STOP LA ORAL - Horatius Dumbrava anunta modificarea procedurii de selectie a judecatorilor pentru Inalta Curte
Dupa scandalul de marti seara de la CSM, cand niciunul dintre judecatorii audiati pentru a fi promovati la Inalta Curte, prin metoda mult criticata a interviului, nu a fost votat pentru numirea in functie, conducerea Consiliului a dat publicitatii un comunicat prin care isi anunta intentiile viitoare asupra acestei proceduri. Publicam in continuare integral comunicatul emis de presedintele CSM Horatius Dumbrava (foto).
„In cadrul sedintei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, desfasurata in data de 18 ianuarie 2011, au fost analizate candidaturile magistratilor pentru promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Au lipsit, motivat, ministrul justitiei si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, membri de drept ai CSM. In urma votului, niciun candidat pentru sectiile civila si de proprietate intelectuala, respectiv comerciala nu a intrunit majoritatea optiunilor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, necesara pentru a se dispune promovarea. Pentru candidatii la sectia penala interviurile nu au putut avea loc, ca urmare a lipsei de cvorum.
In cadrul dezbaterilor intre membrii Consiliului nu s-a ajuns la un punct de vedere comun cu privire la prezenta modalitate de evaluare a candidatilor in raport cu actualele proceduri. Toti membrii au cazut de acord ca actuala modalitate de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie imbunatatita, pentru a fi garantata promovarea candidatilor potrivit unor criterii obiective de performanta si integritate profesionala. De altfel, in repetate randuri adunarile generale ale instantelor si asociatiile profesionale ale magistratilor au exprimat aceeasi opinie.
In acelasi context, pentru a sublinia o data in plus importanta problemei legate de promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecatorilor si procurorilor care au acest drept, reamintim obligatiile asumate de Romania in cadrul conditionalitatii nr. 1 din Mecanismul de Cooperare si Verificare, adoptat de Comisia Europeana, care prevad, printre altele, necesitatea unei proceduri obiective si transparente, bazate pe merit si a unor hotarari motivate ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la persoanele numite la instanta suprema.
Ca urmare, in calitate de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii anunt demararea procedurii de consultare publica a magistratilor si societatii civile pentru modificarea modalitatii de selectie pentru judecatorii si procurorii care candideaza pentru cel mai inalt for judiciar din Romania.
Aceasta masura intra in politica de intarire a responsabilitatii Consiliului Superior al Magistraturii pe care trebuie sa o adoptam in mandatul 2011-2016. In acelasi sens, anunt si decizia CSM de a adopta un cod etic pentru membrii Consiliului, care va dezvolta standardele de integritate anuntate inca in cadrul sedintei de constituire a noului CSM.
Judecator Horatius Dumbrava
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DOREL 19 January 2011 11:52 +7
Dar daca adoptarea noii legi dureaza (ca la noi) un an sau doi, ce se va intampla ? In timpul asta ramanem cu ochii in soare ?
Dar daca CC spune ceva ... si se reiau alegerile pentru CSM, ce-o sa mai fie ?
Nu cumva haosul total si absolut este viitorul de aur care ne asteapta ?
# Cristi P. Sturzu 19 January 2011 13:42 +9
# xena 19 January 2011 16:43 -4
Dumbrava stie ce face. Si va mai spun un secret. Nu exista portocaliu in CSM (nici in actualul, nici in fostul care respingea cererile procurorilor DNA si DIICOT). Cel mai bine ar fi sa aiba toti intelepciunea de a gasi o cale comuna.
Adoptarea noii legi nu va dura un an- doi. Si daca Zeus o face sa dureze, atunci va avea numiri la Inalta cand va zbura porcul.
Citeza pe Cristi P. Sturzu
# Cristi P. Sturzu 19 January 2011 18:16 +6
# xena 19 January 2011 18:28 0
Intreb doar daca interviurile aranjate si cele la care pica toti e vreo diferenta?
Din pacate nu...
Citeza pe Cristi P. Sturzu
# romanica 19 January 2011 17:14 -6
daca se doreste, in maxim 30 de zile, totul e pus la punct
pariu ?
# DOREL 20 January 2011 13:14 0
Si, zau ca este gresit a spune ca as avea ceva impotriva noilor membrii CSM.
Nici macar importiva lui Cr. Danilet. Atata doar, sa ne explice ca pe o speta -scoala cazul Mihai Viorel (repet, judecator, al carui "stagiar" a fost si dl. Danilet).
Si b): dl Danilet poate ne explica si de ce domnia sa nu a cerut oficial hotararea de condamnare pronuntata de ICCJ (amintest, M.V. fuseseu achitat de CdA Bv., cu observatia ca este indamisibil ca in Sec XXI sa se faca astfel de probe ..) cand a constatat ca in dosarul de executare nu exista decat dispozitivul ?
Pentru ca asa a avut comanda ?
Ei bine, raspunsurile la aceste intrebari il stie numai Dl Danilet si, pana nu le prezinta, se cheama ce este complice ...
# romanica 20 January 2011 19:08 0
unde scrie in procedura penala ca instanta trebuie sa solicite hotararea de condamnare pentru solutionarea unei cereri de liberare conditionata ???
ori judecam dupa coduri diferite, ori C.pr.p.-ul meu e demodat rau de tot
a ! sa nu uit: judecator care este stagiar la alt judecator ????
te rog frumos, ori argumente serioase ori ne balacarim . prefer prima varianta !
# Cristi Danilet 20 January 2011 21:50 +1
Eu nu am fost stagiar la Oradea. Am terminat Facultatea la Iasi si am fost stagiar la Vatra-Dornei. Scrie si in CV-ul meu, public pe blogul personal si de asemenea pe site-ul CSM.
Nu am cerut hotararea de condamnare pt ca nu aveam nevoie. Hotararea respectiva este publica pe site-ul DNA la adresa http://www.pna.ro/hotarari.jsp, unde am identificat-o dupa nr. de dosar gasit pe minuta deciziei din recurs, aflata la dosarul de penitenciar. Sper ca acceptati folosirea tehnologiei pt celeritatea cauzelor.
Comanda evident ca nu a fost. Nu avea cine si de ce. Cu mine nu a mers si nu merge asa ceva. Stiu ca e greu sa credeti, dar acceptati macar ca va puteti insela. In plus, eu nu am judecat fondul. Nu m-a interesat decat conduita respectivului ulterioara condamnarii. In rest, motivele sunt in hotarare. Si sunt de necombatut.
# Cristi P. Sturzu 21 January 2011 08:29 +1
# vivi pescaru 19 January 2011 20:14 +5
# Brebenel 19 January 2011 20:20 +1
# romanica 19 January 2011 21:48 0
Citeza pe Brebenel
ai sarit gardul iar ideea era sa te joci fara sa parasesti incinta !
de ce nu il intrebi pe Lupascu care e motivul pentru care in 6 ani de zile nu a eliberat presedentia celei mai mari curti de apel din tara si de ce vrea ca inca 6 ani sa tina blocat postul !
Ceri noilor membrii ca in 10 zile sa isi inainteze demisia, daca se poate si din magistratura, dar nu vezi ce a fost in ultimii 6 ani
Azi toti cei care au o legatura cu justitia trebuiau sa ridice statiu membrilor CSM care ieri au inceput schimbarea sistemului
cum adica sa promovezi fara examen ? mergi la un ,,oral" scurt si gata esti cel care hotaraste cum se face justitia intr-o tara
parte din cei care cititi blogul sunt avocati, ei trebuiau sa sarbatoreasca faptul ca la ICCJ se incerca sa ajunga doar varfurile
parte dintre cei ce cititi blogul sunteti magistrati, stiti ca incepand de ieri aveti sanse egale cu ,,pilosii" sa accedeti la cea mai mare importanta instanta din tara
parte dintre cei ce cititi blogul sunteti justitiabili, va asigur ca sustinerea unui examen pe langa interviul CSM e in avantajul vostru
parte dintre cei ce cititi blogul sunteti anti noi membrii CSM sau persoane care aveau cate ceva de castigat daca procedura ramanea ca si pana acum, deci parerile voastre nu sunt obiective si ma lasa rece
# Gogu 20 January 2011 01:49 0
# Gogu 20 January 2011 01:52 +4
hai ca iar te-am umplut de nervi!
# radu 20 January 2011 07:35 +6
cei trei au promis anterior ca in situatia in care ajung in csm isi dau demisia. sau poate n-au ajuns si nu sunt ei acolo
# Monica Macovei 20 January 2011 06:40 +8
Hai pa!cand mai am nevoie de vreo numire sau executie juridica te anunt!