29 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SI NOUA LEGE A PENSIILOR DE SERVICIU NEMULTUMESTE MAGISTRATII – Vicepresedintele AMR Cezar Filip critica noul proiect de lege adoptat de Senat privind pensiile judecatorilor si procurorilor: „Nu a existat o consultare a asociatiilor profesionale pe marginea modificarilor propuse in aceasta a doua etapa legislativa. Vorbim de aceeasi lipsa de dialog... Naste anumite semne de intrebare pe discriminare intre persoanele cu aceleasi conditii de vechime si de stagiu efectuat in magistratura”

Scris de: V.B. | pdf | print

12 October 2023 18:04
Vizualizari: 4592

La fel ca precedentul proiect de lege privind pensiile de serviciu pentru judecatori si procurori, si actuala initiativa de act normativ – votata recent de Senat ca prima camera sesizata – nemultumeste magistratii.



In acest context, judecatorul Cezar Filip (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti – vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania – a declarat miercuri, 11 octombrie 2023, la Prima News, ca noul proiect de lege prezinta probleme de constitutionalitate, desi trebuia sa fie pus in acord cu decizia CCR din 2 august 2023, care a declarat neconstitutional proiectul initial de lege privind pensiile de serviciu.

In primul rand, Parlamentul nu a organizat consultari cu asociatiile profesionale ale magistratilor. In al doilea rand, initiativa legislativa ar putea pica la CCR din cauza discriminarii pe care o creeaza intre persoanele cu aceleasi conditii de vechime si de stagiu efectuat in magistratura.


Redam explicatiile judecatorului CAB Cezar Filip:


Prima nemultumire pe care o avem este faptul ca nu a existat o consultare a asociatiilor profesionale pe marginea modificarilor propuse in aceasta a doua etapa legislativa, Vorbim de aceeasi lipsa de dialog. Este un proiect adoptat pe repede inainte si cu niste vicii de neconstitutionalitate pe care le vad de la distanta.

Exista niste repere oferite de Curtea Constitutionala pe care Asociatia Magistratilor din Romania asteapta sa le regaseasca mai bine evidentiate in proiectul de lege. Avem pe de o parte modificarea bazei de calcul care in vechea forma pornea de la indemnizatia din ultima luna si acum se raporteaza la o perioada de 48 de luni, ceea ce poate afecta, in substanta lui, dreptul de pensie. Mai departe, vorbim despre inlaturarea perioadelor asimilate care se reduc din start la cel mult cinci ani. Vorbim de o crestere etapizata a varstei de pensionare, care creste de la 47 de ani, intr-o forma mai rationala, intr-adevar, decat in primul proiect dar care totusi naste anumite semne de intrebare pe discriminare intre persoanele cu aceleasi conditii de vechime si de stagiu efectuat in magistratura. Si nu in ultimul rand, problema impozitarii, referitor la care Curtea Constitutionala a facut niste observatii clare.

Momentul optim in care ar fi trebuit sa fim consultati era cel al formularii propunerilor in comisii. Noi nu venim sa spunem ce ne convine, daca suntem multumiti cu nivelul drepturilor, nu se pune problema. Noi facem niste observatii de constitutionalitate, atat.

Comentarii

# Mahar date 12 October 2023 18:31 -13

Daca le-ați dat. Trebuia să le luați; și încă, T O T

# vlad tepes date 12 October 2023 19:47 0

Voi de ce nu puteti ,ca ceilalti romani,sa aveti o pensie in functie de cat ati contribuit ?!!!Nu va ajung salariile alea ”BABANE” pe care le aveti ?!! Ceilalti romani de ce sa aiba pensie pe contributivitate ?!!!Aveti tupeu, ca si politicienii ai caror complici ati fost si sunteti ,la marasmul economico-social in care a ajuns poporul roman....

# Cârcotaș date 12 October 2023 20:49 -251

Măi tovarăși, voi nu aveți niciun pic de bum simț?!

# Cris date 12 October 2023 21:56 +148

Are dreptate dnul judecator. Oare chiar e asa greu sa fie consultati cei care sunt afectati de deciziile luate... La orice nivel, parlament, firma, in familie etc. La fiecare pas trebuie sa exista unii care simt nevoia sa arate ei au "puterea"..indiferent sub ce forma. Se trage de undeva si nu scapam usor de viciul asta. Oricum orice aspect discriminatoriu va duce la neconstitutionalitatea legii. Ceea ce va insemna, ca se taie azi si se restitui in instanta maine... Daca e asa, poate fi doar o forma mai subtila de a transforma problemele de azi in problemele de maine...

# Judecător de o viață date 13 October 2023 06:12 +570

Nu pot și nici nu vor să ne consulte pentru că ei înțeleg Intr-un fel propriu legea și urmăresc alte scopuri. De ex, obligațiile aleșilor se reduc la luarea unor măsuri economice care sa duca la creșterea nivelului de trai. Ciucă și Ciolacu ai voștri se ocupă cu distrugerea justiției, sistem ce reprezintă quintesenta statului de drept. Și cum o fac? Prin încălcarea constituției și a legilor! Cine va face recalculare negativă , deși până acum, daca in urma recalculării rezultă o pensie mai mică, cel in cauză a rămas cu pensia in plată?! Magistrații!! Cui i se va impozita progresiv pensia, deși există cota unică, iar potrivit Constituției, obligațiile fiscale sunt egale? Magistraților!! Și asta în condițiile în care CCR a explicat destul de clar cum sa se procedeze! Prin noile amendamente, legislativul și executivul încalcă decizia de trimitere! Explica acest Ciolacu faptul că au găsit soluții de bun simt! Nu nene , trebuia să luați măsuri constituționale, iar bunul simt ..pt voi!

# santinela date 13 October 2023 07:11 -336

Mai este putin si, alaturi de cuvantul magistrat, se va atasa explicativ definitia "imbuibatului,pupatorului de dosuri politice,parvenitului,omului lipsit de scrupule,a caracterului zero si-las lista deschisa----" ! Sa te consulte cu privire la ce, mai judecator loctiitor de sef de scociatie ? Adica este normal sa iei pensie(un purcoi de bani) mai mare decat salariul avut ,unde ai mai vazut asa ceva in lume ? Numai pentru asta si caracterizarea de mai sus,privind acele "calitati" ale voastre, ar fi suficienta pentru a va defini !

# basicuta date 13 October 2023 08:08 -27

pensionare la 47 de ani! restul coloniei la 65 si să tacă din gura că mărim la 70! nord coreenilor...

# Obs date 13 October 2023 09:43 -157

Cam mult totusi. Mai e putin si o sa solicite sa legifereze chiar ei legile salarizarii si pensionarii magistratilor.

# @Cris /Judecator de o viata !! date 13 October 2023 10:02 -167

Voi ne consultati pe NOI cand venim in fata dv. cu cere supuse judecatii ?? Daca partea adversa este mai ales onor STAT ul ROMAN/UAT uri, Iar voi judecatorii dati cu barda fara sa analizati documente, inscrisuri ....Asa nenorociti familii, destine si vieti omenesti, comentand: Cine drk citeste atata maldar de dosar..!!! Varianta scurta cati Bombardieri si cati Baroni ati salvat de la condamnare/recuperare prejudiciu, prin tergiversarea judecarii??

# Judecător de o viață date 13 October 2023 12:11 +150

Criis, sigur că discutăm cu părțile pentru lămuriri suplimentare, dar în limitele procedurii legale, însă între instituții, legea nu doar că prevede și o procedură, dar instituie necesitatea consultării având la bază mai multe principii. Așa s-ar preîntâmpina proceduri ulterioare, cum ar fi controlul de constituționalitate . Dacă ați ști cate legi sunt declarate neconstituționale total sau parțial!!! Aleșii nu înțeleg și pace că într-o lege tb sa insitui reglementări nu de bun simt , ci constituționale, legale. Eh, ei cum ar mai face circ atunci? E de preferat sa faci politica de bună-credință pt că atunci ar câștiga toți, dar interesele aleșilor sunt diferite. Noi, care cream și drept, cred că ne pricepem f bine, dar dacă am fi consultați , cum s- ar mai face circ?!

# cetatean de moda veche date 13 October 2023 12:17 -50

@ santinela Din pacate cam de mult a inceput "regia". Acu TRAIM deja , MARETELE BENEFICII, ale "luptei de sistem". Previziunea D.Voastre este deja perimata lovita de caducitate. Nu este vina noastra Stimate Domn , ca realitatea ne-a depasit. Pacat ca "justitia fiind oarba , mai are si probleme grave de echilibru". Pacat de suferinta facuta atat material cat si moral justitiabililor sau sa fim modesti, po******tiei .

# @Cris /Judecator de o viata !! date 13 October 2023 12:42 -75

Mircea şi Vlad Cosma scapă de închisoare - Faptele de corupție s-au prescris ....Degeaba dati cu ROSU..faptele vb.///////in replica///În 2016, la doi ani distanță de la această umilință, Maria Cociorvan a murit. Acum, în 2023, mult prea târziu, justiția s-a pronunțat în favoarea femeii. Curtea de Apel Cluj a anunțat, joi, 13 aprilie, sentința în dosarul de corupție, unde Maria Cociorvan a avut calitatea de inculpată, fiind trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție./////De notat că în același dosar al bătrânei au fost inculpate și alte persoane. Toate au fost achitate, cu o singură excepție. Fostul magistrat Bogdan Bărbuță, de la Judecătoria Rădăuți, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Justiția l-a acuzat că a sprijinit un om de afaceri din Rădăuți și că a încălcat legea pentru acesta. despre ce vb,,,,despre URA ????

# Cris date 13 October 2023 14:09 0

@Cris /Judecator de o viata !! ...... Exista multa puncte de vedere in ceea ce priveste pensiile magistratilor, insa argumentele aduse prin considerarea principala a efectelor unor situatii particulare nu poate fi o abordare corecta. Principii de genul pensia sa nu depaseasca salariul, corelarea varstei de pensionare cu capacitatea de munca si de a obtine venituri a individului, consultarea etc. cred ar trebui sa ghideze in principal schimbarea legislativa. Prescrierea unor fapte in contextul deciziilor CCR si inactiunii parlamentului si a sesizarilor tarzii facute de institutii si in contextul supraincarcarii si nevoii de a judeca corect etc. nu poate fi baza de rationament in ceea ce priveste modificarile pensiilor magistratilor. E ca si cum ar trebui analizata pensia unui angajat daca nu are rezultate la locul de munca..si chiar posibil din cauze independente.Sunt cazuri si cazuri, cauze si cauze. E parerea mea care poate contravine parerii altora, care pot avea dreptate si eu nu.

# Judecător de o viață date 13 October 2023 14:47 +1

Cris. , din rigurozitate, îți spun că le amesteci...dar că să te edifici citeste procedura soluționării unei asemenea excepții. Vei vedea că după ce textul de lege a fost declarat neconstituțional, in 45 de zile parlamentul trebuie sa legifereze, sa prevadă in textul legal ceea ce a zis CCR. Eh, ai noștri au omis ( legiuitori)și așa a dispărut o instituție care menținea pe rol dosarele. Nu e prima dată , as zice că asta e regula la parlamentarii noștri. Soluția legală era încetarea procesului penal.

# petre date 15 October 2023 08:52 -1

CCR nu poate fi recuzat ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.04.2024 – Aventurile judecatoarei Garabet

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva