SEFII STS LA MANA ALTUI GENERAL NASIT DE BASESCU – Dosarul accidentului aviatic din Muntii Apuseni a fost declinat la Sectia parchetelor militare condusa de generalul Ion Vasilache, avansat de Traian Basescu la gradul de general si readus in functie, contra naturii, in pofida condamnarilor Romaniei la CEDO pentru tergiversarea dosarelor Revolutiei. PICCJ: "Se impune audierea unor persoane din institutii centrale ale statului, cu atributii in gestionarea situatiei de urgenta" (Documente)
Sefii Serviciului de Telecomunicatii Speciale vizati de cercetarea din dosarul privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni au ajuns la mana unui general agreat de presedintele Traian Basescu, cel care ne amintim ca recent a refuzat sa il demita pe directorul STS, generalul Marcel Opris. Dosarul tragediei aviatice in urma careia si-au pierdut viata medicul rezident Aurelia Ion si pilotul Adrian Iovan a fost preluat de Sectia Parchetelor Militare din PICCJ, condusa de generalul Ion Vasilache (foto). Este vorba despre nimeni altul decat procurorul pe care Traian Basescu l-a promovat de doua ori pana la gradul de general cu doua stele, readucandu-l contra naturii in fruntea Parchetelor Militare, chiar daca a tinut in nelucrare dosarele Revolutiei, motiv pentru care Romania a si fost condamnata in repetate randuri la CEDO. Practic, s-a ajuns in situatia ca, in cazul accidentului aviatic din Apuseni, un general protejat de Basescu, sa fie la mana procurorilor condusi de un general promovat de Basescu, Ion Vasilache.
Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si-a declinat competenta marti, 4 februarie 2014, in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia parchetelor militare. Intr-un comunicat remis publicitatii marti, Ministerul Public a anuntat ca ancheta privind accidentul aviatic in care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si medicul rezident Aurelia Ion va fi continuata de Sectia parchetelor militare a PICCJ, intrucat "implica audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului".
Potrivit ordonantei prin care a fost declinata competenta in favoarea PICCJ, de la producerea accidentului, in data de 20 ianuarie 2014, si pana in prezent, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au finalizat o prima etapa a anchetei, fiind audiate cele cinci persoane vatamate, precum si cele care au participat, in diferite calitati, la operatiunile de salvare - 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi si localnici. S-a dispus, de asemenea, efectuarea unor rapoarte medico-legale, s-au solicitat si depus documentele relevante de la institutiile in cauza. Mijloacele materiale de proba ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS si statia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmand a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate.
Iata comunicatul PICCJ:
"Procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au incheiat un prim stadiu al cercetarilor in cauza privind accidentul aviatic din data de 20.01.2014, efectuandu-se pana in prezent:
- cercetarea locului producerii accidentului;
- ridicarea mijloacelor materiale de proba;
- audierea persoanelor vatamate in accident, a persoanelor care au participat, in diferite calitati, la operatiunile de salvare, medici de urgenta etc. Au fost audiati 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum si cele 5 persoane vatamate.
S-a dispus, de asemenea, efectuarea unor rapoarte medico-legale, s-au solicitat si depus documentele relevante de la institutiile in cauza.
Mijloacele materiale de proba ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS si statia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmand a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate.
Din actele de urmarire penala realizate pana in prezent a rezultat ca se impune audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului, cu atributii in gestionarea situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila, persoane avand calitati ce atrag competenta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia parchetelor militare.
Pentru acest motiv, prin ordonanta din data de 4 februarie 2014 a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, s-a dispus declinarea competentei de solutionare a acestei cauze in favoarea Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia parchetelor militare, care va continua ancheta in cauza".
Ion Vasilache, groparul dosarelor Revolutiei, a fost numit de Basescu de doua ori in functie si avansat la gradul de general, in ciuda condamnarilor suferite la CEDO
Iata asadar, generalii de la conducerea STS, in frunte cu Marcel Opris, au ajuns la mana unui parchet condus de generalul Ion Vasilache. Un personaj care a mai detinut functia de sef al Parchetelor Militare din 2008 pana in 2011 si care a fost readus in acest post in 2013, fiind renumit de presedintele Traian Basescu, cel care l-a si promovat pana la gradul de general cu doua stele.
Ion Vasilache este cel care, ne amintim, ca la intrebarea presedintelui Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, "cine a tras in noi in decembrie 1989?", sa raspunda cu un tupeu incredibil: "Extraterestrii".
De altfel, este cunoscut ca Ion Vasilache a tinut in nelucrare dosarele Revolutiei, motiv pentru care Romania a si fost condamnata in mod repetat la CEDO, aspect ce nu l-a impiedicat insa pe Traian Basescu sa il renumeasca in functie si sa il promoveze la gradul de general cu doua stele.
Ultima condamnare suferita de Romania la CEDO din cauza tergiversarii dosarelor Revolutiei a avut loc anul trecut, cand Marea Camera de la CEDO a respins, in 9 septembrie 2013, recursul formulat de Guvern in cauza Acatrinei si altii vs. Romania, impotriva hotararii din 26 martie 2013, prin care statul fusese condamnat la plata unor despagubiri victimele Revolutiei din 1989 de la Timisoara. Anterior in 26 martie 2013, CEDO condamnase statul in cauza Acatrinei si altii vs. Romania, judecatorii de la Strasbourg hotarand obligarea statului la plata unor despagubiri in valoare de aproximativ 350.000 de euro pentru 72 de victime ale Revolutiei din 1989 de la Timisoara.
* Cititi aici Hotararea CEDO din 26 martie 2013 din cauza "Acatrinei si altii vs. Romania"
* Cititi aici sentinta CEDO din 8 martie 2011 in cauza „Lapusan si altii vs. Romania”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Samoila Joarza 4 February 2014 17:38 +5
# V 5 February 2014 11:31 +5
# CAGULĂ BOȚITĂ 5 February 2014 14:01 +1
# oblio 4 February 2014 18:05 +2
# unul din lumea cea mare 4 February 2014 18:09 +7
# unul din lumea cea mare 5 February 2014 12:28 +5
# Un plictisit 5 February 2014 15:58 +2
# ANTEPRONUNŢARE ............ 4 February 2014 18:17 +4
# mircea 4 February 2014 20:35 -10
# Lica de la stana 4 February 2014 20:46 +9
# unul din lumea cea mare 4 February 2014 21:00 +7
# mircea 4 February 2014 22:19 +1
# unul din lumea cea mare 4 February 2014 23:48 +8
# Valeriu Mangu 4 February 2014 21:16 0
# Fraier Român 5 February 2014 11:10 +8
# un fost srist vorbeste 5 February 2014 12:17 +8
# corneliu 5 February 2014 15:31 +2