29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SI INALTA CURTE S-A BAGAT SLUGA LA SRI – Absolut revoltator! Inalta Curte a lucrat pe protocol cu SRI, desi judecatorii ar fi trebuit sa fie independenti. Vicepresedintele CSM Codrut Olaru: "Au existat, exista sau au fost denuntate protocoale cu structuri de informatii de PICCJ, ICCJ, Inspectia Judiciara si CSM". Evelina Oprina: "ICCJ are un protocol aflat in vigoare. Insist sa cerem desecretizarea". Gabriela Baltag: "Dorim sa stim si daca instantele au incheiat protocoale cu parchetele"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

4 April 2018 15:10
Vizualizari: 12757

Absolut revoltator! Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat protocol cu Serviciul Roman de Informatii. Confirmarea informatiei anuntate de Lumeajustitiei.ro inca din editia de 3 aprilie 2018 a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii, unde miercuri, 4 aprilie 2018, a avut loc sedinta Plenului CSM in cadrul careia s-a discutat pe larg problema protocoalelor si necesitatea desecretizarii acestora, ca urmare a publicarii Protocolului incheiat intre PICCJ si SRI. Vicepresedintele CSM, procurorul Codrut Olaru, a precizat ca in urma unor solicitari ale Consiliului adresate tuturor institutiilor din sistemul judiciar, Inalta Curte, Parchetul General si Inspectia Judiciara au confirmat ca au incheiat protocoale cu SRI. Dintre acestea insa, in prezent, doar Inalta Curte ar mai avea protocolul in continuare in vigoare cu SRI.


Protocolul ar fi fost incheiat pe vremea in care Livia Stanciu (foto stanga), astazi judecator la CCR, conducea Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ce este revoltator este ca nici dupa ce s-a schimbat conducerea Inaltei Curti, venind in locul Liviei Stanciu judecatorea Iulia Cristina Tarcea (foto dreapta), nu a fost denuntat protocolul, acesta fiind in continuare in vigoare.

Din acest motiv, judecatoarea Evelina Oprina din CSM a opinat ca este esentiala in acest moment desecretizarea Protocolului incheiat de Inalta Curte cu Serviciul Roman de Informatii, la fel cum este important de vazut cum interpreteaza ministerul Justitiei problema protocoalelor, in speta protocolul incheiat intre PICCJ si SRI.

La randul sau, judecatoarea Gabriela Baltag a apreciat ca CSM nu trebuie sa se limiteze la a solicita declasificarea protocoalelor incheiate intre servicii si institutii din sistemul judicar, ci ca se impune ca CSM sa ceara si protocoalele care au fost incheiate intre instante si parchete.

Iata cum s-a desfasurat sedinta Plenului CSM din 4 aprilie 2018, pe dezbaterea primului punct de pe ordinea de z privind protocolalele secrete incheiate de institutiile din sistemul judiciar cu serviciile de informatii:

Simona Marcu: CSM, in sedinta din 20 martie 2018, in virutea atributiilor sale constitutionale a decis sa solicite institutiilor din sistemul judiciar sa ne comunice daca exista protocoale cu serviciile sau structurile de informatii sau daca au existat astfel de protocoale, incepand cu anul 2005. Il rog pe domnul vicepresedinte, care este seful Structurii de securitate, sa prezinte care este situatia informatiilor transmise.

Codrut Olaru: In urma sedintei CSM din 20 martie 2018 s-a facut intr-adevar aceste solicitari catre toate entitatile din sistemul judiciar in ideea de a comunica si de a ne pune la dispozitie in forma scrisa toate protocoalele incheiate cu structurile de informatie din anul 2005, pana la zi. Am primit corespondenta cu entitati din sistemul judiciar, care au comunicat ca au existat, exista sau au fost denuntate astfel de protocoale cu structuri de informatii: Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), Inspectia Judiciara (IJ) si trebuie amintit faptul ca si la nivelul CSM a fost incheiat un astfel de protocol, protocol care este denuntat din anul 2017 de catre conducerea Consiliului. Pe cale de consecinta, toate celelalte entitati din sistemul judiciar, ca ne referim la Scoala Nationala de Grefieri, la Institutul National al Magistraturii, la celelalte instante si parchetele de la nivelul curtilor de apel, tribunale si judecatorii, pentru perioada 2005-2018, nu au incheiat astfel de protocoale. Revin si spunn tot ce am primit la nivelul Consiliului, nu sunt atasate protocoalele in forma lor scrisa. Pe cale de consecinta, toata situatia a vizat doar o corespondenta minimala pe care am purtat-o cu aceste institutii.

Obiectul punctual al acestor protocale, dat fiind faptul ca, repet, am discutat si discutat de o corespondenta clasificata, nu a putut fi atasat pentru a fi transmis public, din motive lesne de inteles. Pe cale de consecinta, toti membrii le adreseaza rugamintea sa poata sa analizeze punctual corespondenta cu aceste institutii. Cred ca ar trebui sa ne mentinem punctul de vedere pe care l-am imbratisat in sedinta din 20 martie, sa insistam sa primim toate aceste protocoale, urmand ca analiza sa o realizam impreuna la nivelul membrilor CSM.

Simona Marcu: Ar mai fi de precizat ca mare parte din aceste protocoale nu mai sunt in vigoare, ele au fost denuntate de parti. Exista unele care sunt in continuare in vigoare, dar Consiliului nu i-au fost transmise aceste documente in materialitate lor, astfel incat la acest moment nu putem sa exprimam alte concluzii.

Victor Alistar: Desi suntem membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, ca reprezentati ai societatii civile, nu avem dreptul de a vedea documente clasificate, motiv pentru care cred ca este necesar sa se solicite desecretizarea acelor protocoale incheiate de autoritatile din sistemul judiciar cu atributiile lor, pentru a face o analiza in cadrul plenului CSM. E o chestiune de procedura.

Gabriela Baltag: Sunt de acord cu colegul Alistar. Desi sunt membru al Consiliului, nici eu nu m-am uitat pe niciun fel de protocol si nici nu m-as uita pe unul, daca nu e declasificat. Pe de o parte pentru ca nu am certificat ORNISS si pe dealta parte pentru ca refuz sa semnez declaratie de confidentialitate. Ce nu vede societatea nu vreau sa vad nici eu. Avem intr-adevar un protocol deja clasificat si a mers in spatiul public. Cred ca sunt foarte multe lucruri de lamurit, motiv pentru care nu pot achesa la solicitarea de a nu discuta deloc despre el. Fireste, toate pozitiile si informatiile le vom discuta impreuna, dar cred ca este clar ca trebuie sa facem un pas inainte. (...) Insistam in desecretizarea tuturor protocoalelor pentru a avea acces, ba chiar, ma gandesc ca nu trebuia sa ne limitam numai la a cere daca exista incheiate in sistemul judiciar protocoale cu serviciile de informatii. Am dori sa stim si daca instantele au incheiat cu parchetele. Cred ca ar trebui sa luam si acest aspect in discutie si, desigur, orice protocol ar veni, sa fie declasificat ca sa putem avea acces la el si sa vada si societatea despre ce este vorba. (...)

In cursul zilei de ieri, am primit o adresa cu anumite explicatii de la Directia Nationala Anticoruptie. E un material inregistrat la Consiliu 1/1/7152 in ziua de ieri, cu anumite explicatii.

Simona Marcu: Asa este. Ieri a venit si am dispus comunicarea catre toti membri. (...)

Bogdan Mateescu: Ma intereseaza existenta mai multor protocoale in cadrul sistemului judiciar cu serviciile de informatii, ma refer aici la protocolul cu CSM, cu ICCJ, ori Inspectia Judiciara, care vor trebui analizate de catre Consiliu, impreuna cu protocolul din 2009, si inteleg si din 2012. Doar PICCJ a intaintat acest protocol, nu si Inspectia Judiciara, Inalta Curte si alte institutii.

Evelina Oprina: Eu am retinut de la domnul vicepresedinte ca Inalta Curte are un protocol aflat in vigoare, nu stim concret cu cine e incheiat acest protocol. Mi se pare esential si decisiv pentru noi sa cunoastem prevederile acestui protocol. Asadar, insist sa cerem desecretizarea acestui protocol. Mi se pare, preparator vorbesc, ca o instanta care trebuie sa fie idependenta si impartiala, din punctul meu de vedere, mintea unui judecator nu poate cuprinde necesitatea unui protocol secret, nu stiu cu cine e incheiat, nu pot intelege, dar inteleg ca este un serviciu de informatii, cu un parchet, ramane de vazut. V-as propune sa solicitam de la Ministerul Justitiei un punct de vedere cu privire la continutul si efectele protocolului PICCJ-SRI, astfel cum le vede, le intelege, le interpreteaza ministrul Justitiei.

