitari din totalul trimiterilor in judecata este unul mare, dar niciun procuror nu a raspuns pentru modul in care a anchetat si acuzat persoane fata de care instanta, de multe ori, s-a pronuntat cu ahitari pentru inexistenta faptelor.

Cei mai numerosi inculpati DNA sunt politisti

Conform datelor prezentate la acest bilant, in perioada august 2005 - 1 octombrie 2012, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de coruptie, de asociere, asimilate sau in legatura cu faptele de coruptie. Aproximativ jumatate dintre acestea detineau functii importante: 11 demnitari (un prim-ministru, un ministru, doi senatori, sase deputati, un secretar de stat), 26 de primari, viceprimari si subprefecti, 12 judecatori, 11 procurori si un magistrat asistent, 164 de ofiteri de politie, 50 nde directori de companii nationale si institutii publice, 32 de avocati.

La bilant, Daniel Morar a tinut sa spuna jurnalistilor prezenti ca tine de factorul politic si de viitorul procuror sef al DNA daca procesul ramane ireversibil” si daca ”viitorul sef al Directiei va intelege sa tina anchetele departe de factorul politic „. El a precizat ca mentinerea indicilor si a luptei anticoruptie depinde de doi factori, unul este puterea politica ce are datoria sa mentina un cadru legislativ echilibrat si constant si care sa asigure resursa logistica si materiala, iar al doilea tine de noul management DNA, de noul sef al Directiei de de echipa pe care acesta si-o va face. El a sustinut ca atata timp cat politicul va fi tinut la distanta de anchetele de zi cu zi ale institutiei, "atunci totul ar trebui sa fie bine".

*Cititi aici Sinteza activitatii DNA in perioada 2005 - 2012

Comentarii

# fane date 10 October 2012 23:09 +4

dar de dosarul 67/p/2006 ce mai zice nea morarel ? i.a pierit glasul...

# ana date 10 October 2012 23:27 +4

pe cind "steaua republicii" PENTRU MERITE DEOSEBITE??

# Sanda date 10 October 2012 23:38 +3

Mare MINCINOS! PTIU!

# Cata date 11 October 2012 07:43 +4

ma scuzati da perceptia mea cind il vad pe acest individ este de personificare a prostiei si incompetentei... este o cerinta majora a statului bassist: promovarea impotentilor intelectual, a slugilor ce indeplinesc fara comentarii a ordinelor primite. asta are scheleti in dulap si am inteles ca pe un dosar instrumentat de el Romania a fost condamnat la CEDO. cit de ordinar nesimtit sa fii sa nu-ti dai demisia dupa o astfel de contraperformanta???? l-am vazut vorbind da n-am rezistat mai mult de 5 secunde...prea darnica viata cu un suflet pentru aceasta gramada de carne si oase pe nume morar...iar tot ce a gasit acest netrebnic de facut a fost sa-l mutileze!

# Aramis date 11 October 2012 11:28 +3

In marea majoritate a cazurior, DNA-ul lui Morar a urmarit: sa raspunda la comenzi politice dar si nepolitice; sa bifeze obiective cantitative, de ordin statistic care sa le justifice existenta si salariile nesimtite, chiar daca asta a insemnat distrugerea cu ticalosie a multor destine umane; sa rezolve obiective personale, legate de avansarea in carierea a unor procurori sau sefi ai lor; sa vina cu orice pret in intampinarea rapoartelor MCV, uitand de prezumtia de nevinovatie, de actiunile de preventie, actionand practic cu o crasa lipsa de profesionalism, mergand chiar pana la a provoca actiuni de coruptie. In acest sens, a cautat sa acopere mai toate domeniile de activitate, napustindu-se de cele mai multe ori, asupra unor persoane care incomodau puterea, de regula puterea basista. In concluzie, nici pe departe DNA-ul lui Morar, nu a actionat in favoarea cetatenilor romani.

# sion date 11 October 2012 13:13 +3

D e toata jena ! sa se laude cu ce? ca Romania e condamnata la CEDO  pt un dosar instrumentat de Morar! vrem sa vedem o actiune in regres si o raspundere patrimoniala la daunele ce le va plati Romania! asa de bun a fost Morar incat tot prejudiciul din dosarul ,,Flota '' A DISPARUT!  Bai , nu-tie rusine....

# Lazar date 12 October 2012 11:25 +2

Morare sora-ta cat va fi angajata primariei (primarului penal Florea), pana se musamalizeaza toate dosarele penale de catre Curcuta Elenuta de la DNA Mures? Voma-mas pe voi !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.01.2025 – O fosta procuroare s-a plictisit dupa doar 10 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva