SEFUL ANI A FOST ARESTAT – Judecatorul Horia Valentin Selaru de la Inalta Curte a emis mandat pe numele lui Horia Georgescu. Fostul sef ANI este acuzat de abuz in serviciu, intr-un dosar cu prejudiciu de 75 milioane de euro. Toti inculpatii retinuti in aceasta cauza au primit mandate de arestare
UPDATE - Horia Georgescu a fost arestat de ICCJ. Alti cinci din ceilalti sapte inculpati retinuti in dosar au primit mandate de arestare.
Seful ANI Horia Georgescu (foto) a fost dus, marti 17 martie 2015, in jurul orei 12, la Inalta Curte de Casatie si Justitie unde se va decide daca cererea procurorilor DNA de emitere a unui mandat de arestare preventiva pe numele acestuia va fi sau nu admisa. Solicitarea DNA va fi analizata de judecatorul Horia Valentin Selaru, ajuns la Inalta Curte, in 2013, direct din functia de procuror PICCJ.
Intre timp, in acelasi dosar alte sapte persoane au fost retinute, urmand sa fie prezentate la ICCJ cu propunere de arestare preventiva. Este vorba despre trei fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si patru experti evaluatori. Printre cei sapte inculpati, se numara si fosta consiliera a ministrului de Interne Gabriel Oprea, Ingrid Popa Mocanu, pusa deja sub urmarire penala intr-un alt dosar pentru folosire, in orice mod, direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata (8 acte materiale).
De asemenea, in aceeasi cauza a fost pusa sub control judiciar si fosta presedinta a ANRP, Ingrid Zaarour. Aceasta este acuzata de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Tot de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul este acuzat si deputatul PNL Theodor Nicolescu, pentru care DNA nu a dispus si nici nu a cerut, deocmadata, luarea vreunei masuri.
Prezentam comunicatul DNA:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pe o durata de 24 ore, incepand de la datele de 16, respectiv 17 martie 2015, a inculpatilor:
- IUORAS MIHNEA-REMUS si POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA, vicepresedinte, respectiv membra a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
- CANANGIU CONSTANTIN-CATALIN, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 2 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
- VISOIU GHEORGHE, expert evaluator, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, comise in forma complicitatii, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
- NISTOR NECULAI, HANU ALEXANDRU-FLORIN si DRULA DORIN-CORNEL, experti evaluatori, la data savarsirii faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, comisa in forma complicitatii, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand de la data de 16.03.2015, pana la data de 14.05.2015, fata de inculpata ZAAROUR INGRID, presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar inculpata Zaarour Ingrid trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemata,
b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata,
d) sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare,
e) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,
f) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.
Inculpatei Zaarour Ingrid i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care-i revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
In cauza, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii: NICOLESCU THEODOR-CATALIN, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, si BACIU REMUS-VIRGIL, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand ca inculpatii IUORAS MIHNEA-REMUS, POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA CANANGIU CONSTANTIN-CATALIN, VISOIU GHEORGHE, NISTOR NECULAI, HANU ALEXANDRU- FLORIN si DRULA DORIN-CORNEL sa fie prezentati la data de 17 martie 2015, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# iote bre 17 March 2015 12:36 +19
# sau 17 March 2015 13:18 +13
# român buimac 17 March 2015 23:44 +1
# bulă 17 March 2015 23:51 +2
# prejudiciu 75 milioane euroi 18 March 2015 10:35 +3
# votantu matrafoxat 24 March 2015 14:40 0
# DOREL 18 March 2015 07:06 +3
# lora 17 March 2015 14:50 +9
# antimafia 17 March 2015 15:46 +1
# invers 17 March 2015 17:46 -4
# geta 17 March 2015 21:39 -1
# PANTERA 18 March 2015 10:28 +1
# melo 17 March 2015 16:44 -7
# CI 17 March 2015 17:18 +9
# dezamagitu 18 March 2015 11:04 +2
# cristi 20 March 2015 17:54 0