SEFUL SRI, SOMAT SA SCOATA ACOPERITII DIN PARCHETE - In ziua in care Romania a suferit o noua condamnare la CEDO in dosarul Revolutiei, presedintele Asociatiei „21 Decembrie 1989” Teodor Maries a facut apel la Eduard Hellvig: „In Parchetul General exista ofiteri acoperiti ai SRI-ului! Domnule Hellvig, va rog sa-i retrageti! Va rog sa ne lasati liberi!... Clasarea dosarului produsa de cei patru procurori de caz, de unul din micii teroristi ai Revolutiei, Nitu Tiberiu, si de generalul Coldea”
Asociatia „21 Decembrie 1989” trage un semnal de alarma asupra implicarii serviciilor in Justitie si in institutiile statului si considera ca redeschiderea dosarului Revolutiei – de neocolit, avand in vedere ca CEDO continua sa condamne Romania pentru tergiversarea anchetarii evenimentelor din decembrie `89 – ii sperie pe multi dintre cei care au dorit cu orice pret ingroparea atrocitatilor in urma carora mii de oameni au fost ucisi. Intr-o conferinta de presa sustinuta marti, 23 februarie 2016, dupa publicarea deciziei Curtii Europene in cauza Elena Apostol si altii contra Romaniei, presedintele Asociatiei, Teodor Maries (foto 2), l-a nominalizat, ca facand parte dintre acestia, inclusiv pe prim-adjunctul SRI generalul Florian Coldea (foto stanga), si i-a cerut sefului SRI Eduard Hellvig (foto dreapta) sa-si retraga acoperitii din parchete, pentru ca anchetele sa-si poata urma cursul firesc.
Teodor Maries a declarat ca ultima decizie a Curtii de la Strasbourg a venit ca o gura de oxigen pentru unii, dar ca o bomba pentru altii, facand in acest sens trimitere la cei care au inchis dosarul Revolutiei, printre care i-a amintit nu doar pe procurorii militari, in frunte cu Ion Vasilache, ci si pe Tiberiu Nitu si pe Florian Coldea: „Decizia a venit dupa clasarea dosarului produsa de cei patru procurori de caz, de Ion Vasilache, seful Sectiei Parchetelor Militare, de unul din micii teroristi ai Revolutiei - Nitu Tiberiu, fost Procuror General, si, o spun fara rezerve astazi, de generalul Coldea!”.
Astfel, presedintele Asociatiei „21 Decembrie 1989” s-a declarat convins ca agentii acoperiti ai SRI sunt infiltrati atat in Parchetul General, cat si in Parchetul Militar, fapt pentru care i-a adresat un mesaj public lui Eduard Hellvig: „In Parchetul General exista ofiteri acoperiti ai SRI-ului! In Parchetul Militar exista ofiteri acoperiti ai SRI-ului! Domnule Hellvig, va rog sa-i retrageti! Va rog sa-i retrageti! Va rog sa ne lasati liberi! Va rugam, cum noi v-am daruit libertate si cei care au cazut in decembrie `89 au daruit libertate pentru intreaga tara, fac apel la serviciile speciale sa lase procurorii si judecatorii liberi sa judece conform propriei constiinte, nu conform ordinului primit de la serviciile speciale implicate – si atunci, si o parte continua si azi – in evenimentele tragice din decembrie `89”.
Teodor Maries a precizat, de asemenea, ca speranta ca dosarul Revolutiei sa fie redeschis, cu atat mai mult cu cat CEDO a constatat din nou lipsa unei anchete efective in aceasta cauza, sta in decizia Procurorului General interimar Bogdan Licu. In acest sens, reprezentantii Asociatiei au depus, luni 22 februarie 2016, la Parchetul General al Romaniei, o noua plangere impotriva rezolutiei de clasare din 14 octombrie 2015, iar Bogdan Licu a anuntat ca va reanaliza dosarul. Asta in timp ce, in prezent, cauza se afla pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie unde are termen in data de 18 martie 2016.
Prezent la conferinta de presa a Asociatiei „21 Decembrie 1989”, avocatul Antonie Popescu a declarat ca, daca nici in contextul noii hotarari a Curtii EDO, Romania nu face lumina in evenimentele in care si-au pierdut viata peste 1.200 de cetateni, aceasta ar fi „o chestiune de multa rea-vointa sau de analfabetism judiciar” din partea judecatorilor si procurorilor romani: „Nu cred ca isi permite un judecator, in anul 2016, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, chiar fie el si sub influenta serviciilor speciale, cum spunea domnul Maries mai devreme, nu cred ca-si mai permite sa sfideze Curtea, decat daca traim in Federatia Rusa si s-a instalat un regim 'Putin'”.
Prezentam declaratia presedintelui Asociatiei „21 Decembrie 1989” Teodor Maries:
„Decizia de astazi cred ca inchide pentru totdeauna distanta dintre 14 decembrie 1989 si 18 iunie 1990. In opinia Asociatiei 21 Decembrie, si a mea personala, asa cum o spun de 26 de ani, aceasta perioada infractionala continua, a puterilor statului, a celor care au detinut arme de foc – armata, militie, securitate, garzi patriotice – impotriva demonstrantilor pentru libertate care au facut posibila despartirea de un regim totalitar si trecerea catre democratie, iar aceste ultime cuvinte sunt o parafrazare, pentru ca apartin Curtii Europene si consider ca sunt corecte.
Nu stiu daca autoritatile romane au asteptat aceasta decizie sau nu - vor mai fi multe altele, caci sunt peste 200 de plangeri in acest moment la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, plangeri care au vechime un an, doi, maxim trei, dar cea de azi a venit ca o bomba pentru unii dintre dansii, ca o gura de oxigen pentru noi toti, caci chiar simteam nevoia ca CEDO sa confirme deciziile anterioare. De data asta decizia a venit dupa clasarea dosarului produsa de cei patru procurori de caz, de Ion Vasilache, seful Sectiei Parchetelor Militare, de unul din micii teroristi ai Revolutiei - Nitu Tiberiu, fost Procuror General, si, o spun fara rezerve astazi, de generalul Coldea! Fara rezerve azi, chiar daca pana acum aveam.
In Parchetul General exista ofiteri acoperiti ai SRI-ului! In Parchetul Militar exista ofiteri acoperiti ai SRI-ului! Domnule Hellvig, va rog sa-i retrageti! Va rog sa-i retrageti! Va rog sa ne lasati liberi! Va rugam, cum noi v-am daruit libertate si cei care au cazut in decembrie `89 au daruit libertate pentru intreaga tara, fac apel la serviciile speciale sa lase procurorii si judecatorii liberi sa judece conform propriei constiinte, nu conform ordinului primit de la serviciile speciale implicate – si atunci, si o parte continua si azi – in evenimentele tragice din decembrie `89.
Si am sa va spun ce nu v-am spus niciodata, astazi in SRI exista ofiterul care in 1990, in 13 iunie, a dat declaratie in fata procurorilor militari – este vorba de un dosar care s-a judecat, in care am fost condamnat in prima fata la 6 luni cu suspendare, iar dupa 2 ani am fost achitat de Inalta Curte – si a spus: 'L-am auzit pe Teodor Maries, in data de 12 iunie 1990, ca pe data de 13 va aduce 15 mii de oameni la televiziune si tot pe Teodor Maries l-am auzit, in aceeasi zi de 12 iunie, ca va aduce 15 mii de mineri'. Astazi, acest om lucreaza in SRI. Cand a fost intrebat in fata instantei, de judecatoarea care a finalizat prima etapa a dosarului '13-15 iunie', din care am facut parte, a spus 'Asa mi s-a spus sa scriu, doamna judecator'. Si totusi, Serviciul Roman de Informatii tine asemenea oameni... Asemenea oameni sigur ca se tem de aceste dosare.
Sigur ca Serviciul Roman de Informatii, in SIE, in Directia de Informatii a Armatei, in Armata Romana insasi, in multe nationale, in multe institutii ale statului, astazi se afla oameni de varsta 45-46-47 de ani care atunci, in decembrie `89, s-au aflat cu arma in mana la Dalles, la Baricada si unii au creat diversiunea de dupa 22 decembrie... Acesti oameni se tem (...)”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# securistul de serviciu 23 February 2016 19:59 +13
# Mulder, agentul mulder 23 February 2016 20:12 +12
# Secretosu 23 February 2016 20:19 +8
# d.d.d. 23 February 2016 21:23 +9
# Maria 24 February 2016 04:39 +4
# Salvamar 24 February 2016 18:19 +5