SE INGROASA COPERTILE DIN DOSARUL DUTA - Fostul sef ”portocaliu„ al CNAS e pus sub invinuire pentru doua tentative de abuz in serviciu si un abuz in serviciu conturat de platile nelegale efectuate pentru achizitionarea „Sistemului Informatic Unic Integrat al asigurarilor de sanatate din Romania”
In sfarsit, procurorii DNA au inceput sa lucreze mai sarguincios in dosarele deschise dupa sesizarile facute din noiembrie 2012 de premierul Victor Ponta, sesizari in care Corpul de control al Guvernului a descoperit o serie de grave nereguli si posibile fraude masive din timpul guvernarii ”portocalii„ la Sanatate, Posta Romana, CFR Marfa Energie etc. DNA are acum drept tinta o afacere despre care presa a scris inca de acum trei ani, respectiv achizitia „Sistemului Informatic Unic Integrat al asigurarilor de sanatate din Romania” (SIUI) in timpul mandatului in fruntea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate al lui Lucian Duta (foto). DNA a transmis miercuri, 12 februarie 2014, ca a inceput urmarirea penala impotriva lui Lucian Duta si pentru tentativa la infractiunea de abuz in serviciu (doua acte materiale), dar si pentru o infractiune de abuz in serviciu, acuzatiile privind in mod direct achizitia acestui sistem informatic. Conform Noului Cod penal, pentru abuz in serviciu, daca va fi trimis in judecata, Lucian Duta ar risca o condamnare cu inchisoare intre 2 si 7 ani.
Recent, DNA a anuntat ca Lucian Duta este urmarit penal pentru abuz in serviciu. Din comunicatul de presa transmis miercuri, 12 februarie 2014, de DNA, reiese ca Lucian Duta a aprobat actele intocmite de CNAS privind achizitia unor servicii de mentenanta in cazul aplicatiilor informatice de management al resurselor, pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate.
Procurorii afirma ca "in cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, in perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a organizat procedura de achizitie pentru «servicii de mentenanta si suport tehnic pentru sistem ERP» (aplicatie informatica de management a resurselor). Licentele de exploatare a sistemului ERP fusesera achizitionate de la SC Siveco Romania SA in perioada 2003-2007".
Anchetatorii au stabilit ca procedura de achizitie a serviciilor de mentenanta din anul 2010 a fost initiata in trei randuri, intrucat in primele doua cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de oferta neconforma, fapt constatat de comisia de negociere in primul caz, respectiv opinia defavorabila exprimata de reprezentantul Ministerului Finantelor in cel de-al doilea. Anchetatorii mai arata ca "prin aceasta procedura s-au achizitionat mentenanta si suport tehnic pentru toate licentele detinute la nivelul CNAS si a caselor judetene, respectiv pentru un numar de 1.296 licente, fara a se tine seama de faptul ca nu toate aceste licente erau utilizate". Din datele obtinute pana in prezent de procurori a rezultat ca cel putin 268 de licente nu erau utilizate, astfel ca, prin achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru acestea, s-ar fi produs un prejudiciu CNAS si Caselor Judetene de peste 150.000 de euro, fiind realizat, totodata, "si un avantaj patrimonial in favoarea SC Siveco Romania SA". "Concret, in calitate de presedinte al CNAS, suspectul Duta Nicolae Lucian a aprobat actele intocmite de CNAS in cadrul procedurii de achizitie desfasurata in perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv si, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-mentionat". In primele doua cazuri, actele de procedura au fost anulate, insa in al treilea caz, procedura a fost finalizata, achizitionandu-se mentenanta si pentru licente neutilizate la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Caselor Judetene.
Duta spera sa „lamureasca” lucrurile!
Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a declarat miercuri, la iesirea de la DNA, ca achizitiile CNAS s-au facut prin acte administrative extrem de complexe si este normal sa existe intrebari, precizand ca spera ca in cel mai scurt timp sa se lamureasca lucrurile. Destul de calm, Duta a declarat ziaristilor: "Toate aceste procese s-au facut prin acte administrative extrem de complexe si este normal la un moment dat sa existe nelamuriri sau intrebari cum s-au realizate aceste procese din punct de vedere administrativ. Este foarte bine ca se intampla asa, pana la urma. Eu sper ca intr-o perioada cat mai scurta de timp sa lamuresc lucrurile si, pana la urma, toata lumea sa inteleaga ca nu am vrut decat sa fac lucruri in beneficiul pacientului si in beneficiul acestei tari".
Istvan Medvas, director la CNAS, este si el inculpat
In acest dosar este cercetat si Istvan Lucian Medvas, director in CNAS, acestuia fiindu-i prezentate acuzatiile in 5 februarie. Istvan Lucian Medvas este urmarit penal pentru tentativa la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale) si abuz in serviciu. In comunicatul DNA se arata : "Concret, in calitate de director al Directiei Sisteme Informatice (DSI) in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), suspectul Medves Istvan Lucian a intocmit o serie de acte in cadrul procedurii de achizitie desfasurata in perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv si, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-mentionat".
Conform rapoartelor de control ale Corpului de Control al Primului Ministru Victor Ponta, din 1 noiembrie 2012, semnate de secretarul de stat Ion Lazar, DNA a fost sesizat pentru a cerceta o serie de fapte cu conotatii penale, depistate de inspectorii guvernamentali la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, incepand cu anul 2001 si pana la data controlului, perioada in care aceasta institutie a fost condusa, rand pe rand de Eugeniu Turlea, Cristian Celea, Cristian Vladescu, Vasile Ciurchea, Irinel Popescu, Nicolae Lucian Duta (pe care Administratia Prezidentiala l-a numit recent in Consiliul de Administratie al CNAS) si Doru Badescu. Una din marile fraude sesizate se refera la derularea contractului pentru construirea si operarea „Sistemului Informatic Unic Integrat al asigurarilor de sanatate din Romania” (SIUI), care, desi a costat enorm, nu e nici pana astazi gata. S-a retinut ca s-au angajat plati de ordinul zecilor de milioane de euro catre furnizori cu incalcarea prevederilor legale, raspunzatori fiind declarati presedintii CNAS si directorii generali adjuncti economici din perioada 2002 – 31.03.2012, iar platile ilegale efectuate pentru sistemul informatic unic integrat, catre SC H.P. Romania SRL, in suma de 576 milioane Ron.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 12 February 2014 18:11 +4
# o penisionara 12 February 2014 19:01 +6
# o pensionara 12 February 2014 19:20 +6
# unul din lumea cea mare 12 February 2014 21:38 +5
# basicuta 13 February 2014 07:58 +5
# pol 14 February 2014 07:44 +3