Sfada in CSM - Vorbe multe, dar fapte ioc pe reducerea volumului urias de dosare al magistratilor
Membrii CSM au discutat, joi, mai bine de o ora daca ar trebui continuat sau suspendat programul care prevede gasirea volumului optim de munca in instante, implementat in 2010 de vechiul Consiliu, program pe care Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a incercat de mai multe ori sa il scoata din functiune. Inspectia Judiciara a CSM a ajuns la concluzia ca, din cauza incarcaturii imense de dosare pe un singur judecator, se incalca atat independenta, cat si impartialitatea magistratilor, propunand o analiza mai ferma si masuri pentru recalibrarea programului. O mare parte din membrii CSM s-au declarat de acord cu concluziile Inspectiei Judiciare a Consiliului, dar solutia de recalibrare a programului sau de stopare a acestuia nu a fost inca gasita.
Marius Tudose: “A crescut calitatea hotararilor. Ce vrem? Iar sa ne intoarcem la ce aveam?”
Plenul CSM, programat pentru ora 10.30 a inceput putin dupa ora 11.00, pentru ca toti membrii Consiliului au asteptat sosirea Ministrului Justitiei, Catalin Predoiu care, insa, nu a aparut. Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a stat numai la discutiile care au avut loc pe tema continuarii sau suspendarii programului de optimizare a volumului de munca in instante, dupa care a plecat grabita.
Dupa prezentarea raportului Inspectiei Judiciare a CSM, in care se arata ca programul se aplica mai putin eficient decat se sconta initial, au inceput dezbaterile. Primul care a luat cuvantul a fost judecatorul Adrian Toni Neacsu, care a precizat ca, in opinia sa, programul trebuie continuat, dar recalibrat, pentru a se evita atat termenele indepartate dar si incarcatura excesiva pe judecator. Co-echipierul sau, judecatorul Cristi Danilet, a explicat ca programul este deficitar mai ales in ceea ce priveste modul in care sunt cumulate punctele de incarcatura. “Pentru un litigiu de munca cu 200 de parti, se umplu rapid punctele, desi este vorba despre o singura chestiune de drept. Pe cand, la penal, de exemplu, daca sunt 20 de parti, judecatorul are o chestiune de drept de solutionat la fiecare, si daca mai e si grup infractional... Pe de alta parte, trebuie sa ne gandim ca judecatorii au nevoie de timp, chiar si pentru viata loc personala, nu e o chestiune care sa ii priveasca numai pe magistrati, nici grefierii nu sunt suficienti”.
Presedintele Judecatoriei Sectorului 3, judecatorul Marius Tudose a sustinut ca: “principala problema a judecatorilor este volumul de munca exagerat. Trebuie sa lamurim exact ce se doreste. Se doreste suspendarea unei Hotarari a CSM, programul trebuie recalibrat. Suspendarea unei Hotarari a CSM presupune preschimbarea din oficiu a termenelor in dosarele deja repartizate. Asta inseamna ca, la 200 de dosare care trebuie din nou repartizate, vor mai fi inca 30 care trebuie sa intre la primul termen. Pe de alta parte, trebuie sa ne uitam ca a crescut calitatea hotararilor. Ce vrem? Iar sa ne intoarcem la ce aveam? Eu cred ca trebuie continuat programul, gasita o alta metoda, dramuit personalul in functie de specificul fiecarei instante in parte”. Cel mai retinut membru al CSM a fost chiar vicepresedintele institutiei, procurorul George Balan. Acesta a spus doar ca: “In raport de vot, putem relua orice discutie pe reorganizare”.
Bogdan Licu: “Judecatorii mi-au spus ca nu aplica acest program, pentru ca i-ar alerga lumea pe strada”
Unul dintre cei mai vehementi membri ai CSM pe chestiunea continuarii sau nu a programului a fost procurorul Bogdan Licu. Acesta a rabufnit in momentul in care presedintele CSM, Horatius Dumbrava i-a dat cuvantul: “De doua luni discutam despre lucrul acesta. Am mai vorbit despre asta. Este posibil sa luam condamnari la CEDO. Am auzit aici spunandu-se ca avantajele acestui program sunt enorme. Eu cred ca avantajele sunt enorme pentru judecatori, nu pentru justitiabili. Va rog sa ma iertati, eu nu sunt judecator, dar am discutat cu anumiti judecatori din tara, si mi-au spus, textual, citez: 'Noi nu aplicam programul, pentru ca ne alearga lumea pe strada'. Sunt termene de un an, un an si jumatate. Pai iertati-ma, da daca eu m-as duce in instanta si mi s-ar da un astfel de termen...”
Bogdan Licu a fost intrerupt de sefa Inspectiei Judiciare, judecatorul Mihaela Tropcea, care a sustinut ca: “Daca un judecator nu are timp sa studieze un dosar, oricat de bun profesionist ar fi, nu poate sa fie impartial si independent. Daca nu ai timp sa iei dosarul fila cu fila sa il studiezi, nu poti sa te pronunti in cunostinta de cauza si sa dai o decizie de calitate, oricat de pregatit ai fi la nivel general”. In final, judecatorul suprem Mircea Aron a luat cuvantul, atragand atentia ca, printr-o incarcare excesiva a judecatorului, nu se incalca numai independenta magistratului: “Suntem oarecum pe alaturi fata de ideea Inspectiei Judiciare, care e bine fundamentata. Trebuie sa facem ceva pentru a imbunatati programul. Prin incarcarea excesiva a volumului de munca se incalca nu numai independenta judecatorului, ci se incalca chiar premisele de infaptuire a justitiei, asta daca nu copiem actele din cercetare penala in rechizitoriu, si asa mai departe. Poate se intampla asa la Parchete, dar nu e bine”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# catalin 4 March 2011 06:00 +3
# sorina 4 March 2011 12:09 +4
Mai multi judecatori = mai multe complete; mai multe complete = mai multe dosare judecate pe zi. Mai multe dosare pe zi = termene mai scurte, mai multa rapiditate in judecarea pricinilor..
La asta nu se gandeste nimeni?...
Pai nu, ca ar insemna suplimentarea personalului magistratilor cat si cel auxiliar.. deci..bani de la buget!
# jurist 4 March 2011 14:01 +4
# tot un jurist 4 March 2011 16:40 +3
# creste 4 March 2011 12:46 0