TAICA LAZAR FACE SCUT PENTRU NEGULESCU SI ONEA – Procurorul General Augustin Lazar reactioneaza penibil la acuzatiile de coruptie din DNA Ploiesti si anunta ca "dezavueaza campania desfasurata impotriva institutiilor justitiei de persoane aflate in proceduri judiciare, unele condamnate definitiv": "Problema Romaniei nu este functionarea defectuoasa a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei impotriva coruptiei". Sefa CSM Simona Marcu ia pozitie in scandalul de la DNA Ploiesti
Tupeu cat casa din partea lui Augustin Lazar, cel care, din 2016, ocupa functia de Procurorul General al Romaniei. Dupa trei zile si trei nopti de inregistrari audio si documente prezentate de fostul deputat Vlad Cosma prin care sunt demascate tehnicile de fabricare a dosarelor celebre din ultimii ani de la unitatea de elita a Laurei Kovesi de catre vestitii procurori Lucian Onea si Mircea Negulescu, si tot atatea zile de tacere din partea Ministerului Public, pe site-ul mpublic.ro a fost postat mesajul Procurorului General fata de dezvaluirile facute despre DNA Ploiesti.
In loc sa anunte - asa cum ar trebui intr-un stat democratic in care se vegheaza in primul rand la respectarea drepturilor omului si a legilor in vigoare - ca sesizeaza Inspectia Judiciara, ca au fost declansate cercetari interne si ca Negulescu si Onea fac deja obiectul unui dosar penal, ca cere suspendarea din functie, pana la clarificarea situatiei, a tuturor celor care apar pe inregistrarile prezentate de Vlad Cosma, inclusiv a sefei DNA, Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar gaseste oportun sa precizeze ca problema in tara noastra nu este "functionarea defectuoasa a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei impotriva coruptiei." Carevasazica, nu este nicio problema ca se fac abuzuri cat casa pentru fabricarea unor dosare penale cu amenintari si arestari, asa cum nu e o problema ca plangerile vin de la "inculpati" aflati in arest carora li se promite libertatea pentru un denunt. Asta in conditiile in care multe din dosarele DNA par sa fie cladite pe denunturi facute de "inculpati".
Si nu doar atat! Lazar condamna si respinge pozitiile publice adoptate de politicienii care cer demiterea unor procurori cu functii de conducere, acuzandu-i pe acestia ca ignora procedurilor judiciare prevazute de art. 51 al. 2 si 7 din Legea nr. 303/2004 si infrang principiul separatiei puterilor in stat. Zau, chiar asa?!? Dar oare cine i-a numit pe acesti procurori in functie? Nu cumva niste politicieni?
De parca nu ar fi suficient, Procurorul General al Romaniei sustine ca inregistrarile facute publice de Vlad Cosma fac parte dintr-o campanie desfasurata impotriva institutiilor justitiei "de catre persoane aflate in proceduri judiciare in curs, unele condamnate definitiv".
Dincolo de faptul ca prezumtia de nevinovatie pare sa reprezinta un principiu din viitor pentru Augustin Lazar, care se refera la "persoanele aflate in proceduri judiciare in curs" ca la paria societatii, am fi curiosi sa aflam de la procurorul general ce crede despre faptul ca cei pe care astazi ii stigmatizeaza in comunicate publice de presa sunt aceeasi pe care procurorii din DNA Ploiesti si de la DNA central ii scot din arest sau ii cheama de acasa si ii pun sa scrie denunturi, chiar si dupa dictare. Sau denunturile sunt bune, indiferent de la cine vin?
Cireasa de pe tort este ca fata de toate dezvaluirile din ultimele zile, Augustin Lazar gaseste oportun sa ceara conducerii Consiliului Superior al Magistraturii "sa adopte o pozitie publica in apararea sistemului judiciar in fata acestor atacuri".
Iata mesajul Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Augustin Lazar, publicat pe site-ul Ministerului Public in data de 14 februarie 2018:
"Avand in vedere informatiile vehiculate in ultimele zile in mass-media, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar:
- dezavueaza campania desfasurata impotriva institutiilor justitiei, in mod deosebit a Ministerului Public, de persoane aflate in proceduri judiciare in curs, unele condamnate definitiv;
- respinge ferm generalizarea la nivelul intregii activitati a procurorilor a incidentelor procesuale si a cazurilor particulare de magistrati procurori cercetati disciplinar. Sistemul judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de genul celor lansate in media;
- dezavueaza actiunile de instigare publica la interventia politicienilor in activitatea judiciara pentru demiterea unor procurori cu functii de conducere, prin ignorarea procedurilor judiciare clar prevazute de art. 51 al. 2 si 7 din Legea nr. 303/2004, precum si prin infrangerea principiului constitutional al separatiei puterilor in stat;
- cere conducerii Consiliului Superior al Magistraturii garantul independentei justitiei sa adopte o pozitie publica in apararea sistemului judiciar in fata acestor atacuri;
- procurorul general isi manifesta increderea in capacitatea sistemului judiciar din Romania de a-si indeplini misiunea de infaptuire a justitiei la nivelul standardelor europene. De asemenea, isi manifesta increderea in capacitatea de autoreglare a sistemului judiciar prin identificarea si rezolvarea conform procedurilor legale a tuturor incidentelor procesuale si a cazurilor particulare de abateri disciplinare.
Asa cum de altfel retin si rapoartele MCV, problema Romaniei nu este functionarea defectuoasa a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei impotriva coruptiei."
Sefa CSM judecatoarea Simona Marcu: "Ministerul Public, DNA si Inspectia Judiciara au un rol deosebit de important"
Tot miercuri, 14 februarie 2018, a iesit cu o declaratie de presa avand ca tema scandalul monstru din DNA Ploiesti si presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Simona Marcu, care a tinut sa subilineze ca este necesara urgentarea procedurilor fata de acest caz, in vederea redarii increderii cetatenilor in actul de justitie si in organele abilitate sa il infaptuiasca.
In acest sens, a subliniat ca cei care vor avea un rol important in solutionarea cat mai rapida a acestei probleme care zduduie din temelii credibilitatea DNA vor fi Ministerul Public,, Directia Nationala Anticoruptie si Inspectia Judiciara.
Prezentam in continuare declaratia de presa sustinuta de presedint CSM judecatoarea Simona Camelia Marcu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii:
"Avand in vedere temele intens mediatizate si dezbatute public, referitoare la activitatea Directiei Nationale Anticoruptie,
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii isi exprima, in continuare, profunda ingrijorare cu privire la potentialul acestei situatii de a afecta autoritatea organelor judiciare si, implicit, de prejudiciere a actului de infaptuire a justitiei.
Trebuie reamintit faptul ca, potrivit Constitutiei Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei.
Consiliul isi reafirma disponibilitatea institutionala, in respectul cetatenilor, al dreptului acestora de a cunoaste adevarul, cu atat mai mult in situatii care pot afecta increderea in autoritatile judiciare, pilon de rezistenta al statului de drept.
Increderea cetateanului in justitie se construieste, iar responsabilitatea revine, in principal, statului prin toti actorii din sfera autoritatii judiciare.
Institutiile mass-media au un rol major in informarea generala si sesizarea eventualelor probleme functionale, dar clarificarea acestora revine doar institutiilor statului abilitate sa constate, sa decida si sa ia masurile legale, potrivit competentelor acestora.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, in acest context, solicita tuturor institutiilor din sfera autoritatii judiciare, ca in limitele legale care garanteaza derularea cu obiectivitate a procedurilor si in respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate, sa urgenteze aceste proceduri, pentru redarea increderii cetatenilor in actul de justitie si in organele abilitate sa il infaptuiasca sau in acelea chemate sa vegheze, potrivit legii, asupra modului de infaptuire.
Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie si Inspectia Judiciara au in aceste imprejurari un rol deosebit de important.
Ne exprimam increderea ca profesionalismul celor abilitati sa actioneze in aceste imprejurari poate compensa presiunea mediatica a momentului.
Consiliul Superior al Magistraturii asigura opinia publica de faptul ca este in masura sa gestioneze si sa decida, in cadrul mecanismelor prevazute de lege, in toate ipotezele ce pot rezulta in urma derularii cu celeritate a procedurilor de catre autoritatile judiciare, de care depinde raspunsul decizional al Consiliului."
Sursa foto: Mediafax
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 14 February 2018 16:15 +26
# Sargent 14 February 2018 16:19 +1
# Edelweiss - Portetist de Nătărăi 14 February 2018 16:25 +13
# Tudorelll 14 February 2018 16:31 +9
# Sorin 14 February 2018 16:40 +2
# Magra 14 February 2018 16:43 +5
# Edelweiss - CupidOm de Bukowina 14 February 2018 16:48 +2
# ION 14 February 2018 17:04 +3
# Remember 14 February 2018 20:39 +2
# Valter Cojman 14 February 2018 17:08 +3
# Pintea 14 February 2018 17:12 +2
# Mulder, agentul mulder 14 February 2018 17:19 +2
# unul din lumea cea mare 14 February 2018 18:14 +2
# CWQ 14 February 2018 17:25 +1
# Dorina 14 February 2018 18:05 +1
# mitica 14 February 2018 18:10 +1
# cozma ioan 14 February 2018 19:30 +5
# Gilu 15 February 2018 14:53 0