Victor Alistar: Trebuie sa solicitam CSAT sa purceada la desecretizarea Hotararii nr. 17/2005 pentru a vedea in ce masura prevederile de la art. 2 din acest protocol, bazate pe aceasta Hotarare CSAT este de natura a extinde prerogativele pe zona de infractiuni, cele prevazute in Legea 51/1991 pentru ca numai astfel vom putea intelege daca, raportat la CPP, sunt elemente de completare fata de cadrul legitim legal existent, spre exemplu in zona terorismului, sigurantei nationale. (...)

Codrut Olaru: Am avantajul sau dezavantajul, pe care trebuie sa il asum ca la momentul 2009, desi nu sunt semnatar al acestui protocol, am functionat la nivel de responsabilitate maxima la nivelul Parchetului General, am condus DIICOT-ul o perioada de timp si am functionat, profesional vorbind, operativ vorbind, dupa acest protocol. Vreau din aceasta perspectiva sa imi asigur colegii ca sub semnaturile acestui protocol nu s-au generat abuzuri, nu s-au generat chestiuni in afara legii, nu s-a aplicat discretionar o dispozitie a legii in favoarea sau in defavoarea unui inculpat. E adevarat, DIICOT are o problema eminamente tehnica, dar in egala masura cunosc multe lucruri care s-au intamplat in Ministerul Public la nivel decizional si cred, in principal, ca scopul pentru care acest protocol si ulterioarele protocolae incheiate, au fost in principal generate de un scop eminamente tehnic, de o necesitate pe care procurorii o simteau la nivel tehnic. Eu cred ca, in general, scopul pentru care protocoalele au fost incheiate a fost eminamente pozitiv, justificat de necesitati operative. (...) Nu doar Ministerul Public a incheiat astfel de protocoale.

Comentarii

# Marianus date 4 April 2018 15:46 +28

Ma uit si ma crucesc! Chiar in Romania nu exista Onoare? Vad ca nimeni nu demisioneaza, nimeni nu isi asuma nimic. Toti spun ca nu au stiut. Toti au lefuri babane, fel de fel de privilegii................./ Doamneeeee in ce tara traim! Or sa faca ca ala cu capul spart care a fost invinuit ca a stat in calea batei!

# Klaus-Klaus date 4 April 2018 16:04 +3

;-) Deeeeci... cam saptamana si protocolul... :-* Dar stau si ma tooot intre cum de intre atatea nume - care-de-care mai jmeker - NU APARE UNUL ANUME - al unui OBERSTURMFUEHRER care-i pastorea pe toti sefii de servicii iaca asa, ca intr-o COMUNITATE ... hmmm :cry: . Oare cate PROTOCOALE or fi SEMNATE cu ...COMUNITATEA ?? dar cu ORNISS-ul..? dar cu STS-ul?..cu SPP-ul? si las lista deschisa :P PS altfel insul cu pricina..baiat-de-baiat, cu interese de tooot felu' :P

# Mircea date 4 April 2018 16:07 +15

Oare cate sentinte s-au dat la comanda in baza acestor protocoale ilegale semnate de tot felul de tortionari nazisti de prin nenorocitele institutii ale statului mafiot roman? Oare cum judecau cei de la ICCJ cu sentinta in plic sau condamnau oamenii pe baza unor probe ilegale sau necunoscute de aparare despre nici nu stim macar daca au existat, erau valabile sau au fost condamnati la norma ca unii sa fie medaliati de ambasada americana sau de serviciul secret al altui stat, ca aici ar fi de interesant daca nu o fi si ceva tradare in cazul tovarasilor cu epoleti. Atat timp cat semnatarii acestor protocoale ilegale nu sunt macar arestati preventiv si anchetati ca niste tortionari ce sunt, nu facem nimic. Cucuveaua vine si ne tine discursuri din dex, liviuta care condmana fara probe e la ccr, coldea tine cursuri studentilor despre cum sa iti bati joc de tara si multe alte mizerii care au readus aminte de perioada nazismului, a inchizitilor. La puscarie pe viata pentru semnatarii acestora.

# Jkl date 4 April 2018 16:59 +2

Eu propun ca și CSM-ul să scotocească în propria ogradă. Mi-e greu să cred că selecția și promovarea magistraților s-a făcut fără protocol, mai ales în perioada 2010 - 2016.

# Carcotas date 4 April 2018 17:13 +9

da, este bine ca se ridica valul de pe balta asta sulfuroasa care este justitia romana postrevolutionara. Insa, sa nu ne mai lamentam si sa trecem la treaba. cer deputatilor si senatorilor sa modifice urgent cateva prevederi din legi: sanctionarea cu nulitatea absoluta a actelor procesuale incheiate cu incalcarea in orice mod a dreptului la aparare, indiferent daca asistenta avocatiala este obligatorie (cazul detinutilor, minorilor) sau facultativa; separarea carierelor procurorilor de carierele judecatorilor; retragerea statutului de magistrat pentru procurori; limitarea timpului in care un judecator poate functiona la Inalta Curte; trecerea efectiva a politiei judiciare sub autoritatea procurorului general (selectare, salarizare, promovare); anularea tuturor acestor protocoale secrete, dupa demararea unor anchete penale, trimiterea in judecata si condamnarea celor vinovati, in regim de maxima celeritate, cum le place judecatorilor sa spuna. Nu strainii ne vor face treaba!

# Poalelungi Iorgu date 4 April 2018 17:57 +2

Înfiorător. În ce țară trăim.

# Vladimârrr...!!! date 4 April 2018 18:04 +4

Prin justiție vesel saltă aste două gemene / Dă-le Doamne sa le-ajungă, a noastre blestemele ... !!!

# Gâci-gâcitoare (de Bukowina) date 4 April 2018 18:49 +1

Știma Nopții și / sau Muma Pădurii? Aiasta-i întrebarea. (ps. bobitză matileț, lasă naibii butoniatul aifonului în oră, treci la tablă și spune dizlegarea la gâcitoare!) :roll:

# Amar date 4 April 2018 19:01 +7

Cele doua hârci , tusea si cu junghiul ; lipseste Macovei sa fie celula completa :-*

# Canarul date 4 April 2018 19:32 +1

Protocolul cu deloc prea înalta este cu adevărat sinistru! Așteptăm cu interes desecretizarea și explicațiile lu Ionuț (băiatul nostru ;-) )

# Gilu date 4 April 2018 19:47 +2

S _ a dovedit ca Protocoalele Sionului au fost o facatura a Ohranei tariste ; ale noastre , dragi toarasi ,sunt cat se poate de adevarate ! Noi nu glumim ; daca nu gasim in coduri , ii dam dupa Protocol...Nu _ i asa Cameluto ?

# CWQ date 4 April 2018 20:31 +6

Cred că asta e ultima dată când mai citesc sau mai las vreun comentariu aici , fiindcă simt că-mi plesnește capul de neputință și revoltă când văd că după atâtea și atâtea probe aduse de ani de zile de mass media despre nenorocirile și îmbârligăturile dintre toți acești mafioți la nivel înalt , nu se întâmplă nimic și noi stăm ca proștii și nu dăm cu ei de pământ . Toți cei care sunt vinovați de aceste înțelegeri scrise între ei ca la Mafia Siciliană , să fie urgent aduși în fața legii - ceea ce-a mai rămas din ea după ce-a fost zdrențuită tocmai de cei din interiorul ei - judecați și închiși pe viață să vadă și ei cum e să trăiești în lagăre de concentrare ( nu pun ghilimele , fiindcă așa sunt în realitate ) și să nu mai ieși viu de acolo deși poate ai de ispășit 2-3 ani . PS La pușcărie cu voi , infamilor, torționarilor și trădătorilor ce sunteți , voi nu mai meritați încrederea noastră nici de acum în 100 de ani la cât de rău ați încălecat și batjocorit această țară ! Vă desfid !

# Gilu date 4 April 2018 20:34 +2

La cine te duci, tu, platitor amarat , cu traista cu acte , sa _ ti afli dreptatea ?

# Pintea date 4 April 2018 21:00 +3

ICCJ nici nu avea nevoie de vreun protocol ca sa fie sluga! Era oricum. Iar sinistra Stanciu, alta creatie basesciana rasplatita de succesorul lui basescu pentru serviciile comune aduse, cu functia de judecator CCR, care ar trebui sa fie un model in magistratura, a adus numai deservicii justitiei. Mai rau decat a afectat ea independenta justitiei - un slogan la moda, nu o va face nimeni. Au trecut deja 4 ani de cand s-a incheiat mandatul odios al lui basescu, preluat apoi de inertul johannis, si noi ce facem? In fiecare zi ne ingrozim de ceea ce aflam, viata noastra este o lupta cu indepartarea celor ancorati bine in sistem de catre tatucul marinar, care guita toata ziua la televiziuni, despre cate nu a stiut el, naivul! Un prefacut, superbogat!

# Codruti si Codrute ocrotite, paduri rase, Romania lui Johan. date 5 April 2018 05:15 +6

dupa Codruta hop si Codrut, sa ne spuna ca sa fim linistiti, ca protocoalele ne-au indus noua romanilor, o stare de bine... Si ne asigura acest Codrut (olaru), ca n-au fost nici abuzuri, nici justitie la comanda, cum ne asigura si Codruta ca colaborare nu inseamna cooperare... Te crucesti ! Si acesti Codruti si Codrute sunt inca in libertate, pe functii si salarii astronomice, si nu vor pati nimic, pana cand se vor retrage cu pensii individuale cat au la un loc cateva sute de muritori, adica fosti ingineri, doctori profesori, muncitori ce au facut prin munca lor soselele astea proaste pe care alearga cu girofar toti trogloditii ce ne conduc astazi spre nicaieri. Codrut si Codruta sunt codrii pe care Johannis si austriecii lui ii apreciaza si-i cultiva spre deosebire de restul padurilor rase...

# santinela date 5 April 2018 08:23 +2

La ce te puteai astepta de la rusinea justitiei romanesti,recte Livia Stanciu, decit sa dovedeasca prin semnarea acestei mizerii ca este sluga ordinara si raspunde la comenzi politice din moment ce se declara "partener de nadejde al DNA" ?? Rezultatul s-a vazut zilelel acestea prin exemplul acelui primar de la Vilcea.Vor mai aparea multe cazuri din astea iar cele doua TUTE din poza impreuna cu Olaru,Matei si alte scirbosenii din astea trebuie sa fie date afara din sistem !!

# adrian date 5 April 2018 08:33 +1

Toate instantele din tara au protocol cu SRI.

# mate gheorghe date 5 April 2018 09:51 +1

Ce urmeaza:sa se reia toate procesele finalizate sau in curs ,incepand cu aparitia acestor protocoale?

# Pif date 5 April 2018 10:26 +2

Inca nu stim in cate astfel de protocoale secrete au fost invocate, in preambul, hotarari CSAT secrete. Din start ar fi o anomalie ca sa li se invoce astfel de hotarari de catre SRI, reprezentantilor institutiilor semnatare, in justitificarea incheierii unor protocoale secrete. Cum sa semnezi un astfel de document si de ce sa fie clasificat doar pt. ca ti se invoca niste hotarari CSAT secrete, al carui continut nu-l cunosti ? Mai ales daca SRI solicita introducerea in protocol a unor clauze care adauga la lege sau contravin acesteia, insinunadu-se aparenta ca hotararile CSAT ar permite acest lucru. Daca toti semnatarii au cunoscut continutul acestor hotarari invocate, situatia e putin altfel. In orice alte conditii, niciun om normal la cap n-ar semna ceva pt. ca l-ar obliga nu stiu ce act secret invocat de celalalt si care nu-i este opozabil. Indeosebi din parte magistratilor m-as fi asteptat la o abordare principiala si legala a protocoalelor propuse de SRI pt. a fi semnate. :sad:

# vio date 10 April 2018 19:53 +1

Doamnele inalte .... judecator de la csm si iccj sa desecretizeze imediat protocoalele cu sri . Sau nu aveti curaj , va e frica de coldea ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva