Strategia pentru intarirea integritatii in sistemul judiciar - realizata de Comisia condusa de Cristi Danilet propune eliminarea pensiei de serviciu pentru magistratii condamnati pentru coruptie
Scrisa dupa principiul „sa fie bine, sa nu fie rau”, strategia pentru intarirea integritatii in sistemul judiciar, propusa de Comisia CSM condusa de judecatorul Cristi Danilet (foto) abunda in idei care de care mai utopice, dar si in dezacorduri intre subiect si predicat. Documentul denumit strategie arata insa, de la inceput, cateva dintre lucrurile care se urmaresc de anumiti membri ai Consiliului: publicitate individuala si extinderea la nivel national a unor proiecte ce au inceput prin a fi personale si au ajuns sa fie institutionale, de exemplu: Jurindex, elaborat de judecatorul Toni Adrian Neacsu, astazi membru al CSM. Aceasta strategie a fost supusa marti Plenului CSM, spre dezbatere, urmand a fi pusa in dezbatere publica, la fel ca si planul de actiune al strategiei. Lumeajustitiei.ro va prezinta cateva dintre ideile puse pe tapet de Comisia de Integritate condusa de judecatorul Cristi Danilet, dar si cateva din greselile prezente in acest document de 9 pagini. In ceea ce priveste planul de actiune, acesta contine, printre altele, dezvoltarea programului Jurindex la toate instantele, publicarea, pe site-urile instantelor, a CV-urilor magistratilor care activeaza in respectiva instanta, un protocol intre CSM si CNA, dar si intre Consiliu si “organismele deontologice din mass-media”, prevenirea scurgerii de informatii din dosare etc.
De la Jurindex la nivel national la “organismele deontologice” si cursuri privind importanta justitiei in scoli, planul de actiune al strategiei cuprinde cele mai nastrusnice idei
Una dintre primele idei continute de planul de actiune al strategiei pentru intarirea integritatii in sistemul judiciar se refera la “Asigurarea accesului cetatenilor la hotararile judecatoresti, prin dezvoltarea programului Jurindex la toate instantele”, adica proiectul personal al membrului CSM Toni Neacsu sa fie un bun national, si, eventual, sa devina un institut national. A doua idee nastrusnica face referire la publicarea, pe site-ul instantelor, a “componentei conducerii, componentei completelor de judecata, modalitatii de reclamare sau de formulare a unor propuneri de imbunatatire a activitatii, date statistice, publicarea CV-urilor profesionale ale magistratilor”.
Nici jurnalistii nu au fost uitati de Danilet, in proiectul sau pentru o mai mare integritate, ori macar o mai mare aparenta de integritate in sistemul judiciar. Astfel, judecatorul a propus: “elaborarea unei noi reglementari privind relatia institutiei din sistemul judiciar cu mass-media. Incheierea unui protocol cu can si organismele deontologice din mass-media. (…) Prevenirea scurgerilor de informatii din dosare”, dar si “crearea unui sistem de mobilitate a personalului aflat in contact cu publicul”. Si pentru ca rolul justitiei sa fie bine cunoscut, chiar si de catre scolari, Danilet a propus “organizarea de vizite ale elevilor si studentilor la sediul parchetelor, instantelor, coroborate cu cursuri de dezvoltare a spiritului anti-coruptie (la scoala sau concepute ca element component al vizitei la instanta/parchet)”. Nici justitiabilii nu i-au scapat din vedere judecatorului Cristi Danilet, care a propus “introducerea camerelor video in toate compartimentele unde are acces publicul din instante, parchete, ca si in salile de examen de la INM”. De asemenea, ca si cand DNA nu ar exista, sau ca si cum procurorii din aceasta Directie ar fi nespecializati, judecatorul Cristi Danilet a propus o “pregatire specializata anticoruptie, pregatirea in domeniul deontologiei si eticii judiciare a tuturor categoriilor de personal din sistemul justitiei, inclusiv in domeniul anticoruptiei, conflictului de interese si comunicarii, introducerea codului de conduita in bibliografia pentru ocuparea posturilor vacante in functia publica”.
CSM vrea ca magistratilor care sunt condamnati sa li se confiste mai mult decat suma care a constituit obiectul infractiunii sau sa nu mai aiba pensie de serviciu
Mai mult, tot in aceeasi nota a integritatii si transparentei, comisia lui Danilet a ajuns la concluzia ca este necesara “modificarea structurii generale a paginii de internet, astfel incat aceasta sa devina 'user friendly', crearea de arhive si motoare de cautare, furnizarea continua de informatii cu privire la importanta justitiei si respectarea autoritatii sistemului”. Curioasa dorinta membrului CSM, cu atat mai mult cu cat, de la momentul la care Consiliul a incheiat contractul cu o firma pentru inregistrarea sedintelor, nu a reusit inca sa determine firma respectiva sa arhiveze si sa multiplice inregistrarile. Una dintre cele mai grave propuneri facute de aceasta comisie se refera la modul in care ar trebui sanctionati complementar judecatorii si procurorii sanctionati pentru coruptie. Astfel, comisia a propus “imbunatatirea sistemului sanctionator penal complementar pentru savarsirea faptelor de coruptie (interdictia de a ocupa o functie juridica, eliminarea pensiei de serviciu, marirea termenului de prescriptie, interzicerea liberarii conditionate, confiscarea unei sume mai mari decat cea ce a constituit obiectul infractiunii)”. De asemenea, Strategia arata ca ar fi benefica infiintarea “unei structuri unice cu implicarea CSM, MJ, DNA, societatea civila, pentru trierea plangerilor impotriva magistratilor, instantelor si parchetelor”.
Gramatica a la Vanghelie in strategia pentru intarirea integritatii: “Solutiile (…) presupune un efort conjugat”
Ca si cum ideile propuse in planul de actiune pentru implementarea strategiei de intarire a integritatii nu ar fi fost suficient de amuzante, in cele 9 pagini continute de “Strategie” primul lucru care frapeaza este ….utilizarea limbii romane. Sau mai bine zis, incercarea de utilizare a ei. Iata numai cateva exemple: “Strategia insasi si Planul de actiuni va fi supusa periodic dezbaterii publice in vedere actualizarii sale (...) Este adevarat ca netratarea la timp si generalizarea unor cazuri izolate de lipsa de integritate nu face decat sa slabeasca increderea in justitie si in autoritatea magistratilor (…) Solutiile pentru a consolida integritatea sistemului judiciar presupune un efort conjugat al factorilor responsabili (…) Totodata, in cadrul Retelei Europene a Consiliilor Judiciare a fost abordate si propuse solutii cu privire la etica judiciara (…) Magistratii si intreg restul personalului care deserveste instantele si parchetele trebuie sa constientizeze apartenenta la un sistem- sistemul de justitie- in care orice comportament neintrgru devine inacceptabil in primul rand nu pentru cei din afara sistemului, ci chiar pentru colegii celui in cauza”. Acestea sunt numai cateva din greselile gasite in cele 9 pagini ale strategiei, fara sa luam in calcul literele mancate sau adaugate din viteza tastelor.
* Cititi aici Strategia pentru intarirea integritatii sistemului judiciar – marca Danilet & Co
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# magistral 12 July 2011 18:52 +8
# Pitpalac intr-un copac 12 July 2011 22:56 +6
# DOREL 13 July 2011 06:20 +5
# codrin 12 July 2011 23:45 +4
# Gura poporului 13 July 2011 12:54 -1
# Catani 13 July 2011 18:16 +2
# th58m 15 July 2011 00:14 0