SEMNATARA DE MEMORII A RECIDIVAT – Judecatoarea Sofia Sinziana Crisan de la Tribunalul Bucuresti a fost sanctionata disciplinar de CSM cu diminuarea indemnizatiei, pentru “intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”. In trecut, judecatoarea a fost pedepsita tot pentru aceeasi abatere. Sofia Crisan apare pe memoriile magistratilor activisti care s-au opus adoptarii noilor Legi ale Justitiei si l-au atacat pe ministrul Tudorel Toader dupa revocarea Laurei Kovesi
Judecatoarea Sofia Sinziana Crisan, de la Sectia a II-a de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bucuresti, o semnatara de memorii alaturi de magistratii activisti, a fost sanctionata disciplinar. Decizia a fost luata miercuri, 19 septembrie 2018, de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii (foto).
Concret, judecatoarea Crisan a fost sanctionata cu diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 15% pe o perioada de sase luni. Motivul pedepsei il reprezinta posibila comitere de catre aceasta a abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in “intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”.
Iata minuta Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a CSM:
“Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Crisan Sofia Sinziana – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti.
In baza art. 100 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, aplica doamnei Crisan Sofia Sinziana – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti, sanctiunea disciplinara constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 15% pe o perioada de 6 luni, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.
A doua sanctiune
Pentru judecatoarea Crisan nu este insa ceva nou sa fie sanctionata de CSM. A mai patit-o in trecut, tot pentru comiterea abaterii disciplinare constand in “intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”. S-a intamplat in 14 septembrie 2016, cand Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM a dispus aplicarea unei sanctiuni mai usoare. Este vorba despre “avertisment”.
Iata comunicatul CSM din septembrie 2016:
„In sedinta din data de 14 septembrie 2016, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii a admis actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Crisan Sofia Sinziana, judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti.
In temeiul prevederilor art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Sectia a aplicat doamnei judecator sanctiunea disciplinara constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. h) teza a II-a din acelasi act normativ, constand in '…intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile'.
Hotararea sectiei va cuprinde, alaturi de alte elemente prevazute de lege, descrierea faptei pentru care s-a aplicat sanctiunea disciplinara mentionata, urmand a fi redactata si publicata pe site-ul Consiliului www.csm1909.ro in termen de 20 de zile de la pronuntare.
Aceasta poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.
Sanctiunea din 2016 a fost atacata de judecatoarea Crisan, dar in 22 mai 2017 Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut hotararea CSM: “Respinge, ca nefondat, recursul declarat de CRISAN SOFIA SINZIANA impotriva Hotararii nr. 16J din 14 septembrie 2016, pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 22 mai 2017”.
Crisan, alaturi de magistratii activisti
In final, trebuie spus ca numele judecatoarei Crisan apare pe memorii initiate de Forumul Judecatorilor din Magistratura, asociatia unde s-au grupat magistratii #rezistenti. Spre exemplu, Sofia Crisan a semnat memoriul prin care magistratii activisti se opuneau noilor Legi ale Justitiei si reformarii sistemului judiciar, figurand la pozitia 172 (click aici pentru a citi). Judecatoarea Crisan a semnat si scrisoarea in care aceiasi magistrati activisti il atacau pe ministrul Justitiei Tudorel Toader si actuala putere dupa ce s-a propus revocarea din functie a fostei sefe DNA Laura Kovesi, figurand la pozitia 161 (click aici pentru a citi).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Avocat Velicu Daniel 20 September 2018 02:38 -1
# Mihail 20 September 2018 10:30 0
# CSM ii apara pe semnatarii petitiilor 20 September 2018 08:10 